A duhet t'i heq ushqyesit për shkak të gripit të shpendëve?

A duhet t'i heq ushqyesit për shkak të gripit të shpendëve?
Stephen Davis

Ju mund të keni ardhur te ky artikull sepse gripi i shpendëve është aktualisht në lajme, që nga pranvera dhe vera e 2022. Gripi i shpendëve nuk është asgjë e re, por ne nuk kemi pasur një shpërthim në shkallë të gjerë në SHBA që nga viti 2014- 2015. Shqetësimi më i madh për shumicën e adhuruesve të shpendëve është, a duhet t'i heq ushqyesit për shkak të gripit të shpendëve?

Mund të jetë e vështirë të dish se çfarë të bësh kur shikon kaq shumë informacione dhe këshilla kontradiktore. Shpresojmë t'ju edukojmë pak se çfarë është gripi i shpendëve, cilët zogj janë të infektuar dhe çfarë mund të bëni.

Çfarë është gripi i shpendëve?

Gripi i shpendëve, i quajtur shpesh gripi i shpendëve ose gripi i shpendëve, është një sëmundje që prek zogjtë për shkak të viruseve të influencës A. Këto viruse mund të vijnë në lloje të ndryshme. Për shembull, shpesh do të dëgjoni për viruse të referuara si një kombinim shkronjash dhe numrash, si p.sh. , nga të cilat janë 16 (H1-H16), dhe neuraminidazë ose proteina “N”, nga të cilat janë 9 (N1-N9)”, sqaron Shërbimi i Inspektimit të Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve.

Viruset e influencës A klasifikohen gjithashtu sipas asaj se sa "patogjene" janë.

Shiko gjithashtu: Çfarë ngjyre ushqyese të zogjve tërheq më shumë zogj?
 • Gripi i shpendëve me patogjenitet të ulët (LPAI) janë shtame që ndodhin në natyrë midis shpendëve të ujit dhe zogjve të bregdetit. Këto shtame nuk kanë tendencë të shkaktojnë sëmundje te zogu, por mund të transmetohen te zogjtë e tjerë dhe ato shtëpiake.shpendët.
 • Gripi i shpendëve shumë patogjenik (HPAI) janë shtame të virusit që janë shumë infektive, përhapen me shpejtësi dhe kanë simptoma të rënda dhe shkaktojnë fatalitet

Cilët zogj janë të prekur nga gripi i shpendëve?

Jo të gjithë zogjtë janë të prekur nga gripi i shpendëve në mënyrë të barabartë. Virusi përhapet natyrshëm midis zogjve ujorë si rosat, pulëbardha, sternat, patat, zhardhokët dhe çafkat.

Këta zogj të egër më pas mund të infektojnë shpendët shtëpiake si pulat dhe gjelat. Raptorët si shqiponjat, skifterët dhe bufat gjithashtu mund të infektohen duke gëlltitur virusin nga ngrënia e zogjve të infektuar.

Sipas Audubon, një version i butë i gripit të shpendëve (LPAI) është shpesh i pranishëm te zogjtë e egër që nuk shfaqin simptoma. Megjithatë, kur ekspozohet ndaj shpendëve shtëpiak, ai mund të ndryshojë në llojin më agresiv (HPAI) i cili më pas mund të transmetohet përsëri në popullatën e shpendëve të egër.

Shiko gjithashtu: Çfarë duhet të ushqeni zogjtë nga kuzhina (dhe çfarë jo t'i ushqeni ata!)

Virusi përhapet përmes kontaktit të ngushtë zogj me shpend, dhe gjithashtu kur vijnë zogjtë në kontakt me sipërfaqet e infektuara. Virusi është i pranishëm si në pështymë ashtu edhe në feces.

