19 zogj me sqepa të mëdhenj (fakte interesante dhe fotografi)

19 zogj me sqepa të mëdhenj (fakte interesante dhe fotografi)
Stephen Davis
mund të përdoret për vetëmbrojtje.

Në përgjithësi, ata shquhen për lëvizjet e tyre të ngadalta dhe tendencën e tyre për të qëndruar të palëvizur për periudha të gjata kohore. Ata janë gjithashtu të njohur për shfaqjet e tyre të zhurmshme që bëjnë rreth folesë së tyre ose kur përshëndesin një zog tjetër. Ky zog me pamje prehistorike ka padyshim një nga sqepat më të mëdhenj përreth. Është ndoshta zogu që mendoj i pari kur bëhet fjalë për zogjtë me sqep të mëdhenj.

Shiko gjithashtu: 40 lloje zogjsh që fillojnë me shkronjën R (Foto)

2. Hornbill i Madh

imazhi: Tom Shockeyverës dhe afër brigjeve në dimër.

Ndryshe nga keqkuptimet e zakonshme, Pelikani i Bardhë Amerikan nuk mban kurrë ushqim brenda çantës së faturave. Përdoret vetëm për të grumbulluar ushqimin, por kapja e tyre gëlltitet përpara nisjes. Ata janë gjithashtu hajdutë të aftë të ushqimit dhe janë të suksesshëm në vjedhjen e pelikanëve të tjerë rreth një të tretën e rasteve.

5. Pelikani Dalmation

imazhi: Steve Herringfurnizimin me ushqim për ta për të marrë me faturën e tyre.

8. Hummingbird me faturë

imazhi: Rolf Riethof

Emri shkencor : Ensifera ensifera

Gjatësia : 5,5 inç

Gjatesia e sqepit : 4 inç

Kolibri me faturë me shpatë është një nga speciet më të mëdha të kolibrit dhe krenohet me raportin më të madh të trupit me madhësinë e sqepit nga çdo zog. Llogaria e tyre jashtëzakonisht e zgjatur dhe gjuha po aq e gjatë i lejojnë ata të ushqehen me lule me kurorë të gjatë.

Ata janë të vetmuar në të gjitha aspektet e jetës, përveç riprodhimit, dhe mashkulli as nuk luan ndonjë rol në jetën e fëmijëve të tij jeton pas çiftëzimit aktual me femrën. Femra zgjedh vendndodhjen e folesë, materialin që do të përdorë dhe është përgjegjëse për rritjen e zogjve gjithashtu.

Si të tërhiqni kolibra në oborrin tuaj

9. Giant Jugor Petrel

imazhi: Brian Gratwickepinguinët dhe zogjtë e tjerë të detit. Ata janë speciet më të mëdha të gazit dhe faturat e tyre të rënda janë "thyer" së bashku për të bërë zhurmë për shfaqjet e miqësisë.

10. Goliath Heron

Shiko gjithashtu: Si të nxirrni një hummingbird nga shtëpia juaj

Emri shkencor : Ardea goliath

Gjatësia : 47- 60 inç

Gjatësia e sqepit : 9,4 inç

Goliath Heron është çafka më e madhe e gjallë në botë. Është shumë ujor dhe rrallë largohet nga një burim uji - ai preferon të fluturojë përgjatë rrugëve ujore në vend që të lëvizë mbi tokë. Zakonisht gjendet në gjuetinë e ujërave të cekëta, por është vërejtur edhe pranë ujërave të thella mbi bimësi të dendur.

Ata janë foragjerë të vetmuar dhe janë shumë territorialë ndaj çafkave të tjera. Preja e tyre përbëhet pothuajse tërësisht nga peshq relativisht të mëdhenj, që kapin vetëm rreth 2 ose 3 në ditë. Ata gjithashtu përdorin kartën e tyre të gjatë dhe të mprehtë për të ngrënë kafshë të tjera të vogla që mund të hasin, duke përfshirë bretkosat, hardhucat dhe gjarpërinjtë.

11. Kaçurrela me faturim të gjatë

imazhi: Mike's Birdsinç

Së bashku me Toco Toucan-in, Toucan-i me Keel-Billed mund të jetë një nga speciet më të njohura të shpendëve me sqep të mëdhenj në botë. Ata janë kryesisht ngrënës frutash në të gjithë Amerikën Jugore dhe Qendrore, por herë pas here hanë insekte, zvarranikë, zogj të tjerë dhe vezë për të plotësuar dietën e tyre.

