Simbolizmi i sorrës (kuptimet dhe interpretimet)

Simbolizmi i sorrës (kuptimet dhe interpretimet)
Stephen Davis
Thuhet se kafshët e tyre të fuqishme i vlerësojnë marrëdhëniet më shumë se të tjerët.

Nëse e gjeni veten duke u përballur vetëm me shumë çështje, mbani mend se ndihma nga të tjerët mund të sjellë ide të reja dhe perspektiva të reja. Pavarësisht nëse është të trajtoni diçka si familje ose një përpjekje në grup në një projekt pune, përdorni aftësitë tuaja për të qenë një lojtar i mirë i ekipit dhe për të shfrytëzuar fuqinë e bashkëpunimit.

Shiko gjithashtu: Pse zogjtë humbasin pendët në kokë?Korbi i peshkut

Simbolizmi i sorrës dhe besimi në fuqitë magjike dhe shpirtërore të këtij zogu shfaqen në disa kultura. Ka shumë lloje sorrash në botë dhe ato mund të gjenden pothuajse në çdo vend. Shumica e sorrave janë të gjithë të zinj, me disa përjashtime. Sorrat njihen për inteligjencën dhe aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve. Ata janë shfaqur shumë në mitologjinë e kulturave të ndryshme.

Çfarë simbolizon sorra?

Sorbi ka qenë gjithmonë një zog që dallohej nga të tjerët për shkak të madhësisë së tij më të madhe, "zërit" të thellë dhe puplave të zeza të dallueshme. Shumë kultura kanë besime të ndryshme për këtë zog unik. Bazuar në sjelljet, veprimet e tij dhe mënyrën se si ajo lëviz në jetë, ne mund të shikojmë cilësitë e një sorre dhe t'i zbatojmë mësimet e tyre në jetën tonë.

 • Përshtatshmëria
 • Transformimi
 • Punë ekipore
 • Magjia dhe misteri
 • Zgjuarësia

Zgjuarja

Korbat i përkasin familjes së zogjve Corvid, të njohur për inteligjencën dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve. Hulumtimet kanë treguar se ata kanë aftësinë të kuptojnë se si të përdorin mjete, të tilla si shkopinj ose gurë, për të marrë ushqim. Ata gjithashtu kanë treguar se jo vetëm që mbajnë mend fytyrat individuale të njeriut për periudha të gjata kohore, por gjithashtu mbajnë mend nëse e shohin atë njeri si "mik" ose "armik". Ata gjithashtu mund t'u mësojnë sorrave të tjera këtë informacion.

Korbi mund të na kujtojë të përdorim inteligjencën tonë kur përballemi me problemet e jetës.

Korbat u panë gjithashtu nga disa fise si ndërruesit e formës me aftësinë për të qenë në të njëjtën kohë në botën fizike dhe shpirtërore. Ata ishin të lidhur me Krijuesin dhe mbajtësit e mençurisë dhe ligjeve universale. Për shkak të kësaj besohej se ata kishin fuqi shëruese, e cila u quajt "ilaç i sorrës" që mund të thirrej duke thirrur shpirtin e sorrës.

Korbat në mitologjinë greke dhe romake

Grekët e lidhën sorrën me Apollonin, perëndinë e diellit dhe dritës. Historia thotë se Apollo është i dashuruar me një princeshë të quajtur Coronis dhe ai dërgon lajmëtarin e tij hyjnor, një sorrë të bardhë, për ta ruajtur atë. Coronis përfundon duke rënë në dashuri me një të vdekshëm, princin Ischys, dhe tradhton Apollonin. Sorra e Apollonit e sheh këtë dhe ia sjell lajmin Apollonit për atë që ajo ka bërë. Apolloni është i tërbuar dhe është aq i zemëruar sa sorra e tij nuk ia kapi sytë Iskis, saqë ai e mallkon dhe flakët e tij diellore e bëjnë sorrën të zezë.

