Дали бувовите јадат змии? (Одговорено)

Дали бувовите јадат змии? (Одговорено)
Stephen Davis

Бутовите се месојадни, што значи дека јадат месо. Нивната главна исхрана се состои од разновидни помали животни, како што се инсекти, глувци, шурки, гуштери и некои птици. Сепак, бувовите се опишани како „опортунистички“ во нивниот лов, што значи дека тие речиси ќе јадат што и да најдат. Вклучувајќи ги и змиите.

Дали бувовите јадат змии?

Лесниот одговор на прашањето за бувовите што јадат змии е „да, тие јадат“. Сепак, не сите бувови јадат змии и ниту една був не преживува само на змии. Во најдобар случај, змиите се дел од исхраната на некои бувови.

Како бувовите ги напаѓаат змиите?

Бововите имаат фантастичен вид и можат да видат секое животно, вклучително и змиите, од далеку и во речиси секоја светлина, поради нивните големи очи. Главно, тие се нафрлаат на животното и го грабнуваат во нивните канџи. Тоа значи дека животното мора да биде барем малку отворен простор.

Многу змии живеат на дрвја, каде што се камуфлирани и можат да се кријат меѓу лисјата и гранките. Ова значи дека бувовите нема да фатат змија на дрво. Тие ќе тргнат по нив кога се на отворено, на трева, па дури и на вода.

Змиите често се сончаат, што ги прави добри мети за бувовите.

5 примери на бувови кои јадат змии

Можеби мислите дека поголемите видови на бувови јадат змии, но има и некои помали бувови кои ќе заземат змија.

1. Амбарска був

Штала бувфатен и убиен брзо, може да возврати.

5. Рибарскиот був на Пел

Како што можете да забележите од името, рибарскиот був на Пел јаде риба, која ја грабнува од водата при лет. Понекогаш, ако бувот забележи водена змија, може да се спушти и да ја зграби. Сепак, ова ќе се случи само повремено.

Исто така види: 22 видови птици кои започнуваат со буквата L (слики)

Што ќе се случи ако був не ја убие змијата?

Секое животно што може да нападне друго значи дека е закана. Змиите не се пасивен плен за бувовите, тие можат да возвратат со удирање на був со отров или со нивно стегање.

Бидејќи бувовите напаѓаат брзо и одозгора, малку е веројатно дека змијата ќе може да возврати . Меѓутоа, ако бувот бара поголема змија, тогаш може да се бори со неа на земја бидејќи не може лесно да одлета. Во овој случај, змијата може да го возврати гризењето на бувот или дури и да се заобиколи и да го стегне.

Ако бувот земе змија во гнездото и не ја убие, змијата може да ги нападне јајцата или пилињата и убијте ги.

Меѓутоа, понекогаш бувот може намерно да однесе жива змија во своето гнездо, бидејќи знаат дека змијата всушност може да им помогне.

Источни бувови и слепи змии

источна бувPixabay.com

Амбарните бувови се пример за був што ќе јаде змии опортунистички, а не редовно. Нивната главна исхрана се состои од помали животни, особено глодари (како глувци и стаорци), гуштери, некои помали птици и жаби. Ќе јадат змија ако наидат на неа и се гладни. Зависи и од тоа каде е змијата.

2. Був што вкопува

Секогаш мора да има исклучок од секое правило и бувот што вкопува е едно од нив. Своето време го поминува на земја, па затоа не секогаш налетува на змиите кога ги напаѓа, туку ги наоѓа и на земја. Бувот што вкопува е прилично мала птица, така што ќе се користи само за помали змии.

3. Забранети бувови

Исто така види: Како да ги држите мачките подалеку од храна за птици

Забранетите бувови се птици со средна големина и можат да јадат различни големини на животни. Дел од нивниот плен се змиите, кои ги фаќа така што се спушта надолу и ги фаќа за канџи. Забранетиот був, меѓу другото, јаде змии од стаорец и обични жартиери.

4. Голем роговиден був

Слика: ХМаријаи навистина изгледа како црв.

Да се ​​биде слеп не ги спречува змиите да чувствуваат други суштества. Овие змии слични на црви се закопуваат во дното на гнездото на бувот и се хранат со ларви од инсекти што ги наоѓаат таму. Ова ги спречува инсектите да станат паразити и да влијаат на јајцата и пилињата.

Значи, бувот чкрипи знае како да користи змија за да му помогне на своето семејство, без да ја убие и јаде.

Заклучок

Ете го: Бувовите навистина јадат змии. Не сите видови и ниту еден вид не јаде само змии. Бувовите ќе јадат што и да најдат, па ако видат змија на отворено и има големина со која можат да се снајдат, ќе се спуштат и ќе ја грабнат со канџите. Впрочем, секоја храна е добра храна.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.