Si t'i mbani zogjtë tallës larg nga ushqyesit

Si t'i mbani zogjtë tallës larg nga ushqyesit
Stephen Davis
duke vëzhguar territorin e tyre, të gatshëm në një moment për të sulmuar çdo ndërhyrës, të madh apo të vogël. Kjo mund të nënkuptojë zogj të tjerë, kafshë dhe madje edhe njerëz.Zog tallës verior që sulmon një Osprey të ri që iu afrua shumë folesë së tijështë koha dhe zhvendoseni furnizuesin tuaj sa më larg që të jetë e mundur nga ai vend. Nëse mund të bllokoni vijën e shikimit, si për shembull lëvizja në një cep, në anën tjetër të shtëpisë ose pas një kasolle ose grupi pemësh, edhe më mirë.Zog tallës verior mes një ushqimi të preferuar, dimritata do ta pretendojnë atë si të tyren dhe do të kërcënojnë çdo zog që përpiqet të hajë prej tij.Zog tallës në ushqimin e suetitOfroni vetëm fara

Siç kemi thënë, zogjtë tallës nuk janë shumë të interesuar të hanë fara ose arra. A ka përzierjen tuaj të farave të shpendëve rrush të thatë ose fruta të tjera të thata ose insekte në të? A keni një ushqyes suet lart?

Nëse po, provoni t'i hiqni të gjitha ato burime ushqimore dhe të ofroni thjesht fara luledielli ose luledielli. Mund të zgjasë pak, por përfundimisht zogu tallës duhet të qetësohet pasi të kuptojë se nuk ka suet apo fruta për të ngrënë.

Shiko gjithashtu: 13 zogj me këmbë të gjata (Foto)Zogu tallës duke shijuar manaferrat nga një bimë gjiri

The Northern Mockingbird është një specie e zakonshme që jeton gjatë gjithë vitit në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Në fakt, ata janë zogu zyrtar i pesë shteteve. Megjithatë, sjellja e tyre mund të jetë një shqetësim nëse ata vendosin që oborri ose ushqimi juaj të jetë territori i tyre. Në këtë artikull do të shikojmë se si t'i mbajmë zogjtë tallës larg ushqyesve dhe pse ata shfaqin këtë sjellje agresive.

Sjellja e zogjve tallës

Mos na keqkuptoni, zogjtë tallës janë mjaft të rregullt. Emri i tyre vjen nga aftësia e tyre për të tallur ose imituar tingujt e zogjve të tjerë. Ata pëlqejnë të ulen në stacione të hapura dhe të këndojnë me zë të lartë, duke krijuar këngë të përpunuara të frazave të përsëritura që marrin nga zogjtë e tjerë. Sidomos gjatë sezonit të shumimit, zogjtë e pashoqëruar mund të këndojnë shumicën e ditës dhe gjatë natës.

Megjithatë, ata shpesh shoqërohen me anën më agresive të natyrës së tyre, që është mbrojtja e ashpër e territorit.

Sjellja e zogjve tallës në pranverë

Shumica e zogjve këngëtarë fitojnë territor në pranverë për të pretenduar për zonat e folezimit, çiftet dhe për të mbrojtur të vegjlit e tyre. Zogjtë tallës nuk janë të ndryshëm, megjithatë qëndrimi i tyre mbrojtës shkon përtej shumicës së zogjve të oborrit të shtëpisë.

Kur mbrojnë territorin e folesë së tyre, të dy gjinitë bashkohen. Femrat ndjekin zogjtë e tjerë tallës femra, ndërsa meshkujt meshkujt e tjerë. Ata do të luftojnë njëri-tjetrin nëse është e nevojshme.

Kur bëhet fjalë për foletë e tyre, zogjtë tallës duket se janë vazhdimishtdo të jetë e njëjta gjë që pretendojnë në pranverë, por jo gjithmonë. Ndërsa ata nuk ka të ngjarë të zhytin njerëzit ose kafshët gjatë dimrit, ata absolutisht do të përpiqen t'i mbajnë zogjtë e tjerë larg ushqimit të tyre.

Ata janë vërejtur duke u ulur në natyrë, duke kënduar këngë që imitojnë specie të tjera të oborrit të shtëpisë. Kjo mund t'i dekurajojë zogjtë që të largohen nga zona, duke menduar se tashmë ka shumë të tjerë të specieve të tyre që ushqehen atje. Ata gjithashtu mund të vokalizojnë në mënyrë agresive për të trembur të tjerët. Dhe sigurisht, ata mund të shkojnë në gatishmëri të lartë, duke ndjekur dhe duke bombarduar çdo zog që afrohet shumë.

A hanë zogjtë tallës farat e shpendëve?

Zogjtë tallës zakonisht nuk janë të interesuar për farat apo arrat. Në verë fokusi i tyre kryesor janë insektet si brumbuj, molë, bletë, milingona dhe karkaleca. Në vjeshtë dhe dimër ata kalojnë te frutat dhe manaferrat. Farat tipike të ofruara në ushqyes si luledielli, safflower, meli dhe kikiriku nuk do t'i tërheqin ato.

Pse zogjtë tallës i ndjekin zogjtë e tjerë larg ushqimeve?

Dy arsye, ushqimi dhe territori. Siç kemi thënë, ata nuk kujdesen për farat e shpendëve. Megjithatë, ata pëlqejnë rrushin e thatë dhe fruta të tjera të thata, si dhe krimbat e miellit dhe suet. Nëse po ofroni fruta, insekte ose supë në ushqyesit tuaj, kjo patjetër mund t'i tërheqë ata. Fatkeqësisht, zogjtë tallës nuk u pëlqen të ndajnë burimet ushqimore dhe nëse mendojnë se ushqyesi juaj është një burim i mirë i ushqimit të qëndrueshëm,ndonjëherë ka sukses kështu që mund të ia vlen një goditje. Vetëm mbani mend, kjo ndoshta do të trembë edhe speciet e tjera të shpendëve.

Përfundim

Zogjtë tallës janë zogj këngëtarë të guximshëm që kanë këngë të bukura dhe mund të jetë argëtuese të shikosh veprimet e tyre teksa ndjekin insektet ose manovrim për të arritur manaferrat. Por, ata mund të jenë mjaft agresivë dhe një telash i vërtetë në oborr nëse bëjnë një pretendim. Për t'i mbajtur larg nga ushqyesit, hiqni të gjitha burimet e ushqimit përveç farës dhe mund t'ju duhet të zhvendosni vendndodhjen e ushqyesve tuaj për të shmangur foletë e pemëve ose manaferrat e dimrit.

Shiko gjithashtu: Si e dinë zogjtë se ka një ushqyes zogjsh?Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.