18 Fakte interesante rreth Towhees Lindore

18 Fakte interesante rreth Towhees Lindore
Stephen Davis

Eastern Towhee bie në kategorinë e zogjve që shihen më shpesh sesa dëgjohen. Thirrjet dhe kënga e tyre janë të njohura për shumë njerëz, megjithatë towhee i pëlqen të qëndrojë i fshehur në drithërat dhe mund të jetë i vështirë për t'u dalluar. Nëse keni kushtet e duhura në oborrin tuaj, ata mund të vijnë për të vizituar apo edhe fole. Le të mësojmë më shumë rreth këtyre zogjve të fshehtë, por të bukur me 18 fakte interesante rreth grimcave lindore.

18 Fakte Interesante rreth Eastern Towhees

1. Lindore Towhees janë anëtarë të familjes së harabela.

Ndërsa ata mund të mos duken si "zogjtë e vegjël kafe" tipikë që përbëjnë pjesën më të madhe të specieve të harabela, Eastern Towhees konsiderohen si një harabel i madh. Ata janë dukshëm më të gjatë dhe më të rëndë se edhe harabeli i këngës me përmasa të mira.

2. Meshkujt dhe femrat ndajnë të njëjtin model, por janë me ngjyra të ndryshme.

Të dy grilat lindore mashkullore dhe femërore kanë gjoks të bardhë dhe anët e ngrohta rufoze (portokalli), me kokë, shpinë dhe bisht të errët. Tek meshkujt ngjyra e errët është e zezë, dhe tek femrat është kafe.

3. Sytë e tyre nuk kanë gjithmonë të njëjtën ngjyrë

Në shumicën e rasteve, Eastern Towhees kanë sy të errët. Ndonjëherë ato mund të shfaqen si një ngjyrë e kuqe e thellë, veçanërisht e dukshme tek meshkujt. Megjithatë, në pjesët e largëta juglindore të SHBA-së, si Florida, deri në Alabama në Karolinën e Veriut, gjendet një varietet me sy të bardhë.

4. Ata shpesh identifikohen nga kënga dhe thirrjet e tyre.

Nëdisa pjesë të vendit quhen zogj "përtypës", sipas thirrjes së tyre të përbashkët dypjesëshe (tingëllon si përtypje). Kënga e tyre klasike përshkruhet si "pije-çaji" ku "pija" është e mprehtë dhe me zë të lartë dhe "çaji" është një trill.

5. Emri i tyre vjen nga thirrja e tyre

Naturalisti Mark Catesby e emëroi për herë të parë zogun në vitin 1731, duke menduar se thirrja e tij e zakonshme dukej sikur thoshte "tërheqje-hee".

Shiko gjithashtu: Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)

6. Si quhet një grup grimcash rimorkimi?

Një grup grimcash (edhe pse zakonisht nuk gjenden në një grup), është një "ibrik çaji" ose "një ngatërresë" grimcash.

7. Eastern Towhees janë migrantë në distanca të shkurtra

Ndërsa ata nuk udhëtojnë në një distancë të gjatë, ata kanë varg të dallueshëm dimëror dhe verë. Ato mund të gjenden gjatë gjithë vitit në juglindje, deri në veri deri në Ohio të poshtme dhe deri në perëndim deri në kufirin e Teksasit. Për zonat e New England dhe Great Lakes, ata janë vetëm një zog pranverë/verë. Pjesë të Teksasit lindor, Oklahoma dhe Kansas do t'i shohin ato vetëm gjatë dimrit.

8. Dikur quheshin Towhee me anë të Rufous

Holegja perëndimore e Towhee Lindore është Towhee me njolla. Për një kohë të gjatë këta zogj ishin grumbulluar së bashku dhe thjesht quheshin Towhee me anë të Rufous. Por ndërsa zogjtë po studiohen më gjerësisht, dallimet në pendë, thirrje dhe gjenetikë bëjnë të mundur ndarjen e tyre në grupe më të ngushta. U vendos në fund të viteve 1990 që rimorkimi lindor dhe perëndimorduhet të ndahet.

9. Lindoret Towhees janë goxha të vetmuar

Ata mund të jenë më tolerantë ndaj njëri-tjetrit gjatë sezonit jo të shumimit, por në pranverë dhe verë meshkujt nuk e tolerojnë shumë njëri-tjetrin! Ata do të përdorin ekrane kërcënuese si bishtat e hapur, lëvizjen e bishtit dhe krahët e hapur për të paralajmëruar meshkujt e tjerë.

10. Lindore Towhees zakonisht fole në ose afër tokës.

Foletë tokësore janë të zhytur në mbeturinat e gjetheve, me gjethe që rrethojnë folenë deri në buzë. Ata gjithashtu do të folezojnë në shkurre dhe drithëra të ngatërruar deri në rreth 4 metra mbi tokë. Femra do të bëjë të gjithë ndërtimin e folesë.

