Si të tërheqni kardinalët (12 këshilla të thjeshta)

Si të tërheqni kardinalët (12 këshilla të thjeshta)
Stephen Davis

Kardinalët janë ndoshta në listën e shumicës së njerëzve si zogu i tyre i preferuar i oborrit të shtëpisë. Kardinali i Veriut është banor gjatë gjithë vitit në gjysmën lindore të Shteteve të Bashkuara, si dhe në pjesë të Kanadasë dhe Meksikës.

Ata ofrojnë ngjyra të bukura në ditët gri të dimrit dhe mbushin oborrin me të bukura këngë në pranverë. Nëse doni të dini se si të tërhiqni kardinalët në oborrin tuaj, atëherë jeni në vendin e duhur.

Fatmirësisht, nuk është shumë e vështirë të tërhiqni kardinalët pasi ata do të vizitojnë lehtësisht ushqyesit e zogjve. Por ka një sërë gjërash që mund të bëni për ta bërë oborrin tuaj një habitat edhe më tërheqës për ta. Ndoshta edhe t'i bëjë ata të qëndrojnë dhe të bëjnë fole. Kjo është pikërisht ajo që do të diskutojmë në këtë artikull.

Grupi i kardinalëve në furnizuesit tanë në dimër

Si të tërheqim kardinalët

Ne kemi bashkuar një listë me 12 këshilla për tërheqjen e kardinalëve dhe sigurimin e një habitati të mirë për ta.

1. Kardinalët Miqësorë të Zogjve

Është e vërtetë që kardinalët do të përpiqen të hanë nga shumica e llojeve të ushqyesve të farës. Por ata kanë të preferuar. Përmasat e tyre pak më të mëdha mund ta bëjnë të vështirë balancimin në pikat e vogla të ngushta të ushqyesve të tubave. Kardinalët preferojnë hapësirën për të manovruar.

Ushqyesit e platformës janë të preferuarat e kardinalëve. Ata janë foragjerë natyrore tokësore dhe një platformë e hapur e përsërit këtë. Ju mund të inkorporoni një furnizues platforme në disa mënyra. Një platformë e varur ështëi shkëlqyeshëm për shtyllat ushqyese. Mund të gjesh gjithashtu enë dhe tabaka që mbërthehen në shtyllat ushqyese.

Për ushqyesit 4×4, një platformë fluturuese e montuar sipër tërheq shumë zogj. Ju madje mund të merrni një platformë që ulet në tokë, e cila mund të jetë e dobishme nëse nuk keni një konfigurim të ushqyesit të shtyllave.

Ushqyesit që zbrazen në një tabaka, të rrethuar nga një pozitë e lartë, janë gjithashtu të mirë për kardinalët. Ky ushqyes "panorama" është një shembull i mirë. Fara zbrazet në një tabaka në fund me një pjerrësi të madhe të vazhdueshme, në vend që të ketë porte ushqyese përgjatë tubit.

Nëse keni nevojë të kombinoni korrigjimin e ketrit me kardinalin miqësor, ju rekomandoj ushqyes me peshë të aktivizuar. Secili nga ushqyesit e mëposhtëm është i mbrojtur nga ketrat dhe kardinalët i duan ato.

  • Woodlink Absolute 2
  • Squirrel Buster Plus me unazë kardinal.

2. Farat e shpendëve

Kardinalët kanë sqepa të trashë dhe të fortë. Kjo u lejon atyre të çajnë disa nga farat më të mëdha dhe më të forta. Luledielli (vaj me vija ose i zi) dhe safflower janë të preferuarat.

Ata mund të trajtojnë edhe misrin e plasaritur. Ata gjithashtu shijojnë copa kikiriku dhe arra të tjera. Shumica e përzierjeve të farave të shpendëve duhet të funksionojnë mirë për kardinalët, por unë do të kërkoja ato me një përqindje të madhe luledielli dhe përqindje më të ulët të farave "mbushëse" si milo dhe meli. Për më shumë informacion, shikoni artikullin tonë në lidhje me farat më të mira të shpendëve për kardinalët dhe udhëzuesin tonë të plotë të farave të shpendëve.

3. Reduktuarkonkurrenca

Kardinalët janë në fakt zogj mjaft të turpshëm. Ata nuk gëzojnë gjithmonë shumë kaos në ushqyes dhe mund të qëndrojnë prapa nëse duket shumë i zënë. Pasja e shumëfishtë (dy ose më shumë) ushqyese në zona të ndryshme të oborrit mund t'u japë atyre mundësi. Vendosja e ushqyesve pranë shkurreve ose pemëve ku mund të fluturojnë shpejt, gjithashtu mund t'i bëjë kardinalët të ndihen më të sigurt.

