Shatërvani i banjës diellore të shpendëve DIY (6 hapa të lehtë)

Shatërvani i banjës diellore të shpendëve DIY (6 hapa të lehtë)
Stephen Davis

Të kesh një element uji në oborrin tënd është një mënyrë fantastike për të tërhequr më shumë zogj. Banjat janë veçanërisht tërheqëse për zogjtë nëse kanë ujë në lëvizje, si për shembull një shatërvan. Ka shumë banja zogjsh të përgatitura paraprakisht që mund të blini, por ndonjëherë modelet thjesht nuk janë ato që kërkoni, ose janë shumë të shtrenjta. Aty e gjeta veten kur isha në treg për një banjë të re zogjsh, kështu që vendosa të dizenjoja timin. Kriteret e mia kryesore ishin, duhej të ishte e lehtë për t'u ndërtuar, e lehtë për t'u mirëmbajtur, e lirë dhe me energji diellore. Ky shatërvan i banjës diellore DIY i përshtatet faturave.

Ka kaq shumë ide të bukura për shatërvanin DIY atje. Megjithatë, ndonjëherë ato kërkojnë shumë mjete, ose shumë ngritje të rëndë dhe përpjekje. Ky dizajn është mjaft i lehtë për këdo që ta bashkojë. Nuk kërkon shumë materiale ose shumë kohë. Pasi të kuptoni dizajnin bazë, mund ta lini kreativitetin tuaj të rrjedhë.

Si të krijoni shatërvanin e banjës Solar Bird

Ideja bazë pas këtij shatërvani të thjeshtë është që pompa e ujit të vendoset brenda një tenxhere mbjellëse. Pastaj një tub shkon nga pompa, lart përmes një disk që ndodhet në krye të tenxhere. Uji pompohet dhe bie në disk dhe voila, ju keni një shatërvan!

Materiale

 • Disku plastik i bimëve aka tabaka për pikat e bimëve
 • Enxhere me mbjellje<-Me energji diellore ose elektrike
 • Tub plastik (kjo është madhësi standarde për shumë pompa të vogla, por kontrolloni dy herë specifikat e pompës suaj)
 • Shkëmbinj / Dekor i Zgjedhur

Planter Pot & Tepsi: Ena e mbjelljes do të jetë rezervuari juaj i ujit dhe disku do të ulet sipër si legen. Disku duhet të jetë i madhësisë së duhur për t'u ulur brenda grykës së tenxheres. Shumë i madh dhe thjesht do të qëndrojë në majë dhe mund të mos jetë shumë i sigurt, shumë i vogël dhe do të bjerë në tenxhere. Ju dëshironi që florinjtë e përsosur të përshtaten. Për këtë arsye unë sugjeroj t'i blini këto artikuj personalisht. E gjeta timen në Lowe's në seksionin e jashtëm. Gjeni një disk që është madhësia që dëshironi (kam përdorur diametër 15,3 inç) dhe më pas vendoseni në tenxhere të ndryshme derisa të gjeni një përshtatje të mirë.

Shiko gjithashtu: 15 lloje të zogjve gri (me fotografi)

Pompa: Duhet të siguroheni që pompa që zgjidhni të ketë fuqi të mjaftueshme për të ngritur ujin aq lart sa të përputhet me lartësinë e tenxhere tuaj. Pra, kur shikoni pompat, sigurohuni që të kontrolloni specifikimet e tyre për "ngritjen maksimale". Kur bëhet fjalë për energjinë diellore, vendosni nëse dëshironi të shpenzoni pak më shumë para dhe të merrni diçka me një bateri që do t'ju ndihmojë të mbani ngarkesën në hije. Pompa diellore që lidha është ajo që po përdor dhe mendoj se bën një punë mjaft të mirë për të vazhduar punën për një kohë në hije, veçanërisht nëse ka kohë që është duke u ngarkuar në diell të drejtpërdrejtë. Mund të kem dy ose më shumë orë rrjedhje edhe pasi dielli të ketë perënduar. Por ju nuk keni nevojëatë veçori dhe mund të gjejë një opsion më pak të kushtueshëm. Më duhej energji diellore sepse nuk kam një prizë të jashtme, por nëse e ke, sigurisht që mund të përdorësh një pompë elektrike në vend të saj.

Tubacioni: Tubi plastik duhet të jetë diametri i duhur që të përputhet me daljen e pompës. Kontrolloni specifikimet e pompës tuaj për këtë matje. Gjatësia e tubit që ju nevojitet do të varet nga lartësia e tenxhere tuaj. Unë do të rekomandoja të merrni 1-2 këmbë më shumë nga sa mendoni se keni nevojë, në mënyrë që të keni një hapësirë ​​për lëvizje.