Grekët dhe romakët shpesh besonin se të shihje një sorrë ishte fat dhe një ogur i keq, zakonisht i lidhur me vdekjen. Edhe pse romakët gjithashtu e konsideronin sorrën të kishte aftësi të syrit të tretë dhe të ishte në gjendje të shihte të ardhmen. Ata do të studionin sjelljen e sorrave si një formë hamendjeje e quajtur Augury.

Në një moment, perëndeshë Athena gjithashtu kishte një interes për këta zogj, derisa vendosi që ata ishin shumë dinakë për pëlqimin e saj. Pra, ajo zgjodhi të kishte njëbufi si një shoqërues më i përshtatshëm.

Korbat në mitologjinë kelt

Keltët e lashtë besonin në një perëndeshë që ndryshonte formën e quajtur Morrigan. Ajo ishte perëndeshë e luftës, e fatit dhe e vdekjes, kryesonte lumenj dhe liqene me ujë të ëmbël dhe ishte mbrojtësja e natës, profecisë dhe magjisë. Gjatë luftës, ajo do të rri pezull mbi fushën e betejës në formën e një korbi ose sorrë, duke parashikuar ose ndikuar se cila anë do të ishte fitimtare ose e dënuar.

Korbat në mitologjinë norvegjeze

Në mitologjinë norvegjeze Odin, babai i të gjithëve, kishte dy shoqërues korbi/ sorra të quajtur Munnin ("Kujtesa") dhe Hugi ("Mendim"). Ata punuan si spiunë të Odinsit, duke e mbajtur atë të informuar për lajmet dhe ngjarjet në tokë dhe në të gjitha sferat. Sorrat u ulën mbi supet e tij dhe çdo mëngjes ngriheshin për të fluturuar nëpër botë duke mbledhur njohuritë dhe mençurinë e ditës, pastaj ktheheshin dhe natën për të pëshpëritur atë që kishin mbledhur në veshët e tij. Kjo e rriti reputacionin e tij si babai "i gjithëdijshëm".

Korbat në mitologjinë kineze

Thurja e vajzës në urën e sorrës

Disa kinezë e lidhën sorrën me diellin dhe zjarrin. Një histori thotë se toka kishte 10 diej të mishëruar nga 10 sorra. Një ditë lindën të 10 diejt në të njëjtën kohë, fuqia e tyre e kombinuar aq e nxehtë sa po përvëlonte tokën. Për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm, perënditë dërguan shigjetarin e tyre, Houyi, për të rrëzuar të gjitha sorrat përveç njërit. Prandaj sot kemi vetëm një diell.

Ekziston edhe një përrallë kineze që thotë se në ditët kur nuk shihni sorra në qiell, kjo është për shkak se të gjitha sorrat në botë janë mbledhur për të formuar një urë magjike që i lejon Vashës të kalojë Lumi Silver.

Korbi në budizmin tibetian

Në përgjithësi, tibetianët e shohin korbin/korbin si një simbol të suksesit të ardhshëm dhe mbrojtës të mençurisë. Është një histori e një murgu budist tibetian të shekullit të 15-të, Ngawang Drakpa, i cili po udhëtonte me shpresën për të ndërtuar manastire të reja. Ai ndjeu se rajoni i Gyalrong në Tibetin lindor ishte i veçantë, por nuk e dinte vendndodhjen e saktë që donte të përdorte për manastirin.

Shiko gjithashtu: Çfarë hanë kolibrat e vegjël?

Gjatë një prej shëtitjeve të tij të zbulimit, një sorrë fluturoi drejt tij, i kapi shallin , dhe e çoi te dega e një dëllinjë. Murgu e mori këtë si shenjë se kjo pemë ishte një vend i favorshëm për ndërtimin e manastirit. Manastiri Dhe-Tsang u ndërtua në këtë vend dhe për shkak se pema u zgjodh nga sorra dhe u pa si një emanacion i mbrojtësit Mahakala, degët e pemës u shkurtuan dhe salla e lutjeve u ndërtua rreth saj, në vend që ta prisnin.

