Kur migrojnë zogjtë? (Shembuj)

Kur migrojnë zogjtë? (Shembuj)
Stephen Davis

Migrimi është një nga mrekullitë e shumta të botës shtazore. Migrimi përkufizohet si lëvizja sezonale nga një rajon ose zonë në tjetrën . Shumë lloje të ndryshme kafshësh migrojnë, megjithatë migrimi lidhet më së shumti me zogjtë. Llojet e shpendëve të të gjitha llojeve dhe madhësive bëjnë migrime, disa duke mbuluar mijëra milje dhe madje duke përfshirë kontinente. Por kur migrojnë zogjtë çdo vit?

Ka dy korniza kryesore kohore për migrimin: vjeshta dhe pranvera. Nëse jetoni në Amerikën e Veriut, mund të keni parë disa nga këto migrime masive. Shumë njerëz e njohin (nga shikimi dhe zëri!) V-formacionin e patave që fluturojnë në veri ose në jug, në varësi të stinës.

Është vërtet një çudi se si zogjtë e dinë se kur të fillojnë migrimin e tyre. Në këtë artikull, ne do të trajtojmë disa nga shenjat që i bëjnë zogjtë të kuptojnë se është koha për të migruar dhe kur këto migrime priren të ndodhin.

Kur migrojnë zogjtë?

Siç u përmend më parë, ka dy periudha kryesore të vitit kur zogjtë do të bëjnë migrimin e tyre: vjeshtë dhe pranverë. Në mënyrë tipike, zogjtë do të shkojnë në jug gjatë vjeshtës për dimër dhe në veri gjatë muajve të ngrohtë të pranverës. Në varësi të specieve, disa zogj do të bëjnë fluturimet e tyre gjatë natës, ndërsa të tjerët fluturojnë gjatë ditës. Disa zogj do të fluturojnë gjatë ditës dhe natës!

Vjeshtë

Kur temperaturat fillojnë të ulen, shumë lloje zogjsh do të përgatiten për një udhetim i gjatederi aty ku është më i ngrohtë dhe udhëtoni në jug. Gjatë dimrit, mund të jetë shumë e vështirë për zogjtë të gjejnë ushqim dhe të ngrohen, kështu që zogjtë do të bëjnë udhëtimin para se të arrijë dimri. Megjithatë, jo të gjithë zogjtë migrojnë, në Amerikën Veriore të Veriut ka disa lloje që janë përshtatur mirë për temperaturat më të ftohta. Këta zogj mund të kenë pendë me gëzof dimri për t'u ngrohur.

Është e vështirë të jepet një kornizë kohore përfundimtare se kur fillon migrimi në jug për dimër, sepse vjeshta fillon shumë më herët në klimat më të freskëta në veri. Në vende si Alaska ose Kanada, zogjtë mund të fillojnë migrimin e tyre të vjeshtës në fund të korrikut - fillim të gushtit. Shtetet që janë në jug të Kanadasë dhe Alaskës mund të fillojnë të shohin migrime diku midis gushtit dhe tetorit më së voni.

Rënia e temperaturës, ndryshimet në orët e ditës dhe fakti që ka më pak ushqim në dispozicion dërgon sinjalin që zogjtë të fillojnë migrimin e tyre. Instinkti për të migruar është gjithashtu pjesërisht i rrënjosur në përbërjen gjenetike të zogjve shtegtarë.

Pranvera

Me ardhjen e temperaturave të ngrohta pranverore, shumë zogj do të fillojnë udhëtimin e tyre të gjatë në veri. ku temperaturat janë të buta dhe të këndshme për muajt e verës. Zogjtë që udhëtojnë në jug gjatë vjeshtës pjesërisht e bëjnë këtë për t'i shpëtuar temperaturave më të ftohta dhe për të arritur në një zonë ku ka ushqim të bollshëm për të ngrënë, kështu që pasi gjërat të ngrohen përsëri ata janë në gjendje tëkthimi.

Ashtu si ka disa lloje zogjsh që janë vendas, banorë gjatë gjithë vitit në klimat veriore, ka disa specie që janë banorë vendas në klimat më të ngrohta në jug nuk migrojnë gjatë pranverës.