Hapi 1: Përgatitja e vazos suaj

Sigurohuni që tenxherja juaj e mbjelljes të jetë e papërshkueshme nga uji. Ky është rezervuari i burimeve dhe duhet të mbajë ujin pa rrjedhje. Nëse tenxherja juaj ka një vrimë kullimi, do t'ju duhet ta mbyllni atë, silikoni duhet ta bëjë këtë. Mbusheni për ta provuar dhe sigurohuni që nuk ka rrjedhje.

Hapi 2: Prerja e vrimës së tubit

Shënoni vendin në disk ku do të hapni vrimën për tubin e ujit . Ju mund ta bëni këtë duke vendosur tubin tuaj në disk dhe duke e gjurmuar rreth tij me një shënues.

Përdorni një mjet të nxehtë ose një stërvitje për të prerë vrimën. Gjeta një hekur saldimi të lirë që përdora dhe u shkri lehtësisht përmes plastikës. Unë do të rekomandoja fillimisht të bëni vrimën në anën më të vogël. Shihni nëse tubi përshtatet dhe nëse jo, vazhdoni ta zgjeroni ngadalë vrimën derisa të arrini një përshtatje të përsosur. E bëra vrimën time paksa shumë të madhe dhe hapësira shtesë rreth tubit e bëri ujinkullohet shpejt nga pellgu. Nëse kjo ju ndodh mos u shqetësoni, unë do të flas për një rregullim në hapin 5.

Shiko gjithashtu: 17 zogj që fillojnë me Y (me fotografi)

Hapi 3: Prisni vrimat e kullimit

Do t'ju duhen disa vrima kullimi në mënyrë që uji mund të kullohet përsëri në tenxhere. Vendoseni tiganin tuaj në majë të tenxheres ashtu siç e keni ndërmend të ulet. Me një stilolaps, shënoni disa pika në disk që janë mirë brenda skajeve të mbjellësit, për të siguruar që uji të rrjedhë përsëri në tenxhere. Filloni me vetëm disa vrima. Gjithmonë mund të shtoni më shumë më vonë nëse nuk po kullon mjaftueshëm shpejt dhe është më e lehtë të shtoni më shumë sesa të mbyllni vrima nëse keni bërë shumë.

Pps me vrima tub dhe vrima kullimi

Hapi 4: Vendoseni pompën tuaj

Vendosni tenxheren tuaj mbjellëse në një pozicion jashtë. Vendoseni pompën tuaj në fund të tenxhere. Ju mund të keni nevojë për diçka që pompa të mos lundrojë. Vendosa një gur të vogël sipër timit. Një tenxhere e vogël me lule me kokë poshtë mund të funksionojë gjithashtu. Nëse zgjidhni elektrike, sigurohuni që të keni gjatësi të mjaftueshme të kordonit për ta vendosur tenxheren aty ku dëshironi, ose mund t'ju duhet një kordon zgjatues. Nëse zgjidhni diellore, do t'ju duhet ta vendosni panelin në një vend që merr sa më shumë rrezet e diellit direkte të jetë e mundur. Disa pompa diellore janë në rregull në hije, por shumica do të ndalojnë së punuari nëse nuk ka diell të drejtpërdrejtë.

Enxhere me pompën në fund brenda një qese rrjetë, të mbajtur me një gur të vogël. Tub i bashkangjitur që do të kalojë nëpër disk.

Pompa që bleva erdhi me një çantë rrjetëju vendosni pompën brenda. Rrjeta ndihmon në filtrimin e grimcave më të mëdha të papastërtive që mund të futen brenda pompës dhe ta bllokojnë atë. Nuk mendoj se është një gjë absolutisht e nevojshme për të pasur, por është një ide e mirë. Ju mund të merrni disa çanta rrjetë të lira në Amazon ose në shumicën e dyqaneve të akuariumeve. Për më shumë filtrim, vendosni pak zhavorr bizele në qese. Kjo madje mund të funksionojë si pesha juaj për të mbajtur pompën të mos notojë.

Hapi 5: Krijimi i nivelit të duhur të ujit

Lidheni tubin tuaj me pompën dhe më pas kaloni atë përmes vrimës në disk. Vendoseni tiganin në tenxhere. (Disku mund të ulet pikërisht në kordonin e pompës. Mund të hapni një vrimë në tenxhere që të kalojë nëse dëshironi, por nuk është e nevojshme) Tani që gjithçka është në vend, mbushni tenxheren me ujë rreth 75 % plot, më pas ndizni pompën duke e futur në prizë ose duke e lidhur me panelin diellor. Shikojeni për disa minuta për t'u siguruar që niveli i ujit në pellg të qëndrojë aty ku dëshironi.

