A hanë ketrat zogj të vegjël?

A hanë ketrat zogj të vegjël?
Stephen Davis

Ketrat janë omnivorë dhe ushqyes oportunistë që kalojnë pjesën më të madhe të ditës duke kërkuar ushqim dhe për të ngrënë. Ketrat tërhiqen nga arrat, frutat, farat dhe nganjëherë kërpudhat gjatë verës, kur këto burime ushqimore janë lehtësisht të disponueshme. Një pjesë tjetër e dietës së ketrit janë insektet e vogla, gjitarët, zvarranikët dhe amfibët. Me këtë shumëllojshmëri ushqimi dhe faktin që ketrat kalojnë shumë kohë në pemë, njerëzit shpesh pyesin nëse ketrat hanë zogj të vegjël.

A hanë ketrat zogj të vegjël?

Po, është e vërtetë që zogjtë e vegjël ndonjëherë bëhen pre e ketrave. Një ketri mund të mos kërkojë drejtpërdrejt një fole zogjsh për t'i ngrënë, por mund të godasë mundësinë për të ngrënë zogj të vegjël nëse janë të uritur dhe foshnjat janë pa prind.

Meqenëse ketrat janë ushqyes oportunistë, ata kërkojnë çdo ushqim që është lehtësisht i disponueshëm për ta. Për shkak se ata shpesh shihen duke ngrënë arra dhe fara, njerëzit shpesh supozojnë se ketrat nuk hanë mish. Sidoqoftë, insektet, zogjtë, zvarranikët, gjitarët dhe vezët mund të jenë pjesë e dietës së ketrave.

Zogjtë e vegjël u ofrojnë ketrave proteina, vitamina dhe lëndë ushqyese që u nevojiten në dietën e tyre. Kjo ka më shumë gjasa të ndodhë gjatë viteve kur burimet e tjera ushqimore janë të pakta. Për shembull, disa vite pemët nuk prodhojnë shumë lisa ose pisha për shkak të kushteve mjedisore.

Kjo do të thotë që ketrat do të duhet të punojnë më shumë për të gjetur ushqim dhe mund të kthehenndaj burimeve të tjera të proteinave si vezët, zogjtë e vegjël, zvarranikët e vegjël dhe insektet.

Llojet e ketrave të njohur për të ngrënë zogj të vegjël

Pothuajse çdo lloj ketri , dhe madje edhe chipmunks, mund të përfshihen në këtë sjellje. Megjithatë, disa lloje ketri janë më agresivë dhe territorialë se të tjerët.

Shiko gjithashtu: Çfarë janë krimbat e miellit dhe çfarë zogjsh i hanë ato? (U pergjigj)

Ketri i kuq amerikan është një grabitqar i zakonshëm për zogjtë e vegjël dhe njihet si territorial dhe shumë agresiv. Ketrat e kuq nuk janë vetëm agresivë ndaj zogjve, por janë të njohur edhe për agresivitetin ndaj specieve të tyre.

Megjithëse shumë të populluar në të gjithë Amerikën e Veriut, ketrat gri lindorë janë mjaft të urtë në krahasim me ketrat e kuq. Ketrat gri lindor preferojnë të hanë arra dhe fruta, por do të hanë zogj të vegjël nëse janë mjaftueshëm të uritur dhe ushqimi tjetër është i pakët.

A hanë ketrat vezë zogjsh?

Vezët janë padyshim një burim ushqimi ushqyes për ketrat e uritur. Nëse një zog nënë lë një fole me vezë pa mbikëqyrje, ketrat mund të zvarriten dhe t'i marrin vezët.

Zogjtë nëna kalojnë pjesën më të madhe të ditës duke ruajtur folenë për të inkubuar vezët, por ata do të largohen nga foleja për periudha të shkurtra kohë për të ushqyer. Në mënyrë tipike ketrat nuk do të sulmojnë një zog të rritur të ulur në fole, përkundrazi ata do të presin që vezët të jenë pa mbikëqyrje.

Llojet e shpendëve ku meshkujt dhe femrat ndajnë përgjegjësi për inkubacionin dhe kujdesin për foletë shpesh kanësuksesi më i madh në mbrojtjen kundër grabitqarëve.

Ndonjëherë si meshkujt ashtu edhe femrat inkubojnë vezët, por shumica e zogjve nëna i inkubojnë vezët vetëm. Disa zogj meshkuj do t'u japin femrave një pushim për të shkuar për të gjetur ushqim ose do të qëndrojnë pranë folesë për të ndihmuar në mbrojtje.

Këto lloje zogjsh bashkëpunues, si p.sh. , pasi zakonisht është gjithmonë një prind që shikon vezët ose foshnjat.

Si zogjtë mbrojnë foletë nga grabitqarët

Nëse një fole zogjsh lihet pa mbikëqyrje nga prindër, atëherë ka më shumë gjasa që një ketri të hyjë për të vjedhur vezë ose foshnja.

