Дали треба да ги симнам доводниците поради птичјиот грип?

Дали треба да ги симнам доводниците поради птичјиот грип?
Stephen Davis

Можеби сте дошле до оваа статија затоа што птичјиот грип е моментално во вестите, од пролетта и летото 2022 година. 2015 година. Најголемата грижа за повеќето љубители на птици е дали треба да ги симнам хранилките поради птичјиот грип?

Може да биде тешко да се знае што да се прави кога ќе видите толку многу спротивставени информации и совети. Се надеваме дека ќе ве едуцираме малку за тоа што е птичји грип, кои птици се заразени и што можете да правите.

Што е птичји грип?

Птичјиот грип, често наречен птичји грип или птичји грип, е болест која ги погодува птиците поради вирусите на инфлуенца А. Овие вируси можат да бидат во различни соеви. На пример, често ќе слушнете за вируси кои се нарекуваат комбинација од букви и бројки, како што е H5N1.

Вирусите на инфлуенца А „се класифицираат со комбинација од две групи протеини: хемаглутинин или протеини „H“ , од кои има 16 (H1-H16), и неураминидаза или „N“ протеини, од кои има 9 (N1-N9)“, објаснуваат од Службата за здравствена инспекција на животните и растенијата.

Исто така види: 9 типови на ориоли во Соединетите Американски Држави (слики)

Вирусите на инфлуенца А се класифицираат и според тоа колку се „патогени“.

 • Птичјиот грип со ниска патогеност (LPAI) се соеви кои се јавуваат во дивината кај водните птици и крајбрежните птици. Овие соеви немаат тенденција да предизвикуваат болест на птицата, но сепак може да се пренесат на други птици и домашниживина.
 • Високо патогена птичји грип (HPAI) се соеви на вирусот кои се многу заразни, брзо се шират и имаат тешки симптоми и предизвикуваат смртни случаи

Кои птици се погодени од птичји грип?

Не сите птици се подеднакво погодени од птичји грип. Вирусот природно се шири меѓу водните птици како што се патките, галебите, галебите, гуските, песочните и чапјите.

Овие диви птици потоа можат да заразат домашна живина како пилешко и мисирки. Грабувачите како што се орлите, јастребите и бувовите, исто така, може да се заразат со внесување на вирусот од јадење заразени птици.

Според Audubon, блага верзија на птичјиот грип (LPAI) често е присутна кај дивите птици кои не покажуваат симптоми. Меѓутоа, кога е изложен на домашна живина, може да мутира во поагресивен вид (HPAI), кој потоа може да се пренесе назад во популацијата на дивите птици.

Вирусот се шири преку близок контакт птица до птица, а исто така и кога птиците доаѓаат во контакт со заразени површини. Вирусот е присутен и во плунката и во изметот.

Клучни производи за јадење

 • Вирусот се шири во дивината меѓу патките и водните птици и лесно може да ја зарази домашната живина (кокошки, мисирки, фазани, потполошки, патки и гуски). Може да бидат зафатени и грабливците, но до денес многу малку птици-песни се заразени.
 • Бидејќи птиците-пејачки помалку го заразуваат овој вирус, а исто така е откриена и помала веројатност да ја пренесат болестаотколку водните птици, малку е веројатно дека хранителите на птици значително ќе придонесат за ширење на птичјиот грип. Сепак, важно е да се избегне контакт на птици со живина, бидејќи живината е голема веројатност да го зарази вирусот од кој било извор.
 • Во овој момент, не постои консензус за симнување на колибри за птици. Следете ги препораките на вашата локална агенција за ресурси за диви животни. Советите може брзо да се променат како што ќе излезат на виделина нови информации, а областите во кои е забележана поголема епидемија може да преземат построги мерки.

Дали треба да ги симнам моите фидери?

Тоа е обично не е неопходно да се отстранат птичјите колибри за време на појава на птичји грип, освен ако не чувате домашна живина или водни птици на вашиот имот.

Живината е многу ранлива на заразување на потешките форми на вирусот. Така, иако птиците од вашиот двор можеби нема да го пренесат еден на друг или носат само благи соеви без симптоми, тие лесно може да заразат живина или патки што ги чувате во вашиот двор.

Историски гледано, птичјиот грип не предизвикува значителен ризик за птиците песни. Сепак, според Audubon, некои инфекции се пронајдени во САД и Канада кај видовите корвиди како што се врани, гаврани, страчки и сини jays.

Теоретизирано е дека можеби корвидите, кои често чистат, може да се соберат вирусот од конзумирање на заразени трупови. Ова може да укаже на поширока појава одвидовме во минатото, потенцијално влијаејќи на повеќе видови.

Ќе бидат потребни многу повеќе податоци за да се утврди дали сегашните соеви на птичјиот грип значително влијаат на птиците песни или колибрите на начини на кои не влијаеле во минатото. Во моментов, живината, водните птици и грабливците остануваат најзагрозени.

Што велат некои експерти

Како и секогаш, најдобро е да се консултирате со доверливи организации и државни агенции кога ќе одлучите какви дејства да преземете. Советите се мешаат со некои организации кои велат дека симнувањето на фидерите не е неопходно, додека други го препорачуваат. Собравме мислења од неколку квалитетни извори.

1. National Audubon Society

Националното Audubon Society моментално „ги препорачува на своите членови да ги следат упатствата обезбедени од локалните и државните агенции. Како што се зголемува пролетната миграција, Хачинсон, исто така, ги повикува птиците кои ги посетуваат парковите со водни птици да ги дезинфицираат чевлите потоа, што може да помогне да се спречи пренесувањето на вирусот во незасегнатите области. на птичји грип

2. Лабораторијата за орнитологија Корнел

Корнел вели, „во моментов постои многу мал ризик од појава на епидемија меѓу дивите птици песнопојни и нема официјална препорака да се отстранат колибри освен ако не чувате и домашна живина, според Националната програма за болести на дивиот свет. ”

Извор: Избувнување на птичји грип: Дали треба да го симнете вашетоВнесувачи на птици?

