Si të tërheqni zogjtë në një ushqyes dritareje

Si të tërheqni zogjtë në një ushqyes dritareje
Stephen Davis

Pothuajse të gjitha llojet e zogjve që tërhiqen nga ushqyesit do të përdorin një ushqyes dritareje. Ato mund të jenë një alternativë e shkëlqyeshme ndaj një ushqyesi të montuar në shtyllë ose të varur në pemë për njerëzit me hapësirë ​​​​të kufizuar ose aspak të oborrit (si për shembull ata që jetojnë në apartamente ose apartamente), ose kanë probleme për të penguar ketrat. Ushqyesit e dritareve mund të përdoren gjatë gjithë vitit dhe mund të mbajnë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh. Ata gjithashtu ofrojnë pamje të shkëlqyer nga afër të zogjve dhe janë argëtues si për njerëzit ashtu edhe për kafshët shtëpiake!

Në këtë artikull do të diskutojmë

 • llojet e ndryshme të ushqyesve të dritareve
 • si t'i bashkoni ushqyesit e thithësve në mënyrë që të qëndrojnë të sigurt
 • shqetësimet rreth goditjeve të dritareve
 • pastrimi i ushqyesit tuaj të dritares
 • ketri që korrigjon ushqyesin tuaj të dritares
 • këshilla dhe strategji për tërheqjen e zogjve në ushqyesin tuaj të ri të dritares
 • si munden ata jini argëtuese për kafshët tuaja shtëpiake

Cilat lloje zogjsh përdorin ushqyes dritaresh?

Të gjitha llojet! I vetmi faktor real kufizues me një ushqyes dritareje është madhësia e zogut. Një ushqyes më i vogël i dritareve mund të mos jetë në gjendje të strehojë një zog më të madh. Nëse qëllimi juaj është të ushqeni kardinalët dhe zogj të tjerë të mëdhenj, rritni madhësinë kur zgjidhni një ushqyes dritareje.

Ushqyesit e dritareve në stilin e tabakave ju lejojnë gjithashtu të ushqeni pothuajse çdo lloj ushqimi për shpendët. Përzierje e rregullt e farave, kikirikë të mëdhenj, krimba miell, copa të vogla, fruta të thata, etj. Eksperimentoni me lloje të ndryshme ushqimi për të tërhequr një shumëllojshmëri më të gjerë zogjsh. Disa ushqyes kanë një tabakapraninë dhe të kuptojnë se ata nuk janë një kërcënim.

Kini durim. Nëse e varni, ata do të vijnë

Nuk shihni ndonjë aktivitet në furnizuesin tuaj të ri të dritares? Jini të durueshëm! Nëse ushqyesi juaj është në një vend ku zogjtë nuk janë mësuar të vijnë dhe nuk ka ushqyes të tjerë në zonë që drejtojnë trafikun e shpendëve, mund të kalojë pak kohë përpara se ushqyesi juaj të dallohet. Isha në gjendje t'i bëja zogjtë që të vinin te ushqyesi im i dritares brenda katër ditëve, por për disa mund të zgjaste deri në një muaj ose më shumë. Gjatë pritjes, sigurohuni që të mbani ushqyesin plot dhe të ndërroni farën periodikisht në mënyrë që të mbetet e freskët.

me një ndarës për lloje të ndryshme farash, ose merrni parasysh të keni dy ushqyes dritaresh që ofrojnë ushqime të ndryshme.

Llojet e ushqyesve të dritareve

Në përgjithësi ekzistojnë dy stile të ushqyesve të dritareve. Ushqyes që ngjiten në një dritare duke përdorur gota thithëse dhe ushqyes që qëndrojnë brenda dritares suaj.

