25 интересни факти за американските Робини

25 интересни факти за американските Робини
Stephen Davis

Содржина

обоеност од мажјаците, но сепак има преклопувања.

17. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ ГО ДОБИВААТ ИМЕТО ОД ЕВРОПСКИТЕ РОБИНИ

Како што имплицира името, Американецот Робин е роден во Северна Америка. Кога раните доселеници почнаа да се колонизираат долж источниот брег, тие ја нарекоа оваа птица „робин“ по слично црвениот европски Робин со кој беа запознаени од дома. Европските робини се помали од нивните американски колеги, со полесни пердуви, побледи глави и пократки крилја.

слика: Pixabay.com

Без разлика дали сте искусен птичар или почетник кој сака да дознае повеќе за птиците во вашата област, секогаш има нешто ново да научите за американските робини. Проверете ги овие 25 интересни факти за американските Робини за да дознаете сè за овие познати птици пејачки.

25 ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ

Со црвените гради и честите повици, Американецот Робин е една од најлесно препознатливите птици во Северна Америка. Тие се многубројни и распространети низ Соединетите Американски Држави и Канада - каде што често се забележани како бараат храна во тревниците во дворот, парковите и другите општи области. Иако веројатно сте виделе безброј робинки во вашиот живот, дали навистина знаете толку многу за нив?

Исто така види: Кога мигрираат птиците? (Примери)

Погледнете ги овие забавни и интересни факти за американскиот Робин што ги составивме за вас, уживајте!

1. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ ПРИПАЃААТ НА СЕМЕЈСТВОТО НА ДРОДОВИ

Доздовите вклучуваат било кој вид од фамилијата Turdidae, кој припаѓа на подредот на птици-песнички, Passeri. Во принцип, дроздовите имаат тенки сметки и витки, без вага. Тие обично варираат од 4,5-13 во должина и се наоѓаат низ целиот свет. Други примери на дрозд се црни птици, сини птици и славејчиња.

2. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ НАЈГОЛЕМИТЕ ДАДОВИ ВО СЕВЕРНА АМЕРИКА

Што се однесува до птиците певници, американските робини се прилично големи - тие се најголемиот дрозд пронајден во Северна Америка. Имаат големи, тркалезни тела со долгиопашки и слаби нозе. Останатите дроздови кои потекнуваат од Северна Америка вклучуваат сини птици, дроздови од дрво, пустинички дроздови, дроздови со грб од маслинка и дрозд со сиви образи.

3. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ СЕШАДНИ ЈАДАЦИ

Американските Робини јадат разновидна исхрана со инсекти, бобинки, овошје и особено дождовни црви. Многу е веројатно да забележите робин додека бара дождовни црви на вашиот тревник или додека го држите во клунот. Тие се исто така вообичаена глетка кај колибри, каде што обично јадат млечка и црви. Тие вообичаено не јадат семки или јаткасти плодови, но ретко може да ги фатите како јадат од хранител за семиња.

4. ЗЕМЈАЈНИТЕ ЦРВИ СЕ КЛУЧЕН ИЗВОР НА ХРАНА ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ

Иако јадат разновидна храна, дождовните црви се клучната состојка во исхраната на Американецот Робин. Црвите и другите безрбетници сочинуваат 40 отсто од исхраната на овие птици, а еден Робин може да јаде 14 стапки дождовни црви дневно. Во лето, само црвите сочинуваат 15-20 проценти од нивната исхрана.

5. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ ПОТПИРААТ НА ВИДОТ ЗА ДА ЛОВАТ ЦРВИ

Претходно се претпоставуваше дека американските Робини во голема мера се потпираат на нивниот чувствителен слух за да ги лоцираат црвите што се движат под почвата - но не само нивното чувство за звук им помага да најдат храна. Како и повеќето птици, американските Робини имаат остар вид што им помага да ги забележат дури и најсуптилните промени околу нив кога бараат црви. Тие имаатмонокуларен вид, што значи дека тие се способни да го користат секое око независно за да го набљудуваат секое движење околу нив.

6. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ ЈАДАТ РАЗЛИЧНА ХРАНА ВО ЗАВИСНОСТ ОД ВРЕМЕТО НА ДЕНОТ

Наутро, американските робини имаат тенденција да јадат повеќе дождовни црви отколку во други периоди од денот, можеби затоа што тие се пообилни во овој период. Подоцна во текот на денот тие се префрлаат на овошје и бобинки. Ова важи и за сезоните, американските Робини ќе јадат повеќе црви кога ќе ги има во изобилство во текот на пролетта и летото, а потоа ќе преминат на диета базирана на бобинки и овошје кога земјата ќе се залади.

слика: Pixabay.com

7. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ ОДЛИЧНИ ПЕАЧИ

Американските Робини имаат сложена гласовна кутија позната како сиринкс, птичја верзија на човечки грклан, која им овозможува да упатуваат широк спектар на повици и песни. Тие пеат често и често се слушаат во текот на денот, но особено наутро каде што се вообичаени членови на зорниот хор на птици-песни.

Исто така види: 24 мали жолти птици (со слики)

8. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ МОЖАТ ДА РАСЛАТ ТРИ ПАТИ ГОДИНА

Иако американските робини можат да раѓаат до три пати годишно, две раѓања обично се просечни. За тоа време мајката снесува околу четири јајца, иако може да снесе до седум. Мајката потоа ги инкубира 12-14 дена додека не се изведат. Бебињата ќе останат во гнездото уште 14-16 дена пред да избегаат.

9. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ ЗАВИСИАТ ОД РОДИТЕЛИТЕ ПО НИВНАСТАВИ ГО ГНЕЗДАТО

Младите американски Робини остануваат блиски со мама и дури и откако ќе го напуштат гнездото. Тие остануваат на земја, остануваат во близина на родителите и бараат храна уште околу две недели, додека не можат целосно да летаат сами. На околу една година тие се целосно размножување возрасни.

слика: Pixabay.com

10. ЖЕНИТЕ ГИ ИЗРАБОТУВААТ СВОИТЕ ГНЕЗДА СО ПРИРОДНИ МАТЕРИЈАЛИ

Иако мажјаците може да пружат одредена помош кога станува збор за градење гнезда, женките се примарни градители. Тие користат гранчиња, корења, трева и хартија за да формираат поголем дел од гнездото во облик на чаша, со цврст внатрешен слој од кал за издржливост. Внатрешноста потоа е обложена со фини треви и растителни влакна.

11. ЖЕНИТЕ СЕ ОДГОВОРНИ ЗА СИНИ ЈАЈЦА

Добро познат факт за американските Робини е дека нивните јајца се уникатна светло сина боја. Тие дури ја имаат и бојата заштитена - синото јајце на Робин. На жените можете да им се заблагодарите за оваа прекрасна боја. Нивната крв содржи хемоглобин и жолчни пигменти кои ги претвораат јајцата во сина боја додека се уште се формираат.

слика: Pixabay.com

12. НЕ СЕКОЈ ГНЕЗЛЕН ПАР УСПЕШНО ЌЕ СЕ РЕПРОДИЦИРА

Не е лесно да се биде Американец Робин. Во просек, само 40 проценти од паровите за гнездење успешно ќе родат потомство. Од младенчињата кои на крајот го бегале гнездото, само 25 проценти успеваат да доминат до зимата.

13. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ НЕКОГАШ СЕ ЖРТВИ НА ПАРАЗИТИЗМОТ НА ПРОИЗВОД

Кафеавата краварка е позната по тоа што ги прикрадува јајцата во гнездата на здодевните птици за да се грижи за нивното потомство. Иако се обидуваат да ги стават своите јајца во гнездата на американските Робини, тоа ретко е успешно. Американските Робини обично ги отфрлаат овие јајца пред да се изведат, па дури и ако јајцата се изведат, потомството обично не преживува за да бега.

