Sandhill Cranes (факти, информации, слики)

Sandhill Cranes (факти, информации, слики)
Stephen Davis

Содржина

Можеби сте ги слушнале како летаат над главата, гласно грчејќи додека мигрираат во класичен V-облик. Или можеби сте виделе стотици, па дури и илјадници од нив како се собираат во мочуриште. Каде и да ги забележите, овие големи кранови го привлекуваат вашето внимание. Сендхилскиот кран, именуван по претпочитањето на живеалиштата, мигрира во јата од таков број отколку што многу држави имаат фестивали за да го одбележат нивното пристигнување. Во оваа статија ќе дознаеме повеќе за овие елегантни птици и ќе одговориме на многу од најчесто поставуваните прашања во врска со песочните кранови.

Висина : 2,7 стапки – 4,6 стапки

Тежина : мажјаците просечни 10 фунти, женките 8,9 lbs

Распон на крилјата : 5,5 стапки – 7,7 стапки

Преглед

Возрасните се целокупно сиви со некои кафеави пердуви на нивното густо тело. Имаат долг врат, црн клун, црни нозе и светло прочитано чело. Мажјаците и женките имаат идентични пердуви и немаат видливи разлики. На незрелите кранови им недостасува светло-црвена круна и имаат повеќе „рѓосана“ боја, а на телото можат да имаат и повеќе шарени 'рѓосани пердуви.

Гнездење и размножување

Крановите од песок го избираат својот партнер за парење, со кој ќе останат доживотно, врз основа на елаборирани танцувачки прикази. Двојката може да скока, да се поклони, да ја тресне главата, да мавта со крилјата, па дури и да ја собере и фрли вегетацијата. Тие го продолжуваат ова танцувачко однесување дури и по сезоната на парење.

Овие кранови се размножуваатќе остане со своите родители во текот на зимата и ќе има околу 9 до 10 месеци пред да се одвои за да се придружи на поголемото јато.

мочуришта и други живеалишта каде што има стоечка вода. Тие градат гнездо насип од вегетација на земја или во плитката вода. Се снесуваат едно до три јајца, но често само едно пиле достигнува млада возраст. Пилињата ќе останат под грижата на родителите 9-10 месеци.

Миграција

Сендхилските кранови се жител во текот на целата година во некои области на Флорида, Куба и Мисисипи. Сепак, поголемиот дел од населението мигрира во текот на есента и пролетта. Многу од миграциските групи може да бидат од десетици до стотици илјади! Можеби најпознатото жариште е реката Плате, Небраска. Savingcranes.org има некои одлични ресурси за гледање кранови и за проверка дали има некои жаришта во ваша близина.

кредит: allaboutbirds.org Факти за песочен кранкријат 1. Каде живеат крановите со песок? 2. Каде спијат песочните кранови? 3. Колку долго живеат песочните кранови? 4. Колку се високи песочните кранови? 5. Колку е распонот на крилјата на Sandhill Crane? 6. Која е разликата помеѓу песочен кран и сина чапја? 7. Како се нарекува јато песочни кранови? 8. Дали песочните кранови се парат доживотно? 9. Кога се парат песочните кранови? 10. Дали се загрозени песочните кранови? 11. Што јадат песочните кранови? 12. Може ли да нахранам песочни кранови? 13. Кога мигрираат песочните кранови? 14. Каде мигрираат песочните кранови? 15. Дали песочните кранови се кријат во дрвјата? 16. Дали песочните кранови се агресивни? 17.Како да ги оддалечите крановите за песок? 18. Колку високо летаат песочните кранови? 19. Дали песочните кранови летаат ноќе? 20. Колку далеку летаат песочните кранови во еден ден? 21. Дали песочните кранови се враќаат во истото гнездо секоја година? 22. Кои држави дозволуваат лов на дигалки со песок? 23. Која е популацијата на песочни кранови? 24. Како можеш да разликуваш машки песочен кран од женка? 25. Дали крановите се гнездат на дрвјата? 26. Како го нарекувате бебето Сендхил Крејн? 27. Како да ги хранат своите бебиња Sandhill Cranes? 28. Колку долго остануваат бебињата од Sandhill Crane со своите родители?

Каде живеат песочните кранови?

Sandhill Cranes се наоѓаат низ многу области на Северна Америка, а некои во самиот агол на североисточен Сибир. Тие живеат во отворени живеалишта како мочуришта, мочуришта, мочуришта и прерии.

Каде спијат крановите за песок?

Крановите со песок остануваат на земја за да спијат, обично балансирајќи на едната нога. Тие сакаат да стојат во плитка вода или покрај бреговите на мочуриштето, претпочитајќи многу широк отворен простор со малку дрвја. Некогаш ќе ја пикнат главата под крило, понекогаш само ќе го опуштат долгиот врат во пораспадната положба.

