Sa lart mund të fluturojnë zogjtë? (Shembuj)

Sa lart mund të fluturojnë zogjtë? (Shembuj)
Stephen Davis
Mjellma është gjithashtu një zog shtegtar që udhëton nëpër Evropë dhe Azi gjatë vitit dhe i cili përdor presionet më të ulëta në lartësi të mëdha.

5. Alpine Chough

Nuk janë gjithmonë më të mëdhenjtë dhe më të guximshmit që marrin titujt. Një nga zogjtë më të lartë që fluturon është Chough Alpine, i cili është vendas në Azi dhe përdoret për të fluturuar rreth maleve shumë të larta. Ata mund të fluturojnë deri në 26,500 ft (8,000 m) dhe janë të njohur për aftësitë e tyre të shkëlqyera të fluturimit.

Si zogjtë arrijnë të fluturojnë kaq lart

Kolibrat shpesh fluturojnë në lartësi 500 këmbë mbi nivelin e detit , dhe fluturoni 500-600 milje pa u ndalur gjatë migrimeve. Megjithatë, pasi arrijnë në destinacionet e tyre, pjesën më të madhe të kohës e kalojnë duke qëndruar pezull pranë luleve. Ata kanë nevojë për shumë pak presion në ajrin poshtë krahëve të tyre për të arritur lartësinë që duhet të ushqehen.

Patat kanadeze nga ana tjetër, mund të fluturojnë në lartësi deri në 8000 këmbë gjatë migrimit. Kjo është mbi 1.5 milje e lartë.

Patat kanadeze

A keni menduar ndonjëherë se sa lart mund të fluturojnë zogjtë? Në këtë artikull ne do të diskutojmë aftësinë e një zogu për të fluturuar, por më konkretisht se sa lart mund të fluturojnë në të vërtetë. Ne do t'ju japim disa shembuj se sa lart fluturojnë specie të ndryshme si dhe disa fakte interesante.

Le t'i hedhim një sy!

Sa lart mund të fluturojnë zogjtë?

Zogjtë mund të fluturojnë fjalë për fjalë në çdo lartësi nga disa inç (ose centimetra) mbi sipërfaqen e tokës deri në mbi 30,000 këmbë. Në fakt, lartësia më e madhe që është matur një zog është 37,000 ft, kur një shkaba e Ruppell goditi një aeroplan në atë lartësi në vitin 1974.

Në ekstremin tjetër, një dallëndyshe hambar shpesh do të fluturoni dhe fluturoni vetëm rreth 4 inç (10 cm) mbi tokë, pasi ata kërkojnë insekte. Një zog i vogël, si nuthatch, mund të fluturojë në distanca shumë të shkurtra në vetëm disa centimetra mbi tokë kur është në kërkim të ushqimit.

Shiko gjithashtu: Mashkull vs Femra Bluebirds (3 Dallimet kryesore)

Zogjtë mbështeten në aftësinë e tyre për të fluturuar

Zogjtë duket se gëzojnë fluturimin dhe fluturimin përreth, por ata nuk fluturojnë për argëtim. Ka disa arsye pse zogjtë të fluturojnë: për të shkuar nga një vend në tjetrin, për të kapur pre ose për të shpëtuar nga diçka.

Të kalosh nga një vend në tjetrin mund të jetë po aq e thjeshtë sa lëvizja nga foleja në një pemë aty pranë , ose mund të jetë aq e ndërlikuar sa një zog që migron në gjysmën e tokës. Shumë lloje zogjsh kapin prenë fjalë për fjalë 'në krahë' dhe duhet të fluturojnë për ta bërë këtë. Kur një zog kërcënohet, do të ndodhënë mënyrë të pashmangshme përpiquni të shpëtoni duke fluturuar larg.

Zogj të ndryshëm fluturojnë në lartësi të ndryshme për arsye të ndryshme. Një skifter, për shembull, do të duhet të fluturojë lart, në mënyrë që të shikojë poshtë në një zonë mjaft të madhe për të kërkuar pre. Një pëllumb do të fluturojë vetëm në një lartësi të vogël në mënyrë që të mund të tresë ushqimin përpara se të gjejë një pemë tjetër për t'u ushqyer.

imazh: Pixabay.com

Si janë në gjendje të fluturojnë

Ndonjëherë , duket sikur një zog thjesht duhet të përplasë krahët disa herë për t'u ngritur në ajër, pastaj ata thjesht kalojnë në lundrim. Në fakt, fluturimi është një fenomen mjaft i ndërlikuar nëse e analizoni. Nëse jo, me siguri ne të gjithë mund të fluturojmë përreth?