Sqepi i tyre i madh mund të duket i madh dhe i rëndë, por në fakt është tepër i lehtë . Është bërë nga keratin dhe është i zbrazët me vetëm shufra të hollë kockash për mbështetje. Aktualisht nuk dihet arsyeja specifike për faturën e tyre gjigante, por shkencëtarët besojnë se ajo luan një rol të rëndësishëm në shfaqjet e miqësisë dhe për mbrojtjen.

14. Lejleku i Bardhë Evropian

imazhi: Leszek Leszczynskipre, ata e godasin faturën e tyre përpara për të kapur dhe gëlltitur çfarëdo që të jetë.

15. Aracari me jakë

imazhi: Andy MorffewAta madje herë pas here duhet të shmangin uraganet ndërsa fluturojnë mbi oqeanin e hapur.

17. Briza e verdhë jugore

imazhi: Michael Jansene sqepit të tyre kundër sipërfaqes së ujit, duke kapur kështu peshq dhe organizma të tjerë në gojën e tyre.

Një tipar tjetër i dukshëm menjëherë i Black Skimmer janë këmbët e tij dukshëm të kuqe që përputhen me faturën e tyre të ndezur të kuqe-portokalli me një të zezë bakshish. Ata janë gjithashtu unikë në atë që kanë një bebëzë të madhe me një çarje vertikale, e cila është e rrallë te zogjtë. Kjo është për të ulur shkëlqimin e rërës dhe ujit.

19. Kivi i mrekullueshëm me njolla

imazhi: brewbrooks

Sqepi është, pa dyshim, aspekti më i rëndësishëm dhe më dallues i një zogu. Është i nevojshëm për të ngrënë, për t'u përgatitur para, për mbrojtjen, madje edhe për shfaqjet e çiftëzimit, dhe luan një rol të madh në mënyrën se si zogu ndërvepron me mjedisin e tyre. Sqepat vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Disa zogj kanë sqepa të shkurtër, disa të gjatë. Zogj të tjerë kanë sqepa të vegjël, ndërsa disa, siç do ta shihni së shpejti, kanë sqepa mjaft të mëdhenj. Në këtë artikull do të shohim disa shembuj të zogjve me sqepa të mëdhenj.

Zogjtë me fatura të mëdha kanë evoluar në të gjithë botën për një kohë të gjatë, duke krijuar role të veçanta në ekosistemet e tyre, të cilave duhet t'u përmbahen. Ata janë një pjesë integrale e ekosistemeve të tyre.

19 Shembuj të zogjve me sqep të mëdhenj

Këtu është një listë me 19 zogj me sqep të mëdhenj dhe fotografitë e tyre, për t'ju ndihmuar të kuptoni më mirë se sa unik ata janë.

1. Shoebill

Emri shkencor : Balaeniceps rex

Gjatësia : 43-60 inç

Gjatësia e sqepit : 7,4-9,4 inç

Këpuca njihet gjithashtu si koka e balenës ose lejleku me kokë balene për karakun e tij të madh në formë këpucësh. Ai ka një formë disi të ngjashme me lejlekun dhe është klasifikuar më parë si i tillë, por ata janë gjenetikisht më afër pelikanit dhe zogjve të tjerë të mëdhenj me katër gishta.

Shoebill jeton në Afrikën Lindore tropikale në këneta të mëdha nga Sudani i Jugut në Zambia. Mandibula e sipërme e tyre është fort e lëmuar dhe përfundon në një gozhdë të mprehtë qëinç

Kur bëhet fjalë për zogjtë me sqep të mëdhenj, nuk mund të neglizhonim përmendjen e bririt të rinocerontit. Ngjashëm me brirën e madhe dhe zogjtë e tjerë në atë familje, ajo ka një kaska të spikatur në majë të sqepit të saj. Është bërë nga keratin dhe vepron si një dhomë rezonuese, duke përforcuar thirrjet e zogjve për t'u dëgjuar në të gjithë pyjet tropikale indoneziane që ata i quajnë shtëpi.

Ata ushqehen kryesisht me fruta dhe insekte, por janë njohur si pre e zvarranikëve të vegjël. brejtësit dhe zogjtë më të vegjël gjithashtu. Ata gjithashtu formojnë një fole shumë unike kur kujdesen për të vegjlit e tyre - femra është e mbyllur në fakt brenda një foleje në një pemë të zgavëruar me vetëm një vrimë të vogël për mashkullin për të kaluar ushqimin.

Kjo siguron një mbijetesë të lartë norma për të vegjlit e tyre, por bëhet një kërcënim nëse mashkulli lëndohet ose ndryshe nuk mund të kthehet – zakonisht për shkak të ndërhyrjes njerëzore.