11. Eastern Towhees mund të ketë deri në tre pjellë në vit.

Në mënyrë tipike duke pasur 1-3 pjellë në vit, çdo pjellë do të përbëhet nga 2-6 vezë. Më së shpeshti janë 2 pjellë me 3-4 vezë. Pjesa e brendshme e kupës së folesë zbutet me bar të imët, bimë me push ose qime kafshësh.

12. Periudha e folezimit të tyre është relativisht e shpejtë

Ata inkubojnë vezët për 12-13 ditë përpara se të çelin. Pas çeljes, folezat qëndrojnë brenda folesë për vetëm 10-12 ditë. Të dy prindërit kujdesen për të rinjtë gjatë kësaj periudhe.

13. Rimorka lindore me fletë lindore ende marrin ndihmë nga mamaja dhe babi

Nëse hasni në një fole me fletë në tokë, lëreni të qetë. Prindërit ka të ngjarë të jenë afër. Pasi të fluturojnë, rimorkat e reja do të kërcejnë në tokë duke ndjekur prindërit e tyre në kërkim të ushqimit. Mami dhe babi doende i ushqejnë foshnjat e tyre kështu për disa ditë. Kjo i mëson të rinjtë se si të gjejnë ushqimin e tyre.

Shiko gjithashtu: 8 zogj të ngjashëm me kardinalët e veriutMami Eastern Towhee ushqen foshnjën e saj të uritur. Kredia e imazhit: birdfeederhub.com

14. Eastern Towhees kanë një dietë të larmishme

Një foragjerë e vërtetë, ajo ka një dietë të rrumbullakosur mirë me fara (përfshirë barërat dhe barërat e këqija), frutat (manaferrat) dhe insektet si merimangat dhe centipedat.

15. Ata e gjejnë pjesën më të madhe të ushqimit të tyre në tokë

Towhees janë mjeshtër të gërvishtjeve nëpër gjethe për të gjetur fara dhe insekte. Ata shpesh mund të shihen duke bërë një kërcim prapa, duke përdorur këmbët e tyre për të shtyrë gjethet pas tyre dhe për të zbuluar atë që është poshtë. Kur nuk janë në tokë, ata do të zvarriten nëpër shkurre.

16. Popullsia Lindore Towhee ka rënë

Numri i Towhee Lindore ka rënë me gati gjysmën midis 1966 dhe 2015, megjithatë popullsia e tyre është ende mjaft e lartë sa të mos konsiderohet si një zog "shqetësues". Kjo rënie ka qenë më ekstreme në shtetet verilindore, ku popullsia në jug ka mbetur më e qëndrueshme. Bujqësia dhe ndërtimi i banesave kanë reduktuar një pjesë të madhe të habitatit të tyre historik të shkurreve dhe përdorimi i pesticideve redukton burimin e tyre ushqimor.

17. A do t'i vizitojë Eastern Towhees ushqyesit?

Po, ndonjëherë. Ata nuk do të fluturojnë deri te ushqyesit e varur dhe ulëse. Por nëse ato janë të pranishme në oborrin tuaj, ata mund të vijnë në zonën direkt nën ushqyesin tuaj për të zgjedhurlart farat e rëna nga toka. Ata pëlqejnë milo, meli, tërshëra dhe misri i plasaritur. Ju keni më shumë gjasa t'i shihni ato nëse ushqyesit tuaj janë afër një skaji me shkurre.

18. Si mund t'i tërheq rrëshqanorët në oborrin tim?

Siç kemi thënë, rrëshqanorët duan të gërmojnë nëpër gjethe dhe bimësi. Kështu që ju duhet të keni disa zona të parregulluara të oborrit tuaj për të tërhequr vëmendjen e tyre. Njollat ​​e pyjeve, furçat e parregullta dhe shkurret e mbipopulluara, veçanërisht përgjatë kufijve të oborrit tuaj, do t'ju ndihmojnë.

Përfundim

Eastern Towhees kanë ngjyrosje shumë të bukur dhe të dallueshme. Megjithatë, anët e tyre të errëta të pasme dhe portokalli përzihen aq mirë me dyshemenë e pyllit, saqë ndonjëherë i dalloni vetëm duke i dëgjuar se si shushurijnë nëpër gjethe. Këta harabela të mëdhenj dhe të bukur janë një kënaqësi e vërtetë për t'u takuar. Përfshirja e kufijve të çrregullt dhe mbulesës së tokës pa bar mund të ndihmojë për t'i tërhequr ato në oborrin tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.