Si të shpëtojmë nga yjet në ushqime (7 këshilla të dobishme)

Si të shpëtojmë nga yjet në ushqime (7 këshilla të dobishme)
Stephen Davis

Yjet evropianë janë ndër zogjtë më të urryer dhe të padëshiruar në vend. Këta zogj të zinj me përmasa mesatare kanë përmasat e një robini të madh dhe janë telash për ushqyesit e zogjve të oborrit të shtëpisë kudo. Ata pushtojnë në tufa të mëdha dhe mund të jenë të vështira për t'u hequr qafe.

Në këtë artikull do të shqyrtojmë problemet që mund të shkaktojnë këta zogj, pse ata janë pothuajse të urryer në të gjithë botën, disa këshilla se si të shpëtojmë të yjeve, si dhe përgjigjuni disa pyetjeve të tjera të zakonshme rreth tyre.

Si të shpëtojmë nga yjet dhe t'i mbani larg nga ushqyesit e shpendëve – 7 mënyra

1. Merrni një ushqyes zogjsh me provën e yjeve

Nëse jeni duke kërkuar për ushqyes zogjsh me provën e yjeve atëherë do të gjeni disa opsione atje. Megjithatë, për shkak se yjet kanë pothuajse të njëjtën madhësi si një kardinal, ju gjithashtu mund të bllokoni kardinalët, zogjtë blu dhe zogjtë e tjerë ushqyes me madhësi të ngjashme nga ushqyesi juaj gjatë procesit.

Mund të provoni diçka të tillë si gërvishtja e ketrit e cila ka një kundërpeshë që mbyll vrimat e ushqyesve te kafshët më të rënda. Megjithatë nga ajo që kam lexuar, megjithëse mund të pengojë disa yje, ata janë gjithashtu të zgjuar dhe mund t'i kuptojnë këto përfundimisht.

Ushqyes i kafazit

Një opsion tjetër se si të shpëtojmë nga yjet është që të merrni një që ka një kafaz rreth ushqyesit të tubit . Një model si ky në Amazon padyshim që do t'i mbajë yjet jashtë sepse nuk do të jenë në gjendje të përshtatengrackle mund të duket e zezë, por ato në të vërtetë kanë koka të purpurta me shkëlqim dhe sy të verdhë të dukshëm. Një ytar mund të ketë gjithashtu një nuancë vjollce të gjelbër, por vetëm në muajt e verës.

Në dimër pendët e tyre duken më kafe. Grackles nuk shihen zakonisht në gjysmën perëndimore të SHBA-së, ndërsa yjet gjenden në mbarë vendin.

A janë të mirë yjet për ndonjë gjë?

Jo shumë për të qenë i sinqertë. Ata hanë shumë insekte dhe dëmtues si mola cigane, një specie tjetër pushtuese që u prezantua në SHBA në vitet 1920 dhe që atëherë ka qenë një problem madhor.

Tenja cigane synon shumë lloje të drurëve të fortë dhe do të hajë gjethet e këtyre pemëve me mijëra. Yjet hanë larvat e tyre si dhe tenjat.

Yjet mund të hanë gjithashtu shumë nga insektet që u shkaktojnë probleme fermerëve. Megjithatë, siç e përmendëm, ato shkaktojnë problemet e tyre në fermat me të korrat dhe blegtorinë. Fatkeqësisht me yjet, të mirat nuk duket se i tejkalojnë të këqijat.

Përfundim

Ylli evropian është një specie pushtuese dhe jo vendase në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa në dritën e duhur dhe në kohën e duhur të vitit ata mund të jenë mjaft të bukur, ata janë zogj ngacmues gjatë gjithë vitit.

Nëse keni ardhur këtu duke kërkuar se si të shpëtoni nga yjet, sepse ata kanë marrë përsipër ushqyesit tuaj të shpendëve, më pas provoni disa nga këshillat e mësipërme përpara se të humbni shpresën. Megjithatë, ndonjëherë, ne thjesht duhetmerre zogjtë e mirë me të këqijtë.