Në klimat jugore ku temperaturat janë më të nxehta, zogjtë zakonisht fillojnë të bëjnë udhëtimin e tyre në veri më herët se ata që kanë udhëtuar në klimat më qendrore ose të buta. Këto udhëtime në veri mund të fillojnë që në fillim të marsit deri në maj.

Sigurimet mjedisore si rritja e temperaturave dhe zgjatja e orëve të ditës i bëjnë zogjtë të kuptojnë se është koha për të bërë udhëtimin drejt veriut.

Pse zogjtë migrojnë?

Në botën e kafshëve, shumica e sjelljeve mund të shpjegohen nga motivues të tillë si ushqimi dhe nxitja instinktive për t'u transmetuar. gjenet përmes mbarështimit. Migrimi i shpendëve nuk është i ndryshëm dhe varet shumë nga këta dy motivues themelorë.

Shiko gjithashtu: 37 dhurata për adhuruesit e zogjve që do t'i pëlqejnë

Ushqimi

Për zogjtë që janë zakonisht banorë në klimat më të freskëta veriore, ushqimi mund të bëhet shumë i pakët gjatë muajve të dimrit. Në mënyrë tipike, zogjtë që hanë nektar ose insekte nuk mund të gjejnë ushqimin që u nevojitet sapo të vijë dimri dhe duhet të udhëtojnë në jug, ku insektet për të ngrënë dhe bimët për të pirë nektar janë të bollshme.

Më pas, kur temperaturat fillojnë të rriten, popullatat e insekteve fillojnë të rriten në veri, pikërisht në kohën që zogjtë shtegtarë të kthehen në festë. Temperaturat më të ngrohta nëvera do të thotë gjithashtu se bimët do të lulëzojnë, gjë që është e rëndësishme për zogjtë që varen nga nektari për një burim ushqimi.

Mbarështimi

Të kalosh gjenet tuaja nëpërmjet shumimit dhe riprodhimit është absolutisht një instinkt në bota e kafshëve. Mbarështimi kërkon burime - si ushqim për energji dhe vende për fole me kushte optimale. Më së shpeshti, zogjtë do të migrojnë në veri gjatë pranverës për t'u shumuar. Në pranverë gjërat fillojnë të nxehen dhe burimet ushqimore janë më të bollshme. Kjo është thelbësore për t'u siguruar që zogjtë të jenë të shëndetshëm dhe të përshtatshëm për t'u shumuar.

Kjo do të thotë gjithashtu se do të ketë shumë ushqim për të ushqyer të vegjlit pasi zogjtë e vegjël të dalin nga fole. Në rajonet veriore, orët e ditës janë më të gjata në verë dhe për këtë arsye u jep prindërve më shumë kohë për të gjetur ushqim dhe për të ushqyer foshnjat e tyre.

Sa kohë zgjat migrimi i shpendëve?

Sa kohë u duhet zogjve për të shkuar nga pika a në pikën b gjatë migrimit ndryshon midis specieve. Disa specie mund të jenë në gjendje të fluturojnë më gjatë dhe më shpejt, duke e bërë kohën që duhet më e shkurtër. Për më tepër, disa zogj mund të mos kenë nevojë të udhëtojnë aq larg, duke shkurtuar kohën e migrimit.

Këtu janë disa shembuj të disa zogjve shtegtarë që mund t'i njihni:

  • Buku me dëborë : Shumica e bufëve nuk migrojnë, por bufat e dëborës do të bëjnë migrime sezonale ku ata fluturojnë në jug nga Kanadaja veriore për të kaluar dimrat e tyre nëveri të Shteteve të Bashkuara. Nuk dihet shumë për migrimin e Snowy Owl, por shkencëtarët mendojnë se Snowy Owls mund të udhëtojnë deri në 900+ milje (një drejtim) edhe pse shkalla e migrimit nuk dihet.
  • Canada Goose : Patat kanadeze janë të afta të fluturojnë distanca të pabesueshme në një ditë të vetme - deri në 1500 milje nëse kushtet janë të përshtatshme. Migrimet e patave kanadeze janë 2,000-3,000 milje (një drejtim) dhe mund të zgjasin vetëm disa ditë.
  • American Robin : Robinët amerikanë konsiderohen "migrantë të ngadaltë" dhe zakonisht bëjnë një udhëtim 3,000 milje (një drejtim) gjatë 12 javëve.
  • Skifteri i Peregrines: Jo të gjithë Skifterët Peregrine migrojnë, por ata që bëjnë mund të mbulojnë distanca të pabesueshme. Falcons Peregrine migrojnë deri në 8,000 milje (një drejtim) gjatë rrjedhës së 9-10 javëve. Këtu janë disa fakte më interesante rreth Falcons Peregrine.
  • Kolibri me grykë rubin: Sepse sado të vegjël që janë, zogjtë me grykë rubin mund të udhëtojnë distanca të mëdha. Kolibrat me grykë rubin mund të migrojnë mbi 1200 milje gjatë (një drejtimi) për 1-4 javë.
Ju mund të pëlqeni:
  • Fakte, mite, FAQ të kolibrit

