Si t'i bëni zogjtë e egër t'ju besojnë (Këshilla të dobishme)

Si t'i bëni zogjtë e egër t'ju besojnë (Këshilla të dobishme)
Stephen Davis

Kur ushqejmë zogj të egër në oborret tona, zakonisht thjesht i shikojmë nga dritarja e kuzhinës ose ndoshta të ulur në verandën e pasme duke pirë çaj ose kafe, por a do të na lejojnë ata të afrohemi? A keni menduar ndonjëherë se si t'i bëni zogjtë e egër t'ju besojnë mjaftueshëm për t'i ushqyer ato me dorë? Po, mund të bëhet dhe me pak durim mund të mos jetë aq e vështirë sa mendoni.

A mund të fitoni besimin e një zogu?

Nëse mund ta integroni veten në rutinën e përditshme të të ushqyerit të një zogu , atëherë po ju mund të fitoni një nivel të caktuar besimi nga zogjtë e egër. I vetmi besim që ne vërtet kërkojmë këtu është që zogjtë të jenë të rehatshëm rreth jush dhe ndoshta edhe të hanë nga dora juaj, gjë që është shumë e mundur.

A mund të zbutni një zog të egër?

Shiko gjithashtu: 22 fakte interesante rreth zogjve tallës

Në kuptimin që ju mund t'i ndihmoni ata të mësohen me ju dhe praninë tuaj, atëherë po. Zbutja e tyre deri në atë pikë sa mund të bëhen kafshë shtëpiake, atëherë jo. Ata quhen "zogj të egër" për një arsye, ata janë të egër. Siç e kalova më lart, sigurisht që mund të fitojmë besimin e disa zogjve me pak durim dhe një ofertë paqeje (ushqim), por përtej kësaj mund të jetë shumë e largët.

A i njohin zogjtë e egër njerëzit?

Ka pasur studime të bëra me pëllumba dhe sorra që sugjerojnë se ata njohin njerëz individualë (burimi). Për sa i përket llojeve të tjera të zogjve të oborrit të shtëpisë që shihni te ushqyesit tuaj, do të prisja rezultate të ngjashme nëse do të bëheshin studime, por nuk e di.

Gjithashtu mendovaUnë do të hidhja në këtë video të një pate që u shpëtua nga një burrë i cili më pas e la të shkonte në një liqen lokal. Tani sa herë që nxjerr varkën e tij, pata e sheh dhe fluturon pranë varkës. Ndoshta është rastësi dhe pata e bën këtë me të gjitha varkat, por ndoshta disi e di se është shpëtimtari i tij. Më pëlqen të mendoj se është kjo e fundit.

Si i ushqeni me dorë zogjtë e egër?

Së pari zogjtë tuaj duhet të ndihen të sigurt në mjedisin ku ushqehen, pastaj duhet të ndihen të sigurt me ju në atë mjedis. Përfundimisht ata do të mendojnë për ty si pjesë të habitatit të tyre dhe nuk do të jetë e vështirë të heqësh ushqimin drejtpërdrejt nga dora.

Vetëm sepse mund të bëhet, por nuk do të thotë se mundet të bëhet lehtësisht. Nëse thjesht dilni në oborrin tuaj me një grusht fara luledielli duke shkuar "këtu zog i vogël", ju mund të prisni dështim. Ndiqni këshillat e mëposhtme për të siguruar mundësinë më të mirë për t'i bërë zogjtë të hanë drejtpërdrejt nga pëllëmba e dorës.