4. Pelikani i Bardhë Amerikan

Emri shkencor : Pelecanus erythrorhynchos

Gjatësia : 4,2 -5,4 këmbë

Gjatesia e sqepit : 10-14 inç

Pelikani i Bardhë Amerikan është një nga zogjtë më të mëdhenj të Amerikës së Veriut me një hapje krahësh gati 9 këmbë. Ata fluturojnë me një qëndrueshmëri të jashtëzakonshme në krahë të gjerë, të bardhë dhe të zinj. Kartmonedhat e tyre të mëdha në qese përdoren për të grumbulluar peshq.

Ata janë të njohur që bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për të grumbulluar peshq në cekëta për të bërë ushqim të lehtë dhe mund të gjenden në liqenet e brendshme nëToucan është specia më e madhe dhe më e njohur e tukanit, si dhe një nga më të famshmit nga të gjithë zogjtë me sqep të mëdhenj. Ai e bën shtëpinë e tij në pyjet tropikale të Amerikës së Jugut - popujt indigjenë e konsiderojnë atë si një kanal midis botës së të gjallëve dhe shpirtrave, dhe nuk është çudi që ai tërhoqi imagjinatën e njerëzve gjatë gjithë kohës me sqepin e tij të madh dhe shumëngjyrësh.

Sqepi i tyre është një armë e dobët, pasi është më shumë për t'u treguar se çdo gjë tjetër. Është bërë nga një huall mjalti i brishtë me keratin dhe përdoret më shumë si një parandalues ​​kundër grabitqarëve. Fatura e tij përdoret gjithashtu për të rregulluar nxehtësinë e trupit të tij duke ndryshuar rrjedhën e gjakut në të në mënyrë që të shpërndajë nxehtësinë larg trupit të tyre.

7. Pelikani australian

Emri shkencor : Pelecanus conspicillatus

Gjatësia : 5,2- 6,2 këmbë

Gjatësia e sqepit : 15-17 inç

Pelikani australian është regjistruar si me faturën më të gjatë se çdo shpend i gjallë. Është një ngjyrë unike me një faturë rozë dhe pendë të bardhë dhe krahë me majë të zezë. Kryesisht ha peshq, por gjithashtu do të konsumojë zogj më të vegjël dhe do të gjejë mbetje për të plotësuar dietën e tyre.

Ato shtrihen në hapësira të mëdha të Australisë kontinentale dhe Tasmanisë, zakonisht mbi zona të mëdha me ujë të hapur pa bimësi të dendur ujore. Ata kanë qenë gjithashtu të njohur për zakonin e zonave të përmbytura pas shiut të dendur dhe çdo zonë tjetër uji që mund të mbështesë mjaftueshëmRrafshin dhe mbron shumë kultura nga këta dëmtues.

Ata e kalojnë pjesën më të madhe të dimrit në ligatinat, grykëderdhjet e baticës, baltë, fusha të përmbytura dhe plazhe. Ajo ka një siluetë të pagabueshme - thjesht kërkoni një qafë të gjatë dhe një faturë të gjatë që kalon nëpër kullota. Ata shpesh shoqërohen nga grupe më të vogla të shpendëve të tjerë të bregut që kërkojnë ushqim, duke përfshirë Willets dhe Godwits Mermer.

12. Roseate Spoonbill

Emri shkencor : Platalea ajaja

Gjatësia : 28- 32 inç

Gjatësia e sqepit : 4-6 inç

Roseate Spoonbill është lokalisht e zakonshme në Florida bregdetare, Teksas dhe Luiziana jugperëndimore. Ata preferojnë të enden në tufa të vogla dhe shpesh do të shoqërohen me endacakë të tjerë. Lugët ushqehen në ujëra të cekëta dhe përdorin llogoret e tyre të gjera të sheshta për të shoshitur baltën duke tundur kokën nga njëra anë në tjetrën.

Ky zog i mrekullueshëm është i pazakontë dhe tepër i prekshëm ndaj degradimit të habitateve të të ushqyerit dhe folezimit. Ata praktikisht u eliminuan nga Shtetet e Bashkuara si një efekt anësor i shkatërrimit të kolonive të pendëve nga gjuetarët e shtëllungave në vitet 1860 dhe vetëm kohët e fundit filluan të ri-kolonizojnë Teksasin dhe Florida në shekullin e 20-të.

Padyshim që padyshim. një nga zogjtë me pamje më unike me sqepa të mëdhenj.

13. Toucan me faturim keel

Emri shkencor : Ramphastos sulfuratus

Gjatesia : 19-20 inç

Gjatesia e sqepit : 6-8
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.