Si t'i mbani milingonat larg ushqimeve të kolibrit (7 këshilla)

Si t'i mbani milingonat larg ushqimeve të kolibrit (7 këshilla)
Stephen Davis

Kolibri janë një nga zogjtë më të njohur për t'u ushqyer në oborrin e shtëpisë tuaj. Jo vetëm që ato janë të këndshme për t'u parë, por përgatitja e ushqimit të tyre është e lirë dhe e lehtë. Megjithatë, kolibri nuk janë të vetmit që duan të hanë nektar me sheqer. Ushqyesit e nektarit shpesh tërheqin disa dëmtues të padëshiruar si bletët, grerëzat dhe milingonat. Në këtë artikull ne do të shqyrtojmë mënyrat për t'i mbajtur milingonat larg nga ushqyesit e kolibrit.

Ju mund të shikoni artikullin tonë mbi mbajtjen e bletëve dhe grerëzave larg nga ushqyesit e kolibrit këtu.

1. Përdorni një hendek të milingonave ose mbrojtëse të milingonave

Kjo është mënyra numër një e rekomanduar që është edhe e sigurt dhe efektive. Ajo funksionon duke vendosur një barrierë uji midis vrimave të milingonës dhe ushqyesit. Ata ose do të dorëzohen kur nuk mund të kalojnë ujin, ose ndonjëherë do të bien brenda dhe do të mbyten.

  • Hendeqe të integruara : disa ushqyes, si ky ushqyes në formë disku në Amazon, ka hendeqe të integruara pikërisht në "vrimën e donutit" në qendër të pjatës.
  • Hendeqe të ngjitshme : këto duken si gota të vogla që zakonisht ngjiten pikërisht mbi ushqyesin tuaj. Hendekat e ngjitshme varen midis shtyllës suaj dhe ushqyesit. Këtu është një hendek i lirë, por shumë i vlerësuar i milingonave në Amazon.

Sido që të shkoni, ato funksionojnë më mirë kur 3/4 janë plot me ujë . Shumë të mbushura dhe milingonat mund të jenë në gjendje të rrëshqasin në buzë dhe të ngjiten. Shumë i ulët dhe mund të jenë në gjendje të zvarriten jashtë. Në verë do të duhetkushtojini vëmendje të madhe për t'u siguruar që këto të qëndrojnë plot dhe mund t'ju duhet të mbushen çdo ditë.

Kjo tregon një hendek të verdhë të milingonave mbi çdo ushqyes. Ngjyra nuk është e rëndësishme, megjithëse e kuqja mund të tërheqë më shumë kolibra.

2. Shmangni furnizuesit që rrjedhin

Hapi i parë është të siguroheni që furnizuesi juaj të mos rrjedh . Edhe disa pika në tokë mund të lajmërojnë milingonat për sheqerin e ëmbël dhe t'i dërgojnë ato në një mision për të gjetur burimin. Sigurohuni që çdo ushqyes që vidhoset së bashku të ketë një vulë të mirë dhe të ngushtë. Ushqyesit e mëdhenj të tubave/shisheve që i mbushni dhe i varni me kokë poshtë mund të kenë më shumë prirje për rrjedhje sesa ushqyesit e stilit të disqeve.

3. Hije ushqyesin tuaj

Nektari, si lëngjet e tjera, do të zgjerohet kur nxehet. Kjo ndonjëherë mund të ndodhë nëse ushqyesi është plotësisht i ekspozuar ndaj diellit, veçanërisht në klimat shumë të nxehta. Nektari zgjerohet dhe mund të shtyjë pikat nga vrimat ushqyese. Kjo përfundimisht çon në pikimin, duke paralajmëruar milingonat për burimin e ushqimit. Duke vendosur ushqyesin në hije të pjesshme ose të plotë, ai do të qëndrojë më i freskët, gjë që do të ndihmojë në uljen e pikimit dhe ngadalësimin e rritjes së baktereve.

Nëse nuk keni një vend të mirë me hije mund të përdorni një pengesë moti për të dhënë pak hije, ja një e mrekullueshme në Amazon. Si një bonus shtesë, kjo do të sigurojë gjithashtu njëfarë mbrojtjeje nga shiu, madje edhe jashtëqitjet e shpendëve nëse ushqyesi juaj është i varur nga një pozitë e njohur!

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i pëllumbit (kuptimet dhe interpretimet)Milingonat e duan ushqimin ngjitës dhe me sheqer dhe do të sulmojnë edhenjë pikë nëse e gjejnë

4. Varni ushqyes nga linja e peshkimit

Milingonat mund ta kenë të vështirë të ecin në sipërfaqen e rrëshqitshme të vijës së peshkimit . Kjo mund të mos funksionojë si një pengesë më vete, por nëse keni milingona kokëfortë do të ishte mirë ta kombinoni këtë me përdorimin e një hendeku.

5. Përdorni vajra esencialë

Ashtu si shumë krijesa, milingonat kanë disa erëra që thjesht nuk i pëlqejnë. Me përdorimin liberal të disa vajrave esencialë, mund të jeni në gjendje të krijoni një parandalues ​​jo toksik. Nenexhiku/ Menteja është një aromë që duket se mban larg shumë dëmtues nga disa insekte te minjtë dhe minjtë. Ky studim ka zbuluar gjithashtu se kanella mund të përdoret për të larguar milingonat.

