Sa i lartë duhet të jetë një ushqyes zogjsh jashtë tokës?

Sa i lartë duhet të jetë një ushqyes zogjsh jashtë tokës?
Stephen Davis
miq të vegjël ndërsa ai është duke ngrënë. Nëse zotëroni një mace në natyrë ose keni vizitorë mace në oborrin tuaj, atëherë mund të dëshironi të investoni në një shtyllë ushqyese ekstra të gjatë që as kotelet që kërcejnë lart nuk mund ta arrijnë, si ky në Amazon. Shikoni artikullin tonë mbi mbajtjen e maceve larg ushqyesve për më shumë këshilla.

Zogjtë e tjerë janë gjithashtu diçka që mund t'ju duhet të merrni parasysh. Skifterët janë grabitqarë natyralë dhe vazhdimisht fluturojnë lart në kërkim të vaktit të tyre të ardhshëm. Nëse nuk u jepni zogjve tuaj mbulim të mjaftueshëm si nga lart ashtu edhe nga poshtë, ata mund të përfundojnë në kthetrat e një kestrele ose një lloj tjetër skifteri.

Image: Jasmin777

Llojet e ndryshme të zogjve ushqehen rehat në lartësi të ndryshme, por lartësia ideale për një ushqyes standard të shpendëve që të jetë nga toka është rreth 5 këmbë. Për më tepër, duhet të jetë rreth 10 metra nga çdo pemë, shkurre ose strukturë.

Sa lart mund të varni një ushqyes zogjsh?

Nuk ka kufi për lartësinë që mund të varni një ushqyes zogjsh, por duhet të keni parasysh llojet e zogjve që frekuentoni oborrin tuaj ose çfarë lloj zogjsh dëshironi të ushqeni. Lloje të ndryshme zogjsh ushqehen rehat në lartësi të ndryshme. Kardinalëve, për shembull, u pëlqen të ushqehen me shkurre, kështu që varni një ushqyes kardinal në nivelin e syve ose rreth asaj 5 metra. Edhe pse qukapikët janë ushqyes pemësh, kështu që mund të mendoni të varni një ushqyes qukapikësh pak më lart.

Para se të blini ushqyesin tuaj dhe ta varni, duhet të mendoni se çfarë lloje zogjsh do të ushqeni dhe çfarë lloje kafshësh të ketë përreth që mund të përpiqet të vjedhë farën apo edhe të kapë zogjtë.

Sa lart duhet të varet një ushqyes për zogjtë e dritareve?

Shumica e ushqyesve të dritareve janë ngjitur në dritare me gota thithëse. Unë do të sugjeroja të varni një ushqyes të dritares në pjesën e mesme dhe të sipërme të dritares, në mënyrë që ketrat të mos mund të ulen lehtësisht në pragun e dritares dhe të hanë të gjithë ushqimin. Gjithashtu duhet ta bëni të lehtë për t'u arritur në mënyrë që të mund ta rimbusni dhe pastroni. Ju mund të duhet të eksperimentoni pak me lartësinëshikoni se çfarë funksionon më mirë për ju. Artikulli ynë për tërheqjen e zogjve në ushqyesit e dritareve do t'ju japë të gjitha këshillat tona për përdorimin e suksesshëm të një ushqyes të dritareve.

Ushqyesit e dritareve në përgjithësi do të kushtojnë pak më pak se ushqyesit e zakonshëm. Nëse merrni me qira shtëpinë tuaj dhe duhet të shqetësoheni për një pronar ose thjesht dëshironi një opsion super të thjeshtë, mund të gjeni ushqyes të bukur të dritareve në Amazon për rreth 25 dollarë ose më pak. Ne rendisim të preferuarat tona këtu.

Sa lart duhet të varet një ushqyes për zogjtë?

Ashtu si një ushqyes standard i zogjve, varni ushqyesit tuaj të kolibrit rreth 5 metra nga toka. Kjo lartësi nuk është një rregull që është gdhendur në gur, por ju dëshironi ta mbani atë në një lartësi që e bën mjaft të lehtë për ju që të ndryshoni rregullisht nektarin. Ju përsëri do të dëshironi ta mbani ushqyesin tuaj rreth 10-12 këmbë nga çdo pemë ose pengesa të tjera.

Shiko gjithashtu: A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?

Mos i vendosni ushqyesit e kolibrit në rrezet e diellit direkte, mbajini ato në hije ose të paktën në një zonë pjesërisht me hije nëse është e mundur . Arsyeja kryesore për këtë është që nektari i kolibrit të mos prishet shumë shpejt. Lexoni këtu për më shumë këshilla se ku dhe si të varni ushqyesit tuaj të kolibrit.

