25 fakte interesante rreth amerikanëve Robins

25 fakte interesante rreth amerikanëve Robins
Stephen Davis
ngjyrimi se meshkujt, por edhe prapë ka mbivendosje.

17. ROBINËT AMERIKANË EMËRIN NGA ROBINAT EVROPIANE

Sikurse edhe emri nënkupton, amerikani Robin është vendas në Amerikën e Veriut. Kur kolonët e hershëm filluan të kolonizohen përgjatë bregut lindor, ata e quajtën këtë zog "robin" sipas Robinit evropian me gjoks të kuq të ngjashëm me të cilin ishin njohur nga shtëpia e tyre. Robinët evropianë janë më të vegjël se homologët e tyre amerikanë, me pendë më të lehta, koka më të zbehta dhe krahë më të shkurtër.

imazhi: Pixabay.com

Pavarësisht nëse jeni një zogj me përvojë ose një fillestar që dëshironi të mësoni më shumë për zogjtë në zonën tuaj, ka gjithmonë diçka të re për të mësuar rreth American Robins. Shikoni këto 25 fakte interesante rreth American Robins për të mësuar gjithçka rreth këtyre zogjve këngëtarë të njohur.

25 FAKTE INTERESANTE RRETH ROBINAVE AMERIKANE

Me gjirin e kuq dhe të shpeshtë, Robin Amerikan është një nga zogjtë më lehtësisht të identifikueshëm në Amerikën e Veriut. Ata janë të shumtë dhe të përhapur në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe Kanada - ku shpesh vërehen duke kërkuar ushqim në lëndinat e oborrit të shtëpisë, parqet dhe zona të tjera të përbashkëta. Edhe pse me siguri keni parë një numër të madh robinash në jetën tuaj, a dini vërtet kaq shumë për ta?

Hidhini një sy këtyre fakteve argëtuese dhe interesante amerikane të Robinit që kemi përpiluar për ju, kënaquni!

1. ROBINAT AMERIKANE I PËRKASIN FAMILJES SË MËLEQËVE

Mëllenja përfshin çdo lloj të familjes, Turdidae, që i përket nënrendit të shpendëve këngëtarë, Passeri. Në përgjithësi, mëllenjët kanë karame të holla dhe këmbë të forta dhe pa luspa. Ato zakonisht ndryshojnë nga 4.5-13 në gjatësi dhe gjenden në mbarë botën. Shembuj të tjerë të mëllenjëve janë Blackbirds, Bluebirds dhe Nightingales.

2. ROBINAT AMERIKANE JANË MËLLENJET MË TË MËDHA NË AMERIKËN VERIORE

Për sa i përket zogjve këngëtarë, Robinët Amerikanë janë goxha të mëdhenj - ata janë mëllenja më e madhe e gjetur në Amerikën e Veriut. Kanë trupa të mëdhenj e të rrumbullakët me të gjatëbisht dhe këmbë të zbehta. Mëllenjat e tjera vendase në Amerikën e Veriut përfshijnë Zogjtë e Kaltër, Mëllenjët e Drurit, Mëllenjët Hermit, Mëllenjët me mbështjellje ulliri dhe Mëllenjët me faqe gri.

3. ROBINAT AMERIKANË JANË GJITHËNGRËNËS

Robinët amerikanë hanë një dietë të larmishme me insekte, manaferra, fruta dhe veçanërisht krimba toke. Ka shumë të ngjarë të dalloni një robin ndërsa është duke kërkuar për krimbat e tokës në lëndinën tuaj ose duke mbajtur një në sqep. Ata janë gjithashtu një pamje e zakonshme tek ushqyesit, ku ata zakonisht hanë suet dhe krimbat e miellit. Ata zakonisht nuk hanë fara ose arra, por rrallë mund t'i kapni duke ngrënë nga një ushqyes farash.

4. Krimbat e tokës JANË BURIM KYÇ I USHQIMIT PËR ROBINAT AMERIKANE

Megjithëse ata hanë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh, krimbat e tokës janë përbërësi thelbësor në dietën e një amerikani Robin. Krimbat dhe jovertebrorët e tjerë përbëjnë 40 për qind të dietës së këtyre zogjve dhe një Robin i vetëm mund të hajë 14 këmbë krimba toke në ditë. Në verë, vetëm krimbat përbëjnë 15-20 për qind të dietës së tyre.

5. ROBINËT AMERIKANE MBËSHTETEN NË SHQIPTIM PËR TË KApur krimbat

Më parë supozohej se amerikanët Robin mbështeteshin shumë në dëgjimin e tyre të ndjeshëm për të gjetur krimbat që lëviznin nën tokë - por nuk është vetëm ndjenja e tyre e zërit që i ndihmon ata të gjejnë ushqim. Ashtu si shumica e zogjve, Robinët Amerikanë kanë shikim të mprehtë që i ndihmon ata të dallojnë edhe ndërrimet më delikate rreth tyre kur kërkojnë për krimba. Ata kanevizion monocular, që do të thotë se ata janë në gjendje të përdorin çdo sy në mënyrë të pavarur për të vëzhguar çdo lëvizje rreth tyre.

