Si të siguroni një banjë zogjsh (që të mos përmbyset)

Si të siguroni një banjë zogjsh (që të mos përmbyset)
Stephen Davis

Pas ushqyesve të shpendëve, banjat e shpendëve janë një shtesë popullore e oborrit të shtëpisë për tërheqjen e zogjve. Një konsideratë e zakonshme kur bëni një banjë zogjsh është të siguroheni se ka një bazë të fortë dhe nuk do të përmbyset, kështu që ne do të mbulojmë se si të sigurojmë një banjë zogjsh në këtë artikull.

Për të mbajtur një banjë zogjsh të sigurt dhe në vend, sigurohuni që të jetë në tokë të sheshtë duke gërmuar një themel përpara se ta instaloni, mbushni themelin me rërë ose zhavorr dhe vendoseni në nivel mbi themelin ose mbi një gur flamuri për të shpërndarë në mënyrë të barabartë peshën.

Përpara se të siguroni banjën e shpendëve dhe ta stabilizoni atë, duhet të siguroheni gjithashtu se është vendosur në vendin më të mirë të mundshëm. Instalimi i banjës tuaj të shpendëve diku që është i sigurt dhe tërheqës për zogjtë është po aq i rëndësishëm sa mbajtja e tij drejt.

Si të siguroni një banjë zogjsh në mënyrë që të mos përmbyset

Mbajtja e banjës suaj të shpendëve drejt është e rëndësishme për t'i mbajtur zogjtë të sigurt, por edhe për të shmangni thyerjen aksidentale të tij! Pasi të jetë vendosur, ju dëshironi që ai të qëndrojë atje, kështu që filloni duke e instaluar saktë. Këto këshilla do të funksionojnë për të instaluar një banjë zogjsh piedestal .

Nëse keni vendosur ndonjëherë një banjë ose një zbukurim tjetër të fortë kopshti në tokë, mund të keni vënë re se njëra anë priret të zhytet në tokë. Vendosja e banjës në një material të tillë si dheu që ngjesh lehtë do të rezultojë që ajo të anohet në njërën anë. Çelësi është të siguroheni që piedestali juaj të jetë i niveluar në mënyrë që legeni të vendoset në mënyrë të barabartë. teshmangni ligët, së pari vendosni një shtresë themeli.

Për të ndërtuar një themel të qëndrueshëm për banjën e shpendëve, pastroni të gjithë bimësinë nga zona ku dëshironi të ulet. Gërmoni një vrimë më të gjerë se baza e piedestalit. Thellësia e vrimës së nevojshme do të ndryshojë. Dy deri në tre inç mund të jenë të mira për një banjë më të lehtë, ndërsa katër ose më shumë inç janë ideale për një banjë betoni të rëndë.

Shiko gjithashtu: A i tërheqin arinjtë ushqyesit e shpendëve?

Pasi të hapet themeli, ju keni dy zgjedhje, në varësi të llojit të piedestalit që ka banja juaj e shpendëve:

  • Mund ta vendosni piedestalin brenda kësaj vrime dhe ta rrethoni me rërë ose zhavorr rreth 1 inç më i ulët se vija e tokës. E mbushni pjesën tjetër me tokë derisa të jetë e barabartë me tokën. Kjo mund të jetë një zgjedhje më e sigurt për banjot plastike më të lehta ose banjot me një gjurmë të vogël.
  • Për të instaluar mbi tokë, mbushni vrimën me rërë ose zhavorr të vogël. Sigurohuni që zona ku keni vendosur të jetë në nivel. Nëse nuk është kështu, mbushni me zhavorr dhe vendosni një gur shtrimi për të vendosur banjën e shpendëve.

Shumë banja të njohura janë bërë nga materiale të rënda, të cilat kërkojnë kujdes të shtuar. Për shembull, mund të pyesni veten se si të rrafshoni një banjë zogu prej betoni. Këto banja mund të zhyten në tokë në mënyrë të pabarabartë me kalimin e kohës më shpejt se materialet më të lehta, por ato zgjasin më shumë. Për më tepër, tullat ose gurët e flamurit mund të bëhen të pabarabarta me kalimin e kohës nga ngrirja/shkrirja dhe shirat e dendur.

Për t'i vendosur këto vende të drejtablloqe betoni nivelohen në vrimën që hapni për themelin, pastaj mbushni boshllëqet me zhavorr ose rërë. Sigurohuni që pjesa e sipërme e këtyre blloqeve të jetë nën nivelin e tokës. Vendosni gurët e flamurit tuaj në majë të këtij themeli dhe vendosni piedestalin e banjës së shpendëve përpara se të instaloni legenin.

