Mësoni si të tërhiqni fincat me këto 6 këshilla

Mësoni si të tërhiqni fincat me këto 6 këshilla
Stephen Davis

Goldfinches janë të preferuara në ushqyesit e zogjve të oborrit të shtëpisë, por këto fincat e hollë mund të jenë pak të ndërlikuara për t'u tërhequr vazhdimisht në oborr. Kjo është arsyeja pse ne kemi bashkuar një listë me këshilla të dobishme se si të tërhiqni fincat e arta në oborrin dhe ushqyesit tuaj.

Në Shtetet e Bashkuara ekzistojnë tre lloje fincash (Amerikane, Lesser dhe Lawrence's). Goldfinches amerikane janë më të përhapurat. Ato mund të gjenden gjatë gjithë vitit në gjysmën veriore të vendit, dhe gjatë muajve jo të shumimit në të gjithë gjysmën jugore të vendit. Por ju mund të keni vënë re se nuk i shihni ato shpesh, ose ato shfaqen për disa ditë vetëm për t'u zhdukur përsëri.

Si të tërhiqni Goldfinches (6 këshilla që funksionojnë)

1. Ofroni atyre farën nyjer

Farat e preferuara për të ngrënë nga një ushqyes në oborrin e shtëpisë është nyjer (shqiptohet NYE-jer). Ju gjithashtu mund ta shihni atë të shitur me emrat Niger, nyger ose gjembaç (edhe pse në fakt nuk është farë gjembaku, konfuze e di). Kur kërkoni se si të tërhiqni fincat e arta në oborrin tuaj, kjo ndoshta këshilla numër një që do të gjeni.

Nyjer janë fara të vogla, të zeza, vajore që përmbajnë proteina, vaj dhe sheqerna. Ata janë rritur kryesisht në Afrikë, Indi dhe Azinë Juglindore. Nyjer-i pëlqehet nga shumë zogj, veçanërisht anëtarët e familjes së finch-it, si p.sh. Kur shpërndahen në tokë juncos dheedhe pëllumbat e zisë do të hanë nyjer. Si një bonus, ketrat nuk e pëlqejnë vërtet këtë farë.

Nyjer është një farë aq e vogël saqë nuk bën mirë në shumicën e llojeve të ushqyesve të shpendëve. Do të rrëshqasë lehtësisht nga portat e furnizimit. Mund të shpërndahet në një tabaka të hapur ose ushqyes platforme. Por mënyra më e popullarizuar për të ushqyer nyjer është në një ushqyes të gjatë e të hollë të stilit të tubit.

Qoftë i bërë nga rrjetë teli ose mure plastike që kanë shumë pjerrëta dhe hapje të vogla. Hapjet duhet të jenë mjaft të vogla për të mbajtur farën brenda. Një ushqyes i mrekullueshëm për zogjtë e uritur që do të ushqejë shumë zogj të uritur është Droll Yankees Finch Flock Birdfeeder.

Trupi i Goldfinches që shijon ushqyesin tim Nyjer gjatë dimrit.

2. Ose fara e zezë e lulediellit

Një tjetër farë e zezë vajore që gëzojnë fincat janë farat e lulediellit me vaj të zi. Këto fara kanë një lëndë ushqyese, me përmbajtje të lartë yndyre që e duan zogjtë. Farat janë më të vogla dhe më të lehta për t'u çarë se disa lloje të tjera të farave të lulediellit, duke i bërë ato perfekte për sqepat më të vegjël të finçit.

Shumica e zogjve të oborrit janë adhurues të lulediellit me vaj të zi, kështu që nëse dëshironi të qëndroni me një lloji i farës që do të kënaqte varietetin më të gjerë, ndoshta kjo do të ishte ajo.