Paç fat!

Shiko gjithashtu: Si t'i bëni zogjtë e egër t'ju besojnë (Këshilla të dobishme)përmes hapjeve të kafazit.

Megjithatë do të mbajë jashtë si kardinalët zogj ushqyes me madhësi të ngjashme. Kardinalët janë thuajse zogjtë e preferuar të të gjithëve për t'i parë te furnizuesi juaj, kështu që kjo mund të përbëjë pak problem.

Por nëse jeni në mendje dhe përdorni gjithashtu disa metoda të tjera për t'i larguar nga prona juaj, mund të jetë thjesht një zgjidhje e përkohshme. Në fund ju dëshironi t'i hiqni qafe përgjithmonë dhe t'i nxirrni përsëri ushqyesit tuaj të zakonshëm.

Ushqyes me kokë poshtë

Nëse keni një ushqyes suet për qukapikët dhe yjet dhe grackles janë duke përfunduar largoni ëmbëlsirat tuaja në kohë rekord, një ushqyes me kokë poshtë mund të ndihmojë. Një ushqyes i tillë si ky ushqyes i poshtëm Audubon e pozicionon tortën me fytyrë nga poshtë dhe zogjtë duhet të varen nga poshtë për të hyrë në tufë.

Zogjtë që pëlqejnë të ngjiten, si qukapikët, truncat dhe arrëzat (si dhe shumë e shpendëve të tjerë që kënaqen me suet) nuk e kanë problem këtë dizajn. Zogjtë e mëdhenj dëmtues si Starlings dhe Grackles nuk u pëlqen të varen me kokë poshtë në këtë mënyrë.

Raqë ra fjala, kjo do të ndihmojë edhe me harabela e shtëpisë, nëse tufat e mëdha po gllabërojnë të gjithë sutin tuaj, as atyre nuk u pëlqen të varin.

2. Përdorni taktika sezonale

Një metodë që ka funksionuar për bashkëpunëtoren time të sajtit Melanie është ndryshimi i llojeve të ushqyesve që ajo nxjerr sezonalisht. Kjo mund të mos funksionojë në të gjitha pjesët e vendit, por mund të ia vlen të provohetdhe gabime për të parë nëse mund t'ju ndihmojë.

Yjet dhe kërcellet dukej se shfaqeshin shumë më tepër në muajt e verës sesa në dimër. Duke nxjerrë ushqyes me tuba në kafaz gjatë verës për t'i mbajtur të painteresuar yjet dhe gracklat, ajo ishte në gjendje të përdorte ushqyes jo të kafazit në dimër dhe të ushqente ende kardinalët dhe zogjtë më të mëdhenj.

3. Hiqni opsionet e tyre të foleve

Yjet nuk janë në gjendje të futen në një hapje prej 1,5 inç ose më të vogël. Prandaj, çdo shtëpi zogjsh në oborrin tuaj duhet të ketë vrima hyrëse jo më të mëdha se 1.5 inç. Ju mund të blini shtëpi zogjsh me përmasa specifike për zogj blu, si shtëpia e Nature's Way Cedar Bluebird me hapjen e duhur.

Nëse dëshironi të jeni shumë të sigurt, mund të shkoni për një hapje edhe më të vogël 1 inç që do të lejojë vetëm në zogj këngëtarë të vegjël si trumcakë dhe qiqra. Për shembull shtëpia tradicionale e trumcakut Woodlink. Ju gjithashtu do të duhet të kontrolloni pronën tuaj për pika të tjera të mundshme foleje. Mbyllni ose mbuloni çdo vrimë dhe zgavër të paqëllimshme që mund të jetë mjaft e madhe për të lejuar yjet të bëjnë fole.

