18 интересни факти за Eastern Towhees

18 интересни факти за Eastern Towhees
Stephen Davis

Содржина

Eastern Towhee's спаѓа во категоријата на птици кои почесто се гледаат отколку што се слушаат. Нивните повици и песна им се познати на многумина, но шлеперот сака да остане скриен во грмушките и може да биде тешко да се забележи. Ако ги имате соодветните услови во вашиот двор, тие може да дојдат да го посетат, па дури и да се гнездат. Ајде да дознаеме повеќе за овие таинствени, но прекрасни птици со 18 интересни факти за источните шлепери.

18 интересни факти за Eastern Towhees

1. Источните врапчиња се членови на фамилијата на врапчиња.

Иако можеби не изгледаат како типичните „мали кафеави птици“ кои сочинуваат голем дел од видовите врапчиња, источните врапчиња се сметаат за големо врапче. Тие се значително подолги и потешки дури и од врапчето со добра големина.

2. Мажјаците и женките го делат истиот модел, но се различно обоени.

И машките и женските источни жици имаат бели гради и топли руфни (портокалови) страни, со темна глава, грб и опашка. Кај мажјаците темната боја е црна, а кај женките кафеава.

3. Нивните очи не се секогаш со иста боја

Во повеќето случаи, Eastern Towhees имаат темни очи. Тие понекогаш може да се појават како длабоко црвено, особено видливи кај мажјаците. Меѓутоа, во делови од далечните југоисточни САД, како што е Флорида, преку Алабама до Северна Каролина, се среќава сорта со бели очи.

4. Тие често се препознаваат по нивната песна и повици.

Вонекои делови од земјата ги нарекуваат „џвакачки“ птици, по нивниот заеднички дводелен повик (звучи како џвакање). Нивната класична песна е опишана како „пиј си-чај“ со „пијалок“ да биде остра и гласна, а „чајот“ е трил.

5. Нивното име доаѓа од нивниот повик

Натуралистот Марк Кејтсби за прв пат ја именувал птицата во 1731 година, мислејќи дека нејзиниот заеднички повик звучел како да кажува „влека-хи“.

Исто така види: Уникатни идеи за подароци за набљудувачи на птици во дворот

6. Како се нарекува група на жици за влечење?

Група жици за влечење (иако вообичаено не се среќаваат во група) е „чајник“ или „заплетка“ од жици за влечење.

7. Eastern Towhees се мигранти на кратки растојанија

Иако не патуваат на долги растојанија, тие имаат различни зимски и летен опсег. Тие можат да се најдат во текот на целата година на југоисток, на север до долниот дел на Охајо и на запад до границата со Тексас. За областите на Нова Англија и Големите езера, тие се само птица пролет/лето. Делови од источен Тексас, Оклахома и Канзас ќе ги видат само во текот на зимата.

8. Некогаш се нарекувале Руфусно влечење

Западниот пандан на источниот таухи е дамчестиот таухи. Долго време овие птици беа згрутчени заедно и само наречени Руфусно-страни Towhee. Но, како што птиците стануваат се пошироко проучувани, разликите во перјата, повиците и генетиката овозможуваат да се поделат во потесни групи. Кон крајот на 1990-тите беше одлучено дека источниот и западниот влечентреба да се подели.

9. Источните Towhees се прилично осамени

Можеби се потолерантни еден кон друг за време на сезоната на неразмножување, но во пролет и лето мажјаците не се поднесуваат многу еден со друг! Тие ќе користат прикази за закана, како што се опашки, трепкање на опашката и раширени крилја за да ги предупредат другите мажјаци.

10. Источните Towhees обично се гнездат на или блиску до земјата.

Гнездата на земјата се потопени во ѓубрето од лисјата, со лисја што го опкружуваат гнездото до работ. Тие, исто така, ќе се гнездат во грмушки и заплеткани шипки до околу 4 метри над земјата. Женката ќе го направи сето градење гнездо.

