2 shqiponja të zakonshme të Amerikës së Veriut (dhe 2 të pazakonta)

2 shqiponja të zakonshme të Amerikës së Veriut (dhe 2 të pazakonta)
Stephen Davis
zona pjesërisht të hapura. Kërkojini ato përgjatë kodrave, shkëmbinjve dhe maleve. Megjithatë, ata përshtaten për të përdorur një gamë të larmishme habitatesh, duke përfshirë shkretëtirat, tundrat dhe të gjitha llojet e pyjeve dhe pyjeve, veçanërisht ato pranë ujit.

Golden Eagles janë mjaft të përhapura në të gjithë pjesën jugperëndimore të Kanadasë dhe në pjesën perëndimore të Shteteve të Bashkuara, ku ato gjenden gjatë gjithë vitit. Ato zakonisht nuk gjenden në gjysmën lindore të Amerikës, vetëm shumë rrallë gjatë dimrit. Gjatë sezonit të shumimit ato gjenden më në veri, në të gjithë Alaskën dhe pjesën veriperëndimore të Kanadasë.

3. SHQIPONJA ME BISHT BARDHË

imazhi: Andreas Weithzogu më i madh grabitqar në MB, me krahë edhe më të gjerë se Golden Eagles.imazhi: Andreas Weith

Shqiponjat janë zogj grabitqarë të mëdhenj e të fuqishëm, me kthetra të forta dhe karame të rënda. Ashtu si zogjtë e tjerë grabitqarë, si Skifteri me bisht të kuq, ata kanë shikim të mprehtë - rreth tre herë më shumë se aftësia e një njeriu. Forca dhe pamja madhështore e tyre i kanë bërë ata simbol të luftës dhe fuqisë për shekuj, si dhe personazhe të shpeshta në tregime dhe mite. Janë mbi 60 lloje shqiponjash të përhapura në mbarë globin, por në këtë artikull ne do të mbulojmë shqiponjat e Amerikës së Veriut. dy lloje shqiponjash gjenden rregullisht në Amerikën e Veriut; Shqiponjat tullac dhe shqiponjat e arta. Megjithatë, ka dy lloje të tjera që nuk janë vendase në kontinent, por janë parë në Amerikën e Veriut në raste jashtëzakonisht të rralla; shqiponja me bisht të bardhë dhe shqiponja e detit Steller. Shikimet e këtyre dy shqiponjave të fundit janë shumë të kufizuara dhe të gjitha kanë ndodhur në Alaskë.

1. Shqiponja tullac

imazhi: Pixabay.com

Gjatësia : 27,9-37,8 in

Pesha : 105,8-222,2 oz

Gjerësia e krahëve : 80,3 in

Nëse jetoni në Shtetet e Bashkuara, atëherë patjetër që jeni njohur me shqiponjat më të njohura të Amerikës së Veriut, shqiponjën tullac. Ka qenë emblema kombëtare e vendit që nga viti 1782 dhe një simbol në folklorin dhe tregimet e njerëzve indigjenë shumë kohë më parë.

Megjithëse quhen shqiponjat "tullaca", këta zogj në të vërtetë nuk janëu mungojnë pendët në kokë. Megjithatë, kokat e tyre janë të mbuluara me pendë të bardhë të zymtë, e cila me guxim dallon nga pjesa tjetër e trupave të tyre të thellë të mbuluar me çokollatë. Pjesa tjetër e shqiponjave tullac janë gjithashtu shumëngjyrëshe, me kartonat dhe kthetrat e tyre të verdhë të ndezur. Ata janë gjithashtu një nga zogjtë më të mëdhenj në Amerikën e Veriut, me trupa të rëndë, një faturë të gjatë e të lakuar dhe krahë masivë e të gjerë.

