4 këshilla të thjeshta për të hequr qafe zogjtë dhunues që mbushin furnizuesit tuaj

4 këshilla të thjeshta për të hequr qafe zogjtë dhunues që mbushin furnizuesit tuaj
Stephen Davis

Shumica prej nesh pëlqejnë të shohin të gjitha llojet e ndryshme të zogjve që gjejnë ushqyesit tanë të shpendëve. Por nëse i keni ushqyer zogjtë për një kohë, mund të keni vënë re se disa zogj janë pak...problematikë.

Ata janë të mëdhenj, mund të shfaqen në tufa, të nxjerrin jashtë të gjithë zogjtë tuaj të dashur këngëtarë dhe të ulen aty gjatë gjithë ditës duke derr jashtë dhe zbrazni ushqyesit tuaj.

Ju keni takuar, zogjtë dhunues. Yjet evropianë, grackles, sorrat, zogjtë e zinj, pëllumbat dhe harabela e shtëpisë.

Le të shohim së pari këshillat për zogjtë e mëdhenj ngacmues: Yjet, Grackles, Blackbirds, Crows, Blue Jays, Pëllumbat dhe Pëllumbat

Shiko gjithashtu: A mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë?

1. Blini ushqyes që nuk mund t'i përdorin

Ushqyes në kafaz

Mund të përdorni madhësinë e këtyre zogjve kundër tyre dhe të zgjidhni ushqyes që lejojnë vetëm aksesin e zogjve më të vegjël. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është me një ushqyes në kafaz. Ky është një ushqyes tubash me një kafaz të madh rreth tij, dhe hapjet e kafazit janë mjaftueshëm të mëdha për të lejuar zogj si finches, zogthë dhe mitë, por do t'i mbajë jashtë zogjtë më të mëdhenj.

Kjo faqe ka disa madhësi të ndryshme kafaze që mund të jeni në gjendje t'i vendosni rreth një ushqyesi që tashmë keni. Nuk ju kursen shumë para vetëm për blerjen e një ushqyesi të mbyllur, por nëse ka një ushqyes të caktuar që vërtet dëshironi ta përdorni, kjo mund të jetë një mënyrë e mirë për ta mbajtur atë ushqyes dhe për ta vendosur në kafaz.

Ju mund ta përdorni. gjithmonë përpiquni të bëni vetë një kafaz nëse jeni të dobishëm. Vetëm mos harroni të mbuloni gjithashtu pjesën e sipërme dhe të poshtme, dhe mbani hapjet e kafazit drejtrreth 1,5 x 1,5 katror për të lejuar zogjtë e vegjël të hyjnë dhe për të mbajtur jashtë zogjtë e mëdhenj.

Ushqyesit e kupolës

Ushqyesit e kupolës mund të funksionojnë gjithashtu për të mbajtur jashtë zogjtë e mëdhenj. Ato përbëhen nga një enë e vogël e hapur për farën dhe një kube e madhe plastike që qëndron mbi pjatë si një çadër. Blini një kube që është e rregullueshme dhe mund ta ulni pjesën e "ombrellës" derisa të mos ketë vend të mjaftueshëm që zogjtë e mëdhenj të ulen në pjatë.

Ushqyes të aktivizuar me peshë

Këto lloje të ushqyesit janë të ndjeshëm ndaj peshës së zogut ose kafshës që futet në pozitë të lartë dhe do të mbyllin aksesin në ushqim nëse pesha është shumë e rëndë. Këto shpesh janë të orientuara drejt mbajtjes së ketrave jashtë ushqyesit tuaj, por ndonjëherë mund të përdoren edhe për zogjtë më të mëdhenj nëse e vendosni ushqyesin në vendosjen e tij më të ndjeshme. Një ushqyes cilësor që do të funksiononte mirë për këtë është Squirrel Buster Legacy, ose ndonjë nga ushqyesit e tjerë të bromit.