11. Eastern Towhees може да има до три потомци годишно.

Типично има 1-3 потомци годишно, секое потомство ќе се состои од 2-6 јајца. Најчесто тоа се 2 потомци со 3-4 јајца. Внатрешноста на чашката за гнездо се омекнува со ситна трева, перни растенија или животински влакна.

12. Нивниот период на гнездење е релативно брз

Тие ги инкубираат јајцата 12-13 дена пред да се изведат. По шрафирањето, гнездата остануваат во гнездото само 10-12 дена. Двајцата родители во овој период се грижат за младите.

13. Летните источни жици за влечење сè уште добиваат помош од мама и тато

Ако наидете на младо гнездење на земја, оставете го на мира. Родителите најверојатно се во близина. Откако ќе се отселат, младите шлепери ќе скокаат на земја следејќи ги своите родители во потрага по храна. Мама и тато ќеуште неколку дена вака ги хранат своите бебиња. Ова ги учи младите како сами да најдат храна.

Исто така види: Видови врапчиња (17 примери)Мама Истерн Тови го храни своето гладно новороденче. Кредит на сликата: birdfeederhub.com

14. Источните жици имаат разновидна исхрана

Вистински барател на храна, жиците имаат добро заоблена исхрана со семиња (вклучувајќи треви и плевел), овошје (бобинки) и инсекти како што се пајаците и стоногалките.

15. Најголем дел од храната ја наоѓаат на земја

Тухиите се мајстори за гребење низ лисјата за да најдат семиња и инсекти. Често може да се видат како прават скокање наназад, користејќи ги стапалата за да туркаат лисја зад нив и да го откријат она што е под нив. Кога не се на земја, тие ќе лазат низ грмушките.

16. Популацијата на Eastern Towhee е намалена

Бројот на источните жици се намали за речиси половина помеѓу 1966 и 2015 година, но нивната популација сè уште е доволно висока за да не се смета за птица што предизвикува загриженост. Овој пад е поекстремен во североисточните држави, каде населението на југ остана постабилно. Земјоделството и изградбата на станови намалија голем дел од нивното историско живеалиште со грмушки, а употребата на пестициди го намалува нивниот извор на храна.

17. Дали Eastern Towhees ќе ги посетува фидерите?

Да, понекогаш. Тие нема да летаат до висечките колибри и седалото. Но, ако тие се присутни во вашиот двор, тие може да дојдат во областа директно под вашиот фидер за да бератнагоре паднати семиња од земјата. Сакаат мило, просо, овес и испукана пченка. Поголема е веројатноста да ги видите ако вашите колибри се блиску до грмушки раб.

18. Како можам да привлечам жлебови во мојот двор?

Како што рековме, жлебовите сакаат да копаат наоколу во лисјата и вегетацијата. Значи, ќе мора да имате некои необработени површини од вашиот двор за да го привлечете нивното внимание. Закрпи од шуми, неуредена четка и обраснати грмушки, особено долж границите на вашиот двор, ќе ви помогнат.

Заклучок

Eastern Towhees имаат многу убава и препознатлива боја. Сепак, нивната темна задна и портокаловата страна толку добро се вклопуваат со шумското дно, што понекогаш ги забележувате само слушајќи ги како шушкаат низ лисјата. Овие големи и убави врапчиња се вистинско уживање за средба. Вградувањето на неуредени рабови и почва без трева може да помогне да ги привлечете во вашиот двор.
Stephen Davis
Stephen Davis
Стивен Дејвис е страствен набљудувач на птици и ентузијаст на природата. Тој го проучува однесувањето и живеалиштето на птиците повеќе од дваесет години и има особен интерес за птици во двор. Стивен верува дека хранењето и набљудувањето на дивите птици не е само пријатно хоби, туку и важен начин да се поврзете со природата и да придонесете во напорите за зачувување. Своето знаење и искуство го споделува преку неговиот блог, Bird Feeding and Birding Tips, каде нуди практични совети за привлекување птици во вашиот двор, идентификување на различни видови и создавање средина погодна за дивиот свет. Кога Стивен не гледа птици, тој ужива во пешачење и кампување во оддалечените дивини.