Vinçat Sandhill (Fakte, Informacione, Foto)

Vinçat Sandhill (Fakte, Informacione, Foto)
Stephen Davis

Ndoshta i keni dëgjuar duke fluturuar sipër kokës, duke u zhurmuar me zë të lartë ndërsa migrojnë në formën klasike V. Ose ndoshta keni parë qindra, apo edhe mijëra prej tyre duke u mbledhur në një moçal. Kudo që i dalloni, këto vinça të mëdhenj tërheqin vëmendjen tuaj. Vinçi Sandhill, i quajtur për preferencën e tij të habitatit, migron në tufa të një numri të tillë sesa shumë shtete kanë festivale për të shënuar mbërritjen e tyre. Në këtë artikull do të mësojmë më shumë rreth këtyre zogjve elegantë dhe do t'u përgjigjemi shumë prej pyetjeve më të shpeshta në lidhje me vinçat e rërës.

Lartësia : 2,7 ft – 4,6 ft

Pesha : meshkujt mesatarisht 10 lbs, femrat mesatare 8,9 lbs

Gjerësia e krahëve : 5,5 ft – 7,7 ft

Përmbledhje

Të rriturit janë përgjithësisht gri me disa pupla të kuqe në trupin e tyre të trashë. Ata kanë një qafë të gjatë, sqep të zi, këmbë të zeza dhe ballë të ndritshëm të lexuar. Meshkujt dhe femrat kanë pendë identike dhe nuk kanë dallime të dukshme. Vinçave të papjekur u mungon kurora e kuqe e ndezur dhe kanë një ngjyrë më "të ndryshkur" dhe mund të kenë më shumë pendë me ngjyra të ndryshkura në trupin e tyre.

Folezimi dhe mbarështimi

Vinçat e rërës zgjedhin partnerin e tyre të çiftëzimit, me të cilin do të qëndrojnë për gjithë jetën, bazuar në shfaqjet e hollësishme të kërcimit. Dyshja mund të kërcejnë, të përkulen, të tundin kokën, të përplasin krahët dhe madje të marrin dhe të hedhin bimësi. Ata vazhdojnë këtë sjellje kërcimi edhe pas sezonit të mbarështimit.

Këta vinça shumohendo të qëndrojë me prindërit gjatë gjithë dimrit dhe do të jetë rreth 9 deri në 10 muaj para se të ndahet për t'u bashkuar me tufën më të madhe.

ligatinat dhe habitatet e tjera ku ka ujë të ndenjur. Ata ndërtojnë një tumë foleje nga bimësia në tokë ose në ujë të cekët. Bëhen një deri në tre vezë, por shpesh vetëm një zogth arrin moshën e re. Pulat do të qëndrojnë nën kujdesin e prindërve për 9-10 muaj.

Migrimi

Vinçat Sandhill janë banor gjatë gjithë vitit në disa zona të Floridës, Kubës dhe Misisipit. Megjithatë, shumica e popullsisë migron gjatë vjeshtës dhe pranverës. Shumë nga grupet e migrimit mund të jenë nga dhjetëra deri në qindra mijëra! Ndoshta pika e nxehtë më e njohur është lumi Platte, Nebraska. Savingcranes.org ka disa burime të shkëlqyera për shikimin e vinçit dhe për të parë nëse ka ndonjë pikë të nxehtë pranë jush.

krediti: allaboutbirds.org Fakte mbi vinçin e rërësfshehin 1. Ku jetojnë vinçat e rërës? 2. Ku flenë vinçat e rërës? 3. Sa kohë jetojnë vinçat e rërës? 4. Sa të gjatë janë vinçat e rërës? 5. Sa është hapja e krahëve të një vinçi Sandhill? 6. Cili është ndryshimi midis një vinçi rëre dhe një çafkë blu? 7. Si quhet një tufë vinçash ranore? 8. A bashkohen vinçat e rërës për gjithë jetën? 9. Kur bashkohen vinçat e rërës? 10. A janë të rrezikuara vinçat e rërës? 11. Çfarë hanë vinçat e rërës? 12. A mund të ushqej vinça ranore? 13. Kur migrojnë vinçat ranorë? 14. Ku migrojnë vinçat ranorë? 15. A ngrihen vinçat e rërës në pemë? 16. A janë vinçat ranorë agresivë? 17.Si t'i mbani larg vinçat e rërës? 18. Sa lart fluturojnë vinçat e rërës? 19. A fluturojnë vinçat e rërës gjatë natës? 20. Sa larg fluturojnë vinçat e rërës në një ditë? 21. A kthehen vinçat e rërës në të njëjtën fole çdo vit? 22. Cilat shtete lejojnë gjuetinë me vinça ranore? 23. Çfarë është popullata e vinçave ranore? 24. Si mund të dalloni një vinç rëre mashkull nga një femër? 25. A bëjnë folenë vinçat në pemë? 26. Si e quani një foshnjë Sandhill Crane? 27. Si t'i ushqejnë foshnjat vinçat Sandhill? 28. Sa kohë qëndrojnë foshnjat e Sandhill Crane me prindërit e tyre?