 • Nëse pellgu fillon të tejmbushet , kjo do të thotë se keni nevojë për më shumë ose më shumë kullues vrima për të shpejtuar kullimin.
 • Nëse legeni nuk mban ujë të mjaftueshëm , atëherë mund të keni shumë vrima kullimi ose po humbni shumë ujë poshtë vrimës së tubit. Mund të provoni të vendosni gurë shumë të sheshtë mbi disa nga vrimat e kullimit. Nëse ende po kalon shumë ujë, ndoshta do t'ju duhet të mbyllni disa vrima me gomë osengjitës silikoni. Nëse problemi është vrima e tubit tuaj, siç ishte e imja, mund të shtoni silikon rreth tubit për të mbyllur vrimën ose të provoni një rrjetë. Kisha një çantë rrjetë shtesë nga e cila preva disa katrorë dhe e vendosa përreth dhe në hapësirën shtesë rreth tubit.
Kam përdorur një material rrjetë për të shkurtuar hapësirën e tepërt rreth vrimës sime të tubit në mënyrë që uji të mos kullonte shumë shpejt

Hapi 6: Zbukuroni legenin tuaj

Zbukuroni legenin si të doni rreth tubit. Doja shumë të përdorja gurë të grumbulluar për të miat. Më pëlqen pamja natyrale e shkëmbinjve, plus doja t'u jepja zogjve një sipërfaqe të ashpër për t'u kapur dhe disa opsione për vende për të qëndruar që ishin më të cekëta. Shumë zogj pëlqejnë të fërkohen me shkëmbinj të lagësht si pjesë e larjes. Përdora disa shtrues gurësh që na kishin mbetur nga bërja e dërrasave të shtratit të luleve dhe bleva edhe disa copa rrasa. Kjo pjesë varet tërësisht nga ju. Ngjyra të ndryshme zhavorri, një statujë e vogël, ose thjesht lëreni ashtu siç është.

Shkëmbinjtë u grumbulluan rreth tubit dhe përdora një nga kapakët që erdhi me kompletin e pompës për një efekt "flluskues". Vura re se nuk i mbulova vrimat e mia të kullimit.

Pasi të keni kuptuar se si dëshironi të duket legeni juaj, mund të shkurtoni gjatësinë e tubit që të përputhet. Shumica e pompave vijnë me disa "kapakë" të ndryshëm që krijojnë stile të ndryshme të spërkatjes së ujit, të tilla si "dush" ose "flluska". Nëse dëshironi ta përdorni këtë, vendoseni në fundtë tubit tuaj.

Dhe ja ku e keni, një dizajn të thjeshtë shatërvani të banjës diellore DIY që është shumë i lehtë për t'u përshtatur!

Pro të një shatërvani kontejneri

Kjo video në Youtube se si të bëj një shatërvan kolibri nga një kovë plastike ishte zanafilla e dizajnit tim. Kjo ide më tërhoqi për disa arsye.

 • Është i lirë
 • Rezervuari i tenxhere mban shumë ujë. Kjo do të thotë që nuk do ta rimbushni çdo ditë kur të mbërrijë vapa e verës (zgjidhni ngjyra më të lehta, e zeza do të shkaktojë avullim më të shpejtë).
 • Kapaku parandalon që gjethet dhe mbeturinat e tjera të futen në rezervuarin e ujit.
 • Meqë pjesa më e madhe e ujit është brenda hijes së tenxhere, në të vërtetë do të qëndrojë pak më e freskët në verë se sa një banjë e cekët.
 • Mund të hidhni një ngrohës në tenxhere në dimër për të ndihmuar në parandalimin e ngrirjes.
 • Uji në lëvizje tërheq më shumë zogj dhe mund të përdorni pompa diellore ose elektrike.
 • Është i lëvizshëm kështu që mund ta lëvizni në zona të ndryshme të oborrit.
 • Është e lehtë për t'u shkëputur kështu që nuk do të jetë e vështirë për t'u pastruar ose nëse keni nevojë të zëvendësoni pompën.
 • <99>

  Shpresoj se ju ka pëlqyer ky tutorial dhe se ju jep një shkëndijë krijuese për të krijuar dizajnin tuaj. Vetëm mos harroni t'u jepni kohë zogjve për të gjetur banjën tuaj të re. Zogjtë janë natyrshëm kureshtarë, por të kujdesshëm ndaj gjërave të reja dhe mund të duhet pak kohë para se të vendosin ta provojnë. Kemi edhe disakëshilla në këtë artikull për tërheqjen e zogjve në banjën tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.