12 zogj me bisht të gjatë (me foto)

12 zogj me bisht të gjatë (me foto)
Stephen Davis
Grayson përmes Flickrnjë lloj zogu pyjor me origjinë nga Azia Juglindore dhe Indokina. Ndërsa ata nuk janë pallua që mendojnë shumica e njerëzve në botën perëndimore, ata janë në të njëjtën familje. Meshkujt dhe femrat kanë pupla të ylberta jeshile dhe blu dhe qafë të gjatë.

Ato gjithashtu kanë kreshta që janë më të holla dhe më të larta tek meshkujt, por më të gjera dhe më të shkurtra tek femrat. Bishtat shumë të gjatë të meshkujve kanë mbulesa të sipërme të bishtit që janë 6,6 këmbë të gjata dhe të zbukuruara me pika sysh. Femrat gjithashtu e kanë këtë veçori, por është shumë më e vogël se meshkujt.

Shiko gjithashtu: 15 zogj që hanë zogj të tjerë

Për të tërhequr femrat gjatë sezonit të riprodhimit, meshkujt shtrijnë mbulesat e bishtit në një tifoz dhe i shfaqin ato ndërsa bëjnë valle miqësie dhe bëjnë zhurmë me pupla. Pas përfundimit të sezonit të riprodhimit, ata do të humbasin pendët e bishtit shumë të gjatë dhe do të ngjajnë shumë më shumë me femrat.

9. Magpie-throated White-throated Magpie-jay

White throated Magpie jayngjiten nga maja e kokës. Bishti i tyre i gjatë që ka një gjatësi prej 12 deri në 13 inç, me meshkujt që kanë bisht më të gjatë se femrat. Ato janë kafshë shoqërore që jetojnë në grupe prej 5 deri në 10 individë.

Grykat e bardha folenë në pemë që zakonisht gjenden në kullota të hapura. Dieta e tyre e gjerë përfshin materiale bimore dhe shtazore. Zogjtë e rinj mësojnë aftësitë e kërkimit të ushqimit nga prindërit e tyre për disa vite.

10. gjeldeti i egër

 • Emri shkencor: Meleagris gallopavo
 • Madhësia: 39–47 inç

Gjelat e egër janë një lloj zogu vendas në Amerikën e Veriut që përdoret gjerësisht si zog lojë. Ndonëse mund të mos kenë bisht aq të gjatë sa një pallua, ne i vendosim në këtë listë sepse meshkujt njihen për përhapjen mbresëlënëse të puplave të bishtit si një tifoz i madh kur shfaqen.

Gjelat i ndërtojnë foletë e tyre në tokë, i rrethuar nga hardhi, barëra dhe shkurre. Këta zogj nuk migrojnë dhe mund të shihen gjatë ditës duke kërkuar ushqim dhe ushqim në pemë.

Gjatë sezonit të shumimit, gjelat meshkuj përdorin bishtin e tyre për të tërhequr femrat. Për të tërhequr një femër, ata do t'i nxisin ato, do t'i kërcejnë dhe do të përdorin zëra të tillë si gëlltitja.

11. Zogu i mrekullueshëm lyrebird

Zog i shkëlqyeshëm lyre (mashkull)bie shumë në sy se femrat, me kokë e trup shumëngjyrësh dhe bisht të gjatë. Femrat janë të gjitha kafe me bisht më të shkurtër.

Ata mund të fluturojnë, por preferojnë të ecin dhe të vrapojnë në tokë. Meshkujt përdorin bishtin e tyre të gjatë si pjesë e shfaqjes së kërcënimit ndaj meshkujve të tjerë në territorin e shumimit, dhe gjithashtu si pjesë e shfaqjeve të miqësisë për të tërhequr femrat e ardhshme.

7. Xheneti thirrës-Whydah

Xheneti thirrës Whydahinç

Zogu i mrekullueshëm lyre është zogu këngëtar më i madh në botë dhe është vendas në Australi. Është i famshëm për pendët e tij të bukura, të ndërlikuara dhe të gjata të bishtit. Ashtu si shumë specie, meshkujt kanë bisht më të përpunuar se femrat. Pendët e bishtit të meshkujve mund të rriten deri në 28 inç të gjata.

Emri i tyre vjen nga forma e dy puplave të jashtme të bishtit të tyre, të cilat i ngjajnë një lire. Lyrat e shkëlqyera lindin me këtë, duke i lejuar ato të përdoren për takime dhe shfaqje.

