Sa kohë jetojnë kolibrat?

Sa kohë jetojnë kolibrat?
Stephen Davis

Nëse ju ka pëlqyer ndonjëherë shikimi i zogjve të vegjël, mund të keni pyetur veten, sa kohë jetojnë këta zogj të vegjël?

Jetëgjatësia mesatare e një kolibri është 3 deri në 5 vjet. Kështu thuhet, kolibrat mund të jetojnë diku nga 3 deri në 12 vjet. Kjo varet nga mbijetesa e tyre në vitin e parë. Koha midis daljes nga veza dhe ditëlindjes së tyre të parë është periudha më e rrezikshme në jetën e tyre.

Jetgjatësia e kolibrit

Vetëm sa kohë jetojnë kolibrat është një pyetje që bëjnë shumë vëzhgues zogjsh. Krijesat e vogla janë çuditërisht të qëndrueshme, me jetëgjatësi mesatare prej 3-5 vjetësh në natyrë. Jetëgjatësia e kolibrit për Amerikën e Veriut përgjithësisht përfshihet brenda mesatares 3-5 vjeçare, por disa raca janë vërejtur se jetojnë deri në 9 dhe madje edhe më shumë se 12 vjeç.

Shumë kolibra nuk mbijetojnë vitin e tyre të parë. Ata konsiderohen “të mitur” derisa të arrijnë pjekurinë e plotë në moshën 1 vjeç. Në përgjithësi, kjo është koha kur ata do të fillojnë çiftëzimin dhe prodhimin e pasardhësve të tyre. Pas kësaj, bëhet fjalë për të mbijetuar grabitqarët, për të gjetur ushqim dhe për të mbrojtur të vegjlit e tyre për pjesën e mbetur të jetës së tyre. Ky cikël jetësor mund të përsëritet për shumë vite ose vetëm për disa.

Kolibri i Amerikës së Veriut duhet të përballet me një shumëllojshmëri të gjerë zonash të buta dhe kushte moti. Ajo që vijon është jetëgjatësia mesatare për disa lloje kolibri të Amerikës së Veriut.

Ruby-throateduria gjatë këtij viti të parë të të mësuarit se si të gjeni ushqim dhe migrimi i tyre i parë.

HummingbirdRuby-Throated Hummingbird

Kolibri më i vjetër i regjistruar me grykë rubin ishte një femër 9 vjeçare . Këta hummers kanë terrenin më të madh të mbarështimit të çdo varieteti të Amerikës së Veriut dhe janë të vetmet specie të kolibrit që shumohen në gjysmën lindore të kontinentit.

Kolibri me mjekër të zezë

Kolibri me mjekër të zezë

I quajtur për mjekrën e tij kryesisht të zezë, e cila ka një rrip të hollë puplash vjollcë, më i vjetri i regjistruar me mjekër të zezë ishte 11 vjeç . Pas çeljes, i riu i kolibrit do të qëndrojë në fole për 21 ditë. Si të rritura, femrat do të kujdesen për deri në 3 raunde të vegjël në vit.

Anna's Hummingbird

Anna's Hummingbird (Foto: russ-w/flickr/CC BY 2.0)

The Kolibri më i vjetër i njohur i Anës ishte 8 vjeç . Gryka e mashkullit me ngjyrë rozë (e quajtur grykë) shtrihet mbi kokën e tij ndryshe nga shumë specie. Ato gjenden ekskluzivisht përgjatë bregut perëndimor të Amerikës së Veriut.

Allen's Hummingbird

Allen's Hummingbird (Foto Credit: malfet/flickr/CC BY 2.0)

Kolibrat e Allen mund të kenë pak një jetëgjatësi më e shkurtër, me më të vjetrën e regjistruar në pak nën 6 vjeç . Ata shumohen në një zonë të vogël përgjatë Oregonit bregdetar dhe Kalifornisë, më pas ose qëndrojnë të vendosura në Kaliforninë jugore ose migrojnë në Meksikë për dimër.

Kolibri i rrëmbyeshëm

Kolibri i rrëmbyeshëm mashkull

Më i vjetri regjistruar Rufous hummingbird ishte gati 9 vjeç . Ata janë jashtëzakonisht territorialë dhe do të sulmojnë kolibra të tjerë dhe madje do të ndjekin zogjtë më të mëdhenj dhe chipmunks larg foleve të tyre! Ata gjithashtu bëjnë një nga migrimet më të gjata të çdo zogu në botë (matur nga gjatësia e trupit).

