Si të tërhiqni qukapikët në oborrin tuaj (7 këshilla të thjeshta)

Si të tërhiqni qukapikët në oborrin tuaj (7 këshilla të thjeshta)
Stephen Davis

Qukapikët janë një specie magjepsëse zogjsh dhe ka të paktën 17 lloje të ndryshme qukapikësh vetëm në Amerikën e Veriut. Përveç zogjve këngëtarë, ata janë gjithashtu disa nga llojet më të zakonshme të zogjve që mund të tërhiqni në oborrin dhe ushqyesit tuaj. Shumica e qukapikëve nuk migrojnë, kështu që ju mund t'i shijoni në oborrin tuaj gjatë gjithë vitit.

Qukapikët do të vijnë në oborrin tuaj duke kërkuar dy gjëra. Ushqim dhe strehim. Duke ofruar ushqimin që pëlqejnë ose vende të mira për folenë e tyre, ka një probabilitet të lartë që të tërhiqni qukapikët në oborrin tuaj.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth Scarlet Tanagers (me fotografi)

Si të tërheqni qukapikët

1. Oferta suet

Ushqimi i preferuar i qukapikëve në oborrin e shtëpisë është suet. Në terma bazë, suet është yndyrë e përzier me arra, manaferra ose fara. Është një ushqim me energji të lartë që ata e duan dhe është mënyra më e mirë për të tërhequr qukapikët. Shumë zogj të tjerë të oborrit të shtëpisë, të tilla si kërpudhat, qiqrat, trumcat dhe blutë e kaltër gëzojnë gjithashtu suet! Suet mund të vijë në shumë forma, madhësi dhe konsistenca. Mund të jetë i fortë dhe i ushqyer nga një kafaz, ose i butë dhe i përhapur në një trung. Metoda më e zakonshme është ushqyerja e një torte në formë katrore nga një ushqyes me kafaz teli. Këtu janë disa nga opsionet më të njohura dhe mënyra të shkëlqyera për të filluar me ushqimin e ushqimit.

  • Zgjedhja e zogjve bën ushqime të këndshme plastike të riciklueshme, Single Cake ose Double Cake me mbështetëse bishti. Qukapikët përdorin bishtin e tyre për t'u qëndruar përballë pemëve, si një shqelm në një biçikletë. AtaVlerëso që këto bishti të mbështeten në ushqyes.
  • Të kuptosh se çfarë suet të përdorësh është një proces zbulimi. Të gjithë betohen për një markë të ndryshme dhe asgjë nuk është 100% e garantuar të jetë e shijshme për të gjithë zogjtë. Thënë kështu, kam zbuluar se ëmbëlsirat e markës C&S janë pëlqyer shumë dhe ky grup Woodpecker Treat prej 12 pjesësh është një zgjedhje e shkëlqyer për shumicën.
  • Kjo Paketë Ultimate nga Wildlife Sciences ka një ushqyes kafazi, top ushqyes dhe ushqyes log PLUS suet për të tre. Paketa fillestare përfundimtare për një sërë opsionesh ushqimi. Një mënyrë e shkëlqyeshme për t'u ofruar zogjve disa zgjedhje ose për të parë se çfarë lloji do të funksionojë më mirë në oborrin tuaj.

Për një vështrim më të thellë të ushqyesve më të mirë të suetit, shikoni zgjedhjet tona kryesore këtu .

Ky qukapiku me barkun e kuq po ha një copë suet nga një ushqyes kafazi.

2. Ushqeni një përzierje të farave të shpendëve të ndryshme

Farat e shpendëve mund të goditen ose të humbasin me qukapikët. Ata nuk janë të interesuar për melin, gjembaçin ose milo, të cilat janë fara mbushëse të njohura në shumicën e përzierjeve. Por ata do të hanë disa lloje të farave të shpendëve, të tilla si luledielli me vaj të zi. Ajo që ata pëlqejnë vërtet janë kikirikët, arrat e tjera me vaj, misri i plasaritur, manaferrat e thata dhe frutat. Shumë marka bëjnë një përzierje qukapiku që përfshin farat, arrat dhe copat e frutave që u pëlqejnë. Ofrimi i një përzierjeje si kjo do t'ju japë një shans më të mirë për të tërhequr qukapikët dhe për t'i mbajtur ata të kthehen për më shumë. Këtu janë disa të mira për të provuar:

Shiko gjithashtu: 16 Llojet e zogjve blu (me foto)
  • EgërDelight Woodpecker, Nuthatch N' Chickadee Food
  • Lyric Woodpecker Pa-Waste Mix