4. Mbajini ushqyesit të plotë

Nëse gjithmonë i pret ushqimi kur të shfaqen, kardinalët do të kenë më shumë gjasa të vazhdojnë të kthehen në mënyrë rutinore. Mëngjesi herët dhe mbrëmja e hershme supozohet se ata vizitojnë më së shumti ushqyesit.

Personalisht e kam parë të vërtetën herët në mëngjes. Mbushja e ushqyesve tuaj në fund të ditës në mënyrë që të ketë shumë fara gati në mëngjes, do t'i bëjë ushqyesit tuaj një ndalesë që duhet vizituar në rrugën e tyre ditore.

Kardinalja femër

5. Zonat e strehimit dhe folezimit

Kardinalët nuk përdorin shtëpi zogjsh. Por ju ende mund të siguroni vende të mira foleje për ta. Ata pëlqejnë të ndërtojnë folenë e tyre në një zonë të mbrojtur me bimësi të dendur.

Shkurret dhe pemët e dendura janë të shkëlqyera për këtë dhe nuk duhet të jenë të larta. Foletë zakonisht ndërtohen brenda 3-15 metra nga toka. Një rresht gardh, një grup shkurresh, pemë me gjelbërim të përhershëm ose një rrëmujë e bimëve vendase do t'i bëjë të gjitha.

Shiko gjithashtu: 15 zogj me bark portokalli (Foto)

Pemët dhe shkurret me gjelbërim të përhershëm janë të shkëlqyera sepse ato jo vetëm që ofrojnë zona foleje, por edhe zona të mbuluara strehimi në dimër. Provoni të mbillni një shumëllojshmëridhe duke pasur disa “shtresa” shkurresh me lartësi të ndryshme. Kardinalët ndërtojnë më shumë se një fole në sezon dhe nuk i ripërdorin shpesh, kështu që ata janë gjithmonë në kërkim të pikave të reja.

6. Materiali i folesë

Kardinalet femra ndërtojnë folenë. Ajo ndërton një formë filxhani të hapur nga degëza, barërat e këqija, hala pishe, bari, rrënjët dhe lëvorja. Më pas rreshtoni pjesën e brendshme të kupës me material bimor më të butë.

Mund t'i ndihmoni kardinalët t'i gjejnë me lehtësi këto gjëra të nevojshme për folenë. Nëse jeni duke shkurtuar shkurre, mendoni të lini disa degëza të vogla të shpërndara përreth. E njëjta gjë me grumbujt e vegjël të copave të barit ose barërave të këqija.

Mund t'i mbledhni gjithashtu këto materiale dhe t'i ofroni në një vend më të dukshëm. Një kafaz i zbrazët i varur nga një pemë e bën një mbajtëse të mirë që mund ta paketoni me materiale ndërtimi foleje.

Mund të ofroni degëza, barishte, hala pishe, madje edhe qime të pastra të kafshëve shtëpiake. Songbird Essentials e bën këtë kafaz të varur me material foleje pambuku që mund të përdoret nga shumë zogj.

A ju pëlqejnë kardinalët? Shikoni këtë artikull 21 fakte interesante rreth kardinalëve

7. Uji

Të gjithë zogjtë kanë nevojë për ujë për t'u larë dhe për të pirë. Banjat e shpendëve dhe veçoritë e ujit mund të jenë një mënyrë e shkëlqyer për të tërhequr më shumë zogj, duke përfshirë kardinalët, në oborrin tuaj. Përdorni pastrues në dimër dhe burime diellore në verë për të krijuar një përvojë edhe më tërheqëse. Shikoni artikullin tonë se si t'i bëni zogjtë të përdorin banjën tuaj të shpendëve për shumëkëshilla!

8. Mbillni disa manaferra

Kardinalët hanë shumë manaferra. Konsideroni të mbillni disa manaferra që prodhojnë shkurre dhe pemë në oborrin tuaj. Nëse mundeni, mbillni disa manaferra në periudha të ndryshme të vitit për të pasur ushqim për të gjitha stinët. Druri i qenit, hackberry, manit, bayberry verior dhe serviceberry janë zgjedhje të mira.

A e dini se pigmentet karotenoid që gjenden në manaferrat e kuqe janë ato që ndihmojnë për t'i dhënë kardinalëve meshkuj ngjyrën e tyre të ndritshme? Provoni disa shkurre që prodhojnë kokrra të kuqe si murrizi, manaferra, mjedra, sumaku dhe manaferra dimërore. Vetëm mos harroni kur mbillni, është gjithmonë më mirë të përmbaheni me atë që është vendase në rajonin tuaj.