Kolibri me bisht të gjerë

Kolibri me bisht të gjerë (Foto: photommo/flickr/CC BY-SA 2.0)

Kolibri më i vjetër i regjistruar me bisht të gjerë ishte pak më shumë se 12 vjeç . Një kolibri i vërtetë "malor", ata shumohen në lartësi deri në 10,500 këmbë, kryesisht përgjatë vargmalit Rocky Mountain në SHBA. Pas gushtit ata shkojnë në jug për në dimër në Meksikë dhe nuk kthehen më në SHBA deri në fund të pranverës.

Kalliope Hummingbird

Calliope Hummingbird

Koliopi më i vjetër i regjistruar Calliope ishte 8 vjeç . Këta hummers të vegjël të ëmbël janë zogjtë më të vegjël në Shtetet e Bashkuara dhe peshojnë sa një top ping-pongu. Me këtë thënë, këta zogj të vegjël mund të jenë shumë agresivë, madje edhe duke u zhytur në zogj grabitqarë si skifterët gjatë sezonit të shumimit.

Costa's Hummingbird

Costa's Hummingbird (Foto: pazzani/flickr/CC BY -SA 2.0)

Kolibri më i vjetër i njohur i Kostës ishte 8 vjeç . Costa-t mashkullorë kanë një pamje paksa të ndryshme, me pendë ngjyrë vjollce të ndezur që shtrihen nga mjekra e tyre në secilën anë si një mustaqe vjollce. Ju do t'i kapni ato vetëm në xhepat e vegjël të SHBA-së, kryesishtshkretëtira Sonoran dhe Mojave. Ato shtrihen gjithashtu deri në bregun perëndimor të Meksikës në të dyja anët e Gjirit të Kalifornisë.

Si vdesin kolibri?

Vdekja e kolibrit është e zakonshme në vitin e parë të jetës. Deri në 3 javët e para të jetëgjatësisë së tyre do të kalojnë në fole. Kolibrat femra i rrisin vetëm të vegjlit e tyre, që do të thotë se po sigurojnë ushqim për veten dhe për foshnjat e tyre. Kjo përkthehet në shumë kohë larg nga të vegjlit e tyre, duke i lënë ata pre e kafshëve të tjera, aksidenteve ose ndonjë numri rreziqesh të tjera.

Pasi të gjithë po fluturojnë dhe një nënë i ndjek të vegjlit e saj larg folesë, ata në thelb janë vetëm për të gjuajtur ose për të gjetur ushqim, si dhe për të mbijetuar. Për më tepër, hummers janë përgjithësisht të vetmuar. Disa janë shumë territorialë dhe i ndjekin zogjtë e tjerë gjithashtu, kështu që ata janë kryesisht të vetëm në natyrë.

Ka shumë grabitqarë kolibri. Këto kafshë do të hanë kolibra si pre. Kafshët e tjera, veçanërisht zogjtë e tjerë, mund të vrasin hummers që hyjnë në territorin e tyre si një mjet për të mbrojtur burimet e tyre ushqimore. Duke qenë kaq të vegjël dhe unikë, këta zogj të vegjël gjithashtu ngatërrohen me kafshë të tjera dhe ndonjëherë vriten aksidentalisht për këtë arsye. Ne zhytemi në shkaqet specifike të vdekjes së kolibrit në seksionet e mëposhtme.

Çfarë e shkakton vdekjen e një kolibri?

Uria

Për sa i përket kafshëve me gjak të ngrohtë,kolibri kërkon një konsum të lartë të kalorive. Në fakt, për të ushqyer metabolizmin e tyre tepër të lartë, ata duhet të konsumojnë gjysmën e peshës së tyre trupore në sheqer çdo ditë. Kjo mund të jetë e vështirë për t'u mbajtur në hap me motin e keq, ndryshimin e stinëve, mjediset e panjohura, duke iu shmangur grabitqarëve, etj. Kjo do të thotë se ata janë gjithmonë në rrezik të vdesin nga uria.

Sëmundje

Ushqyesit e kolibrit janë bukuroshe të kesh në oborrin tënd, por nëse nuk mbahen të pastra dhe rimbushen rregullisht, bakteret dhe kërpudhat do të rriten në sheqer duke shkaktuar fermentim. Sapo të hahet nga një kolibri, kjo mund të shkaktojë sëmundje dhe infeksione fatale.

