Si quhen vëzhguesit e shpendëve? (E shpjeguar)

Si quhen vëzhguesit e shpendëve? (E shpjeguar)
Stephen Davis
ku i shikoni zogjtë rastësisht teksa i shihni duke fluturuar rreth e rrotull ose duke ardhur te ushqyesi juaj.

Zugimi është më aktiv dhe mund të konsiderohet një sport. Nëse jeni zogj, ju po gjeni në mënyrë aktive zogj në habitatin e tyre natyror dhe po punoni për të përmirësuar aftësitë tuaja të kërkimit të shpendëve përmes klasave ose udhëtimeve në terren. Zogjtë kanë gjithashtu më shumë gjasa të njohin lloje të ndryshme zogjsh dhe të mbajnë dylbi të shtrenjta ose me dylbi kur kërkojnë zogj.

Image: nickfish03

Nëse keni marrë kohë për të parë zogjtë që ushqehen ose fluturojnë përreth, ndoshta do të kuptoni se ata kanë sjellje magjepsëse. Zogjtë gjithashtu shfaqin inteligjencën e tyre në mënyra të ndryshme, qofshin ata në grup ose vetëm. Nuk është për t'u habitur që njerëzit kanë marrë vëzhgimin e zogjve si një hobi ose karrierë për të mësuar më shumë rreth tyre. Megjithatë, jo të gjithëve u pëlqen të quhen vëzhgues zogjsh.

Pra, si quhen vëzhguesit e shpendëve? Dhe a ka ndonjë ndryshim midis terminologjive të ndryshme? Lexoni më tej për të gjetur përgjigje për këto pyetje dhe më shumë rreth vëzhgimit të zogjve!

Si quhen vëzhguesit e zogjve?

Vëzhguesit e shpendëve kalojnë kohë duke parë zogjtë dhe duke mësuar më shumë rreth tyre. Ata vëzhgojnë sjelljet e zogjve dhe shpesh bëjnë fotografi cilësore të zogjve në habitatin e tyre natyror. Megjithatë, jo të gjithë vëzhguesit e shpendëve pëlqejnë të quhen vëzhgues të shpendëve. Të gjithë preferojnë emra të ndryshëm, duke përfshirë:

  • Birders
  • Ornitologists
  • Apasionuar pas zogjve
  • Twitchers
  • Listers
  • Tickers
  • Adhuruesit e natyrës

Shumicën e kohës, termi specifik i përdorur varet nga niveli i njohurive të tyre për zogjtë dhe sa kohë shpenzojnë duke parë zogjtë ose duke kërkuar informacione .

Cili është ndryshimi midis zogjve dhe vëzhgimit të zogjve?

Termat zogjtë dhe vëzhgimi i shpendëve shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por ka një ndryshim për zogjtë seriozë. Vëzhgimi i shpendëve është më pasiv,udhëtoni distanca të gjata për të gjetur zogj të rinj.

Shiko gjithashtu: Zogjtë që pinë nektar nga ushqyesit e kolibrit

Cilat janë llojet e ndryshme të zogjve?

Një lloj i zakonshëm i vëzhgimit të shpendëve njihet si zogjtë në oborrin e shtëpisë, ku thjesht vëzhgoni zogjtë që tërheqni në oborrin e shtëpisë. Mund të fikni ushqyes, të keni bimë që u pëlqejnë ose një banjë zogjsh për të parë zogjtë që kalojnë pranë pronës suaj. Kjo nganjëherë referohet si "zogjtë me kolltuk".

Megjithatë, vëzhgimi i shpendëve ose zogjtë mund të jenë më të përfshirë dhe kërkojnë planifikim për të udhëtuar për të parë zogjtë. Shpendimi lokal është kur udhëtoni në rezervate, parqe ose parqe natyrore aty pranë për të kërkuar zogj në habitatet e tyre të egra. Do t'ju duhen aftësi në terren për të gjurmuar dhe gjetur me sukses zogjtë.

Udhëtimi i shpendëve është një lloj tjetër gjuetie ku udhëtoni distanca më të gjata, veçanërisht për të parë specie specifike. Pasja e disa njohurive të ornitologjisë është e dobishme pasi ju lejon të identifikoni dhe vlerësoni ndryshimet midis specieve të shpendëve që gjeni.

Çfarë janë garat e shikimit të shpendëve?

Në shumica e garave të vëzhgimit të shpendëve, qëllimi është të rrisni numrin e llojeve të shpendëve që keni parë në listën tuaj. Tre llojet kryesore të ngjarjeve të vëzhgimit të zogjve në të cilat mund të merrni pjesë janë:

Shiko gjithashtu: 14 zogj me emra të çuditshëm (Info & amp; Foto)
  • Dita e madhe : ku synoni të shihni sa më shumë specie që të jetë e mundur brenda një periudhe 24 orësh. Fiton personi me listën më të gjatë.
  • Viti i madh : ku konkurroni për të pasur listën më të gjatë brenda një viti, nga janariNga 1 deri më 31 dhjetor.
  • Ulje e madhe ose qëndrim i madh : ku një ekip shpendësh dallojnë zogjtë në një zonë të caktuar me diametër 17 këmbë për 24 orë.

Zogjtë konsiderohet gjithashtu një sport konkurrues përmes disa ngjarjeve kryesore në SHBA. Për shembull, Seria Botërore ka qenë një ngjarje vjetore që nga viti 1984, ku ekipet vëzhgojnë zogjtë në formatin "Dita e Madhe". Ndodh në Nju Xhersi gjatë majit kur shikimet e shpendëve shtegtarë janë në kulm. Dy ngjarje të tjera të njohura janë Birdathon në New York dhe Great Texas Birding Classic.

Përfundim

Vëzhguesit e zogjve emërtohen me emra të ndryshëm në varësi të mënyrës se si i përcaktojnë aktivitetet e tyre të vëzhgimit të zogjve. Për shembull, shikimi i shpendëve kundrejt shikimit të zogjve ndryshon rreth asaj se sa aktiv është dikush në kërkimin e zogjve për të parë. Një shpendë do të udhëtojë në mënyrë aktive për të parë zogjtë ndërsa vëzhgimi i shpendëve është më pasiv. Tani që i dini terminologjitë e ndryshme, do të kuptoni më mirë se si dëshironi të përcaktoni zakonet tuaja të shikimit të shpendëve! Nëse ju duket argëtuese, shikoni artikullin tonë mbi shikimin fillestar të shpendëve.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.