Ushqyesit e filxhanit të thithjes

Lloji më i popullarizuar i ushqyesve të dritareve deri tani. Këta ushqyes shpesh janë bërë nga një plastikë e qëndrueshme dhe e pastër dhe ngjiten në sipërfaqen e një dritareje nëpërmjet gotave të thithjes. Disa njerëz pyesin nëse gotat e thithjes janë të mjaftueshme për të mbajtur në mënyrë të besueshme ushqyesin pa rënë vazhdimisht. Nëse tregohet kujdes për ngjitjen e duhur të gotave të thithjes, kjo nuk duhet të jetë problem. Ushqyesit do të qëndrojnë lart për një kohë të pacaktuar dhe janë në gjendje të mbajnë lehtësisht peshën e farave dhe të zogjve. Unë personalisht kam pasur fat me këtë ushqyes Nature's Hangout me 3 gota thithëse dhe ushqyesin Nature Gear me 4 gota thithëse. Lexoni më tej më poshtë për këshilla mbi ngjitjen e duhur të gotave tuaja të thithjes.

Ushqyesit e filxhanëve të thithjes vijnë gjithashtu në një larmi modelesh specifike për lloje të ndryshme ushqimesh, si p.sh. për të ushqyer blloqe suet ose nektar të kolibrit.

Shiko gjithashtu: 25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)Finches të lumtura në ushqyesin tim të dritares

Ushqyesit e dritares

Këta ushqyes, të quajtur ndonjëherë edhe ushqyes për solarium, vendosen brenda dritares. Për shkak se ato mbështeten nga dritarja, ato shpesh mund të jenë më të mëdha dhe të mbajnë shumë më tepër fara sesa një filxhan thithësushqyes. Shumica kërkojnë që dritarja të jetë e hapur dhe të qëndrojnë në prag të dritares. Disa madje dalin në shtëpi. Zakonisht do të ketë pjesë anësore të rregullueshme që shtrihen në anët e dritares, duke mbyllur hapësirën e hapur si një kondicioner i dritares. Furnizuesi më pas sigurohet duke mbyllur dritaren sipër tij.

Ky mund të jetë një konfigurim i shkëlqyeshëm për disa, por në përgjithësi është shumë më pak i popullarizuar dhe ka disa të meta. Për ata në klimat më të ftohta gjatë muajve të dimrit, ajri i ftohtë që vjen nga dritarja e hapur mund të jetë problematik. Ata gjithashtu mund të mos punojnë në shtëpi ku dritaret monitorohen nga sistemet e sigurisë. Edhe pa sistemet e sigurisë, disa njerëz mendojnë se hapja e dritares e bën shtëpinë e tyre më pak të sigurt në përgjithësi. Ja një shembull i këtij stili ushqyes në Amazon.

Si ta lidhni ushqyesin e filxhanit tuaj të thithjes

 • Filloni me dritare të pastra! Papastërtitë dhe mbeturinat në sipërfaqen e xhamit do të parandalojnë ngjitjen e duhur të filxhanit të thithjes. Sigurohuni që të fshini plotësisht sipërfaqen e dritares me një pastrues xhami përpara instalimit.
 • Sigurohu që vetë filxhani i thithjes të jetë i pastër dhe pa mbeturina, papastërti dhe pluhur. Nëse filxhani duhet të pastrohet, lajeni në ujë të ngrohtë me sapun dhe thajeni butësisht me një leckë pa garzë.
 • Kur është e mundur, vendoseni në gotë të ngrohtë. Kupat e thithjes mund të kenë më shumë vështirësi për t'u ngjitur në xhamin e ftohtë. Nëse po i lidhni ushqyesit gjatë një kohe më të ftohtëtë vitit, provoni të prisni derisa dielli të shkëlqejë në xhami për një kohë ose deri në pjesën më të ngrohtë të ditës. Gjithashtu mund të ngrohni gotën e ftohtë duke përdorur tharëse flokësh.
 • Vendosni një shtresë të lehtë vaji në pjesën e brendshme të filxhanit të thithjes. Metoda konvencionale e përdorimit të ujit ose pështymës nuk funksionon aq mirë, sepse ato do të avullojnë nga kupa me kalimin e kohës, ndërsa vajrat jo. Një lyerje e vogël (shumë e vogël!) me vazelinë ose vaj gatimi do të funksionojë.
 • Sa herë që mbushni ushqyesin, "gromiseni" kupat për të eliminuar flluskat. Gërmisha e një filxhani thithës thjesht do të thotë të shtypësh kokën në mes të filxhanit për të hequr ajrin që mund të ketë depërtuar brenda.

