Si të ruani farat e shpendëve të egër (3 mënyra të thjeshta)

Si të ruani farat e shpendëve të egër (3 mënyra të thjeshta)
Stephen Davis

Nëse ju pëlqen të ushqeni zogjtë, atëherë në një moment ndoshta e keni gjetur veten duke bërë pyetje rreth farave të shpendëve. A skadon fara e shpendëve? Si mund ta di nëse fara duket "e zhveshur"? Cila është mënyra më e mirë për të ruajtur farën time? A duhet ta mbaj brenda apo jashtë? Ka shumë gjëra për t'u marrë parasysh, veçanërisht nëse jeni një blerës me vlerë dhe kërkoni oferta të mira për sasi të mëdha farash zogjsh. Kjo mund t'ju bëjë të pyesni veten se ku t'i vendosni të gjitha dhe për sa kohë do të qëndrojë i freskët. Në këtë artikull do të shqyrtojmë të gjitha këto pyetje dhe këshilla se si të ruani farat e shpendëve të egër.

Si të ruani farat e shpendëve të egër – 3 mënyra

Ndërsa mbajtja e farës tuaj në qese është gjithmonë një opsion , kontejnerët e bëjnë më të lehtë grumbullimin, mund të kursejnë hapësirën e ruajtjes dhe mbrojnë farat e shpendëve nga kushtet mjedisore dhe dëmtuesit. Këtu janë tre nga zgjedhjet më të njohura për kontejnerët e magazinimit të farave të shpendëve.

Enë për ruajtjen e ushqimit të mbyllur hermetikisht

Kjo enë për ushqimin për kafshët shtëpiake funksionon shkëlqyeshëm për farat e shpendëve. Ka një vulë hermetike për të ndihmuar në mbajtjen e lagështirës dhe hapja është e bukur dhe e madhe për pastrim të lehtë. Mund të blini shumëfish dhe t'i vendosni ato njëra mbi tjetrën për efikasitet në hapësirë, gjë që mund të jetë e dobishme nëse blini disa lloje të ndryshme farash. Pashë recensues që thoshin se nuk është plotësisht i papërshkueshëm nga përtypja, kështu që mund të mos u rezistojë brejtësve jashtë dhe do të ishte një bast më i mirë për t'u përdorur në ambiente të mbyllura.

BliAmazon

Kovë për ruajtje metalike të galvanizuar Audubon

Kjo kovë metalike e galvanizuar është një zgjedhje e shkëlqyer për ruajtjen e farave në natyrë. Minjtë dhe brejtësit bezdisshëm nuk mund të përtypin metalin, madje ai ka kapëse që e mbajnë kapakun të mbyllur fort në vend. Rishikuesit thonë se mund të mbajë një qese 20 £ me farë zogu dhe ka hijeshi fshatare. Vjen gjithashtu me një lugë.

Blini në Amazon

Enë hermetike për ruajtjen e ushqimit IRIS

Kjo çantë plastike e rëndë ka komoditetin e duke qenë mbi rrota. Pra, nëse keni nevojë të lëvizni enën përreth, nuk do të duhet ta tërhiqni atë. Hermetik për të ndihmuar në ruajtjen e lagështirës dhe trupi i pastër e bën nivelin e farës tuaj të lehtë për t'u parë. Vjen në përmasa të shumta nga 12 litra në 69 litra. Shumë recensues e fusin të gjithë qesen e tyre me fara këtu në vend që ta zbrazin, kështu që mund ta përdorni për "përmbajtje të dyfishtë" nëse nuk dëshironi ta zbrazni qesen.

Shiko gjithashtu: Pse zogjtë humbasin pendët në kokë?

Bli në Amazon

A mund të shkojë keq Birdseed?

Fatkeqësisht, po. Fara e shpendëve mund të "bëjë keq" deri në atë pikë sa duhet të hidhet tutje. Farat e ekspozuara ndaj lagështirës së tepërt, qofshin ato të ujit të qëndrueshëm ose lagështisë së lartë, mund të prishen. Farat përmbajnë vajra natyralë, gjë që u jep atyre aq shumë nga vlerat e tyre ushqyese. Por nxehtësia ose lagështia e tepërt mund të bëjë që ato vajra të prishen. Farat gjithashtu mund të rritin myk dhe kërpudha që janë toksike për zogjtë.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i bufit (kuptimet dhe interpretimet)

Ndotja nga insektet dhe brejtësit është gjithashtu një çështje e zakonshme. Mete, në gjendje të zvarritenhapësira të vogla, mund të futen në qeset e farave të shpendëve, të bëjnë vezë dhe të shkaktojnë infektim. Minjtë e uritur, minjtë, chipmunks dhe ketrat që kërkojnë një vakt, dihet se përtypin qeset e farave të shpendëve, duke e prishur potencialisht farën me urinën dhe feçet e tyre.