Ku jetojnë vinçat ranorë?

Vinçat Sandhill gjenden në shumë zona të Amerikës së Veriut dhe disa në cepin e Siberisë verilindore. Ata jetojnë në habitate të hapura si moçale, këneta, ligatinat dhe luginat.

Ku flenë vinçat e rërës?

Vinçat e rërës qëndrojnë në tokë për të fjetur, zakonisht duke u balancuar në njërën këmbë. Ata pëlqejnë të qëndrojnë në ujë të cekët, ose përgjatë brigjeve të një zone ligatinore, duke preferuar shumë hapësirë ​​të hapur me pak pemë. Ndonjëherë ata do të fusin kokën e tyre nën një krah, ndonjëherë ata thjesht do të pushojnë qafën e tyre të gjatë në një pozicion më të shembur.

Sa kohë jetojnë vinçat ranorë?

Vinçat e rërës mund të jetojnë për 20 - 40 vjet, megjithatë shumica kanë një jetëgjatësi pak më të shkurtër dhe mesatarja është më afër 10-20 vjet. Sipas Cornell, vinçi më i vjetër ranor i regjistruarishte 36 vjeç.

Shiko gjithashtu: 13 Llojet e Kingfishers (me foto)

Sa të gjatë janë vinçat ranorë?

Ka disa nëngrupe të vinçit të rërës, kështu që madhësia mund të ndryshojë. Gama mesatare e lartësisë së vinçave ranore është 2 ft 7 inç deri në 4 ft 6 inç. Në përgjithësi, vinçat që shumohen në veriun më të largët janë pak në anën më të vogël.

Sa është hapja e krahëve të një vinçi Sandhill?

Vinçat Sandhill kanë hapje të madhe krahësh që variojnë nga 5 ft 5 inç deri në 7 ft 7 inç. Kjo i bën ata zogj të shkëlqyeshëm fluturues dhe ata mund të ngasin termale për periudha të gjata pa pasur nevojë të përplasin krahët, gjë që kursen energji.

Cili është ndryshimi midis një vinçi rëre dhe një çafkë blu?

Është e vërtetë që të dy vinçat e rërës dhe çafkat blu janë oferta të mëdha me qafë të gjatë, këmbë të gjata dhe pëlqejnë të frekuentojnë ligatinat. Megjithatë vinçat dhe çafkat i përkasin grupeve të ndryshme. Kur fluturojnë, çafkat e tërheqin qafën prapa drejt trupit të tyre, ndërsa vinçat e mbajnë qafën plotësisht të shtrirë.

Vinçi Sandhill ka gjithashtu një sqep më të shkurtër se sqepi i gjatë që përdor një çafkë për të kapur peshk. Vinçat priren të gjenden së bashku në tufa ku çafkat qëndrojnë kryesisht të vetmuar.

Si quhet një tufë vinçash ranore?

Ka disa zgjedhje për emrin kolektiv të përdorur për një grup vinçash. Ato mund të quhen një "ndërtim", një "vallëzim", një "sedge", një "rrethim" ose një "rrëshqitje" vinçash. Por nuk do të gaboni vetëm nëse përdorni fjalën"tufë" ose.

A bashkohen vinçat e kodrës ranore për gjithë jetën?

Po, shumica e vinçave ranorë do të çiftëzohen për gjithë jetën. Në fakt ata vendosin shfaqje të shkëlqyera kërcimi për të provuar të tërheqin një partner, dhe pasi një çift të jetë lidhur, ata do të qëndrojnë së bashku.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth Scarlet Tanagers (me fotografi)

Kur bashkohen vinçat e rërës?