Zogjtë prindër do të mbrojnë territorin e tyre kur grabitqarët vijnë pranë zonës së foleve. Disa lloje zogjsh janë shumë agresivë dhe do të zhyten dhe godasin ketrat që afrohen shumë.

Zogjtë e vegjël dhe vezët janë të pambrojtur ndaj shumë grabitqarëve të ndryshëm. Zgjedhja e vendit të folezimit është shumë e rëndësishme në mënyrë që zogjtë e vegjël të kenë një shans më të mirë për të mbijetuar. Zogjtë e rritur zgjedhin me kujdes se ku do të ndërtojnë një fole për të vegjlit e tyre në përpjekje për ta maskuar ose fshehur atë.

Shumë zogj i ndërtojnë foletë e tyre në gjeth më të trashë për të ndihmuar në fshehjen e saj. Pas përfundimit të folesë, gjethet dhe lëndët e tjera bimore mblidhen për t'u vendosur rreth folesë për kamuflim më të mirë. Disa lloje shpendësh bëjnë vezë me ngjyrim që i ndihmon ata të përzihen mefoleja dhe gjethja.

Shumica e zogjve do të përpiqen të ndjekin grabitqarët që i afrohen zonës së foleve. Zogjtë tallës janë të njohur për të qenë shumë territorialë dhe agresivë kur bëhet fjalë për foshnjat e tyre. Gjithmonë do ta dini kur jeni afër folesë së tyre, sepse ata njihen për "zhytje-bombë" kafshët shtëpiake dhe madje edhe njerëzit pranë folesë së tyre.

Zakonet dhe dieta e të ushqyerit të ketrit

Ketrat preferojnë të hanë arra dhe fruta në vend të zogjve të vegjël dhe vezëve shumicën e kohës. Megjithatë, kur këto burime ushqimore bëhen të pakta, ketrat do të hanë zogj të vegjël dhe vezë për të kënaqur urinë e tyre. Ketrat do të ushqehen gjithashtu me fara dhe misër të mbetur në ushqyesit e shpendëve. Nëse fara juaj e shpendëve po zhduket shumë shpejt, ka të ngjarë që një ketri po merr pjesën më të madhe të ushqimit.

Ketrat që jetojnë në zonat urbane gjithashtu do të gërmojnë nëpër mbeturina për të gjetur ushqim. Ata janë bërë natyrshëm pastrues dhe mund të hanë kafshë të vogla të ngordhura nëse janë të dëshpëruar për ushqim.

Ketrat njihen gjithashtu që ruajnë ushqimin për ta ruajtur për më vonë. Ju zakonisht do ta shihni këtë aktivitet në fund të verës dhe vjeshtës, ku ketrat do të mbledhin lisat dhe arra të tjera dhe do t'i fshehin në zgavrat e pemëve apo edhe do t'i varrosin ato.

Një vit pema jonë e gështenjës prodhoi një dhuratë të madhe dhe ne themi se ketrat varrosin gështenjat në të gjithë oborrin! Kjo i ndihmon ata të sigurojnë se kanë një burim ushqimi rezervë gjatë dimrit.

Zog tjetër i vogëlGrabitqarët

Ketrat janë vetëm një nga shumë grabitqarët për të cilët zogjtë duhet të shqetësohen kur mbrojnë foletë e tyre. Llojet e tjera të shpendëve, të tilla si Blue Jays dhe Crows, janë ushqyes oportunistë dhe do të vjedhin vezët dhe foshnjat e zogjve të tjerë.

Shiko gjithashtu: 37 dhurata për adhuruesit e zogjve që do t'i pëlqejnë

Rakunët, oposumet dhe gjarpërinjtë janë të famshëm për vjedhjen e vezëve të shpendëve dhe ngrënien e zogjve të vegjël. Këto kafshë jo vetëm që gjejnë fole në tokë, por për shkak se janë alpinistë të shkëlqyeshëm, ato mund të arrijnë lehtësisht në foletë në degët e pemëve.

Zogjtë e vegjël nuk mund të kujdesen për veten e tyre dhe përballen me shumë vështirësi pas largimit nga foleja. Vogëlushët janë shpesh më të prekshmit pasi enden në tokë përpara se të mësojnë se si të fluturojnë, duke i bërë ata një objektiv të lehtë. Prindërit e zogjve zakonisht rrinë afër dhe vazhdojnë të vëzhgojnë, por nuk janë gjithmonë të suksesshëm në frikësimin e një grabitqari.

Përfundim

Vezët dhe foshnjat e shpendëve fatkeqësisht përballen me shumë sfida përpara se të bëhen të rritur plotësisht. Ndërsa ju nuk mund të shihni shpesh ketrat në oborrin tuaj duke ndërvepruar me zogjtë, ata ndonjëherë paraqesin një kërcënim. Rrëmbimi i një zogu të vogël është pak më i vështirë sesa thjesht kërkimi i ushqimeve me bazë bimore, kështu që shumë ketra përdorin këtë vetëm kur ushqimi është i pakët ose kur u mungon diçka kritike në dietën e tyre.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.