Спиење на колибри (Што е Торпор?)

Спиење на колибри (Што е Торпор?)
Stephen Davis

Колибрите спијат ноќе исто како и ние, но тие исто така можат да влезат во подлабока состојба наречена торпор. Во торпор, колибрите драстично ја намалуваат телесната температура и метаболизмот за да ја зачуваат енергијата. Оваа специјална адаптација им овозможува на колибрите да преживеат студени ноќи без да ги искористат сите енергетски резерви што ги собрале во текот на денот. Додека колибрите обично спијат качени на мала гранка или гранче, за време на трупот може да се видат како висат наопаку.

Како спијат колибрите

Да, колибрите спијат, иако изгледа дека никогаш не седат мирни! Колибрите обично се активни од утро до мрак, поминувајќи онолку дневни часови колку што можат да јадат. Сепак, тие немаат специјализиран вид кој би им овозможил лесно да најдат храна откако ќе се стемни, така што тие ја поминуваат ноќта спиејќи наместо да бидат активни.

Колибрите не спијат одреден број часови, туку на нивниот сон на изгрејсонце и зајдисонце. Тие обично спијат од самрак до зори, што може да се движи од 8 до 12 часа или повеќе во зависност од сезоната и локацијата.

Всушност, ако се заколнете дека сте виделе колибри како лебди и се храни со вашите цвеќиња во текот на ноќта веројатно гледавте молец на сфингата.

Колибрите обично спијат качени на мала гранка или гранче. Ако е можно, тие ќе изберат локација што има одредена заштита од ветер и временски услови, како на пример во грмушка или дрво. Нивните стапала можатдржете цврсто држење дури и кога спиете, така што веројатно нема да паднат> 0>Да, колибрите понекогаш спијат додека висат наопаку. Додека нивната нормална положба на спиење е да се креваат исправено, ако седалото е особено мазно, тие може да се лизгаат напред или назад и да завршат наопаку. нагоре. Но, тоа е во ред бидејќи нивните стапала се држат толку силно што нема да паднат и ќе продолжат да спијат висат наопаку.

Ако видите колибри како виси наопаку од вашиот хранител, само нека биде. Најверојатно е во турпор и ќе се разбуди самостојно. Ако падне на земја, што е малку веројатно, можеби ќе сакате да го преместите на побезбедно место.

Научниците сè уште не се сигурни зошто некои колибри избираат да се зафатат додека седат на хранилката. Можеби е стратегија да имате храна достапна веднаш по будењето. Ова ќе обезбеди тие да го започнат утрото со доволно енергија за денот.

Што е Торпор?

Иако многу луѓе го опишуваат торпорот како состојба на длабок сон, тоа всушност не е сон. Торпор е состојба на неактивност означена со намален метаболизам и телесна температура. Животни кои можат да влезат во аторпидна состојба направете го тоа за да заштедите енергија. Најпознат пример за ова е хибернацијата.

Хибернацијата е вид на торпор што се случува во долги временски периоди. Како мечка што хибернира цела зима. Колибрите, сепак, не хибернираат. Тие можат да одат во тортура секој ден од годината, само за една ноќ во исто време. Ова се нарекува „дневен торпор“ или ноктивација.

Што се случува со колибрите за време на тортура?

Нормалната дневна телесна температура на колибрите е над 100°F. За време на торпор, температурата на телото драстично паѓа, контролирана од внатрешниот термостат на колибри. Просечната телесна температура на колибрите во торпор е помеѓу 41-50 степени F. Тоа е прилично пад!

Истражувачите неодамна открија дека колибрите всушност можат да навлезат во плитки или длабоки трупови. Со навлегување во плитко торпор, колибрите можат да ја намалат телесната температура за околу 20 °F. Ако навлезат во длабок торпор, нивната телесна температура паѓа до неверојатни 50°F.

Во споредба, ако вашата телесна температура падне за само 3°F степени под нормалните 98,5°F, ќе се сметате за хипотермични и бараат надворешни извори на топлина за да ве загреат.

За да се постигне оваа ниска телесна температура, нивниот метаболизам се намалува до 95%. Нивното отчукување на срцето се намалува од нормалната брзина на летање од 1.000 – 1.200 отчукувања во минута до дури 50 отчукувања во минута.

Зошто даКолибрите одат во торпор?

Колибрите имаат исклучително висок метаболизам, околу 77 пати повисок од нас луѓето. Затоа мора постојано да јадат цел ден. Тие треба да консумираат 2-3 пати повеќе од нивната телесна тежина во нектар и инсекти дневно. Нектарот има многу високо-енергетски шеќер калории, додека инсектите обезбедуваат дополнителни масти и протеини.

Бидејќи не се хранат ноќе, ноќните часови се долг временски период кога не ја заменуваат енергијата што ја користи нивниот метаболизам. Нивното тело мора да се потпре на своите енергетски резерви до следното утро кога ќе можат повторно да најдат храна. Во топла ноќ, ова е обично податливо.

