Sa shpesh të ndryshoni ushqyesin tuaj të kolibrit (Këshilla)

Sa shpesh të ndryshoni ushqyesin tuaj të kolibrit (Këshilla)
Stephen Davis
rregullisht, por mund të ndihmojë në uljen e shkallës së prishjes nga disa orë në gati një ditë.

A mund të dehen kolibra nga uji me sheqer?

Kjo mund të duket si një pyetje e parëndësishme, por Në fakt, kolibri mund të dehet nga uji i prishur me sheqer. Në rrezet e diellit direkte ose në mjedise të nxehta, sheqeri në nektar fermentohet, duke krijuar alkool. Një kolibr i padashur që pi këtë nektar të lëngshëm mund të përjetojë intoksikim nga alkooli dhe do të jetë më i prekshëm ndaj grabitqarëve.

Parandalimi i lëndimeve të kolibrave të lagjes tuaj është një arsye pse është kaq e rëndësishme të ndërroni rregullisht nektarin tuaj të kolibrit, veçanërisht nëse është ngrohtë jashtë.

Ushqyesit e kolibrit duhet të jenë në diell apo në hije?

Ushqyesit e kolibrit duhet të jenë në një vend që optimizon aksesin e kolibrit duke reduktuar shanset që nektari të mbinxehet në diell. Kopshti Zoologjik Kombëtar Smithsonian rekomandon vendosjen e ushqyesve pranë pemëve dhe larg dritareve dhe zonave me trafik të lartë.

Shiko gjithashtu: 31 fakte të shpejta rreth bufave me dëborë

Gjethet e pemëve, një burim i rregullt hijesh, mund t'i mbrojnë kolibrat që të mos shihen nga grabitqarët. Ata janë gjithashtu një aksion i shkëlqyeshëm për kolibrat territorialë që duan të mbrojnë ushqyesin e tyre të preferuar.

Shiko gjithashtu: 20 fakte interesante rreth bufave të hambarëveKolibri femër me grykë rubin në ushqimin tonëmjedise. Ju mund ta shtoni ngjyrën e kuqe në ushqyesin tuaj të kolibrit në disa mënyra, përveçse të ngordhni ujin. Merrni parasysh blerjen e një ushqyesi të bërë nga plastika e kuqe ose qelqi. Ose, mbillni bimë të lulëzuara që kanë lule me tuba të kuqe ose portokalli në zonën rreth ushqyesit.

A mund të nxehet shumë ushqimi i kolibrit në diell?

Nektari i kolibrit mund të bëhet patjetër shumë i nxehtë kur është në një ushqyes që vendoset në një vend me diell. Kjo paraqet një problem djegieje për kolibrët pasi ata nuk janë të ekspozuar natyrshëm ndaj nektarit të temperaturës së lartë.

Mund të jetë edhe i rrezikshëm për njerëzit që vendosin ushqyes nëse aksidentalisht derdhin nektar të nxehtë mbi veten e tyre ndërsa heqin ushqyesin për pastrimi. Gjithmonë kontrolloni nëse rezervuari i ushqyesit është i nxehtë në prekje – nëse është i nxehtë, është shumë i nxehtë për t'u pirë nga kolibrat.

Nektari i nxehtë është gjithashtu një terren i mirë për rritjen e mykut dhe baktereve, të cilat mund të dëmtojnë dhe madje të vrasin kolibrat . Kolibrat shmangin nektarin e prishur dhe nektarin që është shumë i nxehtë për t'u pirë.

nektari i kolibrit që është bërë i turbullt, një shenjë se duhet ndryshuar. (Imazhi: teetassei refuzuar dhe i pa vizituar nga kolibrat. Hummingbirds janë gjyqtarë të mirë të nektarit cilësor. Ata ndoshta do ta kuptojnë se nektari është i keq përpara se ta bëni këtë!

Pas inspektimit vizual të ushqyesit tuaj, kërkoni për një pamje të turbullt të lëngut, ndotje të portave të ushqimit me insekte të ngordhura, mbetje ngjitëse ose kristale sheqeri. Kontrolloni për rritjen e mykut brenda dhe jashtë ushqyesit. Nëse diçka duket me fije ose sikur ka njolla që notojnë në nektar, është keq. Nektari i prishur gjithashtu mund të ketë erë të keqe.

Pasi të zbuloni se nektari juaj është prishur, hidheni lëngun dhe pastroni ushqyesin. Sigurohuni që të ekzaminoni të gjitha portat e ushqimit për mbetje myku ose nektari të prishur. Nektari i kolibrit ka gjithashtu më shumë gjasa të dëmtohet gjatë valëve të të nxehtit dhe motit të nxehtë. Jini në vëzhgim për shenja prishjeje gjatë këtyre kohërave.

A është më i mirë nektari i kolibrit të pastër apo i kuq?