Qukapiku Downy në një ushqyes filxhani thithës me kafaz të hollë

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i sorrës (kuptimet dhe interpretimet)

A do të fluturojnë zogjtë në dritaret e mia nëse përdor një ushqyes dritareje?

Nëse keni pasur ndonjëherë përvojën fatkeqe të dëshmitarit të një përplasjeje zogu në një dritare, mund të jeni të shqetësuar që të keni një ushqyes direkt në dritarja juaj vetëm sa do të rrisë goditjet e shpendëve. Mos kini frikë! Hulumtimet tregojnë se në fakt e kundërta është e vërtetë. Ushqyesit e dritareve në fakt mund të ulin shanset që një zog të godasë dritaren tuaj.

Kërkimet kanë treguar se zogjtë vriten më shpesh në dritaret 15 deri në 30 metra larg nga një ushqyes. Për më tepër, zogjtë mund të krijojnë shpejtësi të mjaftueshme për të ngordhur nëse godasin një dritare nga një pozitë e lartë vetëm 3 metra larg. Megjithatë, vrasja bie pothuajse në zero kur ushqyesit janë më pak se 3 këmbëlarg një dritareje. Është e mundur që nga kjo distancë e afërt (< 3 këmbë), zogjtë kanë më shumë gjasa të shohin xhamin, dhe gjithashtu që ata nuk mund të krijojnë një vrull mjaftueshëm që një goditje me xhami të rezultojë në vdekje. Pra, duke vendosur fidanë pranë ose direkt në dritare, jo vetëm që ju keni pamjen më të mirë të zogjve, por po i mbroni ata edhe nga goditjet fatale të dritares.

Nëse vëreni se goditjet në dritare janë një problem i veçantë për ju, ka produkte që mund të ndihmojnë në uljen e kësaj. Ju mund të vendosni etiketa në xhami për t'i bërë dritaret më të dukshme për zogjtë, siç janë këto parandaluese për zogjtë për ngjitjen e dritareve. Për një zhytje më të thellë, shikoni artikullin tonë të dedikuar për shmangien e goditjeve nga dritarja.

Si ta pastroj ushqyesin tim të dritares?

Të gjithë ushqyesit e zogjve duhet të pastrohen rregullisht, këto nuk bëjnë përjashtim. Ushqyesit e dritareve priren të jenë shumë të thjeshtë për t'u pastruar. Disa kanë tabaka të lëvizshme, kështu që mund ta nxirrni me lehtësi tabakanë, të fshini farat e vjetra, të lani me ujë me sapun për të hequr jashtëqitjet e shpendëve nëse është e nevojshme dhe ta futni përsëri tabakanë. Për sa kohë që ushqyesi duket i pastër, do t'ju duhet vetëm pak çdo herë që dilni për të rimbushur. Sigurohuni që të hiqni çdo farë të vjetër që ka filluar të grumbullohet ose duket e lagur dhe e mykur. Çdo 6-8 javë duhet të hiqni të gjithë ushqyesin (për ushqyesit plastikë dhe metalikë) dhe të zhyteni në një solucion zbardhues të butë, të lani me sapun dhe ta shpëlani mirë.

Artikuj të ngjashëm:

 • Ushqyesit më të mirë të shpendëve për apartamente dhe apartamente
 • 5 ushqyesit më të mirë të dritareve

A mund të futen ketrat në ushqyesin tim të dritares?