Foljet kryesore

 • Virusi përhapet në natyrë midis rosave dhe shpendëve të ujit dhe mund të infektojë lehtësisht shpendët shtëpiake (pulat, gjelat, fazanët, thëllëzat, rosat dhe patat). Mund të preken edhe grabitqarët, por deri më sot shumë pak zogj këngëtarë janë infektuar.
 • Për shkak se zogjtë këngëtarë e kontraktojnë këtë virus më pak, dhe gjithashtu janë gjetur më pak gjasa për të transmetuar sëmundjense sa shpendët e ujit, nuk ka gjasa që ushqyesit e shpendëve të kontribuojnë në një mënyrë të konsiderueshme në përhapjen e gripit të shpendëve. Sidoqoftë, është e rëndësishme të shmangni kontaktin e ndonjë zogu me shpendët, pasi shpendët kanë shumë gjasa të kontraktojnë virusin nga çdo burim.
 • Në këtë pikë, nuk ka një konsensus për heqjen e ushqyesve të shpendëve. Ndiqni rekomandimet e agjencisë tuaj lokale të burimeve të kafshëve të egra. Këshillat mund të ndryshojnë shpejt kur informacionet e reja dalin në dritë dhe zonat që përjetojnë një shpërthim më të madh mund të marrin masa më të rrepta.

A duhet të heq dorëzuesit e mi?

Është zakonisht nuk është e nevojshme të hiqen ushqyesit e shpendëve gjatë një shpërthimi të gripit të shpendëve, përveç nëse mbani shpendë shtëpiak ose shpend uji në pronën tuaj.

Shpendët janë shumë të prekshëm ndaj kapjes së formave më të rënda të virusit. Pra, ndërsa zogjtë e oborrit tuaj mund të mos e transmetojnë atë tek njëri-tjetri, ose të kenë vetëm shtame të lehta pa simptoma, ata mund të infektojnë lehtësisht shpendët ose rosat që mbani në oborrin tuaj.

Historikisht, gripi i shpendëve nuk ka paraqitur një rrezik i madh për zogjtë këngëtarë. Megjithatë, sipas Audubon, disa infeksione janë gjetur në SHBA dhe Kanada në specie korvide të tilla si sorrat, korbat, harqet dhe jays blu.

Teorizohet se ndoshta korvidët, të cilët shpesh pastrojnë, mund të jenë duke marrë virusi nga konsumimi i kufomave të infektuara. Kjo mund të tregojë për një shpërthim më të përhapur sesane kemi parë në të kaluarën, duke prekur potencialisht më shumë specie.

Do të duhen shumë më tepër të dhëna për të përcaktuar nëse shtamet aktuale të gripit të shpendëve po ndikojnë ndjeshëm zogjtë këngëtarë ose kolibrat në mënyra që nuk kishin në të kaluarën. Aktualisht, shpendët, shpendët e ujit dhe grabitqarët mbeten më të rrezikuarit.

Ajo që thonë disa ekspertë

Si gjithmonë, është më mirë të konsultoheni me organizata dhe agjenci shtetërore të besuara kur të vendosni se çfarë veprimesh të ndërmerrni. Këshillat janë të përziera me disa organizata që thonë se heqja e ushqyesve nuk është e nevojshme, ndërsa të tjerët e rekomandojnë atë. Ne mblodhëm opinione nga disa burime cilësore.

1. Shoqëria Kombëtare Audubon

Shoqëria Kombëtare Audubon aktualisht “rekomandon anëtarët e saj të ndjekin udhëzimet e ofruara nga agjencitë lokale dhe shtetërore. Ndërsa migrimi pranveror rritet, Hutchinson gjithashtu u kërkon shpendëve që vizitojnë parqet me shpend uji të dezinfektojnë këpucët e tyre më pas, gjë që mund të ndihmojë në parandalimin e transmetimit të virusit në zonat e paprekura.”