Shiko gjithashtu: 18 zogj me katër shkronja

Luledilli me vaj të zi funksionon mirë me shumicën e llojeve të ushqyesve të shpendëve, por unë do të rekomandoja një ushqyes me tub për të ushqyer finches. Diçka me ulëse të shumta, të lëkundura si kjo luledielli klasik Droll Yankees ose farë e përzierUshqyes zogjsh.

Për më shumë mbi ushqyesit e rekomanduar të finçit, shihni artikullin tonë këtu për zgjedhjet tona më të mira të ushqyesve.

3. Mbani ushqyesit tuaj të pastër

Jo shumë zogj do të donin një ushqyes të ndotur ose fara të mykura dhe të lagura. Por finches mund të jenë veçanërisht marramendëse. Ata nuk do të vizitojnë një ushqyes për të cilin mendojnë se është shumë i ndotur ose nëse mendojnë se fara është ndenjur ose e keqe. Sigurohuni që t'i pastroni rregullisht ushqyesit tuaj të shpendëve.

Ushqyesit Nyjer, veçanërisht ato prej rrjetë teli, për fat të keq lagen lehtësisht në shi ose borë. Fara e lagësht e nyjer bëhet e grumbulluar dhe potencialisht e mykur. Shumë cikle të lagësht dhe të thatë dhe mund të bëhet e fortë si çimento në fund të ushqyesit.

Nëse e dini se një ngjarje e madhe e motit po vjen, mund të jetë më mirë ta çoni furnizuesin me rrjetë nyjer në ambiente të mbyllura derisa të kalojë stuhia. Nëse e lini ushqyesin tuaj jashtë, kontrolloni farën një ditë pas stuhisë. A është i grumbulluar dhe i lagur? Nëse është kështu, hiqeni atë, shpëlajeni ushqyesin mirë dhe lëreni të thahet, pastaj rimbushni me farë të freskët.

Shiko gjithashtu: Si të ruani farat e shpendëve të egër (3 mënyra të thjeshta)

Mund të varni gjithashtu një mbrojtës moti mbi pjesën e sipërme të ushqyesit tuaj të shpendëve, siç është ky i madh Aspects Weather Kube.

4. Përdorni vetëm fara të freskëta

Këshilla 3 thotë se nuk i pëlqejnë farat e pista, të lagura dhe të grumbulluara. Kjo mund të duket e qartë. Por ajo që mund të jetë më pak e dukshme është se fincat e arta mund të jenë mjaft marramendëse për sa të freskëta janë farat e tyre. Çdo farë me të vërtetë, por veçanërisht nyjer.

Kur nyjer është i freskët, është një errësirëngjyrë e zezë dhe e këndshme dhe e yndyrshme. Por fara nyjer mund të thahet shpejt. Kur thahet, merr një ngjyrë kafe më të pluhurosur dhe humbet shumicën e vajrave të tij ushqyes.

Pa vajrat e pasura, farat humbasin vlerën e tyre si një burim cilësor energjie dhe zogjtë mund të shijojnë ndryshimin. Pse të shqetësoheni për të ngrënë diçka që nuk do t'u sigurojë atyre kaloritë dhe lëndët ushqyese të rëndësishme që u nevojiten?

Laura Erickson, një autore dhe blogere e njohur në botën e shpendëve, e krahasoi Nyjer me kokrrat e kafesë. Mund të dalloni ndryshimin midis një fasule të freskët të bukur, të pasur dhe një fasule të tharë pa shije.

Kjo mund ta bëjë nyjer pak më të vështirë për t'u ushqyer dhe ju duhet t'i kushtoni më shumë vëmendje cilësisë së farës që jeni blerja dhe sa kohë e lini të qëndrojë jashtë.