Një nga gjërat më të mira për një ushqyes dritareje është që shpesh mund t'i vendosni ato në mënyrë që ketrat të mos kenë akses. Nga toka drejt lart ketrat mund të kërcejnë rreth 5 këmbë dhe janë në gjendje të kërcejnë deri në 10 këmbë midis objekteve. Kjo është e rëndësishme të mbani mend kur vendosni ushqyesin e dritares. Sigurohuni që të jetë të paktën pesë metra larg tokës. Nëse është e mundur, mbajeni atë dhjetë metra larg kangjellave të kuvertës ose degëve të pemëve.

Nëse ushqyesi juaj duhet të jetë i vendosur në një vend ku ka potencial që ketrat ta arrijnë atë, merrni parasysh përdorimin e ushqimit të lyer me piper djegës. Mund të blini fara dhe supet të bëra posaçërisht me piper djegës ose mund ta lyeni vetë farën. Zogjve nuk do ta shqetësojnë dhe në fakt e pëlqejnë atë, ndërsa ketrat nuk mund ta tolerojnë.

Për më shumë informacion mbi ushqimet me spec djegës dhe teknika të tjera parandaluese të ketrit, shihni artikullin tonë 5 këshilla të provuara për t'i mbajtur ketrat jashtë ushqimeve të shpendëve.

Si të tërheq zogjtë te ushqyesi im i dritares

Ka shumë faktorë që ndikojnë në bërjen e një ushqyesi tërheqës për zogjtë. Këtu janë disa nga këshillat më të mira për tërheqjen e zogjve në ushqyesin tuaj të dritares.

 • Shtoni një banjë zogjsh. Zogjtë kanë nevojë për ujë për të pirë dhe larë dhe janë gjithmonë në kërkim të duhurgropat e ujitjes. Një banjë zogjsh pranë ushqyesit tuaj mund të ndihmojë në tërheqjen e zogjve në vendndodhjen tuaj. Lëvizja e ujit (që mund të arrihet me një pikues, shatërvan ose tundues) do të fitojë edhe më shumë vëmendje. Vetëm mos harroni ta vendosni banjën mjaft larg nga ushqyesi juaj, në mënyrë që lëvozhgat e farave dhe jashtëqitjet e shpendëve të mos bien brenda dhe të ndotin ujin.

Finçi i shtëpisë duke shijuar një gllënjkë nga banja e shpendëve me një tundës uji

 • Filloni me farën popullore . Farat e lulediellit (zemrat e lulediellit me vaj të zi ose luledielli) janë të preferuara për shumicën e zogjve ushqyes. Duke filluar me këtë lloj farë ose një përzierje me cilësi të lartë, duke përfshirë një pjesë të mirë të lulediellit, ka më shumë gjasa që zogjtë e rinj të kthehen dhe të krijojnë ushqyesin tuaj. Ju dëshironi t'u provoni zogjve se ushqyesi juaj është një vend për të gjetur ushqim vazhdimisht me cilësi të lartë. Nëse dëshironi të ushqeni përfundimisht lloje të tjera farash, mund të kaloni ngadalë pasi ushqyesi juaj të jetë krijuar.
 • Bëni farën të dukshme. Përhapeni disa farëra në tokë direkt nën ushqyes ose një tjetër zona afër. Zogjtë përdorin shikimin e tyre për të gjetur ushqim dhe duke e bërë farën tuaj më të dukshme mund t'i ndihmojë ata të gjejnë ushqyesin tuaj.
 • Veçojeni atë. Nëse keni shumë ushqyes të tjerë zogjsh në oborrin tuaj, mendoni t'i hiqni ato për një periudhë të shkurtër kohe për të tërhequr vëmendjen te ushqyesi i ri. Pasi zogjtë të përdorin rregullisht ushqyesin e dritares, mund të vendosniushqyesit tuaj të tjerë kthehen prapa dhe zogjtë duhet të përfshijnë të gjithë ushqyesit si pjesë e rutinës së tyre kur vijnë në oborrin tuaj.