Korbi në mitologjinë hindu

Praktika e disa hinduve Shradh , një periudhë kohore ku nderimi dhe respekti u bëhet paraardhësve nëpërmjet ofrimit të ushqimit dhe lutjeve. Si pjesë e Shradh , ushqim mund t'u ofrohet korbave dhe sorrave, me besimin se zogjtë më pas do të sjellinushqim për të parët e tyre që kanë kaluar.

Simbolizmi i tatuazhit të sorrës

Korbi ka kaq shumë kuptime nëpër kultura që e kalojnë gamën nga negative në pozitive. Pra, një tatuazh sorrë mund të ketë me të vërtetë çdo kuptim që ju rezonon. Disa nga kuptimet më të zakonshme të tatuazheve të sorrave janë:

 • Shumë njerëz të interesuar për kulturën norvegjeze mund të zgjedhin të bëjnë një tatuazh të dy sorrave të Odinit, duke simbolizuar mbledhjen e së vërtetës dhe njohurive.
 • Dituria, inteligjenca, zgjuarsia dhe shkathtësia
 • Profecia, syri i tretë, sekretet zhbllokuese, zbulimi shpirtëror
 • Transformimi i mendjes dhe shpirtit
 • Oguret dhe paralajmërues, të së mirës ose të së keqes
 • Vdekja, si fizike ashtu edhe shpirtërore
 • Të kesh një këmbë në botën fizike dhe një këmbë në botën shpirtërore
 • Parashikues dhe mbrojtës në betejë
 • Jeta e përtejme
 • Vullneti dhe qëndrueshmëria e fortë

A janë sorrat me fat?

Edhe pse sorrat janë shoqëruar kryesisht me fat të keq, është është e rëndësishme që ju të dini se ato mund të jenë një shenjë e gjërave të mira që ju vijnë. Gjithmonë varet nga ajo që ju prezantohet kur hasni në një sorrë.

Të shihni sorra në jetën tuaj mund të nënkuptojë gjëra të ndryshme në varësi të mënyrës se si dëshironi t'i interpretoni shenjat dhe kuptimet. Por, ka raste kur shumica e kulturave besojnë se sorrat ju sjellin fat.

Përfundim

Në përmbledhje, simbolika e sorrës nuk është aq e ndërlikuar sa mund tëmendoj. Në pjesën më të madhe, sorrat përfaqësojnë një mori ndryshimesh pozitive dhe domethënëse në jetën tuaj. Kjo varet kryesisht nga vendi ku jeni dhe lloji i udhëkryqit me të cilin po përballeni.

Megjithëse konsensusi i përgjithshëm është se këta zogj ju sjellin fat të keq sepse janë një ogur vdekjeje. Megjithatë, gjatë historisë, ka pasur raste kur sorrat janë përdorur si katalizatorë për ndryshime pozitive shpirtërore.

Nëse i trajtoni gjërat shumë emocionalisht, mund të jeni të verbër ndaj përgjigjes. Mos harroni të tërhiqeni dhe t'i shikoni gjërat në mënyrë logjike dhe përdorni burimet që keni në dorë në mënyrë krijuese. Nëse ndiheni të bllokuar kur përballeni me një sfidë, kthehuni prapa dhe përpiquni ta shihni atë nga një këndvështrim tjetër.

Magjia dhe Misteri

Në folklor, sorrat shpesh janë lidhur me magjinë, okultizmin dhe janë përdorur në magji të ndryshme. Në varësi të kulturës, ka besime që tregojnë se sorrat kanë largpamësi të fuqishme. Sipas miteve, këta zogj mund të shohin të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen tuaj. Dhe, nëse kjo kafshë është ajo që ju e konsideroni kafshën tuaj shpirtërore, atëherë ka të ngjarë të keni aftësi intuitive kur bëhet fjalë për situata të caktuara.

Përshtatshmëria

Korbat njihen për aftësinë e tyre të fortë për t'u përshtatur në çdo situatë. Ata hanë një shumëllojshmëri të gjerë të gjërave dhe mund të jetojnë në mjaft habitate të ndryshme. Sorrat madje janë përshtatur me mjediset urbane dhe janë më pak të këputur se shumë zogj të tjerë në afërsi të njerëzve.

