14 интересни факти за соколот за перегрин (со слики)

14 интересни факти за соколот за перегрин (со слики)
Stephen Davis

Сакате да научите неколку интересни факти за соколот за перегрин? Прекрасно, дојдовте на вистинското место!

Исто така види: Зошто колибрите црцорат?

Прегрин соколи се птица грабливки со средна големина која се наоѓа на сите континенти освен на Антарктикот. Во Северна Америка тие можат да се најдат од јужниот врв на Флорида до најсеверните делови на Алјаска. Иако за поголемиот дел од Соединетите Држави тие само минуваат низ миграциите.

Јас отсекогаш сум бил лично фасциниран од Перегрините. Од малечок отсекогаш се сеќавав да читам дека тие се „најбрзото животно на Земјата“. Во ред, нема повеќе факти за соколи со вештачки соколи пред да дојдеме до списокот на факти за соколи со вештачки соколи. Соколот е најпознатата птица во соколарството, која вклучува тренирање на птици грабливки за ловење.

2. Перегрините не се само најбрзата птица, туку и најбрзите животни на планетата кои достигнуваат брзина од над 200 милји на час кога нуркаат за плен. Некои извори тврдат до 240 mph.

3. Перегрин соколи се една од најраспространетите птици во светот и можат да се најдат на сите континенти освен на Антарктикот. Друг широко распространет грабливец е амбарската був.

4. Најстариот Перегрин забележан бил стар 19 години и 9 месеци. Птицата беше врзана во Минесота во 1992 година и пронајдена во истата држава во 2012 година.

5. По Втората светска војна, зголемената употреба напестицидот ДДТ ја доведе популацијата Перегрин на работ на истребување во Северна Америка. Преку напорите за зачувување низ целата земја од организации како што е The Peregrine Fund, тие отскокнаа и повеќе не се загрозени. Перегрините моментално имаат стабилен статус на популација „најмалку загрижени“.

6. Перегрините кои мигрираат може да летаат преку 15 илјади милји годишно до местата за гнездење и назад.

7. Иако повремено може да јадат глодари и рептили, Перегрините се хранат речиси исклучиво со други птици. Нивната неверојатна брзина е добро кога нуркаат одозгора за да пленат други птици.

8. Перегрин сокол може да се најде не само во долните 48 сојузни држави на САД, туку и на Хаваи и Алјаска.

Прегрин сокол на зградата

9. Нивното научно име е Falco peregrinus anatum, што во превод значи „Сокол од патка“ поради што најчесто се нарекуваат патка јастреб.

10. Перегрин соколи може да се најдат во многу национални паркови во Соединетите држави, вклучувајќи ги Големите зачадени планини, Јелоустоун, Акадија, Карпестите планини, Сион, Гранд Тетон, Кратер Лејк и Шенандоа за да наведат неколку.

11. Перегрините се парат доживотно и обично се враќаат на истото место за гнездење секоја година.

Исто така види: Симболизам на бувови (значења и толкувања)

12. Мажјаците од соколот од горчлив сокол се нарекуваат „тиерцели“, а пилињата „ејази“. Само женката енаречен сокол.

13. Во Соединетите Држави во моментов живеат околу 23.000 соколи.

14. Постојат 19 подвидови на Falco peregrinus, од кои еден е Falco peregrinus anatum, или американски перегрин сокол.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.