4. Hiqni burimet e tyre ushqimore dhe uji

Në përgjithësi yjetrit nuk i pëlqejnë farat e shafranit apo nyjer (gjembit). Duke ua ofruar këtë zogjve të tjerë, ju po e mohoni ushqimin e yjeve. Yjet kanë fatura më të buta se shumica e zogjve të tjerë që hanë fara në oborrin e shtëpisë.

Prandaj, kikirikët (në lëvozhgë) dhe luledielli me vija të bardhafarat janë më të vështira për ta për t'u hapur dhe mund të ia vlen t'i kaloni përkohësisht derisa yjet të frustohen dhe të vazhdojnë.

Si përpjekje e fundit, mund të provoni madje të hiqni të gjithë ushqyesit tuaj për disa javë. Kjo do të prishë ciklin e yjeve që vijnë në oborrin tuaj për ushqim dhe ju mund t'i hiqni përsëri ushqyesit pasi të kenë lëvizur në një zonë tjetër.

5. Frikësojini ata

Ka disa opsione për të frikësuar një grup yjesh. Asnjëra prej tyre nuk është një mënyrë e sigurt për t'i hequr qafe ato.

  • Zhurmat e forta – Këtu është një refuzues elektronik i shpendëve në Amazon që mund të jetë shumë efektiv për të penguar yjet. Ai imiton tingujt e grabitqarëve dhe zogjve në ankth, këto tinguj do t'i trembin zogjtë dëmtues.
  • Darkoklat – Mund të provoni kukuvajka apo skifterët e rremë, ja një karrem për skifterin që mund ta merrni me çmim të lirë.

6. Një është një shumë

Është shumë më e lehtë të pengosh një ose dy yje se sa një tufë e tërë. Nëse edhe një shfaqet në furnizuesin tuaj, rekomandohet që të përdorni disa nga këto taktika menjëherë. Duke i përzënë ata herët, ju mund të parandaloni që një tufë më e madhe të vendosë se oborri juaj është një vend i mirë për t'u ushqyer.

7. Opsione të tjera

Nuk ka ligje për peshqit dhe lojërat që mbrojnë yjet dhe nuk është e paligjshme në nivel federal të kapësh dhe të vrasësh në mënyrë njerëzore yjet. Një kurth kuti foleje si ky në Amazon është një opsion i mundshëm për kapjeato.

Duhet të kontrolloni ligjet tuaja lokale në lidhje me kapjen ose vrasjen e yjeve përpara se të provoni diçka të kësaj natyre. Duke u thënë kështu, ju rekomandoj shumë të merrni parasysh opsione të tjera.

Rreth Yllit Evropian

Ylli evropian u prezantua për herë të parë në Amerikën e Veriut në 1890-1891 nga një njeri i quajtur Eugene Schieffelin. Thuhet se gjatë këtij viti ai ka lëshuar rreth 100 zogj, ose 50 çifte çiftëzimi, brenda parkut qendror në New York City.

Ata u përshtatën shpejt me mjedisin e tyre të ri dhe filluan të përhapen, duke bërë rrugën e tyre në të gjithë vendin drejt bregut perëndimor deri në vitin 1940. Sot besohet se ka më shumë se 200 milionë yje në mbarë vendin.

imazhi: Pixabay.com

Llojet e zogjve që njerëzit përgjithësisht i konsiderojnë të padëshirueshëm dhe të padëshiruar në ushqimet e oborrit të tyre të pasmë, të tilla si yjet dhe grackles, priren të jenë të një madhësie më të madhe. Ju mund ta përdorni këtë fakt në avantazhin tuaj dhe të blini ushqyes zogjsh që janë bërë për zogj më të vegjël me peshë kundërpeshë, më shumë për këtë më poshtë.

Disa nga ushqyesit më të mirë do të kenë një mekanizëm të rregullueshëm për ushqim selektiv, kështu që ju mund të zgjidhni madhësinë e zogjve që dëshironi të ushqeni. Ju mund të gjeni disa ushqyes si ky në këtë artikull që bëmë për disa nga ushqyesit më të mirë të shpendëve kundër ketrit.

