22 fakte interesante rreth zogjve tallës

22 fakte interesante rreth zogjve tallës
Stephen Davis
temperaturat pak më të ngrohta gjatë dimrit në zonat më jugore.Zogu tallës në folenë e saj

Zogjtë tallës janë të famshëm për aftësinë e tyre për të kënduar dhe imituar këngë ditë e natë. Nëse jetoni në Amerikën e Veriut dhe dëgjoni thirrje të shumta të ndryshme rreth zonës, mund të keni një Zog Tallës Verior që jeton afër. Vazhdoni të lexoni për të mësuar 22 fakte të mrekullueshme argëtuese rreth Zogut tallës!

22 Fakte rreth Zogjve Tallës

1. Zogjtë tallës veriorë janë speciet e vetme vendase në Amerikën e Veriut

Nëse jetoni në Amerikën e Veriut, e vetmja specie tallëse që mund të shihni është Zogu Tallës Verior. Zogu tallës verior është i vetmi specie vendase e shpendëve tallës në kontinent. Specie të tjera tallëse gjenden në pjesë të tjera të botës.

2. Shumica e llojeve të zogjve tallës jetojnë në Amerikën e Jugut

Ka të paktën 16 lloje të shpendëve tallës që ekzistojnë në botë. Edhe pse Amerika e Veriut është shtëpia e zogjve tallës verior, ka disa lloje të ndryshme zogjsh tallës që jetojnë brenda Amerikës së Jugut.

Një pjesë e vogël e specieve tallëse jetojnë ekskluzivisht në ishujt Galapagos pranë brigjeve të Ekuadorit, duke përfshirë Galapagos, Hood, San Cristobal dhe Floreana Mockingbird.

Shiko gjithashtu: 18 lloje të zogjve të zinj (me fotografi)

3. Zogu tallës verior është një zog zyrtar shtetëror

Zogu tallës i veriut

Zogu tallës verior është zogu zyrtar shtetëror për pesë shtete, duke përfshirë Teksasin, Misisipin, Floridan, Arkansasin dhe Tenesin.

4. . Zogjtë tallës dikur ishin një kafshë shtëpiake e njohur

Zogjtë tallës të veriutdikur ishte një kafshë shtëpiake e njohur në kafaz në shekullin e 19-të. Njerëzit kapnin zogjtë tallës dhe i rrisnin si kafshë shtëpiake ose i shisnin. Popullatat veriore të zogjve tallës u pakësuan ndjeshëm gjatë kësaj kohe për shkak të kapjes dhe tregtisë njerëzore.

5. Zogjtë tallës meshkuj mund të mësojnë shumë këngë të ndryshme

Zogjtë tallës janë më të njohur për aftësinë e tyre për të imituar dhe rikrijuar tingujt që dëgjojnë nga zogjtë e tjerë. Zogjtë tallës meshkuj janë të aftë të mësojnë deri në 200 tinguj të ndryshëm gjatë gjithë jetës së tyre.

6. Zogjtë tallës femra këndojnë rrallë

Zogjtë tallës meshkuj janë më të njohur për të kënduar gjatë gjithë ditës dhe natës. Femrat, megjithatë, nuk këndojnë aq shumë sa meshkujt. E vetmja herë që mund të dëgjoni një zog tallës femër të këndojë është gjatë vjeshtës kur ajo po vendos territorin e saj për dimër.

7. Zogjtë tallës këndojnë më shumë në pranverë, verë dhe vjeshtë

Dimri konsiderohet stina e qetë për zogjtë tallës pasi ata këndojnë më shumë gjatë pranverës, verës dhe vjeshtës. Meshkujt në përgjithësi këndojnë më së shumti përpara se të fillojë pranvera në shkurt dhe vazhdon gjatë gjithë verës deri në fund të vjeshtës në nëntor.

8. Zogjtë tallës mund të imitojnë tinguj të ndryshëm

Zogjtë tallës pëlqejnë të imitojnë tingujt e zogjve të tjerë, por mund të marrin edhe tinguj të tjerë. Ata mund të krijojnë tinguj që dëgjojnë nga aktiviteti njerëzor, si zhurmat e ndërtimit dhe të tjera të kafshëve, duke përfshirë lehjen e qenve.

Shiko gjithashtu: 15 zogj që hanë zogj të tjerë

9.Zogjtë tallës janë shumë territorial

Zogjtë tallës janë shumë territorialë dhe do të bëhen agresivë nëse zogjtë ose kafshët e tjera i afrohen zonës së tyre. Agresioni është veçanërisht i dukshëm gjatë sezonit të folezimit, pasi të dy prindërit do të mbrojnë zonën e tyre të folezimit dhe të vegjlit e tyre nga zogjtë e tjerë. Femrat do të sulmojnë zogjtë e tjerë femra, ndërsa meshkujt sulmojnë zogjtë meshkuj që hyjnë në zonë.