Cila është mënyra më e mirë për të varur një ushqyes zogjsh?

Ju keni disa opsione të ndryshme këtu dhe asnjë opsion nuk është vërtet më i miri. Kjo varet nga qëllimet tuaja dhe mjedisi ku do të vendoset ushqyesi, por këtu janë disa mënyra të ndryshme se si mund ta varni ushqyesin tuaj të shpendëve:

  • Nga një pemë. Varja e ushqyesit tuaj të shpendëve nuk është opsioni më i mirë për mendimin tim, por sigurisht që mund të bëhet nëse mbani parasysh disa gjëra. Ju ende duhet ta mbani ushqyesin rreth 10-15 metra larg nga baza e pemës. Nëse zgjidhni të shkoni në këtë rrugë, unë do t'ju sugjeroja të shkoni me gërmuesin e ketrit që e lidha më poshtë, veçanërisht nëse jetoni në një zonë ku ka shumë ketra.
  • Në një shtyllë. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të varur një ushqyes zogjsh dhe ndoshta e preferuara jonë . Gjatësia e shtyllës varet plotësisht nga ju dhe me kusht që të mos keni tokë jashtëzakonisht shkëmbore, vetë shtyllat zakonisht shkojnë drejt e në tokë me pak përpjekje. Mund t'i varni pikërisht në mes të oborrit tuaj larg pemëve dhe ndërtesave që ketrat mund t'i përdorin për të kërcyer mbi ushqyesin tuaj. Këtu është një postim që shkrova në disa shtylla të shkëlqyera ushqyese zogjsh kundër ketrit.
  • Direkt në dritaren tuaj. Ky është një opsion krejtësisht i zbatueshëm dhe i lirë për një ushqyes zogjsh. Vetëm mbani në mend se kur bëhet fjalë për ushqyes zogjsh dhe dritare, ose duhet ta varni direkt në dritare (për shembull me gota thithëse), ose të paktën 30 metra nga dritarja. Qindra miliona zogj vdesin çdo vit për shkak të goditjeve të dritareve.
  • Nga kuverta juaj. Ju mund ta bëni këtë dhe ka disa mënyra të thjeshta për ta bërë këtë, si p.sh. me një grep ose varëse të thjeshtë siç do të varnit një fier. Megjithatë kjo mund të jetë mjaft e ndërlikuar kur ështëvjen tek ketrat dhe macet. Është e lehtë për ta akses. Për më tepër, ju do të merrni jashtëqitjet e shpendëve në të gjithë kuvertën tuaj, ata do të fluturojnë larg sapo të dilni jashtë dhe ju me të vërtetë nuk do të keni mundësi t'i shijoni aq shumë sipas mendimit tim. Duke thënë këtë, shumë njerëz nuk e kanë problem të ushqejnë ketrat ose të spërkasin kuvertën e tyre nga jashtëqitjet e shpendëve dhe lëvozhgat e farave, duke e bërë këtë një mënyrë të lehtë për të ushqyer zogjtë dhe për të parë pamje nga afër. Përveç kësaj, varja e ushqyesve nga ballkoni i një apartamenti mund të bëhet gjithashtu në këtë mënyrë, shikoni artikullin tonë ushqyesit më të mirë të shpendëve për apartamente dhe apartamente për pak më shumë rreth kësaj.

Për cilët grabitqarë dhe hajdutë ushqyes zogjsh duhet të shqetësohem?

Ju jeni njohur me ketrat dhe problemet që ato paraqesin. Ata janë shumë të bezdisshëm dhe duan të vjedhin farat e shpendëve që ne nxjerrim për miqtë tanë të shpendëve. Një ketër do të bëjë përpjekje të mëdha për të marrë ato vakte falas dhe mund t'ju befasojë se sa akrobatikë janë. Nëse ketrat janë në të gjithë ushqyesin tuaj dhe keni nevojë për një ushqyes zogjsh kundër ketrit, atëherë ne na pëlqen shumë Squirrel Buster nga Brome. Ne shqyrtojmë të gjithë formacionin e Squirrel Buster në këtë artikull për t'ju ndihmuar të zgjidhni më të mirën për ju. Një gërvishtje ketri është gjithashtu e shkëlqyeshme për t'i penguar ata të ngjiten në një shtyllë ushqyese zogjsh.

Macet janë një tjetër shqetësim për shumë njerëz. Ata kanë një instinkt natyror grabitqari, janë shumë të qetë dhe mund të kërcejnë çmendurisht lart për të kapur një nga ju.

Shiko gjithashtu: Si të mbani qukapikët jashtë shtëpisë tuajStephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.