Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)

Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)
Stephen Davis

Patat janë krijesa interesante që me siguri i keni parë duke fluturuar në qiell në formacionin e tyre klasik V, duke i rënë borisë gjatë rrugës. Por ju mund të pyesni veten pse patat bien kur fluturojnë? Përgjigja e thjeshtë është të mbash tufën së bashku, por patat fokusohen për një sërë arsyesh. Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth patave dhe borisë së tyre.

Pse patat i binin borisë kur fluturojnë?

Patat tingëllojnë kur fluturojnë për të mbajtur kopenë së bashku duke ruajtur gjithashtu integritetin e tufës. Bërja e borisë jo vetëm që i lejon patat të dinë se ku të shkojnë, por gjithashtu vepron si një formë inkurajimi për patat e tjera, duke i bërë të ditur që të mbajnë shpejtësinë. Bora është një pjesë e rëndësishme e punës së tyre ekipore dhe komunikimit që e mban kopenë të motivuar dhe të bashkuar.

A tingëllojnë të gjitha llojet e patave kur fluturojnë?

Ka të paktën 9 lloje pata, pa përfshirë speciet e zbutura dhe ekzotike. Dhe të gjitha këto lloje të patave bien kur fluturojnë. Megjithatë, pata që ndoshta e shihni më shpesh është pata kanadeze, e cila nganjëherë quhet pata kanadeze.

Këta zogj kanë trupa të mëdhenj me qafë të zezë të gjatë me njolla të bardha në faqet e tyre. Ata jetojnë në zona të ndryshme, si pranë ujit dhe fushave me bar ose drithëra. Ata janë gjithashtu të tërhequr nga lëndinat, sepse u siguron atyre një bollëk ushqimi dhe ata kanë një pamje të papenguar të zonës, e cila ështëe dobishme për të dalluar çdo grabitqar të mundshëm.

Pse patat fluturojnë në një formacion V?

Imazhi nga Mohamed Nuzrath nga Pixabay

Formacioni V në të cilin fluturojnë patat e lejon kopenë të funksionojë si një ekipi. Kur pata përplas krahët, natyrshëm krijon një ngritje për zogun që ndjek drejtpërdrejt. Kjo i siguron tufës 71 për qind më shumë rreze fluturimi sesa nëse një patë e vetme fluturonte vetë. Gjithashtu, pata e plumbit në pjesën e përparme të formacionit do të ndryshojë gjatë gjithë fluturimit.

Shiko gjithashtu: Si t'i mbani macet larg nga ushqyesit e shpendëve

Topa rrotullon liderin, duke e lënë patën të pushojë për pak në pjesën e pasme të linjës, ndërsa një patë tjetër merr drejtimin. Kjo është një formë e ndarjes së ngarkesës së punës që është jetike për punën ekipore.

A i binin patat kur nuk janë duke fluturuar?

Patat i bien borive për të gjitha llojet e arsyeve, duke përfshirë edhe arsyet që ndodhin në tokën. Ata i binin borisë për të mbrojtur foshnjat e tyre në fole, si dhe për të paralajmëruar mysafirët e padëshiruar që të qëndrojnë larg, madje edhe për të tërhequr bashkëshortët. Megjithatë, disa kërkime kanë treguar se patat bien më shumë gjatë fluturimit sesa në tokë.

Burimi është gjithashtu i zakonshëm kur pata ndihet e kërcënuar. Ajo vepron si një shenjë paralajmëruese për t'u larguar përpara se të sulmojë pata. Ata gjithashtu do të pompojnë kokën e tyre, do të hapin faturën duke treguar gjuhën e tyre të ngritur, do të fërshëllejnë ndaj sulmuesit dhe madje do të dridhen pendët e qafës.

Në rastin e një pate që sulmon një patë tjetër, nëse ajo nuk tërhiqet ,pata e kërcënuar mund të sulmojë dhe të kapë tjetrin nga qafa ose gjoksi, dhe më pas ata do të godasin njëri-tjetrin me krahët e tyre.

