Колку често да го менувате внесувачот на колибри (совети)

Колку често да го менувате внесувачот на колибри (совети)
Stephen Davis

Содржина

редовно, но може да помогне да се намали стапката на расипување од неколку часа на речиси еден ден.

Може ли колибрите да се опијат од шеќерна вода?

Ова може да изгледа како тривијално прашање, но Колибрите, всушност, можат да се напијат од расипана шеќерна вода. Во директна сончева светлина или топли средини, шеќерот во нектарот ферментира, создавајќи алкохол. Несаканата колибри која го пие овој гаден нектар може да доживее интоксикација со алкохол и ќе биде поранлива на предатори.

Спречувањето на повреди на колибрите од вашето соседство е една од причините зошто е толку важно редовно да го менувате нектарот од колибри, особено ако е топло надвор.

Дали колибрите треба да бидат на сонце или во сенка?

Колибрите за колибри треба да бидат на локација што го оптимизира пристапот на колибри додека ги намалува шансите нектарот да се прегрее на сонце. Националната зоолошка градина Смитсонијан препорачува да се постават колибри во близина на дрвја и подалеку од прозорци и места со голема сообраќај.

Либелото од дрвјата, редовен извор на сенка, може да ги заштити колибрите да не ги гледаат предаторите. Тие се исто така одличен интерес за територијалните колибри кои сакаат да го заштитат својот омилен хранител.

Женски колибри со грло на рубин кај нашиот хранителсредини. Црвената боја можете да ја додадете на вашиот хранител за колибри на неколку начини освен да ја умрете водата. Размислете за купување фидер направен од црвена пластика или стакло. Или, засадете цветни растенија кои имаат цевчести црвени или портокалови цветови во областа околу фидерот.

Дали храната од колибри може да биде премногу жешка на сонце?

Нектарот на колибри дефинитивно може да стане премногу жежок кога е во фидер кој се става на сончево место. Ова претставува проблем со изгореници за колибри бидејќи тие природно не се изложени на нектар со висока температура.

Може да биде дури и ризично за луѓето кои поставуваат хранилки ако случајно истурат врел нектар врз себе додека го отстрануваат фидерот за чистење. Секогаш проверувајте дали резервоарот за хранење е жежок на допир - ако е, премногу е жешко за да пијат колибри.

Желиот нектар е исто така главна почва за мувла и бактерии, кои можат да ги повредат, па дури и да ги убијат колибрите . Колибрите избегнуваат расипан нектар и нектар што е премногу жежок за пиење.

нектар од колибри што се заматил, знак дека треба да се смени. (Слика: teetasseотфрлени и не посетени од колибри. Колибрите се добри судии за квалитетен нектар. Веројатно ќе знаат дека нектарот е лош пред да го сторите тоа!

По визуелна проверка на вашиот хранител, побарајте заматен изглед на течноста, контаминација на портите за хранење со мртви инсекти, лепливи остатоци или кристали од шеќер. Проверете дали мувла расте внатре и надвор од фидерот. Ако нешто изгледа жилаво или како да има дамки што лебдат во нектарот, тоа е лошо. Расипаниот нектар може исто така да мириса лошо.

Исто така види: Дали треба да ги симнам доводниците поради птичјиот грип?

Откако ќе откриете дека нектарот ви се расипал, фрлете ја течноста и исчистете ја хранилката. Погрижете се да ги испитате сите порти за хранење дали има мувла или расипан остатоци од нектар. Нектар од колибри исто така е поверојатно да се влоши за време на топлотните бранови и топлото време. Внимавајте на знаци на расипување во овие времиња.

Дали е подобар нектар од чистиот или црвениот колибри?

Јасниот нектар од колибри е многу подобар за колибрите отколку обоениот нектар. Според Audubon, користењето црвена боја за храна во вашиот нектар всушност може да им наштети на колибри, бидејќи боите за храна што се користат за човечка исхрана никогаш не биле тестирани на диви птици. Понатаму, цветниот нектар е јасен во дивината, па затоа е најдобро да ги имитирате природните услови колку што е можно повеќе.

чист нектар од колибри (Слика: crazytrain

Ако чувате хранење колибри во вашиот двор или градина, веројатно сте запознаени со процесот на полнење и повторно полнење. Колибрите имаат незаситен апетит, особено на топло време, и може да се најдете како го миете и го наполните фидерот повеќе пати неделно. Вообичаено прашање што го имаат многу птици од дворот е следново: генерално, колку често треба да се менува нектарот во хранилката?

Има многу спротивставени совети за тоа колку често да го менувате нектарот во вашата хранлива. Оваа статија покрива неколку од најитните прашања што може да ги имаат љубителите на колибри.

Клучни совети

  • Во топлото летно време, сменете го барем вашиот нектар од колибри двапати неделно, по можност секој втор ден. Во поблаги пролетни и есенски временски услови, менувајте го барем еднаш неделно.
  • Секогаш кога менувате нектар, исчистете ја вашата хранилка за колибри.
  • Да не ја чувате директната сончева светлина, процесот на расипување го забавува и помага да се спречи растот на мувлата.

Колку често треба да го менувате вашиот хранител за колибри? во живо. Националната зоолошка градина Смитсонијан вели дека треба да ја менувате шеќерната вода во хранилките најмалку два пати неделно при топло време и еднаш неделно при поладно време.

Други извори, како што се разни локални општества Audubon, ви предлагаат да го промените вашиот нектар на сличнораспоред. Корнел вели:

барем на секои два дена при топло време или ако хранилките се на директна сончева светлина, и на секои 2-4 дена кога е постудено и колибрите се засенчени

Овие места препорачуваат менување и чистење на колибри секој втор ден како основна линија за грижа. Работите што треба да ги запомните овде е дека не постои точен распоред што секој може да го следи.

На вас е да го користите водичот за често да го проверувате вашиот хранител и да го менувате нектарот кога треба да се смени. Постојат многу фактори кои диктираат колку често треба да го менувате вашиот нектар за хранење на колибри.

Исто така види: Машки против женски кардинали (5 разлики)

Општо водич што треба да го следите е:

  • Под 70 степени: еднаш неделно
  • 70-80 степени: најмалку два пати неделно
  • Над 80 степени: менувајте секои 1-2 дена или повеќе и проверувајте често

Некои луѓе можат да станат претерано конкретни со тоа колку често треба да го менувате вашиот нектар врз основа на надворешната температура, но ова не е толку корисно како што може да изгледа. Нема одредено количество пати да го смените нектарот помеѓу 71 и 74 степени, дајте ми пауза.

На крајот мора сами да го проверувате нектарот и често да го проверувате кога ќе почне се загрева надвор. Побарајте ги следните знаци дека треба да се смени, а ако го прави тогаш сменете го. Кога се двоумите, сменете го.

Како можеш да кажеш дека нектарот од колибри е лош?

Првиот знак дека нектарот е лош е дека вашиот хранител ехранилки во дел од вашиот двор кој добива наизменична сончева светлина во текот на денот.

Заклучок

Колибрите за хранење бараат редовно залагање за одржување и менување на свеж нектар. Особено во топло време, важно е да се менуваат и чистат колибри барем секој втор ден за да се осигура дека нектарот не се расипува. Дури и ако имате само еден хранител, одржувањето на нектарот свеж ги одржува колибрите од соседството среќни, здрави и го посетуваат вашиот двор.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.