Pyetjet e shpeshta për migrimin e shpendëve?

A ndalojnë zogjtë për pushime ndërsa duke migruar?

Po, gjatë migrimit zogjtë do të bëjnë një pushim në vendet "ndaluese". Vendet e ndalimit lejojnë zogjtë të pushojnë, të hanë dhe të përgatiten për pjesën tjetër të udhëtimit.

Si migrojnë zogjtë pa tëduke humbur?

Zogjtë, si shumë lloje të tjera kafshësh kanë aftësi të veçanta shqisore që i ndihmojnë ata të lundrojnë. Zogjtë mund të lundrojnë duke përdorur fusha magnetike, duke gjurmuar pozicionin e diellit, apo edhe duke përdorur yjet për të gjetur rrugën e tyre gjatë migrimit.

A humbasin ndonjëherë zogjtë?

Në kushtet e duhura, zogjtë do të arrijnë në destinacionin e tyre pa asnjë problem. Megjithatë, nëse zogjtë përballen me mot të keq ose stuhi, ata mund të hiqen nga kursi, gjë që zakonisht nuk përfundon mirë për ta.

Si e gjejnë zogjtë rrugën e kthimit në të njëjtin vend?

Pasi zogjtë fillojnë t'i afrohen shtëpisë, ata përdorin shenja vizuale dhe aroma të njohura për t'u siguruar që janë në rrugën e duhur. Kafshët i përdorin shqisat e tyre shumë ndryshe nga njerëzit dhe pothuajse i përdorin ato për të krijuar harta në kokën e tyre.

A kthehen kolibrat në të njëjtin vend çdo vit?

Po, Dihet që kolibrat kthehen në të njëjtat ushqyese në oborret e njerëzve vit pas viti.

Pse disa zogj nuk migrojnë?

Disa zogj mund të mos migrojnë sepse nuk duhet. Disa zogj në klimat më të ftohta janë përshtatur për ta ngjitur atë gjatë dimrit duke ngrënë atë që është në dispozicion të tyre, si insektet që jetojnë nën lëvoren e pemëve. Ata gjithashtu do të shëndoshen me fara të pasura me proteina. Prandaj, sigurohuni që ta ushqeni zogun në ushqyesit tuaj me shumë suet gjatë dimrit!

Bëni zogj të vegjëlmigrojnë?

Po, zogjtë e të gjitha madhësive migrojnë. Edhe kolibrat migrojnë, të cilët janë disa nga zogjtë më të vegjël në botë!

A fluturon ndonjë zog në veri për dimër?

Në mënyrë tipike, zogjtë fluturojnë në jug për dimër . Megjithatë, zogjtë që jetojnë në hemisferën jugore, ku stinët janë kthyer në thelb, mund të fluturojnë në veri për të arritur temperaturën më të ngrohtë për muajt e dimrit,

A migrojnë vetëm zogjtë që fluturojnë?

Shiko gjithashtu: 19 zogj unikë që fillojnë me V (Foto)

Jo, aftësia për të fluturuar nuk është një kërkesë për migrim. Zogjtë si Emus dhe Pinguinët migrojnë në këmbë ose duke notuar.

Përfundim

Nuk ka dyshim se zogjtë janë në gjendje të bëjnë disa gjëra mjaft të pabesueshme që duket se sfidojnë të gjithë logjikën. Për shembull, duke parë vetëm një koliber, nuk do ta imagjinoni kurrë se ai do të ishte në gjendje të udhëtonte qindra milje në vetëm një hark kohor të shkurtër! Migrimi është thelbësor për mbijetesën e shumë llojeve të shpendëve dhe ka ende shumë për të mësuar.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.