6. Robinët amerikanë hanë ushqime të ndryshme në varësi të kohës së ditës

Në mëngjes, robinët amerikanë priren të hanë më shumë krimba toke se në periudhat e tjera të ditës, ndoshta sepse janë më të shumtë gjatë kësaj kohe. Më vonë gjatë ditës kalojnë te frutat dhe manaferrat. Kjo vlen edhe për stinët, amerikanët Robin do të hanë më shumë krimba kur janë të shumtë gjatë pranverës dhe verës, më pas kalojnë në një dietë me bazë manaferrat dhe frutat kur toka bëhet e ftohtë.

imazhi: Pixabay.com

7. ROBINAT AMERIKANE JANË KËNGËTARË TË MËDHËHESHËM

Robinët amerikanë kanë një kuti zanore komplekse të njohur si syrinx, versioni i shpendëve të një laringu njerëzor, që u lejon atyre të bëjnë një gamë të gjerë thirrjesh dhe këngësh. Ata këndojnë shpesh dhe dëgjohen shpesh gjatë gjithë ditës, por veçanërisht në mëngjes ku janë anëtarë të zakonshëm të korit të agimit të zogjve këngëtarë.

8. ROBINAT AMERIKANE MUND TË PJEGJËSISH TRE HERË NË VIT

Megjithëse Robinët Amerikanë mund të pjellin deri në tre herë në vit, dy pjellë janë zakonisht mesatarja. Gjatë kësaj kohe, nëna vendos rreth katër vezë, megjithëse mund të lëshojë deri në shtatë vezë. Më pas nëna i inkubon për 12-14 ditë derisa të çelin. Foshnjat do të qëndrojnë në fole për 14-16 ditë të tjera përpara se të fluturojnë.

9. ROBINAT AMERIKANE VAREN NGA PRINDËRIT PAS TYRELARGOHUNI FOLELËN

Robina të rinj amerikanë qëndrojnë pranë nënës dhe madje edhe pasi të kenë lënë folenë. Ata qëndrojnë në tokë, duke qëndruar pranë prindërve dhe duke kërkuar ushqim për rreth dy javë të tjera, derisa të mund të fluturojnë plotësisht vetë. Në rreth një vit ata janë të rritur të shumimit të plotë.

imazhi: Pixabay.com

10. FEMRAT I NDËRKOJNË FOLETË E TYRE ME MATERIALE NATYRORE

Megjithëse meshkujt mund të ofrojnë njëfarë ndihme kur bëhet fjalë për ndërtimin e foleve, femrat janë ndërtuesit kryesorë. Ata përdorin degëza, rrënjë, bar dhe letër për të formuar pjesën më të madhe të folesë në formë filxhani, me një shtresë të brendshme të fortë balte për qëndrueshmëri. Më pas, pjesa e brendshme është e veshur me barëra të imët dhe fibra bimore.

11. FEMRAT JANË PËRGJEGJËSE PËR VEZËT BLU

Një fakt i njohur për Robinët Amerikanë është se vezët e tyre janë një ngjyrë unike blu e çelur. Ata madje kanë ngjyrën e markës tregtare - bluja e vezës së Robinit. Janë femrat që mund t'i falënderoni për këtë ngjyrë të bukur. Gjaku i tyre përmban hemoglobinë dhe pigmente biliare që i kthejnë vezët blu ndërsa ato janë ende duke u formuar.

imazhi: Pixabay.com

12. JO ÇDO CIF FOLEZUESE DO TË RIPRODHET ME SUKSES

Nuk është e lehtë të jesh Robin amerikan. Mesatarisht, vetëm 40 përqind e çifteve fole do të prodhojnë me sukses pasardhës. Nga të rinjtë që përfundimisht fluturojnë folenë, vetëm 25 për qind e arrijnë atë deri në dimër.

13. ROBINAT AMERIKANE JANË NDONJË HERË viktima të parazitizmit të pjellë

Zogu me kokë kafe është i famshëm për futjen e vezëve të tij në foletë e zogjve të shqetësuar në mënyrë që të kujdeset për pasardhësit e tyre. Ndërsa ata përpiqen të vendosin vezët e tyre në foletë e American Robins, kjo është rrallë e suksesshme. Robinët amerikanë zakonisht i refuzojnë këto vezë para se të çelin, dhe edhe nëse vezët çelin, pasardhësit zakonisht nuk mbijetojnë për t'u larguar.

