Si e dinë zogjtë se ka një ushqyes zogjsh?

Si e dinë zogjtë se ka një ushqyes zogjsh?
Stephen Davis

Një pyetje e zakonshme që shoh në komunitetin e ushqimit të shpendëve është "si e dinë zogjtë se ka një ushqyes?" Pasi të keni blerë një ushqyes të ri zogjsh, duke gjetur një vend të përshtatshëm për ta varur atë dhe duke e mbushur me farë zogjsh, natyrisht jeni në ankth të shihni zogjtë të ushqehen prej tij.

Zogjtë nuk do ta dinë menjëherë për ushqyesin tuaj, por ata do ta gjejnë atë duke përdorur shikimin e tyre të shkëlqyer. Shumica e zogjve janë gjithmonë në kërkim të ushqimit dhe qëndrojnë të ulur diku në vëzhgim. Për t'i ndihmuar ata në kërkimin e tyre, shpërndani disa farëra në tokë rreth ushqyesit të ri.

Shiko gjithashtu: 16 zogj që fillojnë me J (Foto dhe fakte)

A mund të nuhasin zogjtë farën e shpendëve?

Siç e preku më lart, zogjtë mbështeten kryesisht në vizion për të gjetur farën e shpendëve. Zogjtë kanë vrima të hundës ose narkë të jashtëm, por në të vërtetë nuk ka asnjë mënyrë për të treguar se sa e përdorin shqisën e tyre të nuhatjes ose nëse e përdorin fare. Është një besim i zakonshëm që shkaba mund të gjejë kufomat e kafshëve të ngordhura deri në një milje larg, por studime të tjera tregojnë se nuk ka vërtet asnjë mënyrë të lehtë për të dalluar nëse një zog ka një shqisën e nuhatjes.

Shiko gjithashtu: Vinçat Sandhill (Fakte, Informacione, Foto)

Si e dini nëse zogu me të vërtetë po nuhat diçka? Nuk mund të thuash, 'Ngrije krahun e djathtë nëse e ndjen këtë erë',

Thotë, ornitologu Kenn Kaufman

Sido që të jetë, është e sigurt të supozohet se zogjtë ushqyes që shihni në oborrin e shtëpisë tuaj nuk mbështeten në çfarëdo ndjesie të nuhatjes që mund të kenë për të gjetur farën e shpendëve që ju keni lënë jashtë për ta.

Kërkime të tjera kanë treguar se bishti i kuqHawk mund të jetë një nga zogjtë e paktë që ka shqisën e nuhatjes, por ata sigurisht nuk po përpiqen të nuhasin farën.

A i tregojnë zogjtë njëri-tjetrit ku është ushqimi?

Mendoj është shumë e qartë që zogjtë komunikojnë, ne i dëgjojmë duke folur (kënduar dhe cicërimë) dhe duke iu përgjigjur njëri-tjetrit gjatë gjithë kohës. Por për çfarë po flasin? Epo, le të shohim, ne e dimë se ka thirrje çiftëzimi, që është një formë komunikimi, ka thirrje grabitqare për të paralajmëruar njëri-tjetrin për rrezikun, zogjtë e vegjël ulërijnë nga foleja kur janë të uritur, kështu që kjo është një formë e komunikimit të lidhur me ushqimin. Ekzistojnë gjithashtu thirrje kontakti, të cilat zogjtë mund t'i përdorin për të folur me njëri-tjetrin kur kërkojnë ushqim. Kështu që unë do të thosha po, zogjtë flasin dhe komunikojnë ku është ushqimi, në mënyrën e tyre.

A do ta gjejnë zogjtë ushqyesin tim?

Nëse keni marrë hapat e nevojshëm për të siguruar që zogjtë do gjeni ushqyesin tuaj, atëherë ata me të vërtetë do ta gjejnë atë. Duhen ditë ose javë në varësi të disa faktorëve të ndryshëm, prandaj përpiquni të jeni të duruar. Këtu janë disa gjëra që mund të bëni për të ndihmuar zogjtë e oborrit të shtëpisë tuaj të gjejnë një ushqyes të ri që keni vënë jashtë:

  • vendosni ushqyesin tuaj në një vend të sigurt, përgjithësisht brenda rreth 15 metra larg strehimit
  • shpërndani pak farë në tokë për t'i ndihmuar ata të shohin burimin e ri ushqimor
  • përdorni farën e mirë të shpendëve me cilësi të lartë – kam pasur fat të mirë me këtë përzierje farash nga Wagners
  • nëse keni pasur një ushqyes më parë, varni të riun afërku ishte e vjetra

Sa kohë u duhet zogjve për të gjetur një ushqyes zogjsh?

Kjo pyetje nuk mund të përgjigjet lehtë dhe nuk ka vërtet asnjë përgjigje përfundimtare apo edhe një vlerësim të mirë . Ky artikull flet për rregullin e dyve, i cili në thelb thotë se mund të zgjasë 2 sekonda ose 2 muaj. Për sa kohë që jeni të durueshëm dhe mbani ushqim të disponueshëm në ushqimin(t) tuaj të shpendëve, zogjtë (dhe pothuajse me siguri ketrat) do t'i gjejnë ato.

Këtu është një shembull i jetës reale nga një përvojë e fundit që kam pasur. U transferova në një shtëpi të re dhe vendosa një ushqyes të vogël të dritareve që mora në Amazon, meqë ra fjala, një ushqyes të madh pak të lirë, dhe e mbusha dhe e vendosa në dritaren time. U deshën pothuajse 2 javë të forta para se të pashë miun tim të parë duke rrahur nëpër fara.

Pas kësaj e gjetën ketrat, pastaj kardinalët, e kështu me radhë. Pas kësaj shtova një ushqyes në oborr që është në një shtyllë, tani ata thjesht kërcejnë përpara dhe mbrapa midis tyre dhe e gjithë lagjja e di që oborri im është një burim ushqimi!
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.