13 zogj me këmbë të gjata (Foto)

13 zogj me këmbë të gjata (Foto)
Stephen Davis
nëpërmjet Flickrnë përgjithësi, me një faturë të verdhë dhe këmbë të errëta. Gjatë sezonit të riprodhimit, ata rritin shtëllunga të gjata të bardha, të bardha nga shpina, të cilat mund t'i mbajnë lart dhe t'i shfaqin gjatë miqësisë. Kërcënimi i tyre më i madh dikur ishin njerëzit, të cilët gjuanin gati 95% të tyre për ato shtëllunga të bardha derisa gjuetia e shtëllungave u ndalua në vitin 1910. Tani, humbja dhe degradimi i habitatit është kërcënimi i tyre më i madh.

Takkat e mëdha preferojnë të jetojnë pranë përrenjve, kënetave dhe pellgjeve ku mund të kapin peshq, insekte ose bretkosa. Ata gjuajnë duke ecur ngadalë ose duke qëndruar në këmbë, duke pritur që gjahu i tyre të afrohet mjaftueshëm për t'i goditur me karagjonat e tyre të mprehta.

6. Struci

Struc i zakonshëm mashkull Bernard DUPONT nëpërmjet Flickrhapje krahësh. Dikur ishin të përhapura në ligatinat e Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara, tani ato janë një specie e rrezikuar nga zhdukja federale. Me përpjekje intensive për ruajtje, 20 zogjtë e mbetur në vitin 1941 janë rritur sot në rreth 800. Të vetmet popullata të vetë-qëndrueshme sot migrojnë midis Parkut Kombëtar Wood Buffalo të Kanadasë dhe Strehimit Kombëtar të Kafshëve të Egra Aransas të Teksasit.

Këta zogj të gjatë janë pothuajse tërësisht e bardhë, me këmbë të errëta dhe me një spërkatje të kuqe gështenjë në fytyrë. Vallëzimi i tyre i miqësisë është me të vërtetë një pamje për t'u parë, ku këta zogj të mëdhenj kërcejnë, fshijnë krahët dhe godasin.

11. Emu

EmuSusan Frazier nga Pixabay
  • Emri shkencor: Egretta thula
  • Madhësia: 1.6-2.25 këmbë

Tafka me borë është një zog i zakonshëm me këmbë të gjata që gjendet në Amerikën Veriore, Qendrore dhe Jugore. Këta zogj kanë një hapje krahësh prej 3.4 këmbë dhe një lartësi prej 1.6-2.25 këmbë. Folezojnë në koloni, dhe shpesh midis çafkave të tjera. Ashtu si çafka e madhe, ata rritin shtëllunga të bukura gjatë sezonit të shumimit për të cilat njerëzit për fat të keq i gjuanin për t'i përdorur në modë. Fatmirësisht ata janë një sukses konservimi dhe janë zogj të zakonshëm edhe një herë.

Shiko gjithashtu: Si e dinë zogjtë se ka një ushqyes zogjsh?

Lloji është emëruar pas pendës së përgjithshme të bardhë me kontrast të zi në këmbë dhe këmbët e verdha. Ushqyesit me borë janë vërejtur duke u ushqyer me krimba, insekte dhe amfibë në hyrjet e cekëta të ujit, ku ata janë më aktivë në agim dhe muzg.

Shiko gjithashtu: A hanë ketrat zogj të vegjël?

8. Flamingo Amerikane

Flamingot Amerikanenga të paturit e këmbëve jashtëzakonisht të gjata sepse mund të ecin nëpër baltë ndërsa kërkojnë pre. Këta zogj përdorin faturat e tyre të gjata për të zbuluar dhe për të kapur shpejt prenë e tyre përpara se ta gëlltisin. Jabirus hanë peshq, bretkosa, gjarpërinj, insekte dhe molusqe, por këto specie do të hanë edhe kafshë të ngordhura gjatë stinës së thatë.

4. Çafka gri

Një çafkë gri në këmbë

Zogjtë me këmbë shumë të gjata priren të përfundojnë në dy kategori. Zogjtë që përdorin këmbët e tyre të gjata për të ecur nëpër ujë për të kapur gjahun e ujit, dhe zogjtë e kullotave që përdorin këmbët e tyre të gjata për të vrapuar pas gjahut. Zogjtë me këmbë të gjata mund të jenë të trashë ose elegant, dhe janë pothuajse gjithmonë mbresëlënës në lartësi dhe madhësi. Le të shohim një listë me 13 zogj me këmbë të gjata.

13 Zogj me këmbë të gjata

1. Lejleku i drurit

Lejleku i druritjetojnë në ujëra të cekëta të njelmëta ose të kripura dhe foragjerojnë për peshq të vegjël, krimba, molusqe dhe krustace. Këta zogj e marrin ngjyrën e tyre rozë nga ngrënia e krustaceve të vegjël, të cilët përmbajnë pigmente karotenoide.

9. Çafka e gjedheve

Tefa e gjedheve e vendosur ne dege
  • Emri shkencor: Bubulcus ibis
  • Madhësia: 19-21 inç

Edhe pse vendas në Spanjë dhe Afrikë, tykat e gjedhëve kanë zgjeruar gamën e tyre me shpejtësi dhe tani mund të gjenden në pjesën më të madhe të Amerikës Veriore dhe Qendrore, dhe në bregun perëndimor të Amerikës së Jugut. Ata janë çafkat më tokësore, të afta të jetojnë jashtë burimeve të ujit, por ende i përdorin ato kur janë të disponueshme. Këta zogj kanë këmbë të gjata, por janë shumë më të vegjël se çafkat e tjera.

Tifkat e bagëtive mund të identifikohen gjithashtu nga qëndrimi i tyre, i cili zakonisht është i përkulur edhe kur qëndron në këmbë. Emri i tyre është për shkak të paraqitjes së tyre të zakonshme së bashku me kafshë të mëdha si lopët, buallin, kuajt ose elefantët. Ndërsa kafshët e mëdha kullosin, ato ecin nëpër bar duke shkelmuar insektet dhe bretkosat që presin dhe i rrëmbejnë çafkat.

10. Vinç i vrullshëm

Tre vinça të rrëmbyeshëm që qëndrojnë në një ligatinëdisponohet sezonalisht.

12. Shtizë me qafë të zezë

Një shkop me qafë të zezë që kërkon ushqimsavana të hapura, kullota dhe fusha në Afrikë. Ata shkelin nëpër bar të gjatë, duke nxjerrë jashtë gjahun si brejtësit, hardhucat, gjarpërinjtë, zogjtë dhe insektet e mëdha. Ata mund t'i kapin insektet me sqepin e tyre, por shumica e gjahut të tjerë i kapin me këmbë.Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.