14. МАЖЈАЦИТЕ СЕ ПРВИ КОИ ПРИСТИГНУВААТ НА МЕСТА ЗА ГНЕЗДА

За време на сезоната на размножување, која започнува во април и трае до јули, мажјаците ќе пристигнат први на местата за гнездење со цел да ја разделат територијата. Тие ја бранат својата област од другите мажјаци со пеење или борење. Генерално, американските робини ја започнуваат сезоната на парење порано од другите птици.

15. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ НЕКОИ ОД НАЈЧЕСТИ ПТИЦИ

Американските робини се широко распространети и вообичаени. Се проценува дека има над 300 милиони американски робини во светот и тие се еден од најбројните видови птици од двор во Северна Америка. Нивниот број е толку изобилен што често служат како еколошки маркери за одредување на здравјето на локалниот екосистем.

16. МАЖИТЕ И ЖЕНИТЕ ИЗГЛЕДААТ МНОГУ СЛИЧНО

Кај многу птици, има забележливи разлики во бојата или големината помеѓу мажјаците и женките. Сепак, машките и женските робинки изгледаат многу слично и може да биде незгодно да се разликуваат. Единствената клучна разлика е што женките имаат потапиЛетачи

American Robins можат да летаат до 20-35 милји на час во зависност од временските услови. Видот на летот во кој се ангажираат, исто така, одредува колку брзо летаат. На пример, птиците преселници кои летаат на повисоки надморски височини имаат тенденција да летаат побрзо од птиците кои летачки летаат околу приградската населба.

21. МНОГУ АМЕРИКАНСКИ РОБИНИ СЕ УШТЕ СЕ НАОКУ ВО ЗИМАТА

Иако американските робинки се поврзани со доаѓањето на пролетта, тоа не значи дека исчезнуваат во зима. Има многу американски Робини кои остануваат во нивниот опсег за размножување кога ќе дојде зимата. Сепак, тие најчесто го поминуваат ова време во нивните гнезда сместени во дрвјата за да не ги забележите.

слика: Pixabay.com

22. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ СЕ ПЕЧЕТ ЗАЕДНО ВО ГОЛЕМИ ГРУПИ

Ноќе, американските робинки се собираат во стада за да се креваат заедно. Овие живеалишта можат да бидат многу големи, до четвртина милион птици во зима. Женките остануваат во гнездата за време на сезоната на парење, но мажјаците ќе одат да се приклучат на колибите.

23. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ МОЖЕ ДА СЕ ОТОКСИРААТ

Еден од најинтересните факти за американските робини е тоа што тие понекогаш се опијануваат. Во текот на есента и зимата, американските Робини имаат тенденција да јадат повеќе бобинки и овошје. Оние кои јадат големо количество паднато овошје кое ферментира понекогаш се опиваат поради алкохолот создаден во процесот на ферментација. Веројатно некои овошја и бобинкиза да предизвикаат интоксикација додека ферментираат вклучуваат курвици, капини, бобинки од смрека и ракови.

24. АМЕРИКАНСКИОТ РОБИН Е ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ ДРЖАВНИ ПТИЦИ

Американскиот Робин е државна птица не на една, туку на три различни држави; Конектикат, Мичиген и Висконсин. Познатата сличност, исто така, често се забележува на знамиња, монети и други симболи.

25. АМЕРИКАНСКИТЕ РОБИНИ ТРЕБА ДА ГЛЕДААТ ПРЕДАТОРИ

Не е лесно да се биде мал - има голем број закани на кои американските Робини мора да внимаваат. Младите робинки и јајцата на робинките се ранливи на змии, верверички, па дури и други птици како што се Блу Џејс и американските врани. Домашни и диви мачки, лисици и јастреби се други опасни предатори за возрасни робинки.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.