Burimi: Zogjtë e Amerikës së Veriut përballen me pandeminë e tyre me periudhën e fundit e gripit të shpendëve

2. Cornell Lab of Ornitology

Cornell thotë, “aktualisht ekziston një rrezik shumë i ulët i një shpërthimi midis zogjve këngëtarë të egër dhe asnjë rekomandim zyrtar për të hequr ushqimet nëse nuk mbani edhe shpendë shtëpiak, sipas Programit Kombëtar të Sëmundjeve të Kafshëve të Egra. ”

Burimi: Shpërthimi i influencës së shpendëve: Nëse duhet të hiqni dorëUshqyes zogjsh?

3. Qendra Raptor (Kolegji i Mjekësisë Veterinare, Universiteti i Minesotës)

TRC thotë, “Në zonat me transmetim HPAI në çdo specie shpendësh, merrni parasysh ndalimin e përdorimit të ushqyesve dhe banjave të shpendëve për dy muajt e ardhshëm deri në shkalla e transmetimit të virusit te zogjtë e egër zvogëlohet në mënyrë dramatike.”

Sipas pikëpamjes së tyre, shkenca është ende e paqartë mbi rolin e zogjve këngëtarë në shpërthimin e H5N1 të vitit 2022, kështu që është mirë që të jemi tepër të kujdesshëm dhe të mos inkurajojmë zogjtë të mbledh.

4. Seattle Audubon

“Deri më tani, virusi nuk mendohet të përhapet nga ushqyesit e shpendëve, megjithëse agjenci të ndryshme shëndetësore rekomandojnë kujdes me ushqyes të vendosur pranë tufave të shpendëve në oborrin e shtëpisë. Është gjithmonë praktikë e mirë të pastroni rregullisht ushqyesit e shpendëve, "thotë Seattle Audubon.

5. Birds Canada

Birds Canada thotë, “përdorimi i ushqyesve të shpendëve është ende i sigurt në pronat pa shpendë shtëpiak. Gripi i shpendëve nuk prek të gjitha llojet e shpendëve në të njëjtën mënyrë; ndërsa mund të shkaktojë sëmundje të rënda dhe vdekje në tufat shtëpiake të shpendëve, aktualisht nuk konsiderohet si një kërcënim sëmundjesh për zogjtë ushqyes.”

6. Illinois DNR

Një deklaratë për shtyp e lëshuar nga DNR e Illinois u kërkon njerëzve që jetojnë në shtetin e tyre që të marrin ushqime zogjsh dhe banjë zogjsh të paktën deri në fund të majit, ose derisa infeksionet në mesperëndim të zvogëlohen. 0>Ata po avokojnë gjithashtu për pastrimin e ushqyesve dhe banjove menjë zgjidhje zbardhuese përpara se t'i vendosni ato. Më shumë shtete po dalin me të njëjtin rekomandim.

Si të mbrohen zogjtë nga gripi i shpendëve

 1. Raportoni rastet e dyshuara. Nëse shihni një zog të sëmurë ose të ngordhur në oborrin tuaj, telefononi agjencinë shtetërore të shëndetit ose kafshëve të egra.
 2. Pastrojini ushqyesit dhe banjat e shpendëve çdo 1-2 javë. Pastroni dhe njomni ushqyesit me 10% zgjidhje zbardhues klori (një pjesë zbardhues në nëntë pjesë ujë). Shpëlajini tërësisht ushqyesit dhe lërini të thahen plotësisht përpara se t'i mbushni.
 3. Zëvendësoni ujin e banjës së shpendëve çdo ditë
 4. Nëse keni pula, rosa ose shpendë të tjera shtëpiake në pronën tuaj, vazhdoni dhe hiqni të gjithë ushqyesit e shpendëve dhe banjat e shpendëve. Sigurohuni që jeni duke dezinfektuar shpesh kafazet dhe stacionet e ushqimit. Virusi mund të jetojë në sipërfaqe të tilla si rroba, çizme, pajisje dhe kafaze, kështu që kini parasysh kontaminimin dhe dezinfektohuni shpesh.