Vendndodhja është e rëndësishme

Nëse keni shumë dritare të mira për të vendosur një ushqyes dritareje, merrni parasysh faktorë të tjerë mjedisorë që mund të ndikojnë te zogjtë. Ndërsa nuk shihni shpesh zogj duke u vrarë, ata kanë shumë grabitqarë natyrorë. Skifterët dhe skifterët shpesh kërcejnë ushqyesit e zogjve për një vakt të shpejtë, siç bën edhe macja e lagjes. Zogjtë janë gjithmonë në kërkim të vendeve të ushqyerjes që ata i konsiderojnë si "të sigurta".

 • Vendoseni ushqyesin mjaftueshëm lart nga toka, në mënyrë që zogjtë të mos shqetësohen nëse do të përndiqen nga grabitqarët e tokës si macet dhe qentë.
 • Vendosni ushqyesit afër strehës natyrore si p.sh. grumbuj furçash, shkurre ose pemë. Kjo do t'u sigurojë zogjve një vend pushimi, dhe gjithashtu do të mbulojë ku mund të fluturojnë shpejt nëse ndihen të kërcënuar. Shpesh do të shihni zogjtë të vijnë te ushqyesi juaj, të kapin pak farë dhe më pas të fluturojnë te një pemë për ta ngrënë. Ata preferojnë të kenë një lloj strehimi ndërsa e lënë rojen e tyre të ulet për të ngrënë. Nëse keni mundësinë, gjelbërimet e përhershme janë më të mirat për të siguruar mbulim gjatë gjithë vitit. Një distancë prej 10-20 këmbësh është ideale për të siguruar një strehë të afërt, duke qenë gjithashtu mjaft larg, në mënyrë që ketrat dhe macet që kërcejnë të mos jenë problem.

Chickede duke i çuar farat në një gropë

Disa zogj janë thjeshtskittish

Lloje të ndryshme zogjsh kanë temperament të ndryshëm. Chickadees janë shumë të guximshëm dhe kureshtarë dhe ka të ngjarë të jenë nga të parët që do të gjejnë ushqyesin tuaj dhe nuk do të shqetësohen shumë nga prania juaj. Ndërsa kardinalët ose kardinalët mund të jenë pak më të ngathët dhe mund të vizitohen më rrallë dhe të shqetësohen më lehtë nga ju që i afroheni dritares. Për t'i ndihmuar zogjtë të kërcejnë, mund të blini një ushqyes me një pasqyrë njëkahëshe ose një film pasqyre me një drejtim.

Ushqyesit e dritareve ofrojnë argëtim për kafshët tuaja shtëpiake

Do të keni shumë kënaqësi duke qenë në gjendje t'i shikoni zogjtë nga afër në ushqyesin tuaj të dritares. Por kështu do të bëjnë edhe kafshët tuaja shtëpiake! Maceve dhe madje disa qenve do t'ju pëlqejë të shikojnë zogjtë që fluturojnë pranë dritares dhe kërcejnë rreth e rrotull mbi ushqyes. Le ta pranojmë, macet e shtëpisë së brendshme nuk kanë shumë emocione në ditën e tyre. Të kesh zogj për të parë mund të ofrojë orë të tëra stimulimi. Pjesa më e mirë është se macja juaj mund të afrohet shumë dhe zogjtë nuk janë kurrë në rrezik.

Doni të bëni një hap më tej për z. Jingles? Konsideroni instalimin e një dritareje për mace, siç është Kitty Cot. Ju mund të dëshironi të prisni derisa ushqyesi i dritares të jetë ngritur për pak kohë dhe të vizitohet rregullisht nga zogjtë përpara se të vendosni pozitën e maces. Nëse purteka ngrihet shumë shpejt, ka mundësi që të trembë disa zogj. Megjithatë, sapo zogjtë të mësohen të vijnë te ushqyesi, ata ka të ngjarë të mësohen me macet




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.