  • Blini një qese ku mund të shihni farën brenda . Kërkoni për shumë fara kafe ose të thara/me pluhur. Nëse ka qëndruar shumë gjatë në dyqan, mund të jetë mjaft i vjetër sa të jetë tharë. Gjithashtu, nyjer trajtohet me nxehtësi përpara se të shitet për të ndihmuar në parandalimin e mbirjes së farave në tonelata barërat e këqija. Nëse nxehet shumë, mund të thajë disa nga vajrat.
  • Filloni me një qese të vogël farash , siç është kjo qese 3 paund nga Kaytee. Më pas mund të kaloni në blerjen e çantave më të mëdha pasi të keni një ndjenjë se sa shpesh kaloni nëpër farat. Në këtë mënyrë nuk do të keni një çantë prej njëzet kilogramësh në garazhin tuaj për gjashtë muaji tharë dhe i pakënaqur.
  • Mos nxirr shumë jashtë menjëherë. Provoni të mbushni ushqyesin tuaj vetëm gjysmë deri në tre të katërtat. Ose zgjidhni një ushqyes që ka një tub të gjatë e të ngushtë që nuk mban shumë në të njëjtën kohë.

5. Vendosini ushqyesit në një distancë të shpejtë për t'u mbuluar

Goldfinches mund të jenë pak të kujdesshëm ndaj ushqyesve të oborrit të shtëpisë. Për t'i bërë ato më të sigurta, vendoseni ushqyesin tuaj aty ku ka mbulesë afër. Brenda 10-20 këmbëve të pemëve, shkurreve dhe shkurreve. Në këtë mënyrë, ata e dinë nëse një grabitqar vjen përreth, ata mund të hidhen shpejt në një vend më të sigurt. Kjo shpesh do t'i bëjë ata më të gatshëm të vijnë të hetojnë furnizuesin tuaj.

6. Mbillni bimë që mbajnë fara

Të fundit në këtë listë me këshilla se si të tërhiqni fincat e arta, t'i joshni ato në oborrin tuaj me një shumëllojshmëri të bimëve me farëra. Goldfinches janë granivores , që do të thotë se farat përbëjnë pjesën kryesore të dietës së tyre.

Ata pëlqejnë farat nga lulet, por edhe shkurret dhe barishtet. Disa zgjedhje të mira për kopshtin tuaj janë luledielli, suzanët me sy të zinj, lulet e haloreve, asters dhe gjembaçët. Ata i duan gjembat! Por, sigurohuni që është një gjembak vendas pasi shumë lloje janë për fat të keq pushtues. Disa pemë që dihet se pëlqejnë fikët e artë janë alderi, mështekna, kedri i kuq perëndimor dhe elm.

Goldfinches përdorin push të butë të bimëve për foletë e tyre dhe pëlqejnë ta mbledhin këtë nga bimë të tilla si qumështi, bishta, luleradhiqe , dru pambukudhe gjembaçja. Goldfinches folenë më vonë gjatë sezonit se shumica e zogjve, dhe mendohet se kjo është për shkak se ata presin që bimë të tilla si gjembaku të shkojnë në farë dhe të prodhojnë bimën që përdorin në foletë e tyre.

Një bimë që duhet SHMANG është rodhe. Goldfinches do të tërhiqen nga farat e saj, por mund të ngatërrohen dhe të futen në grackë në gërvishtjet dhe të mos jenë në gjendje të çlirohen.

Kur bëhet fjalë për mënyrën se si të tërheqin fincat, aq më tepër Këto këshilla që mund t'i përdorni menjëherë, ka më shumë mundësi për të tërhequr fincat e arta në oborrin tuaj. Një mënyrë e shkëlqyer për të rritur shanset tuaja është të kombinoni ushqyesin nyjer (ose luledielli) me lule me ngjyra të ndezura.

Mbillni disa lule të verdha përreth ose në afërsi me ushqyesin tuaj të fishkës dhe mos harroni t'i përfshini ato Suzan me sy të zinj dhe lule hale! Këto këshilla për të krijuar një habitat tërheqës për fincat e arta mund ta krijojnë vërtet oborrin tuaj si një vend rutinë për të ardhur dhe për të ushqyer.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.