Ata kanë zotëruar artin e manovrimit të ndërveprimeve njerëzore. Sipas besimeve shpirtërore, nëse kryqëzoheni me këtë zog, atëherë ju jeni dikush që ka aftësinë për të manovruar me lehtësi nëpër rrethana të ndryshme në jetë.

Nëse jeni në panik për një ndryshim të papritur në jetën tuaj, mos u mërzit. Mos harroni se ju zotëroni aftësinë për t'u përshtatur thellë brenda vetes. Qëndroni të hapur përsituata të reja dhe mos lejoni që drama e papritur t'ju bëjë të harroni se mund ta përballoni veten në çdo situatë. Gjithçka ndryshon dhe ne duhet të shkojmë me rrjedhën në vend që të përpiqemi ta kundërshtojmë atë.

Transformimi

Që nga kohra të lashta, sorrat njihen si zogj që i gjeni kur lihet një trup i pajetë në natyrë. Kjo do të thotë se këta zogj zakonisht gjenden aty ku kafshët kanë ngordhur. Si rezultat, sorrat zakonisht lidhen me vdekjen.

Megjithatë, vdekja nuk është fundi, por mundësia për një fillim të ri. Shumë kultura e shohin vdekjen si një cikël të jetës që është i nevojshëm për të ruajtur ekuilibrin. Ata nuk e shohin vdekjen si një fund, por një fazë transformuese që përfaqëson diçka të re.

Në këtë mënyrë, sorrat mund të simbolizojnë ndryshimin që mund t'i përdorni për të përmbysur pjesët e jetës tuaj që mendoni se duhen rregulluar. Ndoshta diçka që është ndenjur ka nevojë për një rilindje.

Punë ekipore

A keni vënë re ndonjëherë se gjeni sorra të mbledhura në grupe në vend që të udhëtoni vetëm ose në çifte? Në përgjithësi, sorrat konsiderohen si zogj shoqërorë, sepse ata duan një mbledhje të madhe. Këta zogj kanë aftësi të jashtëzakonshme bashkëpunimi.

Kur mblidhen në grupe të mëdha, ata mund të komunikojnë duke përdorur më shumë se 200 thirrje unike. Ata e bëjnë këtë për të siguruar që ata të paralajmërojnë njëri-tjetrin për çdo rrezik të mundshëm, burime të mundshme ushqimore dhe informacione të tjera të dobishme. Njerëzit që kanë sorrat sipërqafoni atë dhe gjërat pozitive që mund të sjellë një kapitull i ri.

Një sorrë fluturuese: sorrat që fluturojnë sipër jush mund të simbolizojnë një pamje "më të lartë" ose më hyjnore që nevojitet në një situatë. Ju mund të keni nevojë të shikoni një çështje aktuale me një perspektivë më të zgjeruar.

Një sorrë mbi supin tuaj: ju mund të mbani një barrë. Shqyrtoni se çfarë mund t'ju rëndojë në jetë, veçanërisht në lidhje me gjërat që ju pengojnë, vetë-sabotazhi ose marrëdhëniet toksike. Mund të ketë diçka që duhet ta lini dhe të kaloni përpara.

Të ndjekësh një sorrë: kjo mund të nënkuptojë një ndjenjë më të thellë të humbjes ose ndjenjës së humbjes së kontrollit. A ka diçka në jetën tuaj që ndiheni sikur po e ndiqni, por vazhdoni t'ju shmangeni?

Vetë në hije

Korrbët shpesh simbolizojnë "veten tonë në hije", e cila është pjesa e jona që e varrosim thellë, e cila tenton të mbajë ndjenjat e frikës, turpit, fajit dhe traumës. Këto ndjenja shpesh mund të ndikojnë në sjelljet tona, dhe nga ana tjetër në jetën tonë, pa qenë vërtet të vetëdijshëm. Nëse ëndërroni një sorrë, mund të keni një ndjenjë se ka një emocion brenda jush që e keni varrosur. Meditimi dhe vetë-reflektimi mund të jenë për të ndihmuar në shfaqjen e disa prej këtyre ndjenjave më të thella, në mënyrë që të filloni t'i përpunoni ato dhe të ndikoni në ndryshime pozitive në jetën tuaj.

