19 птици со големи клунови (интересни факти и слики)

19 птици со големи клунови (интересни факти и слики)
Stephen Davis
може да се користи за самоодбрана.

Генерално, тие се познати по нивните бавни движења и нивната тенденција да останат неподвижни долго време. Тие се исто така познати по нивните дисплеи што тропкаат околу нивното гнездо или кога се поздравуваат со друга птица. Оваа птица со праисториски изглед дефинитивно има еден од најголемите клунови наоколу. Веројатно тоа е птицата на која прво помислувам кога станува збор за птици со голем клун.

2. Големиот хорнбил

слика: Том Шокилетото и во близина на крајбрежјето во зима.

Спротивно на вообичаените заблуди, американскиот бел пеликан никогаш не носи храна во торбичката за сметки. Се користи само за собирање храна, но нивниот улов се голта пред полетувањето. Тие се и вешти крадци на храна и успешни се во кражба од други пеликани околу една третина од времето.

5. Пеликан за опуштање

слика: Стив Херингснабдување со храна за да ја подигнат сметката.

8. Колибри со мечови

слика: Ролф Ритхоф

Научно име : Ensifera ensifera

Должина : 5,5 инчи

Должина на клунот : 4 инчи

Колибрите со меч е еден од најголемите видови на колибри и може да се пофалат со најголем сооднос помеѓу телото и големината на клунот од која било птица. Нивната екстремно издолжена сметка и подеднакво долгиот јазик им овозможуваат да се хранат со цвеќиња со долги короли.

Тие се осамени во сите аспекти на животот освен во размножувањето, а мажјакот дури и не игра улога во животот на неговите деца живее покрај вистинското парење со женката. Женката ја избира локацијата на гнездото, материјалот што ќе го користи, а е задолжена и за одгледување на пилињата.

Како да привлечете колибри во вашиот двор

9. Јужен џин Петрел

слика: Брајан Гратвикпингвини и други морски птици. Тие се најголемите видови на гасеници и нивните тешки сметки се „склопени“ заедно за да се направи врева за приказите за додворување.

10. Голијат Херон

Научно име : Ardea goliath

Должина : 47- 60 инчи

Должина на клунот : 9,4 инчи

Голиатската чапја е најголемата жива чапја во светот. Тој е многу воден и ретко се оддалечува од извор на вода - претпочита да лета по водни патишта наместо да се движи по копно. Обично се наоѓа во лов на плитки води, но е забележан и во близина на длабоки води над густа вегетација.

Тие се осамени хранителки и се многу територијални кон другите чапји. Нивниот плен се состои речиси целосно од релативно големи риби, кои ловат само околу 2 или 3 на ден. Тие исто така ја користат својата долга и остра сметка за да јадат други мали животни на кои може да наидат, вклучувајќи жаби, гуштери и змии.

11. Долга клупа

слика: Mike’s Birdsинчи

Заедно со Toco Toucan, Keel-Billed Toucan може да биде еден од најпрепознатливите видови птици со голем клун во светот. Тие првенствено јадат овошје низ Јужна и Централна Америка, но повремено јадат инсекти, рептили, други птици и јајца за да ја надополнат нивната исхрана.

Нивниот голем клун можеби изгледа голем и тежок, но всушност е неверојатно лесен . Направен е од кератин и е шуплив со само тенки стапчиња од коска за поддршка. Во моментов не е позната конкретната причина за нивната огромна сметка, но научниците веруваат дека таа игра важна улога во прикажувањето на додворувањето и за одбраната.

14. Европски бел штрк

слика: Лешек Лешчинскипленот, тие ја удираат сметката напред за да грабнат и проголтаат што и да е.

15. Аракари со јака

слика: Енди МорфјуТие дури мораат повремено да ги прескокнуваат ураганите додека летаат над отворениот океан.

17. Јужна жолто-фактурирана газа

слика: Мајкл Јансенна нивниот клун спроти површината на водата, со што се фаќаат риби и други организми во нивните усти.

Друга веднаш забележлива карактеристика на Black Skimmer се неговите изразито црвени стапала кои одговараат на нивната светло-црвено-портокалова сметка со црна бакшиш. Тие се исто така уникатни по тоа што имаат голема зеница со вертикален шлиц, што е ретко кај птиците. Ова е за да се намали сјајот на песокот и водата.

19. Одлично забележано киви

слика: brewbrooks

Клунот е, веројатно, најважниот и најпрепознатливиот аспект на птицата. Неопходно е за јадење, предење, одбрана, па дури и приказ на парење и игра голема улога во тоа како птицата комуницира со нивната околина. Клуновите доаѓаат во сите облици и големини. Некои птици имаат кратки клунови, некои имаат долги. Другите птици имаат ситни клунови, додека некои како што наскоро ќе видите, имаат прилично големи клунови. Во оваа статија ќе разгледаме неколку примери на птици со големи клунови.

Птиците со големи сметки еволуирале ширум светот долго време, издлабувајќи ниши улоги во нивните екосистеми до кои мора да се придржуваат. Тие се составен дел од нивните екосистеми.

