Gjumi Hummingbird (Çfarë është Torpor?)

Gjumi Hummingbird (Çfarë është Torpor?)
Stephen Davis

Kolibri flenë natën ashtu si ne, por ata gjithashtu mund të hyjnë në një gjendje më të thellë të quajtur torpor. Në torpor, kolibrat ulin në mënyrë drastike temperaturën e trupit dhe metabolizmin e tyre për të ruajtur energjinë. Ky përshtatje e veçantë i lejon kolibrit të mbijetojnë netët e ftohta pa përdorur të gjitha rezervat e energjisë që grumbulluan gjatë ditës. Ndërsa kolibrat zakonisht flenë të ulur në një degë ose degëz të vogël, gjatë përgjumjes ata mund të shihen të varur me kokë poshtë.

Si flenë kolibrat

Po, kolibrat flenë, edhe pse duket se nuk ulen kurrë! Kolibrat janë zakonisht aktivë nga agimi deri në errësirë, duke shpenzuar sa më shumë orë të ditës duke ngrënë. Megjithatë, ata nuk kanë shikim të specializuar që do t'i lejonte të gjenin lehtësisht ushqim pas errësirës, ​​kështu që ata e kalojnë natën duke fjetur në vend që të jenë aktivë.

Kolibrat nuk flenë për një numër të caktuar orësh, por bazë gjumin e tyre në lindje dhe perëndim të diellit. Ata në përgjithësi do të flenë nga muzgu deri në agim, që mund të variojë nga 8 deri në 12 orë ose më shumë në varësi të sezonit dhe vendndodhjes.

Në fakt, nëse betohesh se ke parë një kolibre që rri pezull dhe ushqehej me lulet e tua gjatë natës, me siguri po shihnit një molë sfinksi.

Kolibri zakonisht flenë të ulur në një degë ose degëz të vogël. Nëse është e mundur, ata do të zgjedhin një vend që ka njëfarë mbrojtjeje nga era dhe moti, si për shembull në një shkurre ose pemë. Këmbët e tyre mundenmbani një shtrëngim të fortë edhe kur flini, kështu që nuk ka gjasa të bien.

Kolibri kanë aftësinë të hyjnë në një gjendje gjumi normale si ne, ose të hyjnë në një gjendje të cekët ose të thellë të kursimit të energjisë të quajtur torpor.

A flenë kolibri me kokë poshtë?

Po, kolibrat ndonjëherë flenë ndërsa varen me kokë poshtë. Ndërsa pozicioni i tyre normal i gjumit është të ulen në këmbë, nëse purteka është veçanërisht e lëmuar, ato mund të rrëshqasin përpara ose prapa dhe të përfundojnë me kokë poshtë.

Ndërsa janë në "gjumin e thellë" të përgjumjes, kjo lëvizje nuk do t'i zgjojë ata lart. Por kjo është në rregull sepse këmbët e tyre janë kapur aq fort sa nuk do të bien dhe do të vazhdojnë të flenë të varura me kokë poshtë.

Nëse shihni një kolibr të varur me kokë poshtë nga ushqyesi juaj, thjesht lëreni të jetë. Ka shumë të ngjarë të jetë në torpor dhe do të zgjohet vetë. Nëse bie në tokë, gjë që nuk ka gjasa, mund të dëshironi ta zhvendosni në një vend më të sigurt.

Shkencëtarët nuk janë ende të sigurt përse disa kolibra zgjedhin të bien në gjumë ndërsa janë ulur në ushqim. Mund të jetë një strategji për të pasur ushqim në dispozicion menjëherë pas zgjimit. Kjo do të siguronte që ata ta nisnin mëngjesin me energji të mjaftueshme për ditën.

Çfarë është Torpor?

Ndërsa shumë njerëz e përshkruajnë torporin si një gjendje gjumi të thellë, në të vërtetë nuk është gjumë. Torpor është një gjendje pasiviteti e karakterizuar nga metabolizmi i reduktuar dhe temperatura e trupit. Kafshët që janë në gjendje të hyjnë në agjendje torpid e bëjnë këtë për të ruajtur energjinë. Shembulli më i njohur i kësaj është letargji.

Letargji është një lloj torpori që ndodh për periudha të gjata kohore. Si një ari që bie në letargji gjatë gjithë dimrit. Sidoqoftë, kolibri nuk bie në letargji. Ata mund të kalojnë në torturim çdo ditë të vitit, vetëm për një natë të vetme në një kohë. Kjo quhet "gjumësi ditor" ose noktivim.