14. MESHKUJT JANË TË PARËT QË MRIJNË NË VENDET E FOLELIZIMIT

Gjatë sezonit të shumimit, i cili fillon në prill dhe zgjat deri në korrik, meshkujt do të mbërrijnë të parët në vendet e folezimit për të ndarë territorin. Ata mbrojnë zonën e tyre nga meshkujt e tjerë duke kënduar ose luftuar. Në përgjithësi, Robinët Amerikanë e fillojnë sezonin e tyre të shumimit më herët se zogjtë e tjerë.

15. Robinët amerikanë janë disa nga shpendët më të zakonshëm

Robinët amerikanë janë të përhapur dhe të zakonshëm. Është vlerësuar se ka mbi 300 milionë robina amerikanë në botë dhe ata janë një nga llojet më të shumta të zogjve të oborrit të shtëpisë në Amerikën e Veriut. Numri i tyre është aq i bollshëm, saqë shpesh shërbejnë si shënues mjedisorë për përcaktimin e shëndetit të ekosistemit lokal.

Shiko gjithashtu: 4 këshilla të thjeshta për të hequr qafe zogjtë dhunues që mbushin furnizuesit tuaj

16. MESHKULL DHE FEMRA DUKEN SHUMË TË NGJASHME

Me shumë zogj, ka dallime të dukshme në ngjyrën ose madhësinë midis meshkujve dhe femrave. Megjithatë, robinat meshkuj dhe femra duken shumë të ngjashëm dhe mund të jenë të ndërlikuara për t'u dalluar. I vetmi ndryshim kryesor është se femrat janë më të zbehtaFLIERS

Shiko gjithashtu: Kur migrojnë zogjtë? (Shembuj)

American Robins mund të fluturojnë deri në 20-35 milje në orë në varësi të kushteve të motit. Lloji i fluturimit në të cilin ata po angazhohen gjithashtu përcakton se sa shpejt fluturojnë. Për shembull, zogjtë migrues që fluturojnë në lartësi më të larta priren të fluturojnë më shpejt se zogjtë që fluturojnë rastësisht rreth një lagjeje periferike.

21. SHUMË ROBINA AMERIKANË GJENDEN ENDE GJAT DIMRI

Megjithëse Robinët Amerikanë janë të lidhur me ardhjen e Pranverës, kjo nuk do të thotë se ato zhduken në dimër. Ka shumë Robina Amerikanë që mbeten në gamën e tyre të shumimit kur vjen dimri. Megjithatë, ata kryesisht e kalojnë këtë kohë në foletë e tyre të futura në pemë, kështu që ju thjesht nuk i vini re.

imazhi: Pixabay.com

22. ROBINËT AMERIKANE RREGULLEN BASHKË NE GRUPE TË MËDHA

Natën, robinët amerikanë mblidhen në tufa për t'u çlodhur së bashku. Këto koka mund të jenë shumë të mëdha, deri në një çerek milion zogj në dimër. Femrat qëndrojnë në foletë e tyre gjatë sezonit të shumimit, por meshkujt do të shkojnë për t'u bashkuar me kopetë.

23. ROBINAT AMERIKANE MUND TË DEHEN

Një nga faktet më interesante rreth amerikanëve Robin është se ata ndonjëherë dehen. Gjatë vjeshtës dhe dimrit, amerikanët Robin priren të hanë më shumë manaferra dhe fruta. Ata që hanë një sasi të madhe frutash të rëna dhe fermentuese ndonjëherë dehen për shkak të alkoolit të krijuar në procesin e fermentimit. Disa nga frutat dhe manaferrat ka të ngjarëpër të shkaktuar dehje ndërsa fermentohen përfshijnë huckleberries, manaferra, manaferrat e dëllinjës dhe craabapples.

24. ROBIN AMERIKAN ËSHTË NJË NGA ZOGJËT SHTETËROR MË TË POPULLARËT

Amerikani Robin është zogu shtetëror jo i një, por i tre shteteve të ndryshme; Connecticut, Michigan dhe Wisconsin. Ngjashmëria e saj e njohur vërehet gjithashtu shpesh në flamuj, monedha dhe simbole të tjera gjithashtu.

25. ROBINËT AMERIKANË DUHET TË VËSHQENJEN PËR GRABTUESIT

Nuk është e lehtë të jesh i vogël – ka një sërë kërcënimesh që amerikanët Robin duhet të kenë kujdes. Robinët e rinj dhe vezët e robinave janë të prekshme nga gjarpërinjtë, ketrat dhe madje edhe zogjtë e tjerë si Blue Jays dhe American Crows. Macet shtëpiake dhe të egra, dhelprat dhe skifterët e acaruar janë grabitqarë të tjerë të rrezikshëm për robinët e rritur.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.