Исто така види: 16 забавни факти за жалосните гулаби

Колку долго живеат песочните кранови?

Песочните кранови можат да живеат 20 – 40 години, но повеќето имаат малку пократок животен век и просекот е поблиску до 10-20 години. Според Корнел, најстариот песочен кран досегаимаше 36 години.

Колку се високи песочните кранови?

Постојат неколку подвидови на песочниот кран, така што големината може да варира. Просечниот опсег на висина на песочните кранови е од 2 стапки 7 инчи до 4 стапки 6 инчи. Општо земено, крановите што се размножуваат најдалеку на север се малку на помалата страна.

Колку е распонот на крилата на Sandhill Crane?

Sandhill Cranes имаат голем распон на крилјата кои се движат од 5 ft 5 инчи до 7 ft 7 инчи. Ова ги прави одлични птици што растат и можат да јаваат термални долги периоди без да мора да мавтаат со крилјата, што заштедува енергија.

Која е разликата помеѓу песочен кран и сина чапја?

Точно е дека и песочните кранови и сините чапји се големи понуди со долги вратови, долги нозе и сакаат да посетуваат мочуришта. Сепак, крановите и чапјите припаѓаат на различни групи. Кога летаат, чапјите го повлекуваат вратот назад кон телото, додека крановите ги држат вратовите целосно испружени.

Кранот Sandhill има и пократок клун од долгиот клун што чапјата го користи за фаќање риба. Крановите обично се среќаваат заедно во јата каде што чапјите главно остануваат сами.

Како се нарекува јато песочни кранови?

Има неколку избори за збирната именка што се користи за група кранови. Тие можат да се наречат „конструкција“, „танц“, „ограда“, „опсада“ или „напукување“ на кранови. Но, нема да згрешите само да го употребите зборот„јато“ или.

Дали песочните кранови се парат доживотно?

Да, повеќето песочни кранови ќе се парат доживотно. Всушност, тие поставуваат одлични прикази за танцување за да се обидат да привлечат партнер, а штом парот ќе се поврзе тие ќе останат заедно.

Кога се парат крановите за песок?

Повеќето јајца се снесуваат помеѓу јануари и мај, но тоа зависи од тоа кога ќе се случи миграцијата и варира во зависност од различните популации кои се размножуваат. Крановите обично се стари помеѓу 2-7 години пред да почнат да се парат.

Дали се загрозени песочните кранови?

Не, песочните кранови како целина не се сметаат за загрозен вид и нивната популација е добро. Сепак, постојат одредени делови од светот каде локалното население е изложено на поголем ризик и се смета за загрозено, како што е немиграционата група во Мисисипи.

Што јадат песочните кранови?

Крановите од песок се сештојади, јадат и растенија и инсекти/мали животни. Голем дел од нивната исхрана се зрна и семиња со некои бобинки и клубени. Тие исто така ќе јадат инсекти, полжави, влекачи и водоземци. Тие ги користат своите долги клунови за сонда во песокот и талогот.

Може ли да нахранам песочни кранови?

Во многу држави всушност е нелегално да се хранат Sandhill Cranes, и најдобро е да не се прави тоа. Крановите што се хранат со луѓе може да се навикнат премногу на луѓето и да станат агресивни. Можете да замислите толку големптицата би можела да ги повреди не само луѓето, туку да оштети имот и да предизвика проблеми во урбаните средини.

Кога мигрираат песочните кранови?

Генерално, песочните кранови мигрираат во пролет и есен. Времето може да варира во есен во зависност од тоа колку сурово е времето локално, поблагите услови во почетокот на зимата може да ја поттикнат миграцијата подоцна. Пролетната миграција назад во местата за размножување има тенденција да биде попредвидлива.

Исто така, неколку популации на песочни кранови (пронајдени во Куба, Флорида и Мисисипи) воопшто не мигрираат.

Каде мигрираат песочните кранови?

Општо земено, песочните кранови патуваат на север во пролетта за да се размножат, а потоа се упатуваат кон југ на есен. Истражувачите ги групираат песочните кранови заедно со „размножување на населението“, а има многу различни популации во Северна Америка.

Исто така види: 17 птици кои започнуваат со буквата С (слики)

Земишта за размножување се наоѓаат низ Канада и многу северни држави вклучувајќи ја и Алјаска. Многу од овие популации ќе мигрираат надолу во јужните области како што се Флорида, Тексас и Калифорнија.

Има премногу различни популации за размножување што треба да се споменат овде, но многу држави имаат пролетен или есенски „крански фестивал“ кога птиците се знае дека застануваат во таа област.

