Si flenë bufat?

Si flenë bufat?
Stephen Davis
dremit.

Ku flenë bufat?

Shumica e bufave do të flenë në degët e pemëve në brendësi të pemës ose në zgavrat e pemëve. Ata priren të gjejnë vende foleje ose fjetje me aktivitet dhe zhurmë të ulët, dhe ku grabitqarët ose njerëzit nuk kanë gjasa t'i shqetësojnë ata.

Përveç pemëve, mund të shihni edhe bufa që flenë në skajet e shkëmbinjve ose në ndërtesa të shkreta. Ata gjithashtu zakonisht pushojnë pranë zonave të mira për gjueti, në mënyrë që të mund të kërkojnë për gjahun sapo të zgjohen.

Megjithëse shumica e bufëve ushqehen vetëm ose pranë folesë së tyre gjatë sezonit të shumimit, disa specie ushqehen në mënyrë të përbashkët ose ndajnë zona pushimi. Për shembull, bufi me veshë të gjatë do të pushojë në grupe me nga 2 deri në 20 kukuvajka.

Disa lloje të bufëve, si bufi me borë dhe bufi me vesh të shkurtër do të ndërtojnë fole në tokë. Bufi i madh me brirë është një specie e njohur për ndërtimin e foleve në foletë e braktisura të ketrit.

Bufi i përgjumur me një sy të çarë

Për shumicën e njerëzve, bufat mbeten zogj misterioz për shkak të aktivitetit të tyre kryesisht të natës. Ata janë të kamufluar mirë dhe pothuajse të heshtur, duke i bërë të vështira për t'u vëzhguar edhe për vëzhguesit më të përkushtuar të shpendëve. Nëse janë zgjuar gjithë natën, mund të pyesni veten, si flenë bufat? Në këtë artikull do t'i hedhim një vështrim zakoneve të gjumit të bufave dhe do t'u përgjigjemi disa pyetjeve të bëra shpesh.

Si flenë bufat?

Bufat mund të flenë drejt dhe të ulur në një degë vetëm duke mbyllur sytë. Ata do të rregullojnë kthetrat e tyre në degë dhe do të kenë një shtrëngim të fortë përpara se të bien në gjumë. Gishtët e tyre të pasmë, të quajtur hallux, nuk do të hapen derisa të përkulin ose shtrijnë këmbët.

Shumë zogj e mbështesin kokën në shpinë kur flenë, duke ngulur sqepin dhe fytyrën në pendët e tyre të pasme. Megjithatë, për shkak të strukturës së ndryshme të qafës, bufat nuk mund ta bëjnë këtë dhe thjesht mbyllin sytë. Ndonjëherë bufat flenë me kokën e kthyer prapa, megjithëse shumica flenë me fytyrë përpara.

Sa kohë flenë bufat?

Ashtu si shumica e zogjve, bufave u duhen rreth 12 orë gjumë për të ruajtur dhe mbajtur energji për aktivitetet e tyre të kërkimit të ushqimit dhe çiftëzimit. Këta zogj mund të bien në gjumë shpejt, edhe brenda 11 sekondave.

Edhe pse janë zogj grabitqarë, bufat kanë shumë grabitqarë të tyre si dhelprat, shqiponjat dhe macet e egra. Kjo do të thotë se ata duhet të jenë gjysmë vigjilent edhe kur flenë dhe shpesh marrin një seri të shkurtërdisponueshmëria.

Bufët që nuk flenë gjatë ditës dhe mund të keni shumë fat që t'i dalloni gjatë orëve të ditës janë:

  • Bufi i skifterit të veriut
  • Bufi pigme i veriut
  • Bufi me borë
  • Bufi gropëz

A flenë bufat me fytyrë poshtë?

Ndërsa bufat mund të flenë drejt si të rritur, bufat e vogla (ose bufët) gjejnë kjo është e vështirë sepse kokat e tyre janë ende shumë të rënda për ta mbajtur lart. Në vend të kësaj, ata shtrihen në bark, kthejnë kokën në njërën anë dhe flenë. Nëse ata janë në një degë, ata do t'i kapin degët fort me kthetrat e tyre përpara se të shtrihen në bark.

Ndonjëherë kukufijtë do të flenë gjithashtu duke u mbështetur te vëllezërit e motrat e tyre ose në anët e folesë për të mbështetur kokat e tyre. Pasi të rriten, ata fitojnë muskuj më të fortë të qafës dhe qëndrueshmëri të trupit për të përballuar peshën e kokës dhe për të fjetur drejt. Kufijtë që flenë kanë shumë dremitje të shkurtra dhe nuk u pëlqen të shqetësohen, madje edhe për t'u ushqyer.

A ëndërrojnë bufat?

Ka shumë mundësi që të shohin! Studiuesit zbuluan se bufat kalojnë përmes gjumit REM, të ngjashëm me njerëzit. Gjumi i lëvizjes së shpejtë të syve (REM) është një fazë gjumi ku ne përjetojmë aktivitet të ngjashëm të trurit me të qenit zgjuar dhe ëndrrat tona më të gjalla.

Zogjtë janë të vetmet specie jo-gjitarësh që aktualisht dihet se kanë gjumë REM. Më tej, ata zbuluan se gjumi REM zvogëlohej me kalimin e moshës së kukuvajkave, njëlloj si tek foshnjat njerëzore.

Bufi që flinte në shenjtërore të pemës

A flenë bufat me një sy hapur?

Bufët dihet se përfshihen në gjumë të ngadaltë njëhemisferik, ku gjysma e trurit të tyre është ende vigjilent ndërsa gjysma tjetër pushon. Kur janë në këtë gjendje, syri i lidhur me gjysmën e trurit të tyre që është ende vigjilent do të qëndrojë i hapur. Kjo i lejon ata të jenë vigjilentë ndaj rreziqeve të mundshme edhe kur pushojnë, dhe u jep atyre një avantazh në shmangien e grabitqarëve.

Interesante, këta zogj mund të vendosin nëse duan që të dyja gjysmat e trurit të flenë ose njëra të qëndrojë zgjuar dhe të alternojë gjumin me gjysmën tjetër. Pra, nuk do të shihni gjithmonë një buf duke fjetur me një sy hapur.

Përfundim

Shumica e bufëve do të flenë të ulur në një degë peme që qëndron drejt ose e vendosur në vrima në pemë. Megjithatë, bufat nuk mund të mbajnë kokën lart në këtë mënyrë, kështu që ata zakonisht flenë në bark dhe me fytyrë anash.

Shiko gjithashtu: A hanë ketrat nga ushqimet e shpendëve gjatë natës?

Ndërsa shumë lloje të bufëve flenë gjatë ditës, ka disa që mund t'i shihni duke fluturuar përreth gjetja e ushqimit ndërsa të tjerët pushojnë.

Shiko gjithashtu: 13 Shembuj të zogjve fole në tokë (me figura)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.