2 обични орли од Северна Америка (и 2 невообичаени)

2 обични орли од Северна Америка (и 2 невообичаени)
Stephen Davis
делумно отворени површини. Побарајте ги покрај ридовите, карпите и планините. Сепак, тие се прилагодуваат за да користат разновидни живеалишта, вклучувајќи пустини, тундри и сите видови шуми и шуми, особено оние во близина на вода.

Златните орли се прилично распространети низ југозападниот дел на Канада и западниот дел на САД, каде што се наоѓаат во текот на целата година. Тие обично не се наоѓаат во источната половина на Америка, само многу ретко во текот на зимата. За време на сезоната на парење тие се наоѓаат подалеку на север, насекаде низ Алјаска и северозападниот дел на Канада.

3. ОРЕЛ со БЕЛА опашка

слика: Андреас Вејтнајголемата птица грабливка во ОК, со крилја дури и пошироки од Златните орли.слика: Андреас Вејт

Орлите се големи, моќни птици грабливки со силни канџи и тешки сметки. Како и другите птици грабливки, како што е црвеноопашестиот јастреб, тие имаат силен вид - околу три пати повеќе од способноста на човекот. Нивната сила и величествен изглед ги направи симбол на војна и моќ со векови, како и чести ликови во приказните и митовите. Постојат над 60 видови на орли распространети низ целиот свет, но во оваа статија ќе ги опфатиме орлите од Северна Америка.

ОРЛИ НА СЕВЕРНА АМЕРИКА

Технички, само два вида на орли редовно се среќаваат во Северна Америка; Ќелави орли и златни орли. Сепак, постојат два дополнителни видови кои не се родени на континентот, но биле забележани во Северна Америка во исклучително ретки прилики; белоопашестиот орел и морскиот орел на Стелер. Гледањата на овие два последни орли се многу ограничени, и сите тие се случија на Алјаска.

1. ЌЕЛАВ ОРЕЛ

слика: Pixabay.com

Должина : 27,9-37,8 инчи

Тежина : 105,8-222,2 oz

Распон на крилјата : 80,3 во

Ако живеете во Соединетите Американски Држави, тогаш дефинитивно сте запознаени со најпрепознатливите орли во Северна Америка, Ќелавиот орел. Тоа е национален амблем на земјата од 1782 година и симбол во фолклорот и раскажувањето приказни на домородните луѓе многу пред тоа.

Иако тие се нарекуваат „ќелави“ орли, овие птици всушност не сеим недостасуваат пердуви на главите. Сепак, нивните глави се покриени со целосно бели пердуви, кои смело се издвојуваат од остатокот од нивните длабоки тела покриени со чоколадо. Останатите ќелави орли се исто така шарени, а нивните сметки и канџи се светло жолти. Тие се исто така една од најголемите птици во Северна Америка, со тешки тела, долга, заоблена сметка и масивни, широки крилја.

Иако изгледот на оваа птица е иконски и кралски, неговото однесување е друга приказна - Ќелавите орли се познати по нивната предност да чистат мрши или да крадат храна од други животни наместо да ловат за своја. Тие ја користат својата застрашувачка големина за да ги малтретираат помалите птици за нивните оброци, честопати насочени кон остриците. Ќелавиот орел ќе тргне по освежувачот среде воздух, ќе ја напаѓа птицата додека не го фрли пленот или едноставно ќе ја грабне директно од канџите на костурот. Поради нивното насилно однесување, Бенџамин Френклин не сакаше Ќелавиот орел да биде претставник на земјата, туку ја фаворизираше Дивата Турција.

слика: Pixabay.com

Има неколку џебови во Северна Америка каде што се наоѓаат Ќелави орли; југоисточниот и северозападниот брег на Соединетите Држави, горниот дел од Нова Англија и малите централни делови од земјата. Сепак, во студените зимски месеци тие се наоѓаат низ целата земја. За време на сезоната на парење, тие живеат на север и се наоѓаат насекадеКанада.

Бидејќи нивната исхрана е првенствено риба, најдоброто место за пребарување на овие орли се областите во близина на водни тела како што се езера, реки, мочуришта и брегови. Тие често се забележани како се издигнуваат веднаш над врвовите на дрвјата со бавни, силни крилја или качени на гранка.

2. ЗЛАТЕН ОРЕЛ

слика: Pixabay.com

Должина : 27,6-33,1 инчи

Тежина : 105,8-216,1 oz

Распон на крилјата : 72,8-86,6 во

Златните орли се приближно со иста големина како и Ќелавите орли, со широки крилја и долги опашки кои се издигнуваат во лет. Нивниот пердув е темно кафеав низ целиот, со златни дамки на задниот дел од главата и вратот. Овие орли беа исто така важен симбол во домородната култура, претставувајќи храброст и сила.

За разлика од Ќелавите орли, Златните орли се однесуваат повеќе како предатори и поактивно ќе ловат плен, наместо да се потпираат на чистење или крадење од други птици. За да ловат, тие често се качуваат високо или се вивнуваат, барајќи мали цицачи. Иако големината на нивниот плен е претежно онаа на мелените верверички, џек зајаците и кучињата од преријата, Златните орли се способни да соборат многу поголем плен како што се млади рогови и елени. Сепак, овие орли се опортунистички и нема да го свртат носот кон други извори на храна како риби, влекачи, па дури и други птици.

Исто така види: 15 факти за куќните врапчињаслика: Pixabay.com

Како и многу птици грабливки, Златните орли претпочитаат отворена земја или бареми во близина на телото, и испакнати во средината. Морските орли на Стелер се генерално многу големи, надминувајќи ги ќелавите орли. Тие се најголеми меѓу сите морски орли.

Исто така види: 12 факти за рајската птица на Вилсонслика: Pixabay.com

Овие орли се потпираат на големите отворени води за нивниот главен плен, рибите. Тие првенствено јадат лосос, а нивните гнезда често се наоѓаат во близина на областите каде лососот се мрест. Тие или секнуваат и чекаат плен, спуштајќи се да го грабнат со канџите, или стојат во плитка вода и грабаат риби додека минуваат. Како и другите орли, и Steller's Sea Eagles ќе крадат оброци од други животни и птици.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.