 1. Së pari ju dëshironi të siguroheni që oborri juaj të jetë i pastër nga kafshët shtëpiake. Qentë dhe macet janë të njohur për ndjekjen e zogjve dhe i bëjnë ata nervozë, kështu që ky është hapi juaj i parë. Largoni oborrin tuaj nga kafshët shtëpiake.
 2. Ju gjithashtu do të dëshironi të siguroheni që miqtë tuaj shpendë të kenë shumë pemë afër për t'u mbuluar. Atyre u pëlqen të vrapojnë përpara dhe prapa midis sigurisë së pemëve dhe nëse nuk e kanë atë siguri në dispozicion, mund të mos marrin rrezikun për të ngrënë nga dora juaj.
 3. Jini.të parashikueshme dhe mbushni ushqyesit tuaj në të njëjtën kohë çdo ditë, mundësisht në mëngjes kur shumica e zogjve janë të gjithë në kërkim aktiv për ushqim.
 4. Pasi të keni mbushur ushqyesit tuaj në mëngjes, qëndroni prapa rreth 10-12 këmbë prej tyre për 5-10 minuta dhe lërini zogjtë të mësohen me ju që jeni atje. Ju do ta bëni këtë për disa ditë rresht.
 5. Meqë kjo bëhet pjesë e rutinës suaj (dhe zogjve) ju do të dëshironi të qëndroni një hap më afër se një ditë më parë duke i lejuar ata të mësohen ngadalë që jeni në “zonën e tyre të të ushqyerit”. Nëse mendoni se keni ecur përpara shumë shpejt dhe ata nuk po reagojnë mirë, atëherë bëni disa hapa prapa dhe filloni nga e para. Ky proces është vendi ku ju fitoni ngadalë besimin e tyre, kërkon kohë dhe durim, ndaj mos e nxitoni.
 6. Zogjtë dalëngadalë do të mësohen me ju që jeni në mjedisin ku ata ushqehen dhe ju shikojnë si pjesë të atij mjedisi. Kjo është ajo që dëshironi.
 7. Pasi të ndiheni sikur po rehatohen me ju pranë ushqyesve, provoni të mbani pak ushqim në dorë dhe ta mbani larg nga trupi juaj. Kjo pjesë gjithashtu mund të marrë pak kohë, kështu që përsëri, jini të durueshëm. Mos e mbani kurrë dorën bosh, vetëm me farë ose ushqim në të. Zgjatja e një dore bosh mund të bëjë që ata t'ju shohin si diçka tjetër përveçse një burim ushqimi që zhbëni punën që keni bërë.
 8. Sapo zogu i parë të ngrejë nervin për t'u ulur në dorën tuaj dhe për të kafshuar, të tjerët ka të ngjarëndiqni.
 9. Qëndroni sa më të palëvizshëm kur mbani dorën dhe qëndroni pranë ushqyesve të zogjve, as mos e gëlltisni. Gëlltitja mund të duket si një shenjë që planifikoni t'i hani ato! Mbajeni frymën nëse bien në dorën tuaj dhe janë shumë si statuja. Zogjtë janë krijesa nervoze nga natyra dhe lëvizja më e vogël mund të duket kërcënuese, kështu që kurrë mos e mbyllni dorën ose lëvizni gishtat nëse jeni me fat që të keni një tokë në dorë.
 10. Këshilla e fundit është të mos mbushni shumë ushqyesit. Nëse ata kanë një sasi të tepërt të ushqimit nga një burim i njohur ushqimor i sigurt, ata mund të mos shohin arsye për të eksperimentuar me një burim ushqimi të panjohur, të paverifikuar, si p.sh. dora e njeriut, e cila mund ose nuk mund të mbyllet mbi ta kur të zbresin në të.
 11. <> 10>

  Cilët zogj janë të njohur për të ngrënë nga duart tuaja?

  Ju tashmë e dini se ka dhjetëra lloje zogjsh që do të vizitojnë oborrin tuaj në periudha të ndryshme të vitit, por cilat do të hanë nga dora jote? Epo kjo varet nga disa faktorë të ndryshëm si ajo që po ofroni dhe vetëm natyra e vetë zogut. Disa zogj thjesht mund të mos kenë kurrë besim të mjaftueshëm për t'u ulur në dorën e një personi, ose të paktën do të ishte shumë e pamundur. Këtu janë disa lloje që kam parë në video, imazhe dhe postime të ndryshme në internet që janë ushqyer nga duart e njerëzve.

  • Chickadees
  • Nuthatches
  • Kolibri
  • Kardinalet
  • DownyQukapikët
  • Titmice
  • Robins
  • Sparrows
  • Blue Jays

  A mund të sëmureni nga prekja e zogjve të egër?

  Po, njerëzit mund të kapin sëmundje dhe viruse nga zogjtë. Njerëzit gjithashtu mund të kapin sëmundje dhe viruse nga njerëzit e tjerë dhe mijëra specie të tjera gjithashtu. Duket se shumica kanë të bëjnë me kontaktin ose gëlltitjen e materies fekale. Nëse thjesht po e lini një zog të zbresë në dorën tuaj për një minutë për të ngrënë disa fara, rreziku është mjaft i ulët, por gjithsesi është mirë të lani duart menjëherë pas kësaj.

  Më poshtë janë disa sëmundje ose viruse që mund të keni dëgjuar për të cilat teknikisht është e mundur të kapeni nga një zog. Nëse dëshironi të shihni më shumë, këtu është një listë me mbi 60 sëmundje të transmetueshme që mund të bartin zogjtë.

  Sëmundjet e shpendëve që njerëzit mund t'i kapin

  • Salmonela
  • Gripi i shpendëve
  • E.coli
  • Histoplazmoza

  Asnjëherë mos provoni të kapni një zog të egër

  Shpresojmë që të jetë e vetëkuptueshme që nuk duhet të përpiqeni kurrë të kapni një zog të egër. Në fakt, Akti i Traktatit të Zogjve Migratorë e bën atë të paligjshëm në shumicën e rasteve pa leje. Edhe nëse mendoni se po i ndihmoni, mos e bëni. Nëse një zog është i sëmurë ose i plagosur, duhet të telefononi një qendër rehabilitimi të kafshëve të egra dhe t'i pyesni se çfarë të bëni.

  Përjashtimet e vetme nga ky rregull që unë jam në dijeni janë për Harabelat e Shtëpisë dhe Yjet e Egra. Të dyja këto specie janë ekzotike, pushtuese dhe agresive ndaj shpendëve të tjerëdhe për to nuk vlejnë të njëjtat ligje.

  Shiko gjithashtu: Si t'i ushqeni insektet kolibrit (5 këshilla të thjeshta)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.