Fakt interesant për patat kanadeze:

Patat kanadeze janë zogj interesantë, por një nga faktet më magjepsëse është se ato çiftëzohen gjatë gjithë jetës. Patat kanadeze janë zogj monogamë që qëndrojnë me bashkëshortët e tyre gjatë gjithë jetës së tyre, që është rreth 24 vjet. Këto kafshë me pendë i gjejnë çiftet e tyre kur janë rreth 2 vjeç dhe përfundojnë duke qëndruar së bashku për gjithë jetën.

A janë patat të këqija për oborrin tuaj?

Patat mund të shkaktojnë një gamë të gjerë probleme për ju dhe shtëpinë tuaj. Feçet e tyre janë një nga problemet më të mëdha me të cilat përballen pronarët e pronave. Jo vetëm që është e pakëndshme për t'u parë, por jashtëqitja e patës mund të përmbajë parazitë dhe sëmundje të ndryshme, duke përfshirë giardia, campylobacter, cryptosporidium dhe koliform. Të gjitha këto mund të përbëjnë rreziqe serioze për shëndetin e njerëzve dhe kafshëve.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth rrotave të pikturuara (me foto)

Feçet e patës nuk janë problemi i vetëm që mund të shkaktojnë patat. Patat ndonjëherë mund të bëhen agresive dhe të sulmojnë kur thjesht po përpiqeni të shijoni oborrin tuaj. Nëse ballafaqoheni me një patë sulmuese, mos u përpiqni ta godisni ose shkelmoni kafshën, pasi kjo vetëm do ta bëjë atë më agresive dhe mund të paralajmërojë anëtarët e tjerë të tufës.

Në vend të kësaj, kontrolli i patave të Ohio rekomandon të shikoni poshtë patën sulmuese pasi ato kanë shikim të mirë dhe do të jenë në gjendje të perceptojnë nga trupi juajgjuhën që ju jeni një kërcënim për ta. Ndërsa i shikoni poshtë, mbani kontaktin me sy ndërsa tërhiqeni ngadalë. Mos ua ktheni shpinën dhe mos ndaloni së shikuari. Për më tepër, sigurohuni që të qëndroni neutral dhe jo armiqësor.

Si t'i mbaj patat jashtë oborrit tim?

Përpjekja për të hequr qafe patat që kanë vendosur ta bëjnë oborrin tuaj shtëpinë e tyre nuk është' është e vështirë, por kërkon vendosmëri. Sidoqoftë, mbani në mend se patat kanadeze mbrohen nga ligji federal i Shteteve të Bashkuara dhe është e paligjshme të dëmtohen patat, foletë ose vezët e tyre pa lejen e Shërbimit të Peshkut dhe të Egër të SHBA-së (USFWS), sipas Human Society. Me këtë, ju mund t'i trembni patat pa lejen e USFWS për sa kohë që pata ose binjakët, vezët dhe foleja e saj nuk dëmtohen.

Imazhi nga VoThoGraf nga Pixabay

Mbrojtja më e mirë kundër patave në shtëpinë tuaj oborr është përdorimi i taktikave të shumta për ta bërë zonën të pakëndshme për zogjtë. Kjo përfshin modifikimin e lëndinës tuaj për të reduktuar sasinë e ushqimit dhe zonat e folesë.

Do t'ju duhet gjithashtu të shtoni disa teknika ngacmimi jo të dëmshme për ta bërë oborrin tuaj më pak tërheqës për patat. Vendosja e një foleje plastike do t'ju ndihmojë të pengoni patat të banojnë në oborrin tuaj. Opsione të tjera përfshijnë ndjekjen e rregullt të patave nga prona juaj, instalimin e karameleve në oborrin tuaj për të trembur patat, ose instalimin e një spërkatës të aktivizuar me lëvizje.

Përfundim

Vokalizimi është një pjesë e rëndësishme e mbretërisë së kafshëve. Dhe arsyeja kryesore pse patat i binin borisë kur fluturojnë është për të ndihmuar në mbajtjen e kopesë së tyre të bashkuar. Ky është një mjet i dobishëm për të siguruar që zogjtë të qëndrojnë së bashku dhe të punojnë në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur. Dhe në botën e patëve, efikasiteti dhe komunikimi janë çelësi për të mbajtur një tufë të fortë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.