31 fakte të shpejta rreth bufave me dëborë

31 fakte të shpejta rreth bufave me dëborë
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

Bufat kanë tërhequr gjithmonë vëmendjen tonë, por bufi me borë do t'ju bëjë të dukeni dy herë. Bufi me borë është i madh dhe mund të jetë i rrallë për t'u parë në shtete. Është i vetmi buf që është pothuajse tërësisht i bardhë, dhe ndryshe nga shumica e bufëve që gjuajnë vetëm natën, ky buf gjuan gjatë ditës. Ky buf është me të vërtetë unik në mesin e llojeve të bufëve, dhe ne kemi mbledhur 31 fakte interesante për bufin e borës!

31 Fakte rreth bufave me borë

1. Kukufijtë me borë janë quajtur gjithashtu joformalisht bufi polar, bufi i bardhë dhe bufi Arktik.

2. Kufijtë me dëborë peshojnë rreth 4.5 lbs, duke i bërë ata bufët më të mëdhenj për nga pesha në Amerikën e Veriut

3. Bufat e dëborës kanë një lartësi prej 27 in

4. Hapësira e krahëve të tyre është mahnitëse 49-51 inç.

Imazhi: Mathew Schwartznë rënie, vetëm kohët e fundit ato shiheshin si një specie vulnerabël.

10. Bufat me borë mund të jenë agresivë dhe territorialë dhe shumë të rrezikshëm kur mbrojnë të vegjlit e tyre. Ata dihet se kanë një nga shfaqjet më të frikshme të mbrojtjes së folesë ndaj njerëzve.

11. Bufat e dëborës hanë kryesisht gjitarë të vegjël të përbërë nga volat dhe lemmings. Ata mund të hanë më shumë se 1600 lemming në një vit të vetëm.

12. Bufi i dëborës është i njohur që zhytet në dëborë për të marrë prenë e tij.

13. Bufat e dëborës janë të njohur për të ngrënë rosat dhe skifterët.

14. Njerëzit shpërndajnë fishekët e bufave. Peletat e bufit janë regurgitim i gjërave që bufat nuk mund t'i tresin, si leshi dhe kockat. Preja që është më e madhe dhe e ndarë në copa të vogla zakonisht nuk prodhon një topth.

15. Është e paligjshme të posedosh një buf me dëborë në Amerikën e Veriut.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni:

  • Fakte rreth Kukuvajkave të Barn
  • Bufave të Barnave vs Kukuvajkave të Barred

16. Bufat me borë, ndryshe nga shumica e bufave, janë ditore. Ata do të gjuajnë në të gjitha orët e ditës. Një përshtatje ndoshta nga të jetuarit në Arktik ku mund të jetë vazhdimisht drita e ditës.

17. Ndryshe nga shumica e bufëve, ata nuk duket se kanë të njëjtin bashkëshort për më shumë se një sezon në të njëjtën kohë. Nuk dihet mjaftueshëm për zakonet e tyre të çiftëzimit.

18. Një buf me borë mund të prodhojë 3-11 vezë për pjellë.

19. Bufat e dëborës marrin pjesën më të madhe të ujit që u nevojitet nga ngrënia e gjahut të tyre.

20. Disabesoni se bufi i bardhë simbolizon mençurinë dhe qëndrueshmërinë.

21. Bufi Snowy është bufi më i madh i Amerikës së Veriut për nga pesha për shkak të puplave të tyre të trasha për izolim. Ata janë përafërsisht një kile më të rënda se një buf i madh me brirë dhe dy herë më i rëndë se një buf i madh gri.

22. Bufi i dëborës mund të gjendet i përfaqësuar në pikturat e shpellave paleolitike në Francë.

23. Disa bufa dëbore të Amerikës së Veriut mbeten në vendet e tyre të shumimit gjatë gjithë vitit, ndërsa të tjerët migrojnë në dimër. Disa, duke u kthyer në të njëjtin vend vit pas viti.

24. Bufat e reja me dëborë mund të shpërndahen jashtëzakonisht larg nga vendlindja e tyre.

25. John James Audubon pa një herë një buf me dëborë që priste peshqit pranë dhe vrimës së akullit, duke i zënë me këmbët e tij.

Shiko gjithashtu: Si të tërheqni zogjtë në një ushqyes dritareje

26. Bufi më i vjetër i njohur me dëborë ishte një femër që ishte pothuajse 24 vjeç.

27. Ngrohja globale mendohet të jetë në ballë të brishtësisë së ekzistencës së bufit të dëborës.

Shiko gjithashtu: Skifteri me bisht të kuq kundër supe të kuqe (8 dallime)

28. Bufat me borë kanë pendë të gishtave të bardha të mbuluara trashë, ndërsa kthetrat janë të zeza. Pendët e gishtave të tyre janë më të gjatat e njohura nga çdo buf.

29. Bufat me borë kanë një zhurmë më të zhurmshme se speciet e tjera.

30. Pothuajse të gjitha shkaqet e vdekjes së bufëve nga bora, qofshin të qëllimshme apo jo, ishin për shkak të ndërhyrjes njerëzore.

31. Bufat me borë mund të jenë të kujdesshëm ndaj njerëzve, pasi janë gjuajtur nga eskimezët.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.