Shumica e vezëve vendosen midis janarit dhe majit, por kjo varet nga koha kur ndodh migrimi dhe ndryshon sipas popullatave të ndryshme të mbarështimit. Vinçat janë zakonisht midis 2-7 vjeç përpara se të fillojnë çiftëzimin.

A janë të rrezikuara vinçat ranorë?

Jo, vinçat ranorë në tërësi nuk konsiderohen si specie të rrezikuara dhe popullsia e tyre po ecën mirë. Megjithatë, ka pjesë të caktuara të botës ku popullatat lokale janë në rrezik më të madh dhe konsiderohen të rrezikuara, siç është grupi jo migrues në Misisipi.

Çfarë hanë vinçat e rërës?

Vinçat e rërës janë gjithëngrënës, duke ngrënë si bimë ashtu edhe insekte/kafshë të vogla. Një pjesë e madhe e dietës së tyre janë drithërat dhe farat me disa manaferra dhe zhardhokë. Ata gjithashtu do të hanë insekte, kërmijtë, zvarranikët dhe amfibët. Ata përdorin sqepat e tyre të gjatë për të hetuar në rërë dhe sedimente.

A mund të ushqej vinça ranore?

Në shumë shtete është në të vërtetë e paligjshme të ushqesh vinçat Sandhill dhe është mirë të mos e bësh këtë. Vinçat që ushqehen me njerëz mund të mësohen shumë me njerëzit dhe të bëhen agresivë. Ju mund të imagjinoni një të tillë të madhezogu mund të dëmtojë jo vetëm njerëzit, por të dëmtojë pronën dhe të shkaktojë probleme në zonat urbane.

Kur migrojnë vinçat ranorë?

Në përgjithësi, vinçat ranorë migrojnë në pranverë dhe vjeshtë. Koha mund të ndryshojë në vjeshtë në varësi të asaj se sa i ashpër është moti në vend, kushtet më të buta në fillim të dimrit mund të shtyjnë migrimin më vonë. Shpërngulja e pranverës në vendet e shumimit ka tendencë të jetë më e parashikueshme.

Gjithashtu, disa popullata të vinçave ranorë (të gjetur në Kubë, Florida dhe Misisipi) nuk migrojnë fare.

Ku migrojnë vinçat ranorë?

Në përgjithësi, vinçat ranorë udhëtojnë në veri në pranverë për t'u shumuar, dhe më pas drejtohen në jug në vjeshtë. Studiuesit grupojnë vinçat e kodrës së rërës së bashku me "popullsinë mbarështuese" dhe ka shumë popullata të ndryshme në Amerikën e Veriut.

Terretet e shumimit gjenden në të gjithë Kanadanë dhe shumë shtete veriore duke përfshirë Alaskën. Shumë nga këto popullata do të migrojnë në zonat jugore si Florida, Teksas dhe Kaliforni.

Ka shumë popullata të ndryshme të mbarështimit për t'u përmendur këtu, por shumë shtete kanë një "festë vinçi" pranvere ose vjeshte kur zogjtë njihen të ndalojnë në atë zonë.

A ngrihen vinçat e rërës në pemë?

Asnjë Vinç Sandhill nuk ngrihet ose nuk kalon kohë në pemë. Ata preferojnë zona të tilla si ligatinat, kënetat, tokat bujqësore dhe kullotat dhe të mbeten në këmbënë tokë.

A janë agresivë vinçat ranorë?

Ashtu si shumë zogj, vinçat e rërës zakonisht nuk janë shumë agresivë, përveç nëse ka vezë dhe të rinj për t'u mbrojtur. Zogj të tjerë si sorrat, korbat, bufat dhe shqiponjat mund të përpiqen të vjedhin vezë ose zogj të vegjël. Vinçat e rërës do të kërcejnë lart dhe do të nxjerrin këmbët e tyre të gjata për të shmangur sulmet ajrore.

Për grabitqarët tokësorë si kojotat ose dhelprat, ata hapin krahët e tyre duke e bërë veten të duken më të mëdhenj dhe më frikësues ndërsa fërshëllejnë. Ata gjithashtu mund të godasin dhe përdorin sqepat e tyre të gjatë si shpata. Disa vinça ranore që janë ushqyer nga njerëzit mund të bëhen agresivë ndaj njerëzve kur kërkojnë ushqim.

Si t'i mbani larg vinçat ranorë?