Дали песочните кранови се кријат во дрвјата?

Нема Sandhill Крановите не легнуваат или поминуваат време на дрвја. Тие претпочитаат области како што се мочуриштата, мочуриштата, земјоделските површини и пасиштата и да останат да стојатна земја.

Дали песочните кранови се агресивни?

Како и многу птици, песочните кранови вообичаено не се многу агресивни освен ако има јајца и млади за заштита. Други птици како врани, гаврани, бувови и орли може да се обидат да украдат јајца или млади пилиња. Песочните кранови ќе скокаат и ќе ги исфрлат своите долги нозе за да ги одвратат воздушните напади.

За копнените предатори како којотите или лисиците, тие ги рашируваат крилјата правејќи се да изгледаат поголеми и позастрашувачки додека шушкаат. Тие исто така можат да клоцаат и да ги користат нивните долги клунови како мечеви. Некои песочни кранови што ги хранеле луѓе можат да станат агресивни кон луѓето кога бараат храна.

Како да ги држите подалеку крановите за песок?

Ако кранови го мачат вашиот двор или градина, има неколку работи што можете да ги испробате. Ако тие висат околу тоа значи дека сте создале живеалиште каде што можат да добијат храна, вода и да не се плашат од предатори. Сите водни елементи, како што се езерца, треба да се оградат.

Сурнете ги хранилките за птици или користете методи за да избегнете истурено семе што тие можеби го собираат од земја. Направете тунел од пилешка жица над цветни или зеленчукови кревети.

Колку високо летаат крановите за песок?

За време на нивните долги миграциски летови, песочните кранови имаат просечна височина од 6.000 – 7.000 стапки. Оние кои треба да патуваат преку планински терен, како што се Карпестите планини, можат да летаат дури и над 13.000 стапки.

Далипесочни кранови летаат ноќе?

Вообичаено, песочните кранови мигрираат само во текот на денот. Иако ако временските услови се добри и има светла месечина, тие повремено може да патуваат ноќе.

Колку далеку летаат песочните кранови во еден ден?

Не мигрираат сите песочни кранови. Но, за оние што го прават тоа, тие во просек можат да поминат 150 – 400 милји на ден.

Дали крановите со песок се враќаат во истото гнездо секоја година?

Sandhill Cranes нема да се вратат во одредено гнездо следната година. Меѓутоа, како група, крановите патуваат до истите места за размножување од година во година.

Кои држави дозволуваат лов на песочни кранови?

Седумнаесет држави дозволуваат лов на дигалки: Алабама, Алјаска, Аризона, Колорадо, Ајдахо, Канзас, Кентаки, Минесота, Монтана, Северна Дакота, Ново Мексико, Оклахома, Јужна Дакота, Тенеси, Тексас, Јута и Вајоминг .

Која е популацијата на песочни кранови?

Со толку многу различни групи на размножување тешко е да се одредат точни популации. Од она што успеав да го најдам, населението на Sandhill Cranes е приближно 600.000 – 800.000 вкупно вклучувајќи ги сите групи.

Како можете да разликувате машки песочен кран од женка?

Машките и женските песочни кранови изгледаат идентично, така што може да биде доста тешко да ги разликувате! Освен ако не видите кој кран снесува јајце, една од единствените индиции е преку вокализација. Sandhillкрановите прават „унисон повици“ кои обично се прават додека патуваат до и од местата за хранење, одмор и печење.

Машките повици имаат понизок тон и малку поизвлечен ритам од женскиот. Ќе викне еднаш, а женката ќе одговори со два повици. Потребно е обучено уво за да се сфати оваа разлика, особено ако се преклопуваат или се во група!

Дали крановите се гнездат на дрвјата?

Не, песочните кранови се гнездат на земја. Тие претпочитаат изолирани мочуришни области. Тие создаваат тумба од околните треви, мачки и трски. Често оваа планина седи во плитка вода, но понекогаш тие ќе се гнездат на суво во непосредна близина на водата.

На врвот на тумбата создаваат помал сад во облик на чаша обложен со помали парчиња вегетација да ги снесат јајцата внатре.

Како го нарекувате бебето Сендхил Крејн?

Дигалките за бебиња често се нарекуваат пилиња, но исто така ја имаат ознаката „мали“.

Како да ги хранат своите бебиња Sandhill Cranes?

И мајката и таткото кран ќе се грижат за хранење на младите. Во првите 10 дена пилињата главно се хранат „сметка до сметка“ од родителите. Како што пилињата малку стареат, тие се поспособни сами да се хранат и родителите може да им испуштат храна пред нозете, охрабрувајќи ги да јадат сами.

Колку долго остануваат бебињата од Sandhill Crane со своите родители?

Младиот кран
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.