Ata ndërtojnë terrene miqësie gjatë sezonit të shumimit, ku femrat vizitojnë një numër prej tyre përpara se të zgjedhin bashkëshortin ideal. Për të tërhequr femrat, meshkujt do të kryejnë valle miqësie duke nxjerrë bishtin e tyre dhe duke vibruar pendët e bishtit ndërsa këndojnë me zë të lartë.

12. Flycatcher indian parajsës

Muskëpëse parajsore indiane (mashkull)

Shumica e zogjve që jemi mësuar t'i shohim rregullisht, të gjithë kanë bishta me madhësi mesatare. Mjaft e gjatë për t'i ndihmuar ata në fluturim, por jo aq gjatë sa t'i pengojnë ata. Megjithatë, ka zogj atje me bishta që janë jashtëzakonisht të gjatë apo edhe mbresëlënës. Ne i hedhim një vështrim 12 zogjve me bisht të gjatë dhe për çfarë mund t'i përdorin këta bishta mbresëlënës.

12 zogj me bisht të gjatë

1. Flycatcher me bisht gërshërë

Imazhi nga Israel Alapag nga Pixabay
 • Emri shkencor: Tyrannus forficatus
 • Madhësia: deri në 15 inç

Muzzaku me bisht gërshërë është një zog i vogël i Amerikës së Veriut me një bisht shumë të gjatë. Si meshkujt ashtu edhe femrat kanë një kokë gri, krahë të errët dhe larje rozë-portokalli në anët e tyre dhe një sqep të vogël të zi.

Ata mund të gjenden në Teksas dhe disa nga shtetet përreth gjatë verës, pastaj ata migrojnë në Amerikën Qendrore për dimër. Flycatcher me bisht gërshërë dallohet nga një bisht i gjatë me një boshllëk në mes, duke i dhënë pamjen e gërshërëve.

Shiko gjithashtu: Banjat më të mira të zogjve për kolibra

Bishti i gjatë i mizakrës me bisht gërshërë ndihmon shumë në ekuilibër dhe e lejon atë të përdridhet dhe të kthehet fort dhe shpejt gjatë fluturimit. Këta zogj kapin karkaleca, brumbuj, kriket dhe insekte të tjera ndërsa janë në mes të fluturimit, kështu që bishti i tyre i ndihmon ata të vazhdojnë me lëvizjet e gjahut të tyre gjatë ndjekjes.

2. Greater Roadrunner

Greater Roadrunnerlepturus
 • Madhësia: 28–31 inç
 • Zogu tropikal me bisht të bardhë ka një pamje mjaft elegante. Është një zog që banon në tropikët e oqeaneve të Atlantikut, Paqësorit dhe Indianit. Ata janë gjithashtu zogu kombëtar i Bermudës dhe zakonisht shihen në Karaibe dhe Hawaii. Këta zogj janë të bardhë kudo, me një maskë syri të zezë, majë krahësh të zinj dhe një shirit të zi të gjatë në çdo krah. Shumica e puplave të bishtit të tyre janë të shkurtra, me vetëm disa pendë qendrore të bishtit që shtrihen shumë më gjatë se pjesa tjetër.

  Ata kryesisht ushqehen me peshq fluturues dhe kallamar, të cilët i gjuajnë duke u zhytur deri në 20 metra ajri. Gjatë miqësisë, grupe prej 2-20 zogjsh qarkojnë dhe fluturojnë rreth njëri-tjetrit, ndërsa tundin shiritat e bishtit krah për krah. Nëse një femër është e kënaqur me prezantimin, çiftëzimi do të ndodhë.

  6. Fazan i zakonshëm

  Fazan mashkullmbi nivelin e detit. Gjatë sezonit jo të riprodhimit, mund të shihen bisht të gjatë duke u ushqyer në grupe deri në 15 zogj. Ata do të hanë insekte të vogla që gjenden në mjedisin e tyre, si karkalecat, kriketat dhe tenjat, por gjithashtu do të hanë bretkosa të vogla dhe fruta. Edhe pse ata njihen si "të turpshëm" pasi priren të fshihen në gjethet e pemëve, ata janë mjaft të zhurmshëm!

  4. Cic me bisht te gjate

  Ciçe me bisht te gjatembrojtjes. Të dy meshkujt dhe femrat marrin pjesë në ndërtimin e foleve, inkubimin e vezëve dhe ushqyerjen e të vegjëlve.  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.