10. Zogjtë tallës ndihmojnë me shpërndarjen e farave

Pjesa më e madhe e dietës së zogjve tallës përbëhet nga insekte dhe manaferra. Zogjtë tallës ushqehen me insekte më së shumti gjatë pranverës dhe verës kur ato janë më të bollshme. Ata gjithashtu do të hanë ndonjëherë në ushqime të shpendëve.

Në muajt e vjeshtës dhe të dimrit, zogjtë tallës kthehen në manaferrat dhe frutat e tjera për ushqim. Në këtë proces, zogjtë tallës do të hanë manaferrat dhe frutat dhe më pas do t'i shpërndajnë farat në të gjithë gamën e tyre përmes feçeve të tyre.

11. Zogjtë tallës meshkuj dhe femra zakonisht çiftëzohen gjatë gjithë jetës

Zogjtë tallës janë monogamë dhe në përgjithësi zgjedhin vetëm një partner për t'u çiftuar gjatë gjithë jetës. Zogjtë tallës meshkuj mund të çiftëzohen me disa femra të tjera gjatë jetës së tyre, por kjo është një dukuri e rrallë.

12. Meshkujt tërheqin femrat përmes shfaqjeve të miqësisë

Zogjtë tallës meshkuj kanë një sërë mënyrash të ndryshme në të cilat përpiqen të tërheqin një femër në vendin e tyre të foleve. Meshkujt mund të ndjekin zogjtë tallës femra rreth shkurreve ose degëve të pemëve për të joshur partnerin e tyre të mundshëm.

Meshkujt gjithashtumerrni pjesë në shfaqjet e fluturimit duke fluturuar në ajër dhe duke u përkulur rreth femrës për të shfaqur njolla të bardha të pranishme në krahët e tyre.

13. Zogjtë tallës janë të përditshëm

Zogjtë tallës janë të përditshëm, që do të thotë se janë më aktivë gjatë ditës. Kjo është kur ata ndërtojnë fole, priren të jenë të rinj dhe kërkojnë ushqim. Megjithatë, zogjtë tallës meshkuj dihet se prishin oraret e gjumit të banorëve aty pranë duke kënduar gjatë gjithë natës.

14. Zogu tallës më i vjetër në histori jetoi 14 vjeç

Jeta mesatare e një zogu tallës është përgjithësisht tetë vjet. Zogjtë tallës që jetojnë në robëri janë në gjendje të jetojnë shumë më gjatë, pasi mund të jetojnë deri në 20 vjet. Zogu më i vjetër tallës që jeton në natyrë u gjet në Teksas dhe u regjistrua se ishte afërsisht 14 vjeç e 10 muaj.

15. Zogjtë tallës meshkuj kanë dy thirrje të dallueshme

Megjithëse zogjtë tallës meshkuj janë të aftë të bëjnë lloj-lloj tingujsh të ndryshëm, ata kanë dy tinguj të ndryshëm që i përdorin për periudha të ndryshme të vitit. Njëra thirrje është specifike për pranverën dhe tjetra bëhet në vjeshtë.

16. Zogjtë tallës janë pjesërisht migrues

Zogjtë që jetojnë në shtetet më veriore të SHBA-së lindore zakonisht migrojnë në shtetet jugore dhe mund të udhëtojnë deri në jug deri në Meksikë. Zogjtë tallës që jetojnë në vargun e shtetit jugor në përgjithësi nuk migrojnë, pasi janë në gjendje të përballojnënga aftësitë e tyre të këngës. Zogjtë tallës u referoheshin amerikanëve vendas si Cencontlatolly, që përkthehet në "katërqind gjuhë".

21. Zogjtë tallës i janë përshtatur aktivitetit njerëzor

Zogjtë tallës të veriut preferojnë të jetojnë pranë skajeve të pyjeve ose zonave të hapura, të tilla si fusha dhe toka bujqësore. Megjithatë, kjo specie i është përshtatur zhvillimit njerëzor dhe do të jetojë në zona urbane me aktivitet të lartë njerëzor.

22. Zogu tallës Floreana ishte specia e parë e zbuluar

Në 1835, Charles Darwin zbuloi specien e parë të shpendëve tallës. Gjatë udhëtimit të tij Beagle, Darvini identifikoi Zogun Tallës Floreana në Ishujt Galapagos. Floreana Zogjtë tallës janë të rrezikuar dhe shumica e popullsisë së tyre është zhdukur plotësisht në ishullin kryesor të Floreana.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.