Zogjtë janë krijuar posaçërisht për të fluturuar, me kocka shumë të lehta, një formë të thjeshtë, muskuj të fortë gjoksi, një bisht dhe, natyrisht, krahët e tyre.

Parimi themelor i fluturimit është që zogu përplas krahët, duke krijuar presion kundër ajrit që detyrohet poshtë, gjë që i bën ata të ngrihen. Kjo quhet ngritje.

Nëse një zogu do t'i duhej të përplaste krahët me të njëjtën shpejtësi dhe presion për çdo moment të çdo fluturimi, ai do të rraskapitej dhe nuk do të mund të fluturonte fare.

Disa zogj janë krijuar posaçërisht për të përplasur krahët shumë shpesh. Kolibri mund të përplasë krahët deri në 90 herë në sekondë. Të tjerët, si zogjtë grabitqarë, mund të fluturojnë për një kohë të gjatë me pothuajse asnjë përplasje.

Shembuj të zogjve që fluturojnë më lart

Ndër të gjithazogj, ka nga ata që fluturojnë më lart se të tjerët, sepse janë në kërkim të ushqimit, ose duke udhëtuar në distanca të mëdha dhe kanë nevojë për lartësinë për t'i ndihmuar në rrugën e tyre.

1. Shkaba e Ruppell-it

Mbreti i fluturuesve të lartë në botën e shpendëve është shkaba e Ruppell-it, e cila mund të arrijë lartësitë deri në 37,000 ft (11,300 m). Ashtu si anëtarët e tjerë të familjes së shkabave, këta zogj përdorin hapësirën e tyre të madhe të krahëve për të kapur termat dhe kalojnë orë të tëra duke rrëshqitur në lartësi, duke parë në një distancë të madhe që çdo kërmë të ushqehet.

2. Vinçi i zakonshëm

Trashëgimtari i dukshëm i fluturuesve të lartë është vinçi i zakonshëm, i cili mund të fluturojë deri në lartësitë 33,000 ft (10,000 m). Vinçat e zakonshëm janë zogj shtegtarë dhe duhet të përshkojnë distanca të mëdha dy herë në vit, kështu që ata duhet të fluturojnë mjaftueshëm lart për të përfituar nga ajri më i hollë dhe për të shmangur pengesat në tokë, të tilla si Malet Shkëmbore.

vinçat rërë (zogj shtegtar)

3. Pata me kokë bar

E dyta e dyta në aksionet e fluturuesve të lartë është pata me kokë bar, e cila mund të fluturojë deri në 29,000 ft (9,000 m). Këta janë gjithashtu zogj shtegtarë dhe duhet të jenë në gjendje të fluturojnë mbi malin Everest, i cili është në vendlindjen e tyre në Azinë Qendrore.

4. Mjellma Whooper

Ka prova të padiskutueshme se mjellma Whooper është gjithashtu një vrapues i denjë në aksionet e fluturuesve të lartë, pasi radari dikur regjistroi një tufë mbi Irlandën e Veriut në lartësinë mbresëlënëse prej 27,000 ft (8,200 m)vetëm një masë e ngurtë grimcash. Ka zona me presione dhe rryma të ndryshme që kalojnë ndërmjet tyre, të quajtura termike. Një zog grabitqar si një shkab noton fjalë për fjalë në termale, kjo është arsyeja pse ata mund të rrëshqasin shumë, në vend që të përplasen.

Zogjtë migrues

Imazhi nga Karsten Paulick nga Pixabay

Zogjtë që migrojnë në distanca të gjata do të lodhen shumë shpejt nëse përplasen gjatë gjithë kohës, por duhet të përshkojnë distanca të gjata, ndryshe nga zogjtë grabitqarë që qarkullojnë përreth duke kërkuar pre. Kjo është arsyeja pse zogjtë fluturojnë aq lart kur migrojnë në mënyrë që të shtyjnë në ajër më pak të dendur, gjë që kërkon më pak përpjekje dhe nuk i lodh aq shumë.

Shiko gjithashtu: 12 ushqyesit më të mirë të shpendëve (Udhëzuesi i blerjes)

Përfundim

Për ne, çdo lartësia që mund të arrijë një zog është e lartë, sepse ne nuk jemi ndërtuar për fluturim si ata. Ka disa zogj që janë të aftë të fluturojnë në lartësi ekstreme, sepse ata duhet të kërkojnë ushqim, ose të udhëtojnë distanca të mëdha, ose thjesht të jetojnë në lartësi. Ndërsa shkaba e Ruppell-it mban nderin e të qenit fluturuesi më i lartë, ka lloje të tjera zogjsh që vijnë në një sekondë shumë të afërt.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.