Një koliber i sëmurë mund të nënkuptojë se sistemi i tyre fiket, por po aq e dëmshme është çdo pengesë për lëvizjen e tyre. Nëse një kolibri nuk mund t'i rrahë krahët me kapacitet të plotë, ai nuk mund të hyjë shpejt në ushqim. Ata kanë nevojë për lëvizje të shpejtë për të qëndruar në ajër dhe për të ushqyer dhe nëse sistemet e tyre të brendshme janë ngadalësuar, uria bëhet një rrezik real. Infeksionet kërpudhore gjithashtu mund të shkaktojnë që gjuhët e tyre të gjata të fryhen dhe të dëmtojnë aftësinë e tyre për t'u ushqyer. Pra, në këtë rast kolibri do të vdiste teknikisht nga uria, por ishte për shkak të një infeksioni.

Moti

Është e rrallë që kolibri të vdesë për shkak të ndryshimeve të motit. Shumica migrojnë ose janë në gjendje të mbulohen dhe të shkojnë në një gjendje të ngjashme me letargji të quajtur torpor nëse është e nevojshme. Ata janë gjithashtu shumë përshtatës: ne kemi parë ndryshimin e vargut të kolibrit dhe të tyreModelet e migrimit ndryshojnë ndërsa moti është ngrohur globalisht.

Megjithatë, çdo ndryshim ekstrem i motit që ndikon në aksesin në ushqim është gjithashtu një rrezik i jashtëzakonshëm për ta. Dëbora e papritur, ngricat që i çojnë kafshët nën tokë ose bllokojnë aksesin në burimet e ushqimit bimor, nuk janë mik për kolibrët.

Ndikimet njerëzore

Humbja e habitatit për shkak të urbanizimit është gjithmonë një shqetësim për speciet shtazore. Mënyra se si kjo ndikon më shumë tek kolibri është duke hequr zona të mëdha të tokës së egër ku gjenden burimet e tyre natyrore të bimëve dhe ushqimit të insekteve. Njerëzit kanë prezantuar gjithashtu shumë specie bimore jo-vendase. Këto ndonjëherë mund të rriten jashtë kontrollit dhe të zhvendosin speciet vendase nga të cilat varen kolibrat për ushqim.

Grabbitqari

Ndonjëherë kolibrat vriten nga kafshë të tjera. Grabitqarët e tyre përfshijnë insekte të mëdha agresive (të tilla si mantiset që luten), merimangat, gjarpërinjtë, zogjtë, skifterët dhe bufat. Kafshët e tjera mund t'i ngatërrojnë kolibrët me diçka tjetër dhe t'i sulmojnë dhe t'i vrasin. Disa shembuj të tyre janë bretkosat, të cilët ngatërrojnë zogjtë e vegjël me insektet mbi ujë. Macet, si të egra ashtu edhe shtëpiake, janë gjithashtu një rrezik për kolibrat.

Një mantis provon një sulm të fshehtë (foto jeffreyw/flickr/CC BY 2.0)

Shumë kafshë që i sulmojnë do të qëndrojnë në pritë, duke i përndjekur nga diku të fshehura. Zakonisht ata vendosen pranë vendit ku zogjtë ushqehen ose fole. Kjo do të thotë që mbajtja e furnizuesit tuaj jashtë në të hapur është njëmënyrë e shkëlqyeshme për të siguruar që kolibri mund të ushqehet në paqe.

Shiko gjithashtu: Si t'i mbani macet larg nga ushqyesit e shpendëve

Sa kohë jetojnë kolibrat pa ushqim?

Nëse një kolibri do të vazhdonte të fluturonte normalisht pa ushqim, ai mund të vdiste nga uria në 3 deri 5 ore. Metabolizmi i kolibrit është i famshëm. Rrahja e vazhdueshme e krahëve të tyre, rreth 53 herë në sekondë mesatarisht në Amerikën e Veriut, kërkon një sasi të madhe energjie.

Në mënyrë tipike, ata nuk e kanë problem të mbledhin ushqim të mjaftueshëm dhe u merr pjesën më të madhe të ditës për të bërë kështu që. Nëse ushqimi bëhet i pakët në një zonë, zogjtë do të migrojnë diku tjetër për të gjetur një burim të ri. Kjo është arsyeja pse ata kanë diapazon kaq të madh dhe lëvizin me stinët.

Një kolibr mund të jetojë pa ushqim për më gjatë nëse pështjellon siç bëjnë natën. Ndërsa "flenë" ata jetojnë nga rezervat e tyre të vogla të yndyrës dhe ngadalësojnë metabolizmin e tyre. Në këtë gjendje, një koliber mund të mbijetojë pa ushqim për një ditë apo më shumë.

Gjithçka që u tha, ngecja në kurth është një çështje shumë reale për kolibrat. Garazhet ose strehët e kopshtit përbëjnë një kërcënim real nëse dyert lihen të hapura dhe njeriu endet brenda. Të ngecesh në një hapësirë ​​të mbyllur për më shumë se disa orë do të dëmtojë një kolibre dhe mund të çojë në vdekjen e tij nga uria.