3. Përdorni ushqyes vertikal ose me platformë

Quapikët zakonisht nuk u pëlqen të hanë nga shumica e ushqyesve të shpendëve të stilit tradicional. Për një, shumë qukapikë janë shumë të mëdhenj për t'u përshtatur rehat dhe për të arritur farën. Gjithashtu, ato janë të dizajnuara për të kapur në sipërfaqe vertikale, për shembull për të kërcyer lart e poshtë trungjet e pemëve. Mund të jetë e vështirë për ta që të balancojnë në streha të vogla ushqyese. Llojet më të mira të ushqyesve (jashtë ushqyesve suet) për qukapikët do të jenë ushqyesit e platformës ose ushqyesit vertikal.

Ushqyesit e platformës

Ushqyesit e platformës janë tabaka të sheshta dhe të hapura. Ju mund të ushqeni pothuajse çdo gjë në një furnizues platforme. Ata janë të shkëlqyeshëm për zogjtë më të mëdhenj, sepse ka shumë hapësirë ​​për ta për t'u kapur, për t'u ulur dhe për të lëvizur. Ushqyesit e platformës mund të varen nga një grep ose të ulen në majë të një shtylle. Një vend i mrekullueshëm për të filluar është Ushqyesi i varur i platformës Woodlink Going Green.

Quapiku me bark të kuq që ha nga një ushqyes platforme

Ushqyes vertikal

Ushqyes vertikal janë ushqyes të gjatë në formë tubi. Lloji që do të funksionojë për qukapikët ka një kafaz teli si shtresë e jashtme, në mënyrë që zogjtë të mund të kapen dhe të ushqehen, në vend që të ulen. Këto janë të shkëlqyera për qukapikët sepse mund të kapin rrjetën dhe të ushqehen vertikalisht siç janë mësuar të bëjnë me pemët. Për shkak se ky është një ushqyes rrjetë teli, ai është me të vërtetë i përshtatshëm vetëmpër kikirikë me lëvozhgë ose fara të mëdha. Sigurohuni që të lexoni rekomandimet e prodhuesit. Ky lepur gri Premium prej çeliku luledielli & Ushqyesi i kikirikut është një model i shkëlqyer bazë. Nëse keni nevojë për mbrojtje kundër ketrave, merrni parasysh Squirrel Buster Nut Feeder w/Woodpecker Friendly Tail Prop.

4. Ngritni një shtëpi qukapikësh

Qukapikët janë foleza në zgavër. Kjo do të thotë se ata ndërtojnë foletë e tyre dhe vendosin vezë brenda një zgavër, zakonisht një vrimë në një trung peme. Qukapikët duke qenë mjeshtër në gdhendjen e drurit, zakonisht i krijojnë vetë këto vrima. Zogj të tjerë folezues të zgavrës si arrëza, zogthët, mizakëpësit dhe trumcat shpesh përdorin zgavra të vjetra qukapiku për të bërë foletë e tyre pasi nuk mund t'i gërmojnë ato vetë me sqepat e tyre të vegjël. Qukapikët ofrojnë shumë vende të rëndësishme fole për të gjitha llojet e llojeve të tjera të shpendëve, dhe vrimat që ata gdhendin përdoren vazhdimisht nga zogj të ndryshëm.

Një vit pashë këtë arrë me gjoks të bardhë duke përdorur një vrimë të vjetër qukapiku si foleja e saj në pyllin tim të pasmë.

Edhe pse mund të gërmojnë vrimat e tyre, disa qukapikë do të përdorin një kuti foleje të krijuar nga njeriu. Duhet më pak kohë dhe energji për ta nëse mund të gjejnë një hapësirë ​​"të parapërgatitur" me të cilën ndihen rehat. Shtëpitë e qukapikut duhet të jenë të një madhësie të caktuar me një hapje të madhësisë së caktuar për të përshtatur madhësinë e tyre.

Kjo Shtëpia e Qukapikut Coveside është një zgjedhje e shkëlqyer. Ka përmasa përQukapikët me flokë, kokëkuq dhe barkukuq, të cilët kanë më shumë gjasa të përdorin një shtëpi të krijuar nga njeriu sesa disa lloje të tjera qukapikësh. Rreth vrimës ka një roje grabitqari me pllaka, e cila i ndihmon ketrat dhe grabitqarët e tjerë të mos përtypin hyrjen për të hyrë brenda. Për më shumë informacion në lidhje me specifikimet e ndryshme të shtëpive të shpendëve për specie të ndryshme, shikoni faqen Nest Watch të Cornell Lab.