Çfarë ndodh me kolibrët gjatë torporatës?

Temperatura normale e trupit gjatë ditës së një kolibri është mbi 100°F. Gjatë torporit, temperatura e trupit bie në mënyrë dramatike, e kontrolluar nga termostati i brendshëm i kolibrit. Temperatura mesatare e trupit të kolibrit në torpor është midis 41-50 gradë F. Kjo është një rënie e madhe!

Studiuesit kanë zbuluar kohët e fundit se kolibri mund të hyjë në një gërvishtje të cekët ose të thellë. Duke hyrë në torpor të cekët, kolibri mund të ulin temperaturën e trupit me rreth 20°F. Nëse ata hyjnë në torpor të thellë, temperatura e trupit të tyre bie deri në 50°F.

Në krahasim, nëse temperatura e trupit tuaj bie me vetëm 3°F gradë nën normalen 98,5°F, ju do të konsideroheshit hipotermik dhe kërkojnë burime të jashtme nxehtësie për t'ju ngrohur.

Për të arritur këtë temperaturë të ulët të trupit, metabolizmi i tyre ulet deri në 95%. Rrahjet e tyre të zemrës ngadalësohen nga shkalla normale e fluturimit prej 1000 – 1200 rrahje në minutë deri në 50 rrahje në minutë.

Shiko gjithashtu: Mësoni si të tërhiqni fincat me këto 6 këshilla

Psekolibrat shkojnë në torpor?

Kolibri kanë një metabolizëm jashtëzakonisht të lartë, rreth 77 herë më të lartë se ne njerëzit. Kjo është arsyeja pse ata duhet të hanë vazhdimisht gjatë gjithë ditës. Ata duhet të konsumojnë 2-3 herë peshën e tyre trupore në nektar dhe insekte çdo ditë. Nektari ka shumë kalori të sheqerit me energji të lartë, ndërsa insektet ofrojnë yndyrë dhe proteina shtesë.

Meqenëse nuk ushqehen gjatë natës, orët e natës janë një periudhë e gjatë kohore ku ato nuk zëvendësojnë energjinë që metabolizmi i tyre po përdor. Trupi i tyre duhet të mbështetet në rezervat e tij të energjisë deri në mëngjesin e ardhshëm, kur ata mund të gjejnë përsëri ushqim. Në një natë të ngrohtë, kjo zakonisht është e menaxhueshme.

Megjithatë bën ftohtë pasi perëndon dielli. Për të mbajtur temperaturën e trupit të tyre lart, ata do të përdorin edhe më shumë energji sesa gjatë ditës. Kolibrat nuk kanë një shtresë puplash izoluese që kanë shumë zogj të tjerë, duke e bërë edhe më të vështirë për ta që të mbajnë nxehtësinë e trupit. Nëse bën shumë ftohtë, ata thjesht nuk do të kenë energji të mjaftueshme për t'u ngrohur dhe në thelb do të vdesin nga uria duke përdorur të gjitha rezervat e tyre.

Zgjidhja është torpor! Aftësia e tyre për të reduktuar në mënyrë drastike metabolizmin dhe temperaturën e trupit u kursen atyre sasi të mëdha energjie. Torpor mund të ulë përdorimin e tyre të energjisë deri në 50 herë. Kjo siguron që ata të mund të jetojnë gjatë natës, edhe kur netët bëhen shumë të ftohta.

Cilët kolibri përdorin torpor?

Të gjithakolibrat e kanë këtë aftësi. Por sa shpesh dhe sa thellë mund të varet nga speciet, madhësia dhe vendndodhja e tyre.

Diversiteti më i madh i specieve të kolibrit jetojnë në neotropikë dhe përfitojnë nga klima e ngrohtë. Për ato specie kolibri që migrojnë, ata zakonisht shkojnë në veri në verë dhe në jug në dimër, pas temperaturave më të ngrohta. Këto masa i ndihmojnë ata të shmangin temperaturat jashtëzakonisht të ftohta dhe duhet të mbështeten më rrallë tek torturat.

Megjithatë, ata që jetojnë lart në malet e Andeve ose në lartësi të tjera të larta mund të hyjnë në torpor çdo natë.

Madhësia gjithashtu luan një rol. Në një studim laboratorik të tre specieve në Arizona, specia më e vogël kalonte çdo natë në një gërvishtje të thellë, ndërsa speciet më të mëdha kalonin midis gjumë të thellë ose të cekët, ose gjumit të rregullt.

Si zgjohen kolibrët nga gjurmimi?