Upside-down and Caged Suet Feeders

Shumë prej këtyre zogjve të mëdhenj gëzojnë suet gjithashtu. Por ju mund të zvogëloni sasinë e suetit që ata konsumojnë duke përdorur një ushqyes suet me kokë poshtë. Zogjtë e kapur si qukapiku dhe arrëza nuk e kanë problem të varen me kokë poshtë, por zogjtë si yjet dhe zogjtë e zinj nuk e pëlqejnë këtë. Mund t'u duhet pak kohë zogjve për ta gjetur këtë dhe nganjëherë kërcitjet mund të bëhen pak të mençura për të, por duhet t'i pengojë ata të hanë të gjithë blloqet tuaja në një.ditë.

Mund të blini edhe ushqyes suet në kafaze. Unë do ta përmend këtu si një opsion, por pas leximit të rishikimeve në internet duket se kjo është shumë e goditur ose e humbur për njerëzit në drejtim të mbajtjes larg zogjve ngacmues. Kështu që mund të mos jetë alternativa më e mirë e parë për t'u provuar.

Provo një ushqyes suet me kokë poshtë për një vakt më të vështirë

2. Pastroni / shmangni derdhjen nën ushqyes

Disa zogj dhunues si yjet, zogjtë e zinj, pëllumbat dhe pëllumbat, u pëlqen shumë të hanë nga toka. Ata mund të grumbullohen në numër të madh nën ushqyesit tuaj duke kërkuar për derdhjet. Zvogëlimi i sasisë së farës që keni në tokë poshtë ushqyesve tuaj do t'u japë atyre më pak për të ngrënë dhe do ta bëjë zonën më pak tërheqëse si një shoqërim.

Tabakja e shtyllave ushqyese

Vijnë disa ushqyes zogjsh me tabaka të ngjitshme. Shumë ushqyes tubash Droll Yankee e kanë këtë opsion dhe shiten veçmas. Kontrolloni modelin tuaj në internet. Megjithatë, ky lloj tabaka nganjëherë mund të bëhet vetëm ushqyesi i vet i shpendëve. Do ta pëlqejnë kardinalët tuaj, por edhe zogjtë që po përpiqeni të shmangni. Unë kisha një nga këto në ushqyesin tim nyjer dhe ishte një pëllumb zie që i pëlqente të ulej në të sikur të ishte divani i tij personal!

Kjo tabaka Seed Buster ngjitet në shtyllën nën ushqyesin tuaj dhe këtë kapëse rrotullash varet nga fundi. Përsëri, disa zogj do t'i përdorin këto si ushqyes të platformës së tyre personale, kështu që kjo mund të mos funksionojë për të gjithë.

No Mess Birdseed

Një ngaMënyra më e lehtë për të mbajtur farat e tepërta nga toka është përdorimi i farave që tashmë janë "të zhveshur", të cilave u është hequr lëvozhga. Zogjtë ushqyes do të jenë në gjendje të hanë më shumë prej tij dhe nuk do të gërmojnë aq shumë, duke hedhur më pak në tokë. Çfarëdo që të arrijë në tokë, me siguri do të hahet shpejt nga kardinalët dhe harabela e copëtuar dhe zogjtë e tjerë që preferojnë të ushqehen në tokë.

Mund të blini një farë të vetme, si luledielli me lëkurë. Kjo mund të shitet edhe si "mish luledielli", "zemra luledielli" ose "bërthama luledielli". Ju gjithashtu mund të merrni përzierje të farave dhe patate të skuqura pa mbeturina.

Kapëse farash DIY

Pashë këtë kapëse farash DIY që dikush kishte bërë në internet dhe mendova se ishte një ide interesante. Në thelb ju merrni një kovë të madhe plastike ose kovë plehrash (duhet të jetë e thellë, me anët e larta) dhe shponi një vrimë në fund që të kalojë shtylla ushqyese. Përdoreni këtë në vend të një tabaka për të kapur farën. Ideja është se zogjtë nuk do të duan të zhyten në një enë të thellë për të marrë farën, sepse kanë frikë të bllokohen. Unë nuk e kam provuar këtë, por mund të jetë me vlerë për ju entuziastët e DIY-ve.