Kjo është një mënyrë për të penguar yjet dhe gracklat që të mos vjedhin farën e shpendëve nga djemtë e vegjël.

2>6 problemeyjet mund të shkaktojnë

1. Ata konkurrojnë për fole me zogj të tjerë

Yjet konkurrojnë për folenë e zgavrave me zogj të tjerë si zogjtë blu dhe qukapikët. Yjet e rritur meshkuj mund të jenë veçanërisht agresivë në kërkimet e tyre për vendet e folezimit. Ata janë të njohur për hapjen e vrimave në vezët e zogjve të tjerë, heqin folenë nga materialet dhe madje vrasin foshnjat që gjenden në fole.

Yjet kanë qenë të njohur gjithashtu se i ndërtojnë foletë e tyre pikërisht mbi foletë e tjera të shpendëve. Ndonjëherë varrosja e vezëve të zogjve të tjerë dhe madje edhe të vezëve. Pasi një yll të ketë zënë vendin e folesë së tij, ata do ta mbrojnë atë me forcë, madje duke qenë në gjendje të shmangin bufat ulëritës dhe kestrelat në disa raste.

2. Ata bartin sëmundje

Po, yjet dihet se bartin disa sëmundje të ndryshme. Shumë prej tyre janë lehtësisht të transferueshme te bagëtia dhe madje edhe te njerëzit. Sëmundjet e mëposhtme mund t'i kalohen kafshëve, njerëzve ose kafshëve të tjera:

Shiko gjithashtu: Si ta mbani drerin larg nga ushqyesit e shpendëve
  • 5 sëmundje bakteriale
  • 2 sëmundje kërpudhore
  • 4 sëmundje protozoare
  • 6 sëmundje virale

Histoplazmoza është një sëmundje kërpudhore e transmetuar nga ajri që mund të përhapet thjesht duke marrë frymë sporet e kërpudhave që e kanë origjinën nga feçet e yjeve. Në shumicën e rasteve, simptomat e Histoplazmozës janë shumë të lehta dhe kalojnë pa u vënë re, megjithatë ka pasur raste serioze që kanë rezultuar në verbëri apo edhe vdekje te njerëzit.

3. Janë të këqija përekosistemi

Yjet mund të ndikojnë negativisht në ekosistemin në shumë mënyra. Ndërsa kemi prekur yjet, do të dëbojnë zogj të tjerë nga foletë e tyre, do të shfaqen në një numër të madh shqetësues, do të vjedhin ushqim nga zogjtë dhe kafshët e tjera dhe do të përhapin sëmundje.

Përveç kësaj, ato i kushtojnë industrisë bujqësore diku nga 800 milionë deri në 1 miliard dollarë në vit duke ngrënë ose kontaminuar racionet e bagëtive, duke ngrënë të mbjella dhe duke përhapur sëmundje dhe duke vrarë kafshë gjatë procesit. Ju mund të gjeni disa detaje të tjera në lidhje me ndikimin ekonomik të yjeve në këtë artikull.

4. Ata janë agresivë dhe mund të vrasin zogj të tjerë

Yjet mund të jenë shumë agresivë dhe territorialë. Ata do të dëbojnë zogj të tjerë vendas nga territori dhe foletë e tyre në mënyrë që të kapërcejnë atë zonë dhe ta pretendojnë atë si të tyren. Në këtë proces ata nuk janë mbi shkatërrimin e foleve, vrasjen e vezëve dhe zogjve të vegjël.

Pra, për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, nga sa mund të gjej ata nuk sulmojnë dhe vrasin zogj të tjerë për ndonjë arsye tjetër përveç marrjes nën kontroll të tyre. foletë. Megjithatë, kjo është shumë e zakonshme dhe në fakt mënyra sesi yjet preferojnë të bëjnë fole… duke vjedhur foletë e zogjve të tjerë. Shihni më shumë rreth foleve më poshtë.