Megjithëse pamja e këtij zogu është ikonë dhe mbretërore, sjellja e tij është një histori tjetër - Shqiponjat tullac janë të njohur për preferencën e tyre për të pastruar kërma ose për të vjedhur ushqim nga kafshët e tjera në vend që të gjuajnë për të tyren. Ata përdorin madhësinë e tyre frikësuese për të ngacmuar zogjtë më të vegjël për vaktet e tyre, shpesh duke synuar zogjtë e egër. Një shqiponjë tullac do të shkojë pas një zogu në ajër, duke sulmuar zogun derisa të bjerë gjahun e tij, ose thjesht do ta rrëmbejë atë drejtpërdrejt nga kthetrat e tij. Për shkak të sjelljes së tyre banditë, Benjamin Franklin nuk donte që Shqiponja tullac të ishte përfaqësimi i vendit, dhe në vend të kësaj favorizoi Turqinë e Egër.

Shiko gjithashtu: 17 zogj që fillojnë me shkronjën S (Foto)imazhi: Pixabay.com

Ka disa xhepa të Amerikës së Veriut ku gjenden shqiponjat tullac; brigjet juglindore dhe veriperëndimore të Shteteve të Bashkuara, pjesa e sipërme e Anglisë së Re dhe pjesë të vogla qendrore të vendit. Megjithatë, në muajt e ftohtë të dimrit ato gjenden në të gjithë vendin. Gjatë sezonit të shumimit, ata banojnë më në veri dhe gjenden në të gjithëKanada.

Shiko gjithashtu: Si t'i ushqeni insektet kolibrit (5 këshilla të thjeshta)

Meqenëse dieta e tyre është kryesisht peshku, vendet më të mira për të kërkuar për këto shqiponja janë zonat pranë trupave ujorë si liqenet, lumenjtë, kënetat dhe brigjet. Ata shpesh dallohen duke u ngjitur mbi majat e pemëve me rrahje të ngadalta dhe të forta krahësh ose të vendosura në një degë.

2. GOLDEN EAGLE

imazhi: Pixabay.com

Gjatësia : 27,6-33,1 in

Pesha : 105,8-216,1 oz

Gjerësia e krahëve : 72,8-86,6 in

Golden Eagles janë afërsisht të njëjtën madhësi me Tullac Eagles, me krahë të gjerë dhe bishta të gjatë që dalin jashtë gjatë fluturimit. Penda e tyre është kafe e errët në të gjithë, me pika të arta në pjesën e pasme të kokës dhe qafës. Këto shqiponja ishin gjithashtu një simbol i rëndësishëm në kulturën indigjene, duke përfaqësuar guximin dhe forcën.

Ndryshe nga Tullacët, Shqiponjat e Artë sillen më shumë si grabitqarë dhe do të gjuajnë për gjahun në mënyrë më aktive, në vend që të mbështeten në pastrimin ose vjedhjen nga të tjerët zogjtë. Për të gjuajtur, ata shpesh ngrihen lart ose fluturojnë lart, duke kërkuar gjitarë të vegjël. Edhe pse madhësia e gjahut të tyre është kryesisht ajo e ketrave të tokës, lepujve dhe qenve të prerive, Golden Eagles janë në gjendje të heqin gjahun shumë më të madh si brirët e rinj dhe drerët. Megjithatë, këto shqiponja janë oportuniste dhe nuk do ta kthejnë hundën drejt burimeve të tjera ushqimore si peshqit, zvarranikët dhe madje edhe zogjtë e tjerë.

imazhi: Pixabay.com

Ashtu si shumë zogj grabitqarë, Golden Eagles preferojnë një vend të hapur ose të paktëndhe pranë trupit, dhe i fryrë në mes. Shqiponjat e Detit Steller janë përgjithësisht shumë të mëdha, duke peshuar më shumë se Shqiponjat Tullac. Ato janë më të mëdhatë midis të gjitha shqiponjave të detit.

imazhi: Pixabay.com

Këto shqiponja mbështeten në trupa të mëdhenj ujorë të hapur për prenë e tyre kryesore, peshqit. Ata hanë kryesisht salmon, dhe foletë e tyre shpesh gjenden afër zonave ku salmoni pjellet. Ata ose ulen dhe presin gjahun, duke u hedhur poshtë për ta rrëmbyer me kthetrat e tyre, ose qëndrojnë në ujë të cekët dhe kapin peshqit ndërsa kalojnë. Ashtu si shqiponjat e tjera, Steller's Sea Eagles gjithashtu do të vjedhë ushqime nga kafshët dhe zogjtë e tjerë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.