Përveç prishjes dhe kontaminimit, fara gjithashtu mund të bajatet. Nëse lihen shumë gjatë, ato vajra të mirë natyralë thahen duke i lënë farat të thata, të brishta dhe me pak vlera ushqyese për zogjtë. Shumë zogj do të shmangin farat e vjetra. Finches janë të njohura veçanërisht për të ngrënë fara të vjetra, të thara nyjer.

Tani le të shohim disa këshilla për ruajtjen për të shmangur disa nga këto probleme të mundshme.

5 Këshilla për ruajtjen e farave të shpendëve të egër

1. Mos grumbulloni

Mund të jetë joshëse të blini një furnizim të madh farash, veçanërisht nëse bëni një ujdi të mirë. Por shumë probleme me hapësirën e ruajtjes, prishjen dhe farat e vjetra e të thara mund të shmangen nëse përpiqeni të mbani furnizimin tuaj me atë që mund të hanë zogjtë brenda disa javësh. Sidomos nëse e ruani farën tuaj të shpendëve jashtë, linjat e zakonshme udhëzuese janë jo më shumë se 2 javë gjatë motit të nxehtë dhe të lagësht dhe jo më shumë se 4 javë gjatë motit të ftohtë.

2. Rregullimi i temperaturës & Lagështia

Lagështia dhe lagështia mund të shkaktojnë vërtet shumë probleme kur bëhet fjalë për prishjen e farave të shpendëve. Vendi më i mirë për të ruajtur farat është diku i freskët dhe i thatë. Kur kisha hapësirë, më pëlqente të ruaja timinfara brenda shtëpisë ose bodrumit. Mbajtja e farës brenda shmang problemet me lagështinë dhe infektimin e kafshëve (shumicën e kohës). Nëse kjo nuk është e mundur, garazhet ose kasollet gjithashtu ofrojnë njëfarë stabiliteti mjedisor. Nëse duhet ta mbani farën jashtë, është më mirë ta ruani në një enë të mbuluar dhe ta mbani në hije.

3. Ngrijeni

Ndonëse mund të duket e çuditshme të mbani farat e shpendëve në frigorifer, shumë njerëz e bëjnë këtë me sukses për të zgjatur jetën e farës së tyre. Nëse jetoni në një klimë shumë të lagësht ose vini re vazhdimisht probleme me lagështirën ose gërvishtjen e farave, ruajtja e farës në frigorifer mund të jetë një alternativë e mirë. Sidomos nëse keni hapësirë ​​shtesë në ngrirje, si një frigorifer i dytë në garazh. Vetëm mos harroni të përdorni një enë hermetike dhe sigurohuni që fara të jetë plotësisht e thatë përpara se të ngrijë. Farat në frigorifer mund të ruhen për muaj ose ndoshta edhe vite.

4. Mos i përzieni të vjetrën dhe të renë

Nëse e konsolidoni farën tuaj në një kosh ose enë, mos përzieni farën e vjetër me farën e re. Përdorni fillimisht farën e vjetër përpara se të hapni një qese të re. Nëse fara e vjetër kishte filluar të prishej, ajo mund të kontaminojë të gjithë furnizimin tuaj të farës së re nëse përzihet së bashku. Plus, mbajtja e çantës tuaj të re të mbyllur derisa të keni nevojë absolute për ta përdorur, mund ta mbajë atë më të freskët edhe pak më gjatë.

5. Mbajeni të pastër

Mbajeni zonën rreth ruajtjes së farës tuaj të pastër nga farat e derdhura. Farat në tokë mund të paralajmërojnë brejtësit dhe të tjerëtkrijesat në vendin ku po ruani rezervat tuaja dhe i joshni të përpiqen të depërtojnë. Ju dëshironi t'i mbani kontejnerët tuaj të pastër gjithashtu. Nëse ndonjëherë e hidhni farën sepse dyshoni se është e prishur, sigurohuni që ta lani tërësisht enën përpara se ta rimbushni me farë të re.

Diçka filloi të përtypet në koshin tonë të plastikës për ruajtjen e farave të shpendëve. Nëse keni brejtës me hundë, metali është zgjedhja juaj më e mirë.

Siç mund ta shihni nga fotografia, koshi ynë plastik nuk mbijetoi jashtë. Unë dyshoj për ketrat apo chipmunks, por kush e di! Pas kësaj, kalova në të gjithë kazanët e plehrave prej çeliku të galvanizuar.

