12 птици со долги опашки (со фотографии)

12 птици со долги опашки (со фотографии)
Stephen Davis
Грејсон преку Фликрвид на шумска птица родена во Југоисточна Азија и Индокина. Иако тие не се паунот за кој мислат повеќето луѓе во западниот свет, тие се во исто семејство. Мажјаците и женките имаат блескаво зелени и сини пердуви и долги вратови.

Имаат и гребени кои се потенки и повисоки кај мажјаците, но пошироки и пократки кај женките. Многу долгите опашки на мажјаците имаат покривки со горниот дел од опашката долги 6,6 стапки и украсени со точки на очите. Женките исто така ја имаат оваа карактеристика, но таа е многу помала од мажјаците.

Со цел да ги привлечат женките за време на сезоната на парење, мажјаците ги рашируваат покривките од опашката во вентилатор и ги прикажуваат додека изведуваат танци за додворување и прават врева со нивните пердуви. Откако ќе заврши сезоната на парење, тие ќе ги загубат екстра долгите пердуви на опашката и многу повеќе ќе личат на женките.

9. Белогрло страчка-џеј

Бело грло сврачка џејсе држат од врвот на главата. Нивните долги опашки се долги од 12 до 13 инчи, при што мажјаците имаат подолги опашки од женките. Тие се социјални животни кои живеат во групи од 5 до 10 индивидуи.

Белогрло-страчки се гнездат на дрвја кои обично се наоѓаат на отворени пасишта. Нивната широка исхрана вклучува и растителен и животински материјал. Младите птици учат вештини за потрага по храна од нивните родители неколку години.

10. Дива мисирка

 • Научно име: Meleagris gallopavo
 • Големина: 39–47 инчи

Дивите мисирки се вид на птица родена во Северна Америка која е широко користена како дивеч. Иако можеби немаат опашки долги како паун, ги ставивме на оваа листа бидејќи мажјаците се познати по тоа што импресивно ги шират пердувите на опашката како голем вентилатор кога се прикажуваат.

Исто така види: 12 птици со кратки клунови (со фотографии)

Мисирките ги градат своите гнезда во земјата, опкружен со винова лоза, треви и грмушки. Овие птици не мигрираат и може да се видат како бараат храна и се креваат по дрвјата во текот на денот.

Во текот на сезоната на парење, мажјаците мисирки ја користат својата опашка за да ги привлечат женките. Со цел да привлечат женка, тие ќе ги разочараат, ќе се потпираат и ќе користат вокализации како што е лапањето.

11. Извонредна lyrebird

Super lyrebird (мажјак)светкави од женките, со шарена глава и тело и долга опашка. Женките се сите кафеави со пократки опашки.

Можат да летаат, но претпочитаат да одат и да трчаат по земја. Мажјаците ги користат своите долги опашки како дел од заканите кон другите мажјаци на територијата за размножување, а исто така и како дел од приказите за додворување за да ги придобијат потенцијалните женки.

7. Извичник Рај-Whydah

Извичник Рај Whydahинчи

Извонредната птица лира е најголемата птица пејачка во светот и е родена во Австралија. Познат е по своите прекрасни, сложени и долги пердуви од опашката. Како и многу видови, мажјаците имаат пообработени опашки од женките. Машките пердуви од опашката можат да пораснат до 28 инчи долги.

Нивното име доаѓа од обликот на надворешните два пера на нивните опашки, кои личат на лира. Со ова се раѓаат врвните лири, што им овозможува да се користат за додворување и прикажување.

Тие градат терени за додворување за време на сезоната на парење, каде што женките посетуваат голем број од нив пред да го изберат идеалниот партнер. За да ги привлечат женките, мажјаците ќе изведуваат танци за додворување така што ќе ги пуштат опашките и ќе ги вибрираат пердувите на опашката додека гласно пеат.

12. Индиски рајски муволовец

Индиски рајски ловец на мува (маж)

Повеќето птици што сме навикнати редовно да ги гледаме имаат опашки со средна големина. Доволно долго за да им помогне во лет, но не толку долго за да им пречат. Сепак, постојат птици со опашки кои се невообичаено, па дури и импресивно долги. Погледнете 12 птици со долги опашки и за што би можеле да ги користат овие импресивни опашки.

12 птици со долги опашки

1. Ножичка со опашка за муви

Слика од Израел Алапаг од Pixabay
 • Научно име: Tyrannus forficatus
 • Големина: до 15 инчи

Муволовецот со опашка е мала северноамериканска птица со многу долга опашка. И мажјаците и женките имаат сива глава, темни крилја и розово-портокалова миење на нивните страни и мал црн клун.

Може да се најдат во Тексас и некои од околните држави во текот на летото, а потоа мигрираат во Централна Америка за зима. Мушичарот со ножички се одликува со долга опашка со празнина во средината, што дава изглед на ножици.

Долгата опашка на мувачката со ножици многу помага во рамнотежата и овозможува нагло да се извртува и врти и брзо додека летате. Овие птици фаќаат скакулци, бубачки, штурци и други инсекти додека се на сред лет, па нивната опашка им помага да бидат во чекор со движењата на пленот за време на потера.

Исто така види: 40 видови птици кои започнуваат со буквата Р (слики)

2. Greater Roadrunner

Greater Roadrunnerlepturus
 • Големина: 28–31 инчи
 • Белоопашестата тропска птица има прилично елегантен изглед. Тоа е птица која ги населува тропските предели на Атлантскиот, Тихиот и Индискиот океан. Тие се исто така национална птица на Бермуди и најчесто се гледаат на Карибите и Хаваите. Овие птици се бели насекаде, со црна маска за очи, црни врвови на крилјата и долга црна лента на секое крило. Повеќето од нивните пердуви од опашката се кратки, со само неколку централни пердуви од опашката кои се протегаат многу подолго од останатите.

  Тие првенствено се хранат со летечки риби и лигњи, кои ги ловат со нуркање од височина од 20 метри во воздухот. За време на додворувањето, групи од 2-20 птици кружат и летаат една околу друга, додека ги нишаат своите опашки стримови една до друга. Ако женката е задоволна од презентацијата, ќе дојде до парење.

  6. Обичен фазан

  Машки фазаннадморска височина. За време на сезоната што не се размножува, може да се видат долги опашки како се хранат во групи до 15 птици. Тие ќе јадат мали инсекти кои се наоѓаат во нивната околина, како што се скакулци, штурци и молци, но ќе јадат и мали жаби и овошје. Иако се познати по тоа што се „срамежливи“, бидејќи имаат тенденција да се кријат во зеленилото на дрвјата, тие се прилично бучни!

  4. Долгоопашка цицка

  Долгоопашка цицказаштита. И мажјаците и женките учествуваат во градењето гнездо, инкубацијата на јајцата и хранењето на младите.  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.