Nëse vinçat po mundojnë oborrin ose kopshtin tuaj, ka disa gjëra që mund të provoni. Nëse ata janë të varur përreth do të thotë që ju keni krijuar një habitat ku ata mund të marrin ushqim, ujë dhe të mos kenë frikë nga grabitqarët. Çdo veçori ujore, si p.sh. pellgjet, duhet të rrethohet.

Hiqni ushqyesit e shpendëve ose përdorni metoda për të shmangur derdhjen e farës që ata mund të marrin nga toka. Bëni një tunel me tela pule mbi shtretërit e luleve ose perimeve.

Sa lart fluturojnë vinçat e rërës?

Gjatë fluturimeve të tyre të gjata të migrimit, vinçat ranorë mesatarisht në një lartësi prej 6,000 – 7,000 këmbë. Ata që duhet të udhëtojnë mbi terrene malore, të tilla si Rockies, mund të fluturojnë edhe mbi 13,000 këmbë.

Bëjvinçat e rërës fluturojnë natën?

Në mënyrë tipike, vinçat ranorë migrojnë vetëm gjatë ditës. Edhe pse nëse kushtet e motit janë të mira dhe ka një hënë të ndritshme, ata mund të udhëtojnë herë pas here gjatë natës.

Sa larg fluturojnë vinçat e rërës në një ditë?

Jo të gjithë vinçat ranorë migrojnë. Por për ata që e bëjnë këtë, ata mund të arrijnë mesatarisht 150 – 400 milje në ditë.

A kthehen vinçat ranorë në të njëjtën fole çdo vit?

Vinçat Sandhill nuk do të kthehen në një fole specifike vitin e ardhshëm. Megjithatë, si grup, vinçat udhëtojnë në të njëjtat zona mbarështimi vit pas viti.

Cilat shtete lejojnë gjuetinë e vinçave ranore?

Shtatëmbëdhjetë shtete lejojnë gjuetinë e vinçave ranorë: Alabama, Alaska, Arizona, Kolorado, Idaho, Kansas, Kentucky, Minnesota, Montana, North Dakota, New Mexico, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah dhe Wyoming .

Çfarë është popullata e vinçave ranore?

Me kaq shumë grupe të ndryshme mbarështimi është e vështirë të përcaktohen popullatat e sakta. Nga sa arrita të gjeja, popullsia e Sandhill Cranes është afërsisht 600,000 – 800,000 gjithsej duke përfshirë të gjitha grupet.

Si mund të dalloni një vinç malor mashkull nga një femër?

Vinçat ranorë meshkuj dhe femra duken identikë, kështu që ndarja e tyre mund të jetë mjaft e vështirë! Nëse nuk shihni se cili vinç po lëshon një vezë, një nga të dhënat e vetme është përmes vokalizimit. Sandhillvinçat bëjnë "thirrjet unike" të cilat zakonisht bëhen gjatë udhëtimit për në dhe nga zonat e ushqimit, pushimit dhe ushqimit.

Thirrja e meshkujve është më e ulët në zë dhe një ritëm pak më i tërhequr se femra. Ai do të thërrasë një herë dhe femra do të përgjigjet me dy thirrje. Duhet një vesh i stërvitur për të kapur këtë ndryshim, veçanërisht nëse ato janë të mbivendosura ose në një grup!

A folejnë vinçat në pemë?

Jo, vinçat e rërës folenë në tokë. Ata preferojnë zonat ligatinore të izoluara. Ata krijojnë një tumë nga barërat, bishtat dhe kallamishtet përreth. Shpesh ky mal është i ulur në ujë të cekët, por ndonjëherë ata do të folezojnë në tokë të thatë në afërsi të ujit.

Në majë të tumës ata krijojnë një tas më të vogël në formë kupe të veshur me copa më të vogla vegjetacioni për të hedhur vezët brenda.

Si e quani një foshnjë Sandhill Crane?

Vinçat e rërës së foshnjës shpesh quhen zogj, por gjithashtu kanë emërtimin "kërriç".

Si t'i ushqejnë foshnjat vinçat Sandhill?

Si vinçi nëna dhe babai do të kujdesen për të ushqyer të vegjlit. Për 10 ditët e para, zogjtë ushqehen kryesisht “faturë për fatur” nga prindërit. Ndërsa zogjtë rriten pak, ata janë më në gjendje të ushqehen vetë dhe prindërit mund t'u lëshojnë ushqim në këmbë, duke i inkurajuar që të hanë vetë.

Sa kohë qëndrojnë foshnjat e Sandhill Crane me prindërit e tyre?

Vinçi i ri
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.