FAQ

Cilat janë simptomat?

Simptomat kryesore janë neurologjike dhe respiratore dhe mund të jenë fatale.

Zogjtë e infektuar mund të duken të çorientuar. Ne e dimë se zogjtë zakonisht janë mjaft të këndshëm, kështu që nëse ata duken jashtëzakonisht të ngathët, të pakoordinuar ose lëvizin kokën në mënyra të çuditshme, kjo mund të jetë një shenjë. Teshtitja dhe shkarkimi nga vrimat e hundës janë dy simptoma të zakonshme të frymëmarrjes.

Shumë zogj që bartin versionin më të butë të virusit nuk paraqesin simptoma, por gjithsesi mund ta transmetojnë virusin.

Si infektohen zogjtë?

Virusiderdhet kryesisht në feçe, por edhe sekrecione nazale.

Rrugët kryesore të transmetimit janë:

 • Kontakti nga shpendët me shpendët me një zog të infektuar, si p.sh. kullota e përbashkët ose zona e kërkimit të ushqimit
 • Kontakti me ushqimin ose ujin e kontaminuar me feçet e infektuara
 • Kontakti me ushqimin, veshjet dhe pajisjet e kontaminuara në fermat e shpendëve

Rambësit dhe zogjtë e tjerë potencialisht pastrues mendohet se infektohen duke ngrënë një zog të infektuar.

A mund të merrni gripin e shpendëve nga ushqyesit e shpendëve?

Fatmirësisht, konsiderohet e rrallë që gripi i shpendëve të transmetohet te njerëzit, veçanërisht për ata që nuk kanë kontakt të shpeshtë me shpendët e infektuar. Gjithsesi duhet të merrni gjithmonë masa paraprake.

Vëshja e dorezave kur prekni ose pastroni ushqyesit/banjot tuaja të shpendëve është një ide e mirë. Së paku, sigurohuni që t'i lani plotësisht duart menjëherë pas çdo kontakti me ushqyesit ose banjat e shpendëve. Mos harroni, ata fërkojnë fytyrën dhe trupin e tyre në këto sipërfaqe, për të mos përmendur jashtëqitjen në to.

Nëse mbani shpendë ose rosat në pronën tuaj, ose punoni më ngushtë me ndonjë zog, ka masa paraprake më të rrepta që duhet të ndiqni. Mund të gjeni informacion më specifik për situatën tuaj këtu në faqen e Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

A preken kolibrat nga gripi i shpendëve?

Nuk mund të gjeja një burim që të thoshte nëse kolibri mund të jetë bartës i shpendëvegripi. Në teori, ata ndoshta kanë një shans më të ulët si zogjtë këngëtarë. Besohet se ushqyesit e kolibrit paraqesin një rrezik më të ulët se llojet e tjera të ushqyesve të shpendëve. Kjo për shkak se tërheq një larmi shumë më të vogël zogjsh.

Përfundim

Bazuar në të dhënat historike, nuk besohet se zogjtë këngëtarë janë bartës ose transmetues të rëndësishëm të gripit të shpendëve dhe ushqyesit e shpendëve të oborrit të shtëpisë nuk ka të ngjarë të paraqesin shumë rrezik.

Megjithatë, disa studiues besojnë se infeksioni midis zogjve të egër po bëhet më i zakonshëm dhe mund të përbëjë problem për një shumëllojshmëri më të gjerë zogjsh sesa mendohej më parë. Thjesht nuk ka ende të dhëna të mjaftueshme për të bërë një përcaktim konkret, por jam i sigurt që do të mësohet shumë gjatë këtij shpërthimi aktual.

Deri atëherë, ndoshta është më mirë të ndiqni se çfarë janë autoritetet lokale shëndetësore duke rekomanduar. Nëse jeni duke i lënë ushqyesit tuaj lart, pastroni ato të paktën çdo dy javë në një zgjidhje zbardhuese 10%.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.