<> 0>Shënim: Unë do të këshilloja të mos varni shtëpi qukapikësh nëse keni shtëpi të tjera zogjsh në pronën tuaj, si shtëpitë e zogjve të kaltër. Qukapikët ndonjëherë vjedhin vezë dhe të vegjël nga foletë e tjera.

5. Mbillni pemë që u sigurojnë ushqim

Pak peizazh mund të ndihmojë shumë në tërheqjen e qukapikëve. Për qukapikët, pemët e lisit janë të preferuara sepse u pëlqen të hanë lis dhe t'i ruajnë për ushqim gjatë gjithë dimrit. Pemët e pishave janë gjithashtu të mira sepse ato ofrojnë strehë me gjelbërim të përhershëm gjatë gjithë vitit, ndërsa ofrojnë gjithashtu fara pishe dhe lëngje që gëzojnë qukapikët. Së fundi, qukapikët pëlqejnë pemët dhe shkurret që prodhojnë fruta si qershia, arra, molla, dru i qenit, manaferra, manit, manaferra, rrushi, manaferra dhe portokallet.

Një qukapik acorn që fsheh lisat e tij në lëvoren e kësaj pemë (krediti i imazhit: minicooper93402/flickr/CC BY 2.0)

6. Ofroni ushqyes për nektar

Disa qukapikë në fakt shijojnë nektarin e ëmbël dhe me sheqer. Ndërsa suet, farat dhe arrat siç u përmend më lart dotë jetë një mënyrë shumë më e mirë për të tërhequr qukapikët, mendova se kjo vlen të përmendet. Nëse dëshironi të provoni të ushqeni nektarin e qukapikut, kërkoni ushqyes të kolibrit që kanë vrima të portave të pijes me madhësi mjaft të mirë, në mënyrë që qukapiku të mund të futë sqepin dhe/ose gjuhën e tij në ushqyes. Unë kam pasur disa vite ku vetëm kolibrat përdorin ushqyesin tim të nektarit, dhe disa vite ku kam kapur qukapikët Downy duke pirë prej tij mjaft shpesh (shih videon time të shpejtë më poshtë). Furnizuesi në video është Aspects Hummzinger.

7. Lëri pengesat e drurit të ngordhur

Kur një pemë ngordh ose është në proces të ngordhjes, ajo mund të këputet në gjysmë, ose të lirojë majën dhe degët e saj. Kjo lë një trung të pjesshëm të quajtur një pengesë e drurëve të vdekur ose drurë në këmbë. Shumica e qukapikëve pëlqejnë të qëndrojnë në këmbë. Në shumë zona është një pjesë kritike e një ekosistemi të shëndetshëm që qukapikët të bëjnë fole, të krijojnë strehë dhe foragjere. Disa lloje qukapikësh do të bëjnë fole VETËM në dru të ngordhur.

Nëse keni një pemë të ngordhur në pronën tuaj, me siguri do të dëshironi ta prisni të gjithë. Ndërsa sigurisht që nuk dëshironi të rrezikoni që një pemë e vdekur ose gjymtyrë të vdekura të bien në shtëpinë tuaj, merrni parasysh të bëni një heqje të pjesshme. Prisni gjysmën e sipërme që paraqet rrezik sigurie, por gjysmën e poshtme lini në këmbë. Qukapikët do të kërkojnë ushqim për insektet që ndihmojnë në prishjen e drurit të ngordhur. Është gjithashtu shumë më e lehtë për ta të bëjnë fole dhe vrima strehimi në dru të ngordhur sesa të gjalladru.

Kënaquni me qukapikët tuaj!

Qukapikët ndonjëherë marrin një rrep të keq për të qenë shkatërrues. Dhe është e vërtetë, ata mund të bëjnë disa vrima mjaft të mëdha në anën e shtëpisë tuaj nëse mendojnë se keni disa insekte të shijshme në mur anësor. Por ata janë zogj të bukur dhe interesantë që janë argëtues për t'u parë dhe ushqyer. Vizitoni artikullin tonë se si t'i mbani qukapikët jashtë shtëpisë tuaj nëse keni probleme të vërteta. Por është e mundur të bashkëjetosh me ta në mënyrë të lumtur dhe shpresoj që ky artikull t'ju ketë dhënë disa ide se si t'i shijoni ato në oborrin tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.