20 неверојатни факти за големите рогови бувови

20 неверојатни факти за големите рогови бувови
Stephen Davis

Содржина

за во однос на предатори. Тие се жестоки и имаат способност да ловат други големи грабливи птици како што се оспреите и дивите соколи. Најголемата закана е за нивните јајца и млади.

Јајцата во гнездото можат да бидат нападнати од врани, гаврани и ракуни. Младите бувови можат да станат плен на којоти, лисици и бобкети или да бидат грабнати од гнездото од орли и големи јастреби. Кога мајката був ќе види потенцијална закана блиску до гнездото, таа ќе ги рашири крилјата и ќе ги издува сите нејзини пердуви за да се прикаже колку што е можно поголема, давајќи му до знаење на натрапникот дека би било голема грешка ако се тепате со неа. !

14. Големите рогови бувови се територијални

Големите рогови бувови се многу територијални. Двојката за размножување може да воспостави територија и да ја задржи во подолг временски период, повеќе од само една сезона на размножување. Бувовите енергично пукаат за да им кажат на другите која област ја презеле и кога да се повлечат.

15. Големите рогови бувови може да се парат доживотно

Иако нема многу податоци, се чини дека големите рогови бувови се парат барем неколку години, а можеби и доживотно. Иако неодамна се покажа дека мажјакот може да се пари со повеќе од една женка во исто време. Записите покажуваат дека тие можат да живеат повеќе од 28 години, но нивниот просечен животен век е околу 13 години.

16. Големите рогови бувови ја започнуваат својата сезона на размножување многу рано

Бебе голем рогови був (Слика: Оддел за енергија на САДнајмрачните бои се јавуваат во северозападниот дел на Тихиот Океан и долж атлантската страна на Канада, додека многу побледи големи рогови бувови се појавуваат на места како што се југозападните пустини или субарктичките прерии. Најбледо обоени големи рогови бувови, кои речиси можат да изгледаат бели, се наоѓаат во субарктичка Канада.

3. Големите рогови бувови не се сите со иста големина

Големината на бувовите исто така може да варира од регион до регион, при што најголемите се наоѓаат во Алјаска, додека најмалите во Долна Калифорнија и на полуостровот Јукатан. Возрасните се во должина од 17-25 инчи со распон на крилјата од 3 – 5 стапки.

4. Големите рогови бувови не мигрираат

Поголемиот дел од големите рогови бувови не мигрираат, тие се жители на нивната локација во текот на целата година.

Слика: usfwsmtnprairiepublicdomainfiles.com)

Тие можеби се едни од најраните птици што се размножуваат во Северна Америка, се додворуваат од октомври до декември и несат јајца околу февруари до април. (Ова може да варира во зависност од локацијата) Се смета дека овој зимски период им дава предност поради долгите ноќни часови. Повеќе време за лов, помалку дневни часови за да се грижите за птиците-грабливци кои го кодошат околу гнездото.

17. Големите рогови бувови не градат свои гнезда

Големиот був со рогови седи на гнездото (Слика: nature80020 (Џим Кенеди)

Големиот роговиден був е еден од најголемите и најпознатите бувови во Северна Америка. Тие се исто така еден од нашите омилени видови, поради што тие се тема на оваа статија. Затоа, продолжете да читате 20 интересни факти за големите рогови бувови.

Може да се најдат во огромен опсег на средини и локации и може малку да ја променат нивната боја и големина во зависност од тоа каде се наоѓаат. Без разлика каде се наоѓаат, луѓето ги препознаваат нивните огромни жолти очи и „рогови“ кои се издигнуваат од нивното лице. Тие се нарекуваат и „тигарски був“ поради нивната решетка и жестокиот лов, како и „був був“ поради нивните карактеристични повици.

Ајде да ископаме уште некои факти за Големиот роговиден був..

20 интересни факти за големите рогови бувови

1. Големите рогови бувови се наоѓаат низ источната хемисфера

Може да се најдат во текот на целата година низ цела Северна Америка, како и во големи делови од централна и јужна Америка. Големите рогови бувови имаат неверојатна способност да се прилагодат на толку многу различни средини од пустини до предградија до замрзнати северни шуми. Тие имаат најширок опсег на дистрибуција од кој било американски був.