5. Ato shfaqen në numër të madh

Mërmëritje yjesh

Përveç gjërave të tjera për të cilat kemi folur këtu, numri i tyre i madh shkakton probleme. Ata dihet se udhëtojnë së bashku në tufa masive të quajturamurmuritjet e dhjetëra mijëra zogjve. Ata do të grumbullohen së bashku me 100,000 zogj ose më shumë gjatë migrimit.

Këto tufa masive mund të ndërhyjnë me avionët dhe madje të shkaktojnë vdekje të lidhura me rrëzimin e avionit. Koha më e zakonshme për të parë numra kaq të mëdhenj do të jetë në vjeshtë ose në dimër.

Ata e bëjnë këtë për disa arsye. Kryesisht sepse ka siguri në numër. Kur ka kaq shumë mijëra zogj së bashku, e bën të vështirë për grabitqarët si skifterët të veçojnë një. Ju mund të shihni zogj të tjerë si zogjtë e zi që mblidhen së bashku në këto tufa si një taktikë për të shmangur grabitqarët.

6. Ato mund të jenë jashtëzakonisht të zhurmshme

Si një efekt anësor i udhëtimit dhe të strehimit në një numër kaq të madh, ato mund të krijojnë ndotje të tmerrshme akustike. Kur ata gjejnë një vend për të pushuar në numër të madh, ato mund të jenë jashtëzakonisht të zhurmshme. Zhurma e krijuar nga këto banesa masive mund të përbëjë probleme të rëndësishme në zonat e banuara.

Ka disa mënyra, disa jo veçanërisht efektive, që mund t'i pengojnë këto banesa të mëdha të banojnë në pronën tuaj.

Çfarë hanë yjet?

Yjet preferojnë insektet, frutat, drithërat dhe do të hanë farën tuaj të shpendëve nëse duket se është një burim i lehtë ushqimi. Ata në përgjithësi nuk janë ngrënës të kujdesshëm. Ndonëse ka disa gjëra që nuk u pëlqejnë, si farat e sakrificës, ato do të pastrojnë për ushqim dhe do të hanë ushqyesin e oborrit të shtëpisë tuajzogjtë jashtë shtëpisë dhe shtëpisë nëse u jepet mundësia.

Fermerët janë shpesh viktima të numrit dhe oreksit të tyre të madh, duke humbur sasi të konsiderueshme të korrave dhe ushqimit të bagëtive për to çdo vit.

A janë yjet invazivë dhe si arritën në Amerikën e Veriut?

Yjet janë një specie pushtuese dhe nuk janë vendas në Amerikën e Veriut. Siç e përmenda më lart, ata u prezantuan në Amerikë në 1890 nga Eugene Schieffelin. Ai lëshoi ​​100 zogj në parkun qendror në qytetin e Nju Jorkut sepse donte të prezantonte të gjithë zogjtë e përmendur ndonjëherë në shfaqjet e William Shakespeare në Amerikën e Veriut.

Fatkeqësisht efektet e mundshme shkatërruese që kjo mund të ketë në një ekosistem nuk ishin mirëkuptuar në ato ditë.

Ylli evropian është vendas në Evropë dhe Azi, por është futur edhe në vende të tjera si Afrika, Australia dhe Zelanda e Re. Pavarësisht se në cilin vend ndodhen, një gjë mbetet konstante, ata konsiderohen si dëmtues.

Grackle vs starling, a janë e njëjta gjë?

Grackle

Ata të dy janë grumbulluar në grupi i zakonshëm i "zogut të zi" nga shumë njerëz. Në realitet, ylli dhe ylli janë dy lloje të ndryshme, dhe janë gjithashtu të ndara nga zogjtë e zinj.

Kylli është pak më i madh se ylli me yllin evropian që është rreth 8.5 inç i gjatë dhe ylli që vjen brenda me gjatësi rreth 12 inç.

Një e zakonshme
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.