Si të tregoni se fara e shpendëve ka shkuar keq

Para se të rimbushni ushqyesit tuaj, hidhini një sy të shpejtë furnizimit me fara dhe mbani një sy për këto shenja treguese të telasheve.

  • I lagësht / i lagësht: nëse shihni fara të ulura në ujë të grumbulluar, ky është një problem i dukshëm. Por gjithashtu shikoni për kondensim në fara ose në brendësi të enës tuaj. Çdo lloj lagështie do të krijojë prishje.
  • Myku & Kërpudhat: Kërkoni për çdo gjë që duket se po rritet në pjesën e jashtme të farave. Kjo mund të shfaqet si një shtresë e turbullt ose rrëshqitëse në fara, pamja e një shtrese pluhuri ose ndonjë çngjyrosje e pazakontë.
  • Farat e mprehta: Të gjitha farat e shpendëve duhet të ndihen të forta dhe të forta në prekje. Nëse ndonjëherë vëreni se farat duken të buta, të lëmuara ose sfungjerë, ato janë prishur.
  • Farat e grumbulluara: Farat e thata duhet të rrjedhin lirshëm dhe lehtësisht. Nëse një tufë ndahet lehtësisht, ndoshta është në rregull, por grumbujt e ngurtësuar tregojnë se farat janë lagur dhe ka më shumë gjasa të prishen.
  • Insektet: Shumë insekte të ndryshme mund të infektojnë farat si p.sh. tenja, brumbujt ose merimangat. Jini në vëzhgim për çdo insekt të gjallë, por edhe për insektet e ngordhura. Nëse zbulohet një insekt i vetëm, ndoshta nuk është një problem i madh, por mbani me kujdes shenjat e më shumë.
  • Qastë e përtypur & kontejnerët: Brejtësit mund të jenë mjaft të pamëshirshëm kur përpiqen të arrijnë te fara e shpendëve. Ata jo vetëm që do të përtypen përmes çantës në të cilën keni blerë farën, por mund të përtypen edhe përmes një ene plastike. Kërkoni vrima dhe shenja përtypëse.
  • Era: Nëse vaji në fara prishet, do të lëshojë një erë të mprehtë dhe të keqe. Çdo erë që ju kujton lagështinë ose mykun do të thotë gjithashtu farë e prishur.
  • Farat që mbijnë: Nëse shihni fara që kanë rritur ndonjë filiz ose filizë, mos ua jepni ato zogjve. Zogjtë nuk do t'i hanë farat pasi të kenë filluar të mbijnë. Sidoqoftë, mund t'i hidhni në një kopsht dhe të shihni nëse do të rriten. Atëherë mund të përfundoni me disa bimë që prodhojnë farat e tyre të shpendëve!
  • Fara ekstra e tharë: Nëse vëreni se lëvozhga po plasaritet dhe fara brenda duket e vogël dhe e tharë, ose farat ndjehen të brishta ose duken tepër të pluhurosura, kjo mund të tregojë se farat janë bërë shumë e vjetër.

Kontrolloni cilësinë e farës në dyqan

Një mënyrë tjetër për të siguruar që fara juaj e shpendëve ka një jetë të gjatë është të përpiqeni të blini cilësi që në fillim. Nuk është gjithmonë e mundur të inspektohet fara në dyqan. Megjithatë, shumë çanta kanë dritare të qarta plastike që ju lejojnë të shihni farat. Nuk dëmton të kërkoni ngjyrë të mirë, guaska të paprekura dhe thjesht të siguroheni që asgjë të mos duket e diskutueshme. Pasi t'i merrni farat në shtëpi dhe të hapni qesen, veçanërisht në qese të mëdha 'vlerë', mund të vëreni fara të pluhurosura ose shumë shkopinj. Nuk është e pazakontë të marrësh disa degëza në një qese, por një sasi e tepërt degësh ose pluhuri mund të tregojë fara më të vjetra dhe ndoshta mund të provoni një markë tjetër herën tjetër.

Të thjeshtësoni transportin e farës tuaj

Çfarëdo kontejner që përdorni, sigurohuni që ta keni të lehtë ta transferoni farën nga ena te ushqyesit e zogjve. Ka të gjitha llojet e lugëve dhe kontejnerëve që derdhen lehtësisht në dispozicion për të ndihmuar në mbushjen më të lehtë të ushqyesit. Unë i kam përdorur gjithmonë këto kontejnerë të trajtuar me grykë të palosshme. Njerëz të tjerë e shohin kombinimin "scoop" dhe "gyp" më të dobishëm. Cilado lugë që zgjidhni, është më mirë ta caktoni vetëm për përdorim të farave të shpendëve, për të shmangur futjen e ndonjë ndotësi në farë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.