16 забавни факти за жалосните гулаби

16 забавни факти за жалосните гулаби
Stephen Davis

Содржина

забележете ги.

12. Тие се гнездат на различни места

Ожалосни гулаби може да се гнездат на различни локации, често врз основа на тоа во кој дел од земјата се наоѓаат. На пример, на запад тие често се гнездат на земја, додека во на исток тие избираат почесто да се гнездат на дрвја или грмушки. Во пустината, тие може дури и да се гнездат во дупката на кактусот. Не им пречи тоа што се гнездат во близина на луѓе и често завршуваат во олуци, настрешници и жардинери околу куќата.

Тачен гулаб се гнезди во кактуссемиња

Гулабите што се жалат можат да јадат импресивно количество храна, особено во споредба со други птици со слична големина. Секој ден тие ќе консумираат помеѓу 12 и 20 проценти од нивната телесна тежина. Речиси 100% од нивната исхрана се семиња, но тие понекогаш може да јадат бобинки и полжави.

Тажните гулаби можат да јадат толку многу благодарение на областа од нивниот хранопровод наречена култура. Културата може да складира голема количина на семиња што жалниот гулаб подоцна ќе ги свари од безбедна седала. Всушност, неверојатни 17.200 семиња од блуграс некогаш биле снимени во културата на Mourning Doves!

7. Тие можат да преживеат во пустината

За разлика од многу други видови птици, жалните гулаби успеваат да преживеат во пустините на југозападниот дел на САД и Мексико. Една адаптација што помага во ова е нивната способност да пијат соленкава изворска вода. Соленката вода во основа е средната точка помеѓу слатката вода и океанската солена вода.

Исто така види: 25 видови птици со црни глави (со фотографии)

Соленката вода содржи доволно сол што повеќето цицачи, вклучително и луѓето, не можат да ја пијат без да се дехидрираат. Mourning Doves може да консумираат соленкава вода без дехидрација.

Пар за жалење гулаб

Олажените гулаби се птици кои потекнуваат од семејството на гулаби и тие се еден од најчестите видови птици што може да ги сретнете во Америка. Нивниот мек, тажен повик е лесно препознатлив. Тие се исто така вообичаени во урбаните и приградските населби низ Северна Америка. Ајде да погледнеме неколку факти за жалосните гулаби и да дознаеме повеќе за овие мирни птици.

Факти за жалните гулаби

1. Ги има низ Северна Америка

Во Соединетите Американски Држави, гулабите на жалост може да се најдат низ целата земја во текот на целата година. Тие се исто така целогодишни жители на Карибите и делови од Мексико. Населението се шири во долна Канада во текот на летото, а во Централна Америка во текот на зимата.

2. Тие се популарно ловена птица

Ожалосните гулаби се едни од најчесто ловените птици во земјава. Секоја година се собираат околу 20 милиони, од годишното население кое се проценува на околу 350 милиони. Ова може да биде изненадувачки бидејќи се чини дека не се вклопуваат во дивеч птици како што се тетреб, потполошки или фазани.

Сепак, луѓето ги сметаат за изобилни, забавни за лов и добри за јадење. Бидејќи гулабите се технички класифицирани како птици преселници, и затоа се заштитени со Законот за договор за птици преселници, потребни се посебни сертификати и лиценци за нивно ловење.

3. Омилените живеалишта на жалните гулаби го отсликуваат она на луѓето

Една од причините за оваптиците се толку чести што тие имаат тенденција да го сакаат истото живеалиште како и ние. Тие претпочитаат отворено и полуотворено земјиште од се што е пошумено. Ова вклучува паркови, населби, фарми, пасишта и отворени шуми. Ова не доведува до следниот факт…

4. Најраспространетата птица за размножување во Америка

Денес, жалните гулаби може да се најдат како се размножуваат во секоја од 50-те САД, дури и на Хаваи и Алјаска. Ниту многу други видови птици, ако воопшто ги има, можат да го кажат истото.

Интересно е што кога првите европски доселеници дојдоа од Европа, овие птици веројатно беа пронајдени во многу џебови на земјата, но не беа како широко распространета. Како што шумите беа исечени од земјоделството и населувањето, територијата на гулабите се прошири.

5. Тие поминуваат многу време на земја

Додека се совршено способни да летаат и да се сместат на дрвјата, Mourning Doves поминуваат многу време на земја. Како и нивниот братучед гулаб, тие можат лесно да се шетаат и претпочитаат да бараат семиња и друга храна од земјата. Ако имате хранилки за птици во дворот, најверојатно ќе ги видите како бараат семиња што паднале под вашите колибри или користат хранилник на платформа.

Поминувањето многу време на отворено на земја може да ги направи ранливи на голем број предатори, особено домашните мачки. Мачките се всушност вообичаен предатор на жалните гулаби.

6. Тажните гулаби консумираат многуа бил убиен од ловец во 1998 година на Флорида. Бендираше во 1968 година во државата Џорџија.

9. Жалливите гулаби имаат неколку прекари

Глабовите гулаби имаат повеќе имиња кои можеби сте ги слушнале претходно. Нивното најдолго име е американски оплачен гулаб, но тие се познати и едноставно како „желки“. Некои се познати и како „дождовни гулаби“. Овие птици некогаш биле нарекувани и желки од Каролина и гулаби од Каролина. И покрај некои прекари, овие птици всушност не се желки.

10. Нивното име доаѓа од нивниот повик

Тие го добиваат своето име „Оплака“ затоа што кога опишуваат еден од нивните повици за кукање, луѓето често мислеле дека звучи тажно или жалосно. Ова генерално се однесува на нивната „perch-coo“, песна што неспоредливите мажјаци ја прават од отворен костур. Веројатно ќе ги слушнете како го прават тоа во вашиот двор од гранка од дрво или покрив. Звукот е гу-оо проследено со 2-3 различни коо.

Исто така види: Колку често да го менувате внесувачот на колибри (совети)

11. Мажјаците и женките изгледаат исто

За разлика од видот како што е северниот кардинал, каде што мажјаците и женките се видливо сосема различни, жалните гулаби од двата пола имаат ист пердув. Имаат бледо сиво тело со долни делови во боја на праска, црни дамки на крилјата и розови нозе.

Мажјаците се малку поголеми од женките, со малку порозови гради и посветли глави. Но, тие разлики се суптилни и треба да изгледате прилично блискуземете смена рано наутро, навечер и навечер додека мажјаците покриваат доцна утро до средината на попладневните часови.

15. Тие се впуштаат во ритуали на поврзување со парови

Машко-женски парови на жални гулаби ќе си ги предмат пердувите на вратот како дел од ритуалот на поврзување. Ова ќе напредува до синхронизирано удирање со главите нагоре и надолу додека се фаќаат за клунови.

16. Нивните крилја испуштаат звук кога полетуваат

Ако сте поминале некое време околу Mourning Doves, можеби сте забележале дека секогаш кога тие ќе полетуваат од земјата, тие испуштаат свирење или „влекање“ врева. Овој звук не доаѓа од нивното грло, туку од нивните пердуви на крилата. Теоретизирано е дека гулабите го користат ова како вграден алармен систем, плашејќи ги блиските предатори и предупредувајќи ги блиските птици.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.