Меѓутоа, станува студено откако сонцето заоѓа. За да ја одржат температурата на телото нагоре, тие ќе трошат уште повеќе енергија отколку што прават во текот на денот. Колибрите немаат слој од изолациски пердуви каков што го имаат многу други птици, што им отежнува да ја задржат телесната топлина. Ако им стане премногу студено, тие едноставно нема да имаат доволно енергија да се загреат и во основа ќе умрат од глад искористувајќи ги сите нивни резерви.

Решението е торпор! Нивната способност драстично да го намалат метаболизмот и телесната температура им заштедува огромни количини на енергија. Torpor може да ја намали нивната потрошувачка на енергија до 50 пати. Ова им гарантира дека можат да живеат во текот на ноќта, дури и кога ноќите стануваат многу студени.

Кои колибри користат торпор?

Ситеколибрите ја поседуваат оваа способност. Но, колку често и колку длабоко може да зависи од видот, големината и нивната локација.

Најголемата разновидност на видови колибри живеат во неотропските предели и ја користат топлата клима. За оние видови колибри кои мигрираат, тие обично се упатуваат на север во лето и на југ во зима, по потоплите температури. Овие мерки им помагаат да ги избегнат екстремно студените температури и поретко треба да се потпираат на вртење.

Меѓутоа, оние што живеат високо во планините на Андите или на други високи височини може да навлезат во труење секоја вечер.

Големината исто така игра улога. Во една лабораториска студија на три вида во Аризона, најмалите видови секоја вечер влегуваат во длабок трупот, додека поголемите видови се префрлаат помеѓу длабоко или плитко труење или редовен сон.

Како колибрите се будат од вртење?

Потребни се околу 20-60 минути за потполно да се разбудат колибрите. Во овој период, нивниот пулс и дишењето се зголемуваат, а нивните крилни мускули вибрираат.

Ова вибрирање (во основа треперење) генерира топлина што ги загрева мускулите и снабдувањето со крв, загревајќи го нивното тело неколку степени секоја минута.

0>Што предизвикува нивно будење не е целосно разбрано. Во некои случаи може да биде затоплување на надворешниот воздух по изгрејсонце. Но, забележани се и колибри како се будат 1-2 часа пред зори.

Повеќето научници веруваат во тоаима повеќе врска со нивниот деноноќен ритам отколку какви било надворешни сили. Ова е внатрешниот часовник на телото кој управува со вашиот дневен циклус на спиење и будење.

Дали колибрите спијат во текот на денот?

Да, колибрите понекогаш спијат во текот на денот. Сепак, ова обично укажува на проблем. Толку е важно за колибрите постојано да наоѓаат храна во текот на дневните часови, тие нема да престанат да дремат само за да се релаксираат.

Ако колибри спие или навлегува во торпор во текот на денот, тоа обично значи дека нема доволно енергетски резерви и се во опасност да гладуваат доколку не ги намалат потребите за енергија. Ова обично е предизвикано од неможноста да се најде храна или поради недостаток на храна, болест / повреда или многу лошо време.

Дали измазнувањето е опасно?

Иако не се смета за опасно, постои одреден ризик поврзан со измачувањето. Додека се во измор, колибрите остануваат во состојба која не реагира. Не можат да одлетаат или да се одбранат од предатори.

Исто така види: Симболизам на сина птица (значења и толкувања)

Торпор се разликува од редовната состојба на спиење. За време на спиењето, во мозокот и телото на клеточно ниво се случуваат многу процеси кои го отстрануваат отпадот, ги обновуваат клетките и помагаат во севкупното подмладување и обновување на здравјето.

Исто така види: Симболизам на гавран (значења и толкувања)

Поради екстремно ниската енергетска состојба на премор, многу од овие процеси не се случуваат и имунолошкиот систем не функционира. Ова може да ги направи колибрите поранливи на болести.

Значиколибрите треба да се справат со нивната потреба за заштеда на енергија наспроти трошоците за длабоко труење.

Може ли и други птици да одат во торпор?

Најмалку 42 видови птици се познати по тоа што користат плитки чкртаници, но тоа се само ноќните чаури, еден вид на глувче и колибри кои користат длабоко торпор. Други птици кои доживуваат вртоглавица се ластовиците, свифтите и слабата волја. Научниците, исто така, теоретизираат дека повеќето мали птици кои живеат во многу студени региони го користат трупот за да преживеат студени ноќи.

Заклучок

Високата енергија што ги прави колибрите толку забавни за гледање во текот на денот може да им предизвика проблеми во периоди кога не можат да консумираат храна доволно брзо за да го одржат метаболизмот.

За да се зачуваат големи количини на енергија и да се обезбеди нивниот опстанок во текот на долгите ноќи и ниските температури, тие можат да влезат во состојба дури и подлабока од спиењето наречена торпор. Торпор го успорува нивното дишење, отчукувањата на срцето, метаболизмот и им ја намалува телесната температура.

Колибрите се приспособиле да можат да влезат во оваа состојба во секое време, и обично им се потребни само околу 30 минути за целосно „ разбуди се“.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.