19 Примери на птици со големи клунови

Еве листа од 19 птици со голем клун и нивните слики, за да ви помогне подобро да разберете колку е уникатно тие се.

1. Shoebill

Научно име : Balaeniceps rex

Должина : 43-60 инчи

Должина на клунот : 7,4-9,4 инчи

Чувкиот е познат и како китоглав или штрк со глава на кит поради неговата огромна сметка во облик на чевли. Има форма слична на штркот и претходно била класифицирана како таква, но тие се генетски поблиску до пеликаните и другите големи птици со четири прсти.

Исто така види: 13 факти за Vermilion Flycatchers (Фотографии)

Шубилот живее во тропска источна Африка во големи мочуришта од Јужен Судан до Замбија. Нивната горна мандибула е силно набиена и завршува со остар шајка штоинчи

Исто така види: Колибри со рубин грло (машки и женски слики)

Кога станува збор за птици со голем клун, не можевме да го занемариме спомнувањето на роговиот носорог. Слично на Големиот габар и другите птици од тоа семејство, има истакната каска на врвот на клунот. Направен е од кератин и делува како резонирачка комора, засилувајќи ги повиците на птиците кои треба да се слушнат низ индонезиските дождовни шуми што ги нарекуваат дом.

Тие се хранат претежно со овошје и инсекти, но познато е дека ловат мали влекачи. глодари, но и помали птици. Тие, исто така, формираат многу уникатно гнездо кога се грижат за своите младенчиња - женката е всушност затворена во гнездо на шупливо дрво со само мала дупка за мажјакот да ја помине храната.

Ова обезбедува висок преживување стапка за нивните младенчиња, но станува закана ако мажјакот е повреден или на друг начин не може да се врати - обично поради човечка интервенција.

4. Американски бел пеликан

Научно име : Pelecanus erythrorhynchos

должина : 4,2 -5,4 стапки

Должина на клунот : 10-14 инчи

Американскиот бел пеликан е една од најголемите северноамерикански птици со распон на крилјата од скоро 9 стапки. Тие се вивнуваат со неверојатна стабилност на широки, бели и црни крилја. Нивните големи торбички сметки се користат за собирање риби.

Познато е дека соработуваат еден со друг за да стадоа риби во плиткото за да го олеснат хранењето и можат да се најдат на внатрешните езера воТуканот е најголемиот и најпознат вид тукан, како и една од најпознатите птици со голем клун. Својот дом го прави во тропските шуми во Јужна Америка - домородните народи го сметаат за канал помеѓу светот на живите и духовите, и не е ни чудо што ја заробува човечката имагинација низ времето со својот голем и шарен клун.

Нивниот клун е слабо оружје, бидејќи е повеќе за прикажување отколку што било друго. Направено е од кревко саќе од кератин и повеќе се користи како пречка против предатори. Неговата сметка исто така се користи за регулирање на топлината на неговото тело со менување на протокот на крв во него со цел да се дистрибуира топлината подалеку од нивното тело.

7. Австралиски пеликан

Научно име : Pelecanus conspicillatus

должина : 5,2- 6,2 стапки

Должина на клунот : 15-17 инчи

Австралискиот пеликан е забележан како има најдолга сметка од која било жива птица. Тоа е уникатна боја со розова сметка и бели пердуви и крилја со црни врвови. Главно јаде риба, но исто така ќе консумира помали птици и ќе бара остатоци за да ја дополни нивната исхрана.

Тие опфаќаат големи пространства на копното на Австралија и Тасманија, обично на големи површини на отворени води без густа водна вегетација. Тие, исто така, се познати по тоа што ги навикнуваат поплавените подрачја по силен дожд и која било друга област на вода што може да поддржи доволноРамнини и штити многу култури од овие штетници.

Поголемиот дел од зимата ја поминуваат во мочуришта, приливите утоки, калливи површини, поплавени полиња и плажи. Има непогрешлива силуета - едноставно барајте долг врат и долга сметка што се провлекува низ пасиштата. Тие често се придружени со помали групи на други крајбрежни птици кои бараат храна, вклучувајќи ги Вилетите и Мермерните Боговити.

12. Roseate Spoonbill

Научно име : Platalea ajaja

Должина : 28- 32 инчи

Должина на клунот : 4-6 инчи

Розаат Spoonbill е локално честа појава во крајбрежните Флорида, Тексас и југозападна Луизијана. Тие претпочитаат да талкаат во мали стада и често ќе се дружат со други ловци. Лажичките се хранат во плитки води и ги користат нивните широки рамни сметки за да ја просеат калта со замавнување на главата од страна на страна.

Оваа прекрасна птица е невообичаена и неверојатно ранлива на деградација на живеалиштата за хранење и гнездење. Тие беа практично елиминирани од Соединетите Американски Држави како пропратен ефект на уништувањето на колониите од ловци од страна на ловците на пердуви во 1860-тите, а дури неодамна почнаа повторно да ги колонизираат Тексас и Флорида во 20 век.

Дефинитивно една од најуникатните птици со голем клун.

13. Тукан со фактура со кили

Научно име : Ramphastos sulfuratus

Должина : 19-20 инчи

Должина на клунот : 6-8
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.