14 Fakte interesante të Skifterit Peregrine (me foto)

14 Fakte interesante të Skifterit Peregrine (me foto)
Stephen Davis

Dëshironi të mësoni disa fakte fantastike për Skifterin? I mrekullueshëm, keni ardhur në vendin e duhur!

Skifterat e Peregrines janë një zog grabitqar me madhësi mesatare që gjendet në të gjitha kontinentet me përjashtim të Antarktidës. Në Amerikën e Veriut ato mund të gjenden nga maja jugore e Floridës deri në pjesët më veriore të Alaskës. Edhe pse për shumicën e Shteteve të Bashkuara ata thjesht po kalojnë gjatë migrimeve.

Shiko gjithashtu: 22 fakte interesante rreth zogjve tallës

Unë kam qenë gjithmonë i magjepsur personalisht nga Peregrinët. Që kur isha i vogël, më kujtohej gjithmonë të kisha lexuar se ata ishin "kafsha më e shpejtë në Tokë". Ok, nuk ka më fakte për Skifterët e Peregrines përpara se të arrijmë në listën e fakteve të Skifterëve të Peregrines. Skifteri i gjirit është zogu më i njohur në skifterin, i cili përfshin trajnimin e zogjve grabitqarë për t'u përdorur për gjueti.

2. Peregrinët nuk janë vetëm zogu më i shpejtë, por edhe kafshët më të shpejta në planet që arrijnë shpejtësi mbi 200 mph kur zhyten për pre. Disa burime pretendojnë deri në 240 mph.

3. Skifterët e Peregrines janë një nga zogjtë më të përhapur në botë dhe mund të gjenden në të gjitha kontinentet përveç Antarktidës. Një tjetër grabitqar i përhapur është Bufi i Barn.

4. Peregrine më e vjetër e regjistruar ishte 19 vjeç e 9 muaj. Zogu u lidh në Minesota në 1992 dhe u gjet në të njëjtin shtet në vitin 2012.

Shiko gjithashtu: Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)

5. Pas Luftës së Dytë Botërore, përdorimi në rritje ipesticidi DDT e solli popullsinë Peregrine në prag të zhdukjes në Amerikën e Veriut. Nëpërmjet përpjekjeve të ruajtjes në të gjithë vendin nga organizata të tilla si The Peregrine Fund, ato janë rikthyer dhe nuk janë më të rrezikuara. Peregrinët aktualisht kanë një status të qëndrueshëm të popullsisë "më pak shqetësim".

6. Peregrinët migrues mund të fluturojnë mbi 15 mijë milje në vit në vendet e tyre të foleve dhe mbrapa.

7. Ndërsa ata mund të hanë herë pas here brejtës dhe zvarranikë, Peregrinët ushqehen pothuajse ekskluzivisht me zogj të tjerë. Shpejtësia e tyre e jashtëzakonshme u vjen në ndihmë kur zhyten nga lart për të pre e zogjve të tjerë.

8. Skifter Peregrine mund të gjendet jo vetëm në 48 shtetet më të ulëta të SHBA, por edhe në Hawaii dhe Alaska.

Peregrine Falcon në ndërtesë

9. Emri i tyre shkencor është Falco peregrinus anatum, që përkthehet në "Skifteri i rosës" që është arsyeja pse ata zakonisht quhen skifter i rosës.

10. Falcons Peregrine mund të gjenden në shumë Parqe Kombëtare në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë Malet e Madhe Smoky, Yellowstone, Acadia, Rocky Mountain, Sion, Grand Teton, Crater Lake dhe Shenandoah për të përmendur disa.

11. Peregrinët çiftëzohen për gjithë jetën dhe zakonisht kthehen në të njëjtin vend foleje çdo vit.

12. Meshkujt e Skifterëve Peregrine quhen "tiercels" dhe zogjtë quhen "eyases". Vetëm femra ështëi quajtur skifter.

13. Vlerësohet se aktualisht në Shtetet e Bashkuara jetojnë rreth 23,000 Falcons Peregrine.

14. Ekzistojnë 19 nëngrupe të Falco peregrinus, njëri prej të cilëve është Falco peregrinus anatum, ose Sokoli Amerikan Peregrine.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.