8 причини зошто европската ѕвезда е проблем

8 причини зошто европската ѕвезда е проблем
Stephen Davis
круг.

4. Тие ќе јадат важни прехранбени култури наменети за човечка исхрана

Назад во Европа, европските ѕвезди јадат инсекти штетници кои му се закануваат на земјоделството. Меѓутоа, во Северна Америка, птиците немаат толку остроумни непца.

Заедно со јадењето на инсектите кои претставуваат закана за земјоделските култури, ѕвездените ги јадат самите култури. Тие легнуваат во овошни дрвја, каде што ги јадат плодовите. Тие јадат зеленчук, бобинки и грозје директно од винова лоза.

Во урбаните и станбените области, ѕвездите ги напаѓаат корпите за отпадоци и местата за излет. Тие бараат храна и создаваат неред за санитарните екипи.

5. Тие носат болести кои се пренесуваат на луѓето и животните

Европските ѕвездени исто така претставуваат ризик од болести за луѓето и добитокот. Познато е дека птиците носат различни болести, почнувајќи од говедски сипаници до салмонела. Всушност, над 25 болести се поврзани со овие инвазивни птици.

Ѕвездичките шират болест со отфрлање на полуизедени извори на храна или со нужда каде што е допрена или проголтана од друго животно. Неодамнешните истражувања покажуваат дека присуството на ѕвездите во сточарските фарми всушност може да ги влоши габичните, бактериските и вирусните инфекции!

Исто така види: 12 факти за Scarlet Tanagers (со фотографии)Слика: ArtTowerјадејќи досадни бубачки кои би можеле да ги нервираат добитокот, ѕвездите избираат да ја јадат својата храна. Зимно време, главниот извор на храна за ѕвездените често е добиточната храна.

Фармерите со проблем со ѕвездите може да ги видат птиците како се капат во кофи со вода или како јадат и вршат нужда на храна. Ова го зголемува ризикот од болести за добитокот и ги чини фармерите илјадници долари секоја сезона во трошоците за добиточна храна.

7. Општи санитарни проблеми

Секое животно мора да си ја работи својата работа. Проблемот со европските ѕвездички е што тие воопшто не се дискретни за тоа. Бидејќи птиците се собираат во огромни јата, количеството измет што го оставаат може да претставува вистински проблеми, особено во градовите.

Нивниот измет има голема веројатност да содржи бактерии или вируси кои предизвикуваат болести. Исто така е многу кисел, што значи дека може да ја кородира инфраструктурата како бетон, камен или згради. Тоа се протега дури и на статуите!

Европска Ѕвезда (Слика: jLasWilson

Ако живеете во Соединетите Американски Држави, веројатно сте виделе или слушнале некоја европска ѕвезда. Многу Американци сметаат дека оваа птица е одвратна, гласна и закана за другите птици. Но, кои се причините зошто европската ѕвезда е проблем?

Европските ѕвездени се вид на птици кои не се родени во Северна Америка. Животната средина на овој континент не е прилагодена на нивните навики или потреби за храна. Нема доволно предатори за да ги држат под контрола, исто така.

Исто така види: 12 птици со шарени клунови (информации и слики)

Ова значи дека европските ѕвездени лесно можат да заземат големи области на живеалиште од домородните птици, фармерите што ги уништуваат и да предизвикаат огромен рекет од нивните масивни стада.

Продолжете да читате за да дознаете за причините зошто европската ѕвезда е проблем.

  • Како да се ослободите од ѕвездените на хранилките за птици

8 причини Зошто европската ѕвезда е проблем

Европската ѕвезда е главен проблематичен вид во Северна Америка поради нејзините бучни вокализации, интензивната конкуренција со домашните видови и способноста да шири болести. Овие птици се долговечни - околу 15 години во дивината - и тешко се искоренуваат откако ќе се населат во некоја област. Тие ги оптоваруваат екосистемите и ги туркаат другите птици.

1. Европските ѕвезди можат да се прилагодат на речиси секоја средина

Повеќето луѓе не би ја сметале приспособливоста како недостаток. Но, за европските ѕвездички, нивната приспособливост е една од причините поради кои се приспособиле на животот на северАмериканскиот континент толку добро. Европската ѕвезда е генералист кој добро се прилагодува на урбаните, приградските и руралните области. Тие се сештојади, што значи дека јадат и растителна и животинска храна. Тие се плодни одгледувачи. Милиони европски ѕвезди во Соединетите Држави денес потекнуваат од само 15 парови за размножување во 1890 година.

2. Тие напаѓаат нови области и ги преместуваат другите птици

Повеќето птици не се ни приближно прилагодливи како европските ѕвездени, затоа се познати како птици силеџии. Кога овие нови птици ќе навлезат во некоја област, тие ги бркаат постоечките видови, вклучувајќи ги птиците песни, загрозените видови, па дури и предаторите. Европската ѕвезда може да ја трансформира природната средина од една преполна со многу видови во една преплавена од еден вид.

Со текот на времето, природната средина страда од недостаток на специфични домашни птици кои исполнуваат важни улоги во заедницата . Луѓето исто така имаат потешкотии да привлечат птици певници во нивниот двор бидејќи ѕвездените ги прегазуваат хранителите.

3. Европските ѕвезди се одвратни и гласни

Јата од овие птици речиси никогаш не се наоѓаат сами. Нивната способност да коегзистираат со луѓето доведува до тоа големи стада од нив да се креваат во текот на ноќта во станбени области, паркинзи или покриви на станови.

Шумот од нивните многубројни вокализации, вклучувајќи цврцовки, свирежи и метално кликање, може да биде многу отежнувачки, особено кога се појавува година-заедно со нивните навики за печење.

Мајката ѕвезда е исклучително конкурентна и таа се натпреварува со многу сакани птици, како што се Источните сини птици и виолетовите мартинки, за гнездо. Со текот на времето, конкуренцијата на ѕвездите доведува до намалување на бројот на други птици.

Европските ѕвездени се креваат секаде каде што ќе најдат. Ова се покажува особено проблематично кога ѕвездите избираат да се населат во пошумените области што опкружуваат многу аеродроми. Кога авионите полетуваат, ѕвездите може да бидат вшмукувани во млазните мотори.

Ако авионот е доволно мал, може да предизвика несреќа. Несреќната навика на ѕвездените да се гнездат и да се креваат во ризични области придонесува за нивната проблематична природа.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.