9. Mos harroni proteinat

Kardinalët mund të hanë shumë fara, por gjithashtu përfshijnë insekte në dietën e tyre. Ata fillojnë të hanë më shumë insekte në pranverë dhe verë. Vemjet janë të preferuarat dhe janë diçka që ata kërkojnë për të ushqyer zogjtë e tyre të sapolindur. Inkurajimi i vemjeve në oborrin tuaj mund të ndihmojë në sigurimin e këtij burimi ushqimor për ta dhe për foshnjat e tyre.

Provoni të mbillni disa ushqime të preferuara të vemjeve si kopër, kopër, majdanoz, lule hale, qumështore, suzan me sy të zi, aster dhe vemje. Edhe thjesht shmangia e përdorimit të pesticideve në oborrin tuaj mund të ndihmojë që zogjtë të kenë më shumë vemje dhe larva.

10. Mos i pastroni ato bimë shumëvjeçare

Nëse keni disa bimë shumëvjeçare që i prisni dhe i pastroni në fund të sezonit,konsideroni t'i lini ato për dimër. Ndërsa lulet thahen në vjeshtë, ato krijojnë lëvozhga që përmbajnë shumë fara.

Shumë zogj të egër, duke përfshirë kardinalët, kërkojnë këto bimë shumëvjeçare të thara në vjeshtë dhe dimër për t'i mbledhur dhe për të gjetur foragjere për farat. Ju gjithmonë mund t'i rregulloni gjërat në pranverë para lulëzimit të ri.

Shiko gjithashtu: 21 Llojet e bufave në Shtetet e Bashkuara

11. Mbuloni sipërfaqet reflektuese

Kardinalët meshkuj janë të njohur për luftimin e reflektimeve të tyre. Ndërsa kardinalët rrinë së bashku në grupe gjatë dimrit, sapo të vijë pranvera miqësia përfundon. Meshkujt bëhen shumë territorialë dhe do të ndjekin njëri-tjetrin.

Nëse ata kapin reflektimin e tyre, ata mund të ngatërrohen, duke besuar se është një mashkull rival, dhe do të rrahin dhe sulmojnë veten kundër tij. Kjo humb kohën dhe energjinë e tyre, për të mos përmendur se mund të dëmtojnë veten.

Kontrollojeni oborrin tuaj për dritare që kapin diellin pikërisht për t'u bërë pasqyra. Kujdesuni gjithashtu për çdo krom me shkëlqim që mund të jetë në pajisjet e oborrit tuaj ose në dekorimet e kopshtit.

Mbulojeni & lëvizni atë që mundeni. Për dritaret, këto piktura ngjitëse të shpendëve mund të ndihmojnë shumë për të thyer atë efekt pasqyre. Si një bonus, ato gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e përplasjeve aksidentale të dritareve.

12. Mos harroni grabitqarët

Këtu po flas kryesisht për varietetin e maceve. Macet e jashtme duan të ndjekin dhe vrasin zogj këngëtarë. Ata nuk mund ta ndihmojnë, është në natyrën e tyre. Megjithatë ju mund të ndihmoni në uljen e këtij rreziku dukesigurohuni që ushqyesit tuaj të zogjve të jenë mjaft larg zonave të mbulimit të tokës.

Macet do të kërkojnë për shkurre të ulëta, grupe barishtash të larta dhe hapësirë ​​zvarritëse poshtë kuvertës për t'u fshehur ndërsa afrohen mjaftueshëm për të kërcyer.

Kardinalëve u pëlqen veçanërisht të kalojnë farën e rënë në tokë poshtë ushqyesve. Kjo i vendos ata në zonën e rrezikut. Provoni dhe mbani ushqyesit 10-12 metra larg nga mbulesa e tokës. Ju dëshironi t'u jepni kardinalëve ato pak sekonda shtesë për të parë macen dhe për të fluturuar larg.

Përfundim

Këto këshilla të thjeshta do t'ju ndihmojnë të tërheqni kardinalin e bukur verior në oborrin tuaj. Madje edhe thjesht nxjerrja e llojit të duhur të ushqyesit me farën që ata duan do të jetë e mjaftueshme për t'i interesuar ata.

Meshkujt nuk e kanë ngjyrën e tyre të ndritshme në dimër si fincat dhe nuk do të zhduken në dimër si oriolet ose kolibri. Mendoj se qëndrueshmëria e tyre është pjesë e hijeshisë së tyre. Një mik i njohur i oborrit të shtëpisë që ne njohim është gjithmonë pranë.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.