3. Ofroni ushqime që nuk u pëlqejnë

Ka mënyra për të ushqyer zogjtë pa i dhënë zogjve ngacmues ushqimin që ata do të pëlqejnë. Kjo shpesh do të thotë të përjashtoni shumë zogj të oborrit të shtëpisë që ju pëlqejnë… por nëse është një zgjedhje midis një tufe yjesh ose fokusimi vetëm te kolibri dhefinches, ju mund të zgjidhni të keni vetëm zogj të caktuar dhe jo një turmë të pakëndshme.

Safflower

Shumë blogje zogjsh do të thonë se zogjtë e zinj, gracklat, ketrat, pëllumbat dhe pëllumbat e shohin safflower-in të hidhur dhe të pakëndshëm. Megjithatë, nëse pyesni përreth, do të gjeni shumë njerëz që thonë se zogjtë ngacmues e hëngrën atë gjithsesi ose kishin probleme me zogjtë që DËSHIRIN ta hanin. Kjo thjesht nuk do të funksionojë për të gjithë.

Por, është një gjë e thjeshtë për t'u provuar dhe ia vlen ta provoni! Ngadalë shtoni më shumë safflower në farën që keni tashmë derisa të keni kaluar në safflower të plotë. Kjo do t'u japë zogjve tuaj të kërkuar të oborrit të shtëpisë pak kohë për t'u përshtatur.

Shiko gjithashtu: 13 Llojet e Kingfishers (me foto)

Plain Suet

Suet që shihni në dyqane zakonisht vjen me të gjitha llojet e farave dhe arra dhe gjëra të tjera të përziera. Por ju mund të blejë thjesht suet, dhe kjo do të jetë jo tërheqëse për yjet dhe zogjtë e tjerë dhunues (edhe ketrat!). Mund të duhet pak kohë që zogjtë e tjerë të mësohen me këtë, kështu që mos hiqni dorë shpejt. Qukapikët do të vazhdojnë të vijnë pasi të mësohen me të dhe ndoshta disa nga zogjtë e tjerë që hanë si arrat.

Nektari

Zogjtë ngacmues nuk janë të interesuar për nektarin. Shumica e zogjve të tjerë nuk janë gjithashtu. Edhe pse herë pas here kam parë qukapikun Downy duke e pirë atë. Nëse jeni vërtet të frustruar, provoni të hiqni ushqyesit tuaj dhe t'i përmbaheni ushqyesve të kolibrit për ca kohë.

NyjerFara

Farat Nyjer, ndonjëherë të referuara si gjembaçka , shijohen kryesisht nga anëtarët e familjes së finchit si House Finch, American Goldfinch, Purple Finch dhe Pine Siskin, por gjithashtu do të hahet nga disa zogj të tjerë këngëtarë të vegjël. Zogjtë më të mëdhenj, zogjtë ngacmues, ketrat dhe pothuajse të gjithë të tjerët nuk janë shumë të interesuar për Nyjer. Vetëm mos harroni se Nyjer funksionon më së miri në një furnizues rrjetë ose furnizues tubash për shkak të madhësisë së tij të vogël.

4. Ushqeni vetëm për dimër

Yjet, zogjtë e zinj dhe grackles janë banorë gjatë gjithë vitit, por ata kanë tendencë të lëvizin në jug në dimër në zona më të ngrohta. Nëse bën vërtet ftohtë aty ku jeni në dimër (New England, Midwest, Kanada, etj.), atëherë mund të shmangni marrjen e ushqyesve nga ana e tyre duke u dhënë ushqim vetëm miqve tuaj në oborrin e shtëpisë gjatë muajve të dimrit. Mos u shqetësoni, ushqimi është shumë më i bollshëm në natyrë gjatë muajve të motit të ngrohtë, dimri është kur ata kanë më shumë nevojë për ndihmën tuaj.