Duhen rreth 20-60 minuta që kolibrët të zgjohen plotësisht nga tortura. Gjatë kësaj periudhe, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja e tyre rriten, dhe muskujt e krahut të tyre dridhen.

Kjo dridhje (në thelb dridhje) gjeneron nxehtësi që ngroh muskujt dhe furnizimin me gjak, duke ngrohur trupin e tyre disa gradë çdo minutë.

Shiko gjithashtu: A hanë ketrat zogj të vegjël?

0>Çfarë i bën ata të zgjohen nuk është kuptuar plotësisht. Në disa raste mund të jetë ngrohja e ajrit të jashtëm pas lindjes së diellit. Por gjithashtu janë vërejtur kolibrat duke u zgjuar 1-2 orë para agimit.

Shumica e shkencëtarëve e besojnë këtëka të bëjë më shumë me ritmin e tyre cirkadian sesa çdo forcë të jashtme. Kjo është ora e brendshme e trupit që rregullon ciklin tuaj të përditshëm të gjumit – zgjimit.

A flenë kolibri gjatë ditës?

Po, kolibrat ndonjëherë flenë gjatë ditës. Sidoqoftë, kjo zakonisht tregon një problem. Është kaq e rëndësishme për kolibrat që vazhdimisht të gjejnë ushqim gjatë orëve të ditës, saqë ata nuk do të ndalojnë së dremituri vetëm për t'u çlodhur.

Nëse një kolibri është duke fjetur ose duke hyrë në gjumë gjatë ditës, zakonisht do të thotë se ata nuk kanë rezerva të mjaftueshme energjetike dhe rrezikojnë të vdesin nga uria nëse nuk reduktojnë kërkesat e tyre për energji. Kjo zakonisht shkaktohet nga pamundësia për të gjetur ushqim ose për shkak të mungesës së ushqimit, sëmundjes / lëndimit ose motit shumë të keq.

A është torpori i rrezikshëm?

Ndonëse nuk konsiderohet i rrezikshëm, ka njëfarë rreziku që lidhet me torturën. Ndërsa ata janë në torpor, kolibrat mbeten në një gjendje që nuk reagon. Në pamundësi për të fluturuar larg ose për të mbrojtur veten kundër grabitqarëve.

Torpor është i ndryshëm nga një gjendje e rregullt e gjumit. Gjatë gjumit, në tru dhe trup ndodhin shumë procese në një nivel qelizor që largojnë mbeturinat, riparojnë qelizat dhe ndihmojnë në përtëritjen e përgjithshme dhe rivendosjen e shëndetit.

Për shkak të gjendjes jashtëzakonisht të ulët të energjisë së torporit, shumë prej këto procese nuk ndodhin dhe sistemi imunitar nuk funksionon. Kjo mund t'i lërë kolibrat më të prekshëm ndaj sëmundjeve.

Prakolibrët duhet të menaxhojnë nevojën e tyre për kursime energjie kundrejt kostove të rrënimit të thellë.

A mund të kalojnë zogjtë e tjerë në gërvishtje?

Të paktën 42 lloje zogjsh janë të njohur që përdorin gërvishtje të cekëta, megjithatë janë vetëm kavanozët e natës, një lloj miu dhe kolibri që përdorin gërvishtje të thella. Zogj të tjerë që përjetojnë torpor janë dallëndyshet, swifts dhe vullnetarë të dobët. Shkencëtarët gjithashtu teorizojnë se shumica e zogjve të vegjël që jetojnë në rajone shumë të ftohta përdorin torporin për të mbijetuar netët e ftohta.

Përfundim

Energjia e lartë që i bën koliberët kaq argëtues për t'u parë gjatë ditës, mund t'u shkaktojë atyre probleme gjatë periudhave kur ata nuk mund të konsumojnë ushqim aq shpejt sa për të mbajtur metabolizmin e tyre në këmbë.

Për të ruajtur sasi të mëdha energjie dhe për të siguruar mbijetesën e tyre gjatë netëve të gjata dhe temperaturave të ftohta, ata mund të hyjnë në një gjendje edhe më të thellë se gjumi i quajtur torpor. Torpor ngadalëson frymëmarrjen e tyre, rrahjet e zemrës, metabolizmin dhe ul temperaturën e trupit të tyre.

Kolibri janë përshtatur që të jenë në gjendje të hyjnë në këtë gjendje sa herë që u nevojitet, dhe zakonisht u duhen vetëm rreth 30 minuta për të përfunduar plotësisht " zgjohu”.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.