Pasi të jetë instaluar banja e zogjve, mund të shihni se toka është zhvendosur pak. Për t'i rikthyer gjërat në vend, hiqni përsëri banjën e zogjve dhe shtroni rërë ose zhavorr derisa të jetë ulur siç duhet.

Shiko gjithashtu: A mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë?

Nëse doni të shkoni një hap më tej dhe të siguroheni që toka të mos zhvendoset fare – mund ta mbushni vrimën me një beton që thahet shpejt, thjesht përpiquni ta rrafshoni pjesën e sipërme sa më shumë që të mundeni përpara se të thahet . Më pas shtoni një shtresë të hollë zhavorri ose dheu nëse keni nevojë për të niveluar më tej sipërfaqen.

Provoni këto këshilla për të stabilizuar më tej banjën tuaj të shpendëve:

  • Nëse ka një vrimë përmes qendrës së piedestalit të vaskës së shpendëve, një armaturë metalike mund të ankorohet në gropën e themelit që keni vendosur dhe banja e shpendëve mund të vendoset mbi të. Kjo është një nga zgjidhjet më të mira nëse keni probleme me kafshët që shtyjnë banjën tuaj.
  • Ju gjithashtu mund të gruponi gurë rreth banjës për tërheqje estetike dhe peshë të shtuar, duke e mbajtur piedestalin në nivel.
  • Kontrolloni nëse banja e zogjve është me të vërtetë e shtrirë duke hedhur një vështrim në nivelet e ujit në të gjitha anët e tasit. Këto duhet të shpërndahen në mënyrë të barabartë gjatë kontrollitthellësia e ujit.

Çfarë mund të vendos në një banjë zogjsh për ta ankoruar?

Pasi banja juaj të vendoset në tokë të fortë, ju mund të pyesni se si ta mbani banjën e shpendëve të mos përmbyset. Macet dhe kafshët e tjera ndonjëherë kërcejnë mbi legen, duke e bërë atë të ndahet nga baza ose të thyhet. Për të mbajtur gjithçka në vend, mund ta mbushni legenin me gurë për të shpërndarë peshën në mënyrë të barabartë.

Përndryshe, mbushni piedestalet e zbrazëta me rërë për të stabilizuar banjën e zogjve. Ky material është veçanërisht i dobishëm sepse paketon nga afër zonat boshe dhe është në gjendje të zhvendoset ndërsa lëviz.

Shmangni vendosjen e peshave të mëdha e më të rënda si tulla në legen. Këto do ta bëjnë të vështirë për zogjtë të lahen vetë dhe pesha e pabarabartë mund të dëmtojë legenin tuaj me kalimin e kohës.

Së fundi, merrni parasysh nëse dëshironi që legeni të jetë i lëvizshëm kur blini banjën. Dëshironi të jeni në gjendje ta hiqni atë për pastrim ose mbushje? Nëse nuk keni ndërmend të hiqni legenin e banjës, mund të dëshironi të blini një banjë ku legeni nuk ndahet, ose të paktën të ketë një mekanizëm "të këputur dhe bllokuar" për ta mbajtur më tej atë të sigurt në piedestal.

Pse vendosni gurë në banjën e zogjve?

Banjat e shpendëve janë një veçori e bukur e kopshtit, por ato shpesh kanë anët e lëmuara. Disa dizajne janë gjithashtu shumë të thella në qendër ose zona të tjera që zogjtë t'i përdorin ato me lehtësi. Një zgjidhje është vendosja e gurëve në fund tëtasin.

Gurët u lejojnë zogjve të kapin diçka nëse e kanë të vështirë të vendosin një bazë në tasat që janë shumë të lëmuar. Gurët gjithashtu mund të ndihmojnë për ta bërë nivelin e ujit më të cekët. Shumë zogj të oborrit të shtëpisë, veçanërisht ata të vegjël, kanë frikë të hyjnë në ujë që është shumë i thellë dhe preferojnë ujin që është në nivelin e "ulës".

Sa ujë vendosni në një banjë zogjsh?

Uji që është shumë i thellë nuk do të përdoret nga zogjtë. Ndryshe nga shpendët e ujit, zogjtë këngëtarë nuk mund të notojnë në sipërfaqen e ujit, kështu që sigurimi i një thellësie të rehatshme është shumë e rëndësishme.

Shumica e banjove të shpendëve bëhen më të thella në mes, kështu që është në rregull që të ketë ujë të mbushur mes gjysmë centimetri dhe një inç në buzë të banjës së shpendëve dhe deri në dy inç në pikën më të thellë. Mos harroni të ndryshoni ujin çdo ditë ose më shumë. Lëreni të ulet do të sigurojë një mjedis për bakteret e dëmshme dhe algat e mundshme, gjë që nuk është e shëndetshme për zogjtë për t'u ulur.