Transformimi

Rilindja dhe transformimi janë simbole të zakonshme të sorrës. Ëndrrat e sorrës mund të tregojnë për brendësinë tuajndjenja se diçka duhet të ndryshojë. Mund të ketë një zë brenda jush që ju thotë se diçka e madhe duhet të ndryshojë, por ju e keni mbajtur veten nga frika ose mungesa e besimit. Sorra mund t'ju thotë se është koha për të dalë nga kjo errësirë ​​që ju mban prapa dhe për të vënë në lëvizje ndryshimin. Procesi i ndryshimit nuk është kurrë i lehtë, por ju keni forcën për t'ia dalë mbanë në luftën për të korrur shpërblime.

Për sa i përket ëndrrave të sorrave, është thelbësore që ju të besoni në atë që po ju thotë intuita juaj. Por, meqenëse simbolika e përgjithshme e sorrës bazohet në ndryshim dhe transformim pozitiv, të ëndërrosh për to rrallë do të thotë se është një ëndërr e keqe.

Simbolizmi në vizita ose takime me sorrat

Takimet me sorrat mund të nënkuptojnë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa besojnë se kjo është një shenjë e ndryshimit pozitiv, ndërsa të tjerë besojnë se janë shenja të këqija. Është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje kontekstit në të cilin e shihni këtë zog përpara se të nxirrni ndonjë përfundim rreth kuptimit të tij. Çfarë po mendonit apo ndjenit pikërisht përpara takimit tuaj? Kjo mund t'ju japë një të dhënë për kuptimin e saj.

Korbat nganjëherë shihen si paralajmërime se ka njerëz rreth jush që nuk kanë në mendje interesat tuaja më të mira. Nëse aktualisht keni ndonjë dyshim se dikush që njihni po përpiqet t'ju nënvlerësojë, po ju gënjen ose po mashtron, mund të keni të drejtë dhe duhetjini shumë të kujdesshëm rreth këtij personi. Besojini instinkteve tuaja.

Si simbole të transformimit sorrat mund të sjellin gjithashtu mesazhin se është koha për të ndryshuar. Nëse keni menduar për një vendim, sorrat mund t'ju kujtojnë se thellë brenda vetes e dini se në cilën rrugë duhet të shkoni. Mos kini frikë të bëni zgjedhjen që mund të jetë e vështirë, por në fund të fundit është e duhura për ju.

Pjesa më e madhe e simbolizmit të sorrës vjen për të hedhur një vështrim të vërtetë në jetën tuaj. Çfarë ju pengon? Çfarë nuk ju shërben? A ka frikë dhe ankth që mbani përreth? Ju keni inteligjencën, zgjuarsinë dhe forcën për t'iu përgjigjur emocioneve dhe situatave të vështira dhe me të vërtetë të rishfaqeni një person më të lumtur përmes ndryshimit dhe transformimit.

Besëytnitë rreth sorrave

 • Nëse shihni 5 sorra do të sëmuresh, nëse shikon 6 sorra vdekja do të pasojë
 • Nëse një sorrë zvarritet në çatinë e shtëpisë tënde, ajo do të sjellë mysafirë në shtëpinë tënde
 • Në Uells, një sorrë kalon shtegu ishte i pafat, por dy sorra që kaluan rrugën tuaj ishin me fat
 • Një sorrë e vetme është një ogur vdekjeje, fati i keq ose shkatërrimi
 • Një grup sorrash në oborrin e kishës është me fat
 • Ata kanë aftësi psikike dhe mund të shohin të ardhmen
 • Tre sorra që të përkulin ju sjellin shëndet të mirë
 • Katër sorra që ju përkulin do të thotë prosperitet dhe fat të mirë