Shiko gjithashtu: 15 lloje të zogjve të bardhë (me fotografi)

Në të dyja rastet, do të dëshironi një vaj esencial 100% me cilësi të lartë. Në një shishe të vogël spërkatës përzieni një duzinë pika vaji esencial në ujë. Spërkatni tokën që rrethon direkt shtyllën ushqyes dhe disa centimetra të poshtme të vetë shtyllës. Sa më e fortë / më e fortë të jetë era, aq më mirë, kështu që nëse nuk funksionon në fillim, eksperimentoni me shtimin e më shumë vaj esencial në përzierje dhe duke rritur forcën. Mos harroni të riaplikoni periodikisht dhe pas shiut.

6. Toka diatomike

Toka diatomike është mbetjet e fosilizuara të diatomeve (një algë njëqelizore). Muret e tyre qelizore janë bërë nga silicë. Gjatë shekujve ata janë grumbulluar dhe fosilizuar në sedimente, dhe ne mund të nxjerrim depozitat e mëdha të diatomiteve. Toka diatomike është më e madhezakonisht shitet si pluhur i bardhë shumë i imët.

Shpesh përdoret kundër insekteve të dëmtuesve si milingonat, buburrecat, pleshtat dhe insektet, për të përmendur disa. Por nuk është një helm. Tek insektet, grimcat janë aq të mprehta dhe të imta saqë është në gjendje të depërtojë në skeletin e tyre ekzoskelet, dhe më pas t'i thajë duke thithur vajra dhe yndyrna.

Për njerëzit, kafshët shtëpiake dhe zogjtë, nuk është toksik. Disa njerëz madje vendosin tokë diatomike të kategorisë ushqimore (më e pastruara) në kafshët e tyre për t'i hequr ato nga pleshtat. Megjithatë, mund të irritojë traktin tuaj të frymëmarrjes dhe sytë, prandaj merrni masa paraprake kur e përdorni.

Përpiquni të krijoni një perimetër të tokës diatomake rreth bazës së shtyllës suaj ushqyes. Vendosni një shtresë të mirë në tokë përreth shtyllës, në mënyrë që çdo milingonë që përpiqet të ngjitet në shtyllë për të arritur te ushqyesi, do të duhet të zvarritet nëpër të. Ata ose do ta shmangin atë, ose nuk do të jetojnë aq gjatë sa të bëjnë shumë udhëtime kthimi. Kjo çantë 5 lb në Amazon vjen me një aplikues pluhuri.

Miniera e diatomitit në Kaliforninë Veriore (foto: alishav/flickr/CC BY 2.0)

7. Mbrojtës i milingonave Perky Pet Permethrin

Mund të keni dëgjuar më parë për Permethrin si një repelent i rriqrave që mund të spërkatet në rroba. Është gjithashtu një repelent shumë i mirë i milingonave. Perky Pet bën një zile të vogël të varur që përmban permetrinë të cilën mund ta lidhni midis shtyllës së ushqyesit dhe ushqyesit. Unë besoj se forma është në mënyrë që të mbrojë permetrin nga shiu dhembajeni të thatë dhe të fuqishëm, por ky është vetëm një supozim pasi nuk mund të gjeja një shpjegim për dizajnin e produktit.

Normalisht nuk rekomandoj asnjë pesticid, por permetrina dihet se është e sigurt për njerëzit, kafshët shtëpiake dhe zogjtë. Është mjaft toksik për peshqit dhe organizmat e tjerë ujorë, si dhe për insektet e dobishme si bletët. Megjithatë nuk po flasim për spërkatje të kësaj nëpër oborr. Ky mbrojtës i milingonave ofron një aplikim të vogël, shumë të lokalizuar dhe duhet të jetë mirë për sa kohë që nuk jeni afër një trupi uji. Një mjet i mirë i fundit nëse taktikat e tjera nuk ju funksionojnë.

Metodat për të shmangur

  • Vazelinë : Njerëzit në internet shpesh thonë të lyeni shtyllën me vazelinë ose fërkim me avull. Vërtetë, milingonat nuk do të duan të kalojnë nëpër këtë. Megjithatë, nëse pendët e një kolibri prekin aksidentalisht këtë, do të jetë shumë e vështirë për ta që ta pastrojnë atë. Ajo pengon aftësinë e tyre për të fluturuar dhe për të përdorur siç duhet të gjitha pendët e tyre, gjë që veçanërisht për kolibrët mund të nënkuptojë vdekje.
  • Mbushja e hendekut të milingonave me vaj : Hendekat e milingonave duhet të mbushen vetëm me ujë. Pa vaj gatimi apo vajra të tjerë. Përsëri kjo është shumë afër zonës së të ushqyerit dhe mund të futet në pendët e shpendëve. Gjithashtu, këto hendeqe të vogla të mbushura me ujë në fakt përdoren ndonjëherë nga kolibrat, bletët dhe fluturat për të pirë.

Përfundim

Milingonat janë një pjesë e domosdoshme e mjedisit, dhe përdoren si burim ushqimi nga shumë zogjtë tilla si harabela, trumcat dhe dridhjet. Por ne të gjithë e dimë se ata gjithashtu mund të jenë dëmtues të pamëshirshëm kur përpiqen të hyjnë në shtëpinë tuaj, të hanë kopshtin tuaj ose të përpiqen të marrin përsipër një ushqyes të kolibrit. Metodat më të mira për t'i mbajtur milingonat larg ushqyesve të kolibrit përfshin të siguroheni që ata të mos gjejnë ushqyesin tuaj dhe të vendosni një pengesë midis tyre dhe nektarit. Nëse përdorni dy ose edhe tre nga këto këshilla së bashku, mund të bëni një mbrojtje të fortë kundër milingonave.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.