Исто така види: 6-те најдобри хранилки за птици монтирани на пост

3. Центарот Раптор (Колеџ за ветеринарна медицина, Универзитет во Минесота)

TRC вели: „Во областите со пренос на HPAI кај кој било вид птичји, размислете за паузирање на употребата на хранилки и бањи за птици во следните неколку месеци до стапката на пренос на вирусот кај дивите птици драстично се намалува. соберат.

4. Сиетл Одубон

„Засега се смета дека вирусот не се шири преку хранење птици, иако различни здравствени агенции препорачуваат претпазливост со колибри кои се наоѓаат во близина на јата живина во дворот. Секогаш е добра практика редовно да се чистат хранилките за птици“, вели Сиетл Одубон.

5. Birds Canada

Birds Canada вели, „употребата на хранилки за птици е сè уште безбедна на имоти без домашна живина. Птичјиот грип не ги погодува сите видови птици на ист начин; иако може да предизвика тешки болести и смрт кај домашните стада живина, во моментов не се смета за закана од болест за птиците кои се хранат.“

6. Илиноис DNR

Во соопштението за печатот издадено од DNR на Илиноис се бара од луѓето што живеат во нивната држава да земаат храна за птици и капење на птици барем до крајот на мај, или додека не се смират инфекциите на средниот запад. 0>Тие се залагаат и за чистење на колибри и бањи сораствор за белење пред да ги ставите. Повеќе држави се појавуваат со истата препорака.

Како да се заштитат птиците од птичји грип

 1. Пријавете сомнителни случаи. Ако видите болна или мртва птица во вашиот двор, јавете се во државната здравствена агенција или агенција за диви животни.
 2. Чистете ги хранилките и капењето на птиците на секои 1-2 недели. Исчистете ги и натопете ги колибрите со 10% раствор за белење на хлор (еден дел од белилото до девет делови вода). Темелно исплакнете ги колибрите и оставете ги целосно да се исушат пред да ги наполните.
 3. Заменете ја водата за капење птици секој ден
 4. Ако имате кокошки, патки или друга домашна живина на вашиот имот, повелете и отстранете ги сите хранилки за птици и бањи за птици. Погрижете се често да ги дезинфицирате кафезите и станиците за добиточна храна. Вирусот може да живее на површини како облека, чизми, опрема и кафези, затоа внимавајте на контаминацијата и често дезинфицирајте.

ЧПП

Кои се симптомите?

Главните симптоми се невролошки и респираторни и може да бидат фатални.

Заразените птици може да изгледаат дезориентирани. Знаеме дека птиците обично се прилично грациозни, па ако изгледаат невообичаено несмасни, некоординирани или ја движат главата на чудни начини, тоа може да биде знак. Кивањето и исцедокот од ноздрите се два вообичаени респираторни симптоми.

Многу птици кои ја носат поблагата верзија на вирусот немаат симптоми, но сепак можат да го пренесат вирусот.

Како се инфицираат птиците?

Вирусотглавно се излева во измет, но и назален секрет.

Главните патеки за пренос се:

 • Контакт птица на птица со заразена птица, како што се заеднички области за пасење или потрага по храна
 • Контакт со храна или вода контаминирана со заразен измет
 • Контакт со контаминирана храна, облека и опрема на живинарските фарми

Грабнувачите и потенцијално другите птици чистачи се заразуваат со јадење на заразена птица.

Дали може да се зарази птичјиот грип од птичји хранилки?

За среќа, се смета дека е ретко птичјиот грип да се пренесе на луѓето, особено кај оние кои не доаѓаат во чест контакт со заразените птици. Сепак, секогаш треба да преземате мерки на претпазливост.

Добра идеја е да носите ракавици кога ги допирате или чистите вашите хранилки/бањи за птици. Во најмала рака, погрижете се темелно да ги миете рацете веднаш по каков било контакт со вашите колибри или бањи за птици. Запомнете, тие ги тријат лицето и телото на овие површини, а да не зборуваме за измет на нив.

Ако навистина чувате живина или патки на вашиот имот или поблиску соработувате со која било птица, постојат построги мерки на претпазливост што треба да ги следите. Можете да најдете поконкретни информации за вашата ситуација овде на страницата на Центрите за контрола и превенција на болести.

Дали колибрите се погодени од птичји грип?

Не можев да најдам извор кој наведува дали колибрите можат да бидат носители на птичјигрип. Теоретски, тие веројатно имаат помали шанси како птици-песни. Се верува дека хранилките за колибри претставуваат помал ризик од другите видови колибри. Тоа е затоа што привлекува многу помала разновидност на птици.

Заклучок

Врз основа на историски податоци, не се верува дека птиците певливи се значајни носители или пренесувачи на птичји грип, а хранителите на птици во дворот веројатно не претставуваат голем ризик.

Сепак, некои истражувачи веруваат дека инфекцијата меѓу дивите птици станува се почеста и може да претставува проблем за поширок спектар на птици отколку што се мислеше. Сè уште нема доволно податоци за да се направи конкретна определба, но сигурен сум дека многу ќе се научи за време на оваа актуелна епидемија.

Дотогаш, веројатно е најдобро да следите што се вашите локални здравствени власти препорачувајќи. Ако ги оставате вашите колибри, чистете ги минимум на секои две недели во 10% раствор за белење.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.