A vdesin kolibri nëse ndalojnë së fluturuari?

Kolibri zakonisht shihen në një lëvizje kaq të shpejtë saqë është e vështirë të imagjinohet të ndalojnë. Kjo mund të jetë pjesë earsyeja u ngrit thashethemet se kolibrat vdesin nëse ndalojnë së fluturuari. Ky është thjesht një mit kolibri, NUK do të vdesin nëse ndalojnë së fluturuari. Ata ulen dhe pushojnë ashtu si zogjtë e tjerë.

Megjithatë, fluturimi është specialiteti i tyre kryesor. Jo vetëm që kanë krahë të formuar posaçërisht, por muskujt e gjoksit të tyre që fuqizojnë krahët zënë rreth 30% të peshës së tyre trupore! Për shumicën e shpendëve është vetëm rreth 15-18%. Ata krahë të vegjël janë një makinë. Edhe truri i tyre është i specializuar për të perceptuar lëvizjet dhe lëvizjet e shpejta në të gjitha drejtimet ndryshe nga kafshët e tjera. Ata zakonisht hanë gjysmën e peshës së tyre në sheqerna për t'u zbërthyer për energji në ditë dhe në rrethana normale ushqehen disa herë në orë. Kjo do të thotë se ata duhet të hanë shpesh, kështu që mbajini ato ushqyes të mbushur!

Kolibri mund të ndalojë së fluturuari për të pushuar, por ata gjithashtu nuk e bëjnë këtë gjatë natës. Kjo është kur ata vendosen në një gjendje të quajtur torpor që ul temperaturën e tyre të brendshme dhe ngadalëson shumicën e sistemeve të tyre. Ndërsa në këtë gjendje të ngjashme me letargji, ato mund të gjenden të kapur për një pozitë të përmbysur. Nëse gjeni një zog si ky, mos u shqetësoni! Thjesht lëreni të pushojë.

A mundet kolibri i ngrirë deri në vdekje?

Kolibri i ulur në një pemë në dëborë

Kolibrat zakonisht migrojnë gjatë dimrit në klimat më të ngrohta. Disa, si kolibri Rufous, udhëtojnë mijëra milje.

Kjo mund ta bëjë dikë të besojë se i ftohti është njërrezik i drejtpërdrejtë për kolibrat, por e vërteta është se këta zogj nuk kanë gjasa të ngrijnë deri në vdekje. Shumë lloje, duke përfshirë kolibrat e Anës, mund të ushqehen në të njëzetat e ulëta apo edhe në adoleshencë. Nëse gjërat bëhen shumë të ftohta, ato gjithashtu mund të kalojnë në gjumë, ngjashëm me mënyrën se si ata flenë.

Ftohja bëhet e rrezikshme sepse në përgjithësi kufizon disponueshmërinë e burimeve kryesore të ushqimit të kolibrit. Bimët ndalojnë lulëzimin, lëngjet e pemëve bëhen të paarritshme, insektet vdesin ose shtyhen diku tjetër. Pra, ashtu si kërcënimet e tjera për kolibrët, në të vërtetë ka të bëjë me aksesin e tyre në ushqim.

Rreth zogjve të vegjël të kolibrit

Fotografia: Pazzani/flickr/CC BY-SA 2.0

Shumica e kolibrave ciklet e jetës përfshijnë një periudhë të ushqyerjes nga nënat e tyre pas largimit nga foleja. Kjo periudhë mësimore u mëson atyre se si të mbijetojnë dhe të mbledhin ushqim vetë. Sapo kolibrat të dalin vetë, shumica e nënave do të fillojnë të ndërtojnë folenë e radhës për të hedhur vezët e saj dhe do ta fillojnë procesin nga e para.

Kolibri meshkuj zakonisht nuk do të përfshihen në rritjen e të vegjëlve. Në vend të kësaj, femra ndërton folenë dhe inkubon vezët për diku nga 2 javë deri në 18 ditë. Rreth 9 ditë, kolibri do të fillojë të testojë krahët e tyre dhe rreth 3 javë nga jeta e tyre ata mund të fillojnë të largohen nga foleja.

Shiko gjithashtu: 15 zogj me pendë të ylbertë

Ata janë shumë të prekshëm ndaj grabitqarëve ndërsa janë në fole dhe sapo "marrin krahët" kështu që për të folur. Ata janë gjithashtu më të prirur për t'u bërë pre e tyre
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.