2. Големите рогови бувови не се сите со иста боја

Бледо обоена женка Големиот рогови був (Слика: lintowптиците (омилени се габи и други водни птици како патки). Тие, исто така, поретко ќе јадат инсекти, рептили и водоземци.

6. Големите рогови бувови немаат рогови

Една од карактеристичните карактеристики на овие бувови се „роговите“ кои се лепат од двете страни на главата. Ова се само прамени пердуви наречени плумиорни. Многу луѓе би можеле да ги помешаат со уши, но ушите на бувовите се наоѓаат на двете страни од главата под нивните пердуви. Не е познато за каква цел служат овие „рогови“, но се верува дека тие можат да делуваат како визуелни знаци на другите бувови. Тие можат да ги натераат да стојат право нагоре, или да ги израмнат на главата.

7. Големите рогови бувови се ловци на костур

Поголемиот дел од својот лов го прават ноќе, но можат да ловат и преку ден. Тие сакаат да се сместат на високи дрвја и да гледаат отворени области како ливади, мочуришта и шумски рабови. Кога храната е изобилна, тие можат да складираат неколку зајаци или гофери во гнездо одеднаш.

8. Големите рогови бувови имаат многу големи очи

Слика: pxfuel.com

Дури и за був, големите рогови бувови имаат големи очи. Пропорционално (во однос на големината на очите до големината на главата), тие се едни од најголемите очи од сите копнени 'рбетници.

Во нивната глава, очите на големите рогови на бувовите имаат облик на цилиндри. Ова им овозможува да дејствуваат како леќа за зумирање и им дава понатамошно гледање од далечина од тркалезното око. Нивната боја визија не е какодобри како и другите птици, но имаат одличен ноќен вид.

Можете да уживате и во оваа статија: 20 факти за бувовите во штала

9. Големите рогови бувови имаат жолти очи

Големите рогови бувови имаат прекрасни светло жолти очи. Бебињата големи рогови бувови може да имаат сиви или жолтеникави костенливи очи во првите 2-3 недели по испилувањето, кои се претвораат во целосно светло жолти до 30-от ден.

10. Големите рогови бувови можат навистина да ја ротираат главата

Тие имаат широко, двогледно видно поле, но не можат да ги движат очите за да погледнат на страна. Ако сакаат да гледаат на страна, мора да ја движат целата глава. Големите рогови бувови можат да ја ротираат главата за 270 степени.

Исто така види: Зошто птиците губат пердуви на главата?

11. Големите рогови бувови се познати по нивните бувови

Во филмовите и телевизијата, бувовите кои се користат во ноќните секвенци често се оние на големите рогови бувови.

Иако женките имаат поголема големина на телото, мажјакот има поголема гласовна кутија. Ова им овозможува на неговите гаќи да бидат подлабоки во теренот. Може да слушнете како пар се јавува заедно, „дует“. Повикот со помал тон ќе биде машки, додека малку повисок тон е женскиот. Тие исто така можат да испуштаат широк спектар на звуци од „лаење“ до „чкрипење“.

12. Големите рогови бувови не пијат

Големите рогови бувови речиси никогаш не пијат вода. Тие ја добиваат целата вода што му е потребна на телото од храната што ја јадат.

Исто така види: Која боја на храна за птици привлекува најмногу птици?

13. Големите рогови бувови немаат многу предатори

Возрасните бувови немаат многу за грижа„пелети“

Овие бувови немаат способност да складираат храна во културата и да ја сварат подоцна. Нивната жица им овозможува да ги разградат и апсорбираат протеините, мастите и течностите што им се потребни, додека го оставаат потешко сварливиот материјал. Остатоците (коски, пердуви, крзно) се компресирани во сува топка што бувот може да го регургитира. Научниците често ги користат овие пелети за да каталогизираат што јаделе бувовите бидејќи можат да го идентификуваат пленот врз основа на скелетните остатоци.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.