Korbi

Korbi nuk është aq i zakonshëm një dëmtues si disa nga zogjtë e tjerë të zinj, por ato mund të jenë problematike për disa. Ata tërhiqen nga burime të lehta ushqimore, kështu që këtu janë disa këshilla që mund t'i provoni së bashku me përdorimin e ushqyesve të mbyllur në kafaz dhe mbajtjen e tokës nën ushqyes të pastër.

  • Siguroni plehrat – sigurohuni që të gjithë koshët e plehrave të kenë mbulesa
  • Mbuloni grumbullin tuaj të kompostos nëse ka mbeturina ushqimore në të ose mendoni të kaloni vetëm në mbeturinat e oborrit
  • Mos lini ushqim për kafshët shtëpiakejashtë
Korrat tërhiqen shumë nga të gjitha ushqimet, duke përfshirë plehrat

House Sparrows

Ky është një zog tjetër jo vendas në Shtetet e Bashkuara, por tani gjendet kudo. Ata do të bëjnë folenë në çdo zgavër të vogël që mund të gjejnë dhe nuk e kanë problem të jetojnë në zona urbane në afërsi me njerëzit. Ndonjëherë ato mund të shfaqen tek ushqyesit tuaj në grupe dhe ushqim për derrat. Por janë ata që kanë shtëpi zogjsh që u duken veçanërisht të neveritshme. Ata janë konkurrentë të ashpër për hapësirën e folezimit dhe do t'i dëbojnë zogjtë tashmë folezues menjëherë nga shtëpia e zogjve dhe do të vrasin të vegjlit e tyre.

Harabela e shtëpisë

Për fat të keq, ata janë jashtëzakonisht të vështirë për t'u hequr qafe. Ata janë të vegjël si zogjtë e tjerë këngëtarë, kështu që metodat e shumta për të mbajtur jashtë zogjtë e mëdhenj ngacmues bazuar në madhësinë e tyre nuk do të funksionojnë këtu. Por ka veprime që mund të ndërmerrni për të zvogëluar numrin e tyre në oborrin tuaj.

  • Eleminoni vendet e foleve: harabela e shtëpisë nuk mbrohen nga asnjë ligj sepse nuk janë vendas. Nëse shihni një fole në oborrin tuaj, mund ta hiqni atë.
  • Ofroni shumë ushqime të lira larg ushqyesve tuaj të tjerë: Një grumbull misri të plasaritur në tokë do t'i mbajë zogjtë dëmtues të zënë dhe ndoshta larg nga ushqyesit tuaj të tjerë.
  • Ofroni ushqim që nuk u pëlqen: Luledielli me vija në guaskë është i vështirë për ta për t'u hapur. (shih gjithashtu këshillat e mësipërme për suet, nyjer dhe nektar)
  • Më pak pluhur: Harabela e shtëpisë i pëlqen banjat me pluhur. Jumund t'i tërheqë ata nëse keni copa toke të thata dhe tullac në të cilat mund të ngrihen pluhuri. Nëse nuk mund të mbillni bar, merrni parasysh të mulchoni zonën ose të vendosni gurë.
  • Halo magjike: Ky është një sistem ku ju varni tela monofilament rreth ushqyesit tuaj. Shumica e zogjve mund të kujdeseshin më pak, por me sa duket harabela e shtëpisë shqetësohet shumë nga kjo. Këtu është faqja e internetit për t'i blerë ato dhe do të shihni nga galeria e tyre se ndoshta mund t'i bëni vetë pa shumë probleme.

Përfundoni

Zogjtë e përmendur në këtë artikull të gjitha mund të bëhen shpejt problem nëse nuk veproni shpejt. Ndonjëherë është jashtëzakonisht e vështirë t'i shtysh ata të ecin përpara dhe t'i lejosh djemtë e vegjël dhe zogjtë më të bindur të kenë pjesën e tyre.

Nëse ndiqni këshillat e paraqitura në këtë artikull dhe veproni mjaft shpejt përpara se të dalë jashtë kontrollit , ju keni një shans më të mirë se mesatarja për t'i shkelmuar këta zogj të padëshiruar në trotuar dhe për t'i bërë ata të gjejnë ushqim diku tjetër.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.