Mos harroni se banjat e shpendëve që janë më të thella se 3 inç janë të vështira për t'u përdorur për zogjtë. Mbushja e tyre me ujë gjatë gjithë rrugës do t'i rrezikojë gjithashtu zogjtë këngëtarë të mbyten. Për të shmangur këtë, mbajeni ujin jo më të thellë se disa centimetra dhe shtoni gurë siç përshkruhet më sipër.

Një tjetër gjë që duhet mbajtur parasysh është se sa i cekët është banja. Shumë pak ujë nuk do të tërheqë zogjtë. Një pjesë e kësaj është tërheqja vizuale: është më e lehtë për zogjtë të identifikojnë burime të mira uji kur ato valëzohenose lëvizin. Sipërfaqja e ujit shumë të ulët nuk do të krijojë këtë efekt tërheqës.

Vendi më i mirë për të vendosur një banjë zogjsh

Kur zgjidhni një vend për banjën tuaj të shpendëve, do t'ju duhet të gjeni diku që plotëson disa specifika. Kjo do të sigurojë që banja juaj e shpendëve të jetë në një vend të sigurt që do të tërheqë gjithashtu zogjtë:

  • Vendoseni në tokë të sheshtë.
  • Mbajeni banjën të paktën 6 deri në 10 metra larg shkurreve ose shkurreve. Zogjtë janë të zgjuar, kështu që ata do të shmangin një banjë zogjsh nëse ka strehë të mundshme për kafshët grabitqare si macet afër. Ata nuk duan të habiten kur janë të lagur dhe të prekshëm ndaj sulmit.
  • Vendoseni banjën tuaj të shpendëve pranë një peme për hije dhe një mbulesë të vogël për siguri.
  • Sigurohuni që banja e zogjve të mund të shihet nga zogjtë – mbajeni atë brenda fushës së tyre të shikimit. Nga këndvështrimi i tyre ju dëshironi që ajo të jetë e dukshme nga lart kur fluturojnë mbi dhe nga çdo zonë që ata janë aktive në oborrin tuaj, si p.sh. ushqyesit.
  • Mos e vendosni shumë afër ushqyesve të shpendëve. Kjo është për të parandaluar rënien e farave në banjën e zogjve, por gjithashtu ka të bëjë me mënyrën se si zogjtë ndërveprojnë me mjedisin e tyre. Si kafshë që mbrojnë territorin e tyre, ata janë gjithashtu të kujdesshëm për të qëndruar jashtë zonave të zogjve të tjerë. Pra, nëse një zog është duke përdorur ushqyesin e shpendëve, ai mund të vendosë të mbrojë banjën nga zogjtë e tjerë. Po kështu, disa zogj mund të jenë më të kujdesshëm ndaj përdorimit të banjës nëse e perceptojnë se është brendaterritori i zogjve ushqyes.

Së fundi, mos harroni të vendosni një banjë zogjsh diku që është e lehtë për JU ta shihni. Apeli më i madh i këtyre instalimeve është vëzhgimi i shpendëve! Pra, sigurohuni që të jetë brenda pamjes nga një dritare ose oborr spanjol. Ju gjithashtu do të jeni në gjendje të vini re shpejt nëse është i ndotur ose ka nevojë për rimbushje.

A duhet që banja e shpendëve të jetë në diell apo në hije?

Idealisht, një banjë zogjsh duhet të vendoset në hije të pjesshme ose të plotë. Kjo e mban ujin më të freskët për zogjtë. Drita e diellit dhe nxehtësia gjithashtu nxisin mykun dhe algat, të cilat nuk dëshironi të rriten në banjën tuaj të shpendëve!

Shmangni përdorimin e shkurreve si hije, sepse këtu mund të fshihen grabitqarët. Edhe macet e lira në kopsht mund të shkaktojnë kërdi për zogjtë me mbulim të mjaftueshëm. Sigurohuni që burimi juaj i hijes të jetë mjaft afër që zogjtë të tërhiqen, por jo një mbulesë ideale për këta gjuetarë të vegjël.

Pavarësisht se ku e vendosni, punoni për ta mbajtur legenin të pastër dhe freskoni ujin rregullisht. Të kesh ujë të disponueshëm është shumë e rëndësishme për zogjtë dhe ndjekja e këtyre këshillave do t'ju çojë në një banjë të qëndrueshme zogjsh që zogjtë do të jenë të lumtur ta përdorin. Pas vendosjes së shtresës së themelit dhe stabilizimit të banjës së shpendëve, ajo duhet të qëndrojë në këmbë gjatë gjithë vitit.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.