Nektari i pastër i kolibrit është shumë më i mirë për zogjtë e kolibrit sesa nektari me ngjyrë. Sipas Audubon, përdorimi i ngjyrosjes së kuqe të ushqimit në nektarin tuaj mund të dëmtojë në fakt kolibrat, pasi ngjyrat ushqimore të përdorura për konsum njerëzor nuk janë testuar kurrë te zogjtë e egër. Për më tepër, nektari i luleve është i qartë në natyrë, kështu që është më mirë të imitoni kushtet natyrore sa më shumë që të jetë e mundur.

nektari i pastër i kolibrit (Image: crazytrain

Nëse mbani një ushqyes kolibri në oborrin ose kopshtin tuaj, ndoshta jeni njohur me procesin e mbushjes dhe rimbushjes së tij. Kolibrat kanë oreks të pangopur, veçanërisht në mot të ngrohtë, dhe ju mund ta gjeni veten duke larë dhe rimbushur ushqyesin disa herë në javë. Një pyetje e zakonshme që kanë shumë shpendë të oborrit të shtëpisë është kjo: në përgjithësi, sa shpesh duhet të ndryshohet nektari në ushqyes?

Ka shumë këshilla kontradiktore rreth asaj se sa shpesh duhet ta ndërroni nektarin në ushqyesin tuaj. Ky artikull mbulon disa nga pyetjet më të ngutshme që mund të kenë dashamirët e kolibrit.

Gjërat kryesore

  • Në mot të nxehtë të verës, ndryshoni të paktën nektarin tuaj të kolibrit dy herë në javë, mundësisht çdo ditë tjetër. Në mot më të butë pranvere dhe vjeshte, ndryshojeni të paktën një herë në javë.
  • Sa herë që ndërroni nektarin, pastroni ushqyesin e kolibrit.
  • Mbajtja e ushqyesit larg rrezeve të diellit direkte ngadalëson procesin e prishjes dhe ndihmon në parandalimin e rritjes së mykut.

Sa shpesh duhet ta ndërroni ushqyesin tuaj të kolibrit?

Sa shpesh e ndryshoni nektarin në ushqyesin tuaj të kolibrit varet nga stina dhe klima në të cilën ju jetojnë. Kopshti Zoologjik Kombëtar Smithsonian thotë që të ndryshoni ujin me sheqer në ushqyes të paktën dy herë në javë në mot të nxehtë dhe një herë në javë në mot më të freskët.

Burime të tjera, si Shoqëritë e ndryshme lokale Audubon, ju sugjerojnë të ndryshoni nektarin tuaj në një të ngjashmeorarin. Cornell thotë:

të paktën çdo dy ditë në mot të nxehtë ose nëse ushqyesit janë nën rrezet e diellit direkte dhe çdo 2-4 ditë kur është më i freskët dhe ushqyesit janë me hije

Këto vende rekomandojnë ndryshimin dhe pastrimi i ushqyesve çdo të dytën ditë si bazë e kujdesit. Gjërat që duhet të mbani mend këtu është se nuk ka një orar të saktë që mund të ndjekë të gjithë.

Të varet nga ju që të përdorni udhëzuesin për të kontrolluar shpesh ushqyesin dhe për të ndryshuar nektarin kur duhet të ndryshohet. Ka shumë faktorë që diktojnë se sa shpesh duhet të ndryshoni nektarin tuaj ushqyes të kolibrit.

Një udhëzues i përgjithshëm për të ndjekur është:

  • Më poshtë 70 gradë: një herë në javë
  • 70-80 gradë: të paktën dy herë në javë
  • Mbi 80 gradë: ndryshoni çdo 1-2 ditë ose më shumë dhe kontrolloni shpesh

Disa njerëz mund të bëhen tepër specifikë se sa shpesh duhet të ndryshoni nektarin tuaj bazuar në temperaturën jashtë, por kjo nuk është aq e dobishme sa mund të duket. Nuk ka një sasi të caktuar kohe për të ndryshuar nektarin tuaj midis 71 gradë dhe 74 gradë, më jepni një pushim.

Në fund ju duhet ta kontrolloni nektarin vetë dhe ta kontrolloni shpesh kur të fillojë duke u ngrohur jashtë. Shikoni për shenjat e mëposhtme që tregojnë se duhet ndryshuar, dhe nëse e bën, atëherë ndryshojeni. Kur jeni në dyshim, ndryshoni atë.

Si mund ta kuptoni se nektari i kolibrit është i keq?

Shenja e parë që nektari është dëmtuar është se ushqyesi juaj ështëushqyes në një pjesë të oborrit tuaj që merr rrezet e diellit me ndërprerje gjatë gjithë ditës.

Përfundim

Ushqyesit e kolibrit kërkojnë një angazhim të rregullt për mirëmbajtjen dhe ndryshimin e nektarit të freskët. Sidomos në mot të nxehtë, është e rëndësishme të ndërroni dhe pastroni ushqyesit të paktën çdo ditë tjetër për të siguruar që nektari të mos prishet. Edhe nëse keni vetëm një ushqyes, mbajtja e nektarit të freskët i mban kolibrat e lagjes suaj të lumtur, të shëndetshëm dhe të vizitojnë oborrin tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.