13 птици со долги нозе (фотографии)

13 птици со долги нозе (фотографии)
Stephen Davis
преку Flickrцелокупно, со жолта сметка и темни нозе. За време на сезоната на размножување, тие растат долги бели облаци од грбот кои можат да ги држат и да ги покажат за време на додворувањето. Нивната најголема закана порано беа луѓето, кои ловеле скоро 95% од нив за тие бели облаци се додека ловот на пердуви не бил забранет во 1910 година. Сега, загубата и деградацијата на живеалиштата е нивната најголема закана.

Големите еури претпочитаат да живеат во близина на потоци, мочуришта и бари каде што можат да ловат риби, инсекти или жаби. Тие ловат со бавно одење или стоејќи мирно, чекајќи нивниот плен да се приближи доволно за да ги удира со нивните остри сметки.

6. Ној

Машки обичен ној Bernard DUPONT преку Flickrраспон на крилјата. Некогаш широко распространети во мочуриштата на Канада и САД, тие сега се федерално загрозен вид. Со интензивни напори за зачувување, 20-те птици преостанати во 1941 година пораснаа денес на околу 800. Единствените две самоодржливи популации денес мигрираат помеѓу Националниот парк Вуд Бафало во Канада и Националниот прибежиште за диви животни Арансас во Тексас.

Овие високи птици се речиси целосно бело, со темни нозе и прскање на темноцрвена боја на лицето. Нивниот танц на додворување е навистина глетка што треба да се види, каде што овие големи птици скокаат, ги бришат крилјата и клоцаат.

11. Ему

ЕмуСузан Фрејзер од Pixabay
  • Научно име: Egretta thula
  • Големина: 1,6-2,25 стапки

Снежната птица е вообичаена птица со долги нозе која се наоѓа во Северна, Централна и Јужна Америка. Овие птици имаат распон на крилјата од 3,4 стапки и висина од 1,6-2,25 стапки. Тие се гнездат во колонии, а често и меѓу другите чапји. Како и големиот јарец, тие растат прекрасни облаци за време на сезоната на парење за кои луѓето за жал ги ловеле за да ги користат во модата. За среќа, тие се успешно зачувување и повторно се обични птици.

Видот е именуван по целокупниот бел пердув со контрастна црна боја на нозете и жолти стапала. Забележано е дека снежните еури се хранат со црви, инсекти и водоземци во плитки доводи на вода, каде што се најактивни во зори и самрак.

8. Американски Фламинго

Американски Фламингоод тоа што имаат екстремно долги нозе бидејќи можат да одат низ кал додека бараат плен. Овие птици ги користат своите долги сметки за да го откријат и брзо да го фатат својот плен пред да го проголтаат. Јабирите јадат риби, жаби, змии, инсекти и мекотели, но овие видови ќе јадат и мртви животни за време на сушната сезона.

4. Сива чапја

Сива чапја стои

Птиците со многу долги нозе обично завршуваат во две категории. Птици кои ги користат своите долги нозе за да се пробијат низ вода за да фатат воден плен, и птици од пасишта кои ги користат своите долги нозе за да трчаат по пленот. Птиците со долги нозе можат да бидат набиени или елегантни и речиси секогаш се импресивни по висина и големина. Ајде да погледнеме во списокот од 13 птици со долги нозе.

Исто така види: 20 неверојатни факти за големите рогови бувови

13 Птици со долги нозе

1. Дрвен штрк

Дрвен штркживеат во плитка солена или солена вода и се хранат за мали риби, црви, мекотели и ракови. Овие птици ја добиваат својата розова боја од јадење мали ракови, кои содржат каротеноидни пигменти.

9. Егрет од говеда

Говедски егрет качен на гранка
  • Научно име: Bubulcus ibis
  • Големина: 19-21 инчи

Иако потекнуваат од Шпанија и Африка, говедата брзо го проширила својот опсег и сега може да се најде низ поголемиот дел од Северна и Централна Америка и на западниот брег на Јужна Америка. Тие се најкопнените чапји, способни да живеат надвор од изворите на вода, но сепак ги користат кога се достапни. Овие птици имаат долги нозе, но се многу помали од другите егриња.

Исто така види: 8 причини зошто европската ѕвезда е проблем

Гведскиот чамец може да се препознае и по нивното држење, кое обично е подгрбавено дури и кога стојат. Нивното име се должи на нивната вообичаена појава заедно со големи животни како крави, биволи, коњи или слонови. Додека големите животни пасат, тие шетаат низ тревата клоцајќи ги инсектите и жабите кои ги чекаат и ги грабнуваат шприцовите.

10. Кран на мочуриште

Три кранови што стојат во мочуриштесезонски достапни.

12. Црно-вратен нож

Црно-вратен нож бара хранаотворени савани, пасишта и рамнини во Африка. Тие газат низ високата трева, исфрлајќи го пленот како што се глодари, гуштери, змии, птици и големи инсекти. Инсектите можат да ги фатат со клунот, но повеќето други пленови ги фаќаат со нозете.Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.