Kafsha dhe totemet e gjelbrave

Kafsha me shpirtra gjeli

Korbi është një kafshë e mirë shpirtërore për t'u thirrur kur keni nevojë të përdorni trurin tuajfuqia për të zgjidhur një problem. I njohur për inteligjencën dhe aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve, sorra mund t'ju ndihmojë të "mendoni jashtë kutisë" dhe të përdorni logjikën dhe perspektivat më të larta për të gjetur zgjidhje kreative. Ata gjithashtu mund t'ju kujtojnë të përdorni njohuritë dhe intuitën tuaj. Mos i nënvlerësoni ndjenjat tuaja të brendshme.

Kafshë sorrë totem

Ato që kanë një kafshë totem sorrë shihen si krijues dhe të shkathët. Nëpërmjet logjikës, zgjuarsisë dhe gatishmërisë për të provuar këndvështrime të ndryshme, këta njerëz zakonisht mund të gjejnë një zgjidhje për problemet në dukje komplekse dhe situatat sfiduese. Ashtu si sorrat, mund të thuhet se ata dinë të "shndërrojnë plehrat në thesar".

Duke përdorur si zgjuarsinë për të lexuar një situatë, ashtu edhe aftësinë e tyre për të përshtatur personalitetin e tyre për t'iu përshtatur më mirë rrethanave, njerëzit nën totemin e sorrës njihen si shumë të adaptueshëm. Por mund të jenë edhe pak keqbërës. Kujdesuni të përdorni truket tuaja për të mirë dhe jo për keq.

Kuptimi shpirtëror dhe kulturor i sorrave

Në shumë vende edhe sorrat edhe korbat janë zogj të mëdhenj e të zinj me një pamje shumë të ngjashme. Për shkak të kësaj, në mite, legjenda dhe folklor, zogu i zi që përshkruhet në tregime mund të interpretohet si një sorrë ose një korb. Të dyja shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë. Në shumë prej kulturave më poshtë mund të aplikoni të njëjtat kuptime për sorrat dhe korbat.

Korrat në krishterim

Teknikisht, sorrat nuk përmenden ngaemër në Bibël. Përkundrazi, korbat janë pjesëtarët e zinj të familjes së korvidëve për të cilët flet Bibla. Megjithatë, siç thamë, ato përgjithësisht shihen se kanë të njëjtin kuptim.

Korrbët nganjëherë shihen si simbolikë të qëndrueshmërisë. Në historinë e arkës së Noes, korbi është ndihmësi i tij, të cilin ai e dërgoi vazhdimisht për të kontrolluar për tokë të thatë. Kur korbi nuk kthehet, në vend të tij dërgon një pëllumb. Korbi përfundimisht kthehet, shumë kohë pasi është gjetur toka e thatë. Ajo ka qëndrueshmërinë për të fluturuar larg e gjerë nëpër tokë në kërkim të tokës.

Në një pasazh që detajon shkatërrimin e Edomit, sorra përmendet si një nga kafshët që do të mbijetonte. Shpirti i sorrës është përsëri elastik dhe i fortë. Kjo mund të shërbejë si një kujtesë se ju mund t'i kapërceni të gjitha pengesat me besim.

Simbolizmi i korbit vendas amerikan

Fakti është se kulturat vendase amerikane janë të rrënjosura thellë në kuptimet dhe simbolet shpirtërore. Simboli i sorrës shihej nga shumë njerëz si kuptim i mençurisë dhe përgjithësisht inteligjenca e tyre shihej si tipari i tyre më përcaktues. Disa fise besonin se sorra ishte aq e zgjuar sa kishte fuqinë të fliste.

Puplat e sorrës visheshin shpesh në rrobat e tyre dhe një pendë e vetme sorrë në kokë. Disa fise besonin se gjatë përmbytjes përfundimtare që do të mbulonte tokën, pendët e sorrës